Panoramamodus: Zin of onzin?

0

700 DSC1113

Sony A7R mk2: in-camera panoramamodus:
Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Moderne camera’s bieden heel veel functies, waarvan ik mij afvraag of de doelgroep van die camera daar wel op zit te wachten.  Gespecialiseerde fun-programma’s waar de camera voor jou bepaalt wat de beste camera-instellingen voor een specifiek type foto (een toetje, kleinkind of een nachtportret) zijn voor sommige beginnende fotografen heel nuttig. Maar zouden gevorderde amateurs of professionele fotografen zitten te wachten op dit soort instellingen? Camera menu’s worden er onnodig lang door. Er worden steeds meer fysieke Custom Function buttons op de body geplaatst, zodat je het menu ook op andere manieren kan benaderen.  En de PSAM draaiknop voor het belichtingsprogramma wordt  ontsierd door symbolen waarvan lang niet altijd duidelijk is wat ze betekenen.
Hierboven zie je een opname die gemaakt is met de panoramamodus van de Sony A7R mk2. Ik houd van panorama foto’s, omdat ze een heel andere indruk geven dan de traditionele opnames in een 2:3 of 4:3 verhouding. Om een dergelijke foto rechtstreeks in de camera te maken,  moet je eerst in het menu een aantal parameters kiezen, waaronder de draairichting. Daarna moet je de camera draaien, terwijl je de sluiter ingedrukt houdt. De camera maakt een tiental opnames achter elkaar, die perfect gestitcht worden (klik op bovenstaande opname voor een grotere versie). Je hebt geen panorama software meer nodig, zou je denken. Maar de opname is een stuk kleiner geworden dan een opname die ik met panorama software (incl. Lightroom / Photoshop) in elkaar gezet zou hebben.  Het is een knappe prestatie van de programmeurs van Sony (en andere merken), dat het zo goed lukt. Alleen in het riet kon ik zo snel een paar kleine, weinig opvallende plakfoutjes vinden. Toch vraag ik me af of dit een functie is, die thuishoort in een professionele camera.
Is het niet veel makkelijker om rechtstreeks een beelduitsnede te maken uit een 43 megapixel opname, zoals de foto hieronder?

We hebben een poll op de site (in de rechterbalk) gezet om naar jullie mening te vragen.

700 DSC1114

Sony A7R mk2 + Sony 55mm f/1.8:  Beelduitsnede van een enkele 42 megapixel  opname 
Klik op de afbeelding voor een grotere versie

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in