Review Pentax K-3 Mark III – Enig in zijn soort

0

De Pentax K-3 Mark III was in 2021 de enige nieuwe spiegelreflex. Waar Canon en Nikon nu vol in gaan zetten op spiegelloos, blijft Ricoh, de eigenaar van Pentax, de spiegel trouw. Die spiegel is gelukkig niet de enige reden om voor een K-3 te kiezen. De K-3 III heeft ook een aantal andere, vrij unieke mogelijkheden.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Pentax K-3 Mark III:

VOORDELEN

NADELEN

  • Grotere optische zoeker

  • Hoge resolutie APS-C sensor

  • Robuust gebouwd

  • Verbeterde autofocus

  • Betere beeldstabilisatie

  • High-res mode

  • AF minder uitgebreid dan modernste concurrenten

  • Scherm niet draaibaar of kantelbaar

De Pentax K-3 Mark III was in 2021 een unieke camera. Het was namelijk de enige nieuwe spiegelreflex.

Introductie Pentax K-3 Mark III

De Pentax K-3 Mark III is de opvolger van de Pentax K-3 Mark II uit 2015. Dat klinkt heel logisch en simpel, maar er is toch iets heel ongewoons aan deze volgende generatie. Het is namelijk de enige nieuwe spiegelreflexcamera die we in 2021 hebben gezien. Samen met de full frame Pentax K-1 serie is het mogelijk zelfs de enige spiegelreflexlijn waar we in de toekomst nog een nieuw model van kunnen verwachten. Ricoh, de eigenaar van Pentax, heeft aangekondigd dat Pentax niet zal overstappen op spiegelloos. Om de slogan van een Nederlandse verzekeraar te gebruiken: Als je maar lang genoeg gewoon blijft, wordt je vanzelf bijzonder. Wie liever door een optische zoeker kijkt dan door een elektronische, zit bij Pentax dus goed. Dat is de boodschap die Ricoh af wil geven. Dat die groep fotografen krimpt, is niet zo erg, zolang er uiteindelijk maar voldoende liefhebbers overblijven om het merk levensvatbaar te houden. We hebben lang gedacht dat LP’s en filmrolletjes zouden verdwijnen en het tegendeel is waar. De strategie van Ricoh kan uiteindelijk weleens een hele goede blijken te zijn. De toekomst zal het leren.

Toch zou het geen goed idee zijn om een camera als de Pentax K-3 Mark III te kopen, als het enige bijzondere zou zijn dat er een spiegel en een optische zoeker in zit. De Mark III heeft gelukkig nog meer te bieden. Dat mag ook wel, als zijn voorganger zes jaar ouder is. De Pentax K-3 Mark III heeft een nieuwe 26 megapixel BSI zoeker en is daarmee weer helemaal bij de tijd. Samen met de nieuwe PRIME V processor haalt de camera maar liefst 12 beelden per seconde. Dat is bijna 50% sneller dan de Mark II. De autofocus is verbeterd en de zoeker is groter. Filmen kan nu in 4K en in Full HD tot 60 beelden per seconde en de Mark III heeft  een USB-C aansluiting gekregen, waarmee je de camera ook kan laden.

Bouw en bediening

De Pentax K-3 Mark III is een bijzonder degelijk gebouwde camera met zijn magesium body. De camera voelt niet alleen heel stevig aan, als een echt stuk gereedschap, maar is ook nog eens uitstekend afgedicht tegen stof en vocht. De ergonomie is goed, met grote, fysieke knoppen eigenlijk precies op de plekken waar je ze verwacht. Er is een joystick en een LCD scherm op de bovenkap. Ten opzichte van de Mark II is er zelfs een extra draaiwiel op de bovenkap bijgekomen.

De camera heeft een grote zoeker met een 1,05x vergroting. Door de kleinere sensor moet je dat omrekenen om een vergelijking met een full frame zoeker te kunnen maken. Dan kom je op 0,68x en dat is nog steeds een hele mooie, grote zoeker. Het scherm is helaas niet draaibaar of kantelbaar, maar heeft met 1,6 miljoen pixels wel een prima resolutie en het is aanraakgevoelig. Een mooi detail van Pentax is dat de accu in alle vorige en huidige modellen gebruikt wordt en dus heel uitwisselbaar is.

 

Beeldkwaliteit

De Pentax K-3 Mark III heeft een nieuwe 26 megapixel BSI sensor. Dat is 2 megapixels meer dan de Mark II had. Verwacht dus geen zichtbare sprong in resolutie. Net als de Mark II heeft de Pentax K-3 Mark III  wel een high-res stand. De nieuwe sensor zorgt ook voor een hogere gevoeligheid van 160.000 ISO, tegen 51.200 voor de Mark II. Iets betere hoge prestaties bij hogere ISO’s zitten er dus wel in, waarschijnlijk ook mede dankzij de nieuwe processor. Wat in sommige situaties ook kan helpen is de verbeterde beeldstabilisatie, die nu met 5,5 stops een volle stop winst moet opleveren ten opzichte van de Mark II.

Video

plaatje of video

De K3 Mark III is de eerste Pentax waarmee je ook in 4K kan filmen. Dat is een flinke verbetering ten opzichte van de Full HD van de Mark II. 4K, 3840×2160 pixels, kan in twee snelheden: 24 en 30 beelden per seconde. In Full HD is ook 60 beelden per seconde mogelijk. Een leuke extra mogelijkheid is dat het aanraakgevoelige scherm kan worden gebruikt voor het filmen. Dat werkt stiller dan de fysieke knoppen. De Pentax K-3 Mark III heeft microfooningang en een koptelefooningang voor het opnemen en monitoren van geluid.

Autofocus

De Pentax K-3 Mark III heeft een nieuwe autofocusmodule. Die heeft nu 101 AF punten. Dat is een stuk meer dan het oude model had, maar beduidend minder dan bijvoorbeeld de 425 AF-punten van de Sony A6600. Die 101 punten kan je ook niet allemaal selecteren. Je hebt als gebruiker keus uit 41 punten, die natuurlijk wel gebruik maken van die 101 punten. De autofocuspunten bestrijken nu een duidelijk groter gebied dan bij het vorige model. Onder die autofocuspunten zit weer een sensor die gebruik maakt van 307.000 meetpunten en licht meet in zowel RGB als IR, Dankzij al die dat is de AF-tracking en de herkenning van onderwerpen en gezichten sterk verbeterd.

Ten opzichte van de concurrentie

De Pentax K-3 Mark III is een camera die op zoveel punten verbeterd is, dat de Mark III weer helemaal bij de tijd is en de concurrentie met APS-C modellen van andere merken gewoon aan kan. De optische zoeker doet daar niets aan af. Ja, filmen met de camera aan je oog zal niet gaan, maar daar staat bijvoorbeeld weer tegenover dat de accu door het ontbreken van een elektronische zoeker lang mee gaat en dat je ook gewoon door de camera kan kijken zonder hem aan te zetten.

 Pentax K-3 Mark III
 specificaties
  
sensor

26 Mp APS-C

video3840×2160 in 24 en 30p, 1920×1080 tot 60p
ISO

100-160.000

max. seriesnelheid

12 bps

opslagmedia

1x UHS II SD en 1x UHS I SD

capaciteit accu

800 opnamen

afmetingen

135x104x74mm

gewicht (incl accu)

820 g

verkoopprijs€ 1999,- (body)
importeur

www.ricoh-imaging.eu/nl

  
 beoordeling
beeldkwaliteit
scherpstelling
lichtmeting
witbalans
scherm/zoeker
prijs-kwaliteit
bonus
  
eindwaardering

Conclusie test Pentax K-3 Mark III

De Pentax K-3 Mark III is op veel punten verbeterd ten opzichte van de Mark II.

De Pentax K-3 Mark III biedt niet direct een betere beeldkwaliteit dan de Mark II. Wie nu nog blij is met zijn Mark II, zal dus mogelijk niet direct een Mark III aan hoeven schaffen. Tegelijk is de Mark III wel op zoveel punten verbeterd, dat je ook weer niet snel terug zal willen als je de Mark III eenmaal geprobeerd hebt. De grote vraag is of de Pentax K-3 Mark III ook interessant genoeg is voor fotografen die graag willen blijven fotograferen met een optische zoeker om over te stappen van hun huidige merk naar Pentax. Die vraag vinden we lastig te beantwoorden. Ook al worden de huidige spiegelreflexcamera’s van andere merken niet doorontwikkeld, ze zijn nog steeds te koop en behoorlijk bij de tijd. Het kan zijn dat dat niet meer opgaat bij de introductie van de K-3 Mark IV, maar dat is nog ver weg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in