

Toen Panasonic met de eerste full-frame systeemcamera kwam, viel het forse formaat meteen op. De nieuwe Panasonic LUMIX S5 is echter een stuk compacter dan de drie andere camera’s in de S-serie. Met de S5 richt Panasonic zich ook meer op het middensegment, waar de S1 het high-end model blijft. Wel deelt de S5 heel veel met de topreeks, wat hem een interessante camera maakt.
Op het eerste gezicht kun je je afvragen waarom Panasonic de S1 niet ook zo compact heeft gemaakt, en wat de meerwaarde is van de S1-serie. In alles voelt de S5 namelijk als een kleine versie van de S1, en dan met name van de S1H. De S5 deelt de 24 megapixelsensor met de S1-serie, en heeft met de S1H vergelijkbare mogelijkheden op het gebied van video. Zo is de V-Log al aanwezig en na de nieuwste firmware update is raw-output over hdmi in 5.9K/29.97p/25p, 4K/60p/50p en Anamorphic 3.5K/50p mogelijk. In tegenstelling tot de S1H is de video met interne opslag beperkt tot 4K vanwege de minder geavanceerde warmteafvoer.

Compact
Dat alles zit in een camera die nog iets kleiner en lichter is dan de GH5, die een veel kleinere Micro Four Thirds-sensor heeft. Het maakt de Panasonic Lumix S5 een prettige camera om gewoon vaak bij je te hebben. Ook omdat de behuizing stevig is. Gemaakt van een magnesiumlegering en goed afgedicht tegen stof en spatwater kan de S5 tegen een stootje. Altijd fijn, zeker als je ’m wilt meenemen op een fiets- of wandeltocht. De camera ligt lekker in de hand, mede door de prima handgreep. Alles valt goed op zijn plek, al zit de joystick om bijvoorbeeld het scherpstelpunt te verplaatsen wel wat dicht bij de AF-ON toets. Over knopjes heb je bij de S5 niet te klagen, de camera telt er genoeg en ze zijn aan te passen naar je eigen wensen. Opvallend is de rode knop om een filmopname te starten; het is duidelijk dat de camera ook voor videoliefhebbers is bedoeld. Ten opzichte van de S1 mist de S5 een statusscherm op de bovenkant. Daarvoor in de plaats heb je nu wel een duidelijk instelwiel voor de verschillende beeldsnelheden.
Zoeker
Het is wel jammer dat de Panasonic Lumix S5 niet over dezelfde zoeker beschikt als de grote broers. Het is op zich een prima zoeker met een hoge verversingsnelheid van 120 fps, maar met minder dan de helft van het aantal beeldpunten van de S1 wel minder indrukwekkend. Dat het scherm iets kleiner is, vind ik geen probleem.
Groot pluspunt is dat het scherm volledig kantel- en draaibaar is, waar het bij de S1 en de S1R alleen kan kantelen. Ideaal voor filmen, afwijkende standpunten of een zelfportret. Overigens heb ik het scherm meestal dichtgeklapt; ik heb een voorkeur voor de zoeker, dat kijkt net wat geconcentreerder. Het dichtklappen voorkomt ook dat ik per ongeluk wat wijzig of een opname maak. Zoals tegenwoordig gebruikelijk kun je de camera bedienen via het aanraakscherm, je kunt de touch-functie ook uitschakelen in het menu.
Lichtelijk irritant is dat zodra je met je hand of iets anders ook maar enigszins in de buurt komt van de zoeker, het scherm meteen uitgaat en er geschakeld wordt naar de zoeker. Je kunt de gevoeligheid gelukkig aanpassen in het menu.
Instellingen
De belangrijkste instellingen kun je rechtstreeks via de knoppen op de camera bedienen. Toch zul je zeker in het begin geregeld in het menu moeten duiken, om de camera echt naar je hand te zetten.
Het aantal instellingen is enorm. Je kunt je camera moeiteloos zo instellen dat een andere fotograaf er niet mee uit de voeten kan. Het menu is overzichtelijk, maar ik moest wel geregeld de handleiding raadplegen om erachter te komen wat een bepaalde instelling precies doet. De meeste hoef je gelukkig maar één keer goed te zetten. En instellingen die je vaak wilt wijzigen, kun je een eigen tab geven. Het is zelfs mogelijk de instellingen op een SD-kaart op te slaan, handig als je ze wilt kopiëren tussen verschillende camera’s.

Scherpstelling
Zeker fotografen die veel met bewegende onderwerpen te maken hebben, moeten zich echt goed verdiepen in de autofocus. Je hebt niet alleen de verschillende mogelijkheden voor zones, gezichtsherkenning en dergelijke, je kunt in het menu ook uitgebreid instellen hoe snel de autofocus bijvoorbeeld moet reageren op bewegende onderwerpen. De autofocus is daarmee best complex geworden. De Panasonic Lumix S5 heeft een verbeterde versie van de autofocus van de S1-serie, waarbij ook gebruikgemaakt wordt van kunstmatige intelligentie. Daardoor miste ik wel af en toe de controle. Soms legt de camera de scherpte op een ander punt dan ik zou willen, of reageert de tracking net wat anders dan ik verwacht. Gelukkig leverde het zelden een onscherpe of onbruikbare opname op. Onderwerpen worden over het algemeen prima gevolgd.

Personen
Indrukwekkend vind ik de automatische herkenning van ogen, gezichten, personen en dieren. Bij een groep personen zie je wel heel veel rechthoeken in beeld, en is het goed kijken wie nu gevolgd wordt. Je kunt via het aanraakscherm of het indrukken van de joystick kiezen op welk persoon de autofocus moet reageren, en die wordt dan goed gevolgd. Wat mij vooral opviel, is hoe snel de S5 personen kan herkennen. Zelfs als het gezicht is weggedraaid van een camera, wordt een persoon nog herkend en gevolgd. Veel vaker dan verwacht heb ik de persoonsherkenning gebruikt in mijn fotografie, het werkt gewoon goed.
Snelheid
De Panasonic Lumix S5 reageert vlot; zodra ik wil, is de foto ook gemaakt, het werkt lekker. De beelden worden snel op een van de twee SD-kaarten weggeschreven, of op beide tegelijk als je dat wilt. De maximale schrijfsnelheid van het tweede kaartslot is lager dan die van de eerste, dat is jammer. Sla je op de snelle kaart raw op en op de tweede een jpeg als back-up, dan loop je daar wat minder snel tegen aan. Waar de S5 niet in uitblinkt, is de opnamesnelheid; met continue autofocus haalt de camera vijf beelden per seconde. Voor veel onderwerpen zal dat genoeg zijn, maar de concurrentie doet het op dit punt wat beter. Je kunt het enigszins omzeilen door in 6K te fotograferen, dan haalt de S5 dertig beelden per seconde met achttien megapixels. Je offert dan wel de raw-kwaliteit op.
Hoge resolutie
Voor wie snelheid geen must is, heeft aan de S5 een prima camera. Met de hoge resolutiemodus nodigt de S5 zelfs uit om het rustig aan te doen. In deze stand maakt de camera acht opnames en combineert die tot een opname met 96 megapixels. Die techniek is niet nieuw, maar de uitvoering in de S5 is wel heel goed. Nieuw is dat je de modus nu ook bij sluitertijden langer dan een seconde kunt gebruiken. Daarbij kun je de opname zowel in raw als direct als jpeg op laten slaan, of gecombineerd. Het mooiste is natuurlijk om volledig stilstaande onderwerpen te fotograferen in deze stand. Maar dat kan niet altijd, water en bomen bijvoorbeeld bewegen door de wind. Om dat te corrigeren, heeft de S5 twee modi: een voor stilstaande en een voor bewegende onderwerpen. Bij die laatste wordt naast de hoge resolutie foto ook een foto in de gewone resolutie opgeslagen, waarbij de beweging is weggehaald. Het effect is dan natuurlijk niet zo groot. En bewegend water kan juist heel mooi zijn.
Kwaliteit
Voor een hoge kwaliteit heb je niet per se de hoge resolutiemodus nodig. In de normale resolutie levert de S5 al een zeer goed beeld. Aan 24 megapixels heb je doorgaans ook genoeg, zelden heb ik meer nodig als ik een foto voor hoogwaardig drukwerk moet leveren. De sensor en processor leveren samen een prachtig beeld op. De kleurweergave is goed, de detailweergave hoog. Bij hoge ISO-waarden blijft het beeld goed. Alleen bij de hoogste twee waarden wordt ruis wat storend, en is het wat lastiger om het weg te rekenen. Dan hebben we het wel over extremen, waarbij het kunnen maken van een foto belangrijker is dan topkwaliteit.
Kitlens
Het gebruikte objectief heeft uiteraard ook veel invloed op de beeldkwaliteit. Tijdens de praktijktest had ik de 20-60mm F3.5-5.6 tot mijn beschikking. Het mag dan ‘slechts’ de kitlens zijn, het objectief presteert bovenmatig goed. Hij heeft net als de andere objectieven een fraaie bokeh en een hoge beeldscherpte. Prettig is dat het objectief, ondanks het bescheiden formaat en gewicht, toch een mooi bereik heeft, zeker voor een groothoekliefhebber zoals ik. Het objectief heeft geen optische beeldstabilisatie, maar de IBIS in de S5 vangt dat gemis goed op. Een vaste lichtsterkte is weliswaar fijn, maar voor deze prijs en dit formaat lijkt me dit een goed compromis, en op reis is het een prettige metgezel van de S5. Voor de meer kritische opdrachten zijn er voldoende mooie objectieven met L-vatting.
Het enige echte kritiekpunt dat ik op het objectief heb, is de AF/MF schakelaar. Die verschuift net wat te gemakkelijk, waardoor ik een aantal opnames miste omdat de autofocus uitgeschakeld was.

Verbindingen
De Panasonic Lumix S5 heeft alle aansluitingen die nodig zijn voor fotografie en film. De hdmi-aansluiting is een micropoort, iets kwetsbaarder dan een full-size hdmipoort. Via de usb-c poort kan de camera op het stroomnet (of een powerbank) worden aangesloten, zodat je bij filmen niet de accu leegtrekt. Bij fotografie zul je minder snel tegen dat probleem aanlopen, de accu gaat zeker vierhonderd opnames mee. Wie de S5 naast een S1 wil gebruiken, moet er rekening mee houden dat de accu’s niet uitwisselbaar zijn. Naast de bekabelde aansluitingen kan de S5 draadloos worden aangesloten op bijvoorbeeld een telefoon via bluetooth of wifi. Het enige dat ik mis, is een ingebouwde gps. Je kunt de gps van je telefoon koppelen, maar ik houd er niet zo van om mijn locatie continue op mijn telefoon actief te hebben.

Lees hier de test van S5 van Erik Derycke
Conclusie test Panasonic Lumix DC-S5
Met de S5 heeft Panasonic een mooie aanvulling op de huidige reeks full-frame systeemcamera’s. Hoewel lager ingeschaald dan de S1-serie, doet de S5 er nauwelijks voor onder. De beeldkwaliteit is heel goed, de camera is prettig te bedienen en schiet nergens echt te kort. Het kost wel tijd om de camera echt te doorgronden, maar dan is de S5 ook breed inzetbaar. Voor zowel fotografie als filmopnames, en voor hobby- en professionele fotografie. Dat alles in een mooi compacte en toch stevige behuizing. Waar de S1-serie meer in een niche zit, is de S5 een fijne allemansvriend.