Populairste lens en camera’s op DpReview

0
01DpreviewPoll
Eind vorig jaar plaatste Dpreview een enquête, waar de beste camera van 2014 en de beste lens van 2014 konden kiezen. Om de keuze voor de lezers wat makkelijker te maken, had de reactie van DpReview alvast een selectie gemaakt van camera’s en lenzen die in 2014 zijn aangekondigd. Gisteren maakten ze de uitslag bekend. Natuurlijk zullen er een hoop stemmen uitgebracht zijn op camera’s en lenzen die de lezers zelf nog nooit in hun handen hebben gehad. Laat staan dat ze zich een gefundeerd oordeel over de beeldkwaliteit hebben kunnen vormen. Toch is het volgens mij een leuke graadmeter om te zien welke merken het goed doen op dit moment. Met wat knip en plakwerk heb ik de uitslagen op een rijtje gezet en van wat commentaar voorzien.

01DpreviewPoll

Sigma 50 mm f/1.4 de beste lens van 2014

01dPRbestlens

4 van de 5 beste lenzen zijn lenzen voor compacte systeemcamera’s.
Maar een 50 mm f/1.4 lens voor een spiegelreflex camera is de beste.

Het aantal respondenten van de populariteitspoll voor de beste lens van 2014 op Dpreview is met ongeveer 1500 laag voor Dpreview. Dat komt omdat het tellen van de stemmen opnieuw gestart is, nadat bleek dat de Sony Vario Tessar T FE 16-35 mm niet in het lijstje stond. Het lijkt mij een terechte keuze, want deze lens scoort uiteindelijke heel hoog. Leuk om te zien dat een Sigma lens werd uitverkozen tot beste lens van 2014. Op de een na laatste PhotoKina introduceerde Sigma een nieuwe visie op het ontwerpen van objectieven. Daaraan gekoppeld werden de Sigma lenzen voortaan in 3 categorieën ingedeeld, Art-, Sports en Contemporary, om de consument te helpen bij het maken van de juiste keuze. Met name de Sigma Art lenzen serie bleek gekenmerkt door compromisloze beeldkwaliteit, terwijl de prijs opvallend goedkoop is voor de geboden kwaliteit. Dat is door de lezers van DpReview opgepikt, want zij kozen de Sigma 50mm f/1.4 Art tot beste lens van 2014. Op gepaste afstand wordt de Sigma 50 mm f/1.4 Art gevolgd door twee lenzen voor spiegelloze compacte systeemcamera’s (Fujifilm en Olympus), die op hun beurt ook weer op gepaste afstand worden gevolgd door nog twee lenzen voor spiegelloze compacte systeemcamera’s. maar dit keer van Sony en Panasonic (de PanaLeica Nocticron).     

Sony alpha-6000; meest populaire camera met verwisselbare  lenzen onder consumenten

01DPRconsumer
De eerste drie camera’s met verwisselbare lenzen voor consumenten in de lezesrpoll van DpReview (2500 stemmen) blijken compacte systeemcamera’s te zijn. Deze lekker lichte, compacte en goed betaalbare camera’s (Sony alpha-6000, Olympus OM-D E-M10 en Panasonic GM5) doen qua bouw- en beeldkwaliteit niet onder voor vele, duurdere en grotere camera’s, zo blijkt uit de testen. De eveneens compacte en lekker lichte Nikon D3300, die ook qua beeldkwaliteit niet onder doet voor duurdere en grotere camera’s, werd uitverkozen tot beste consumenten spiegelreflex camera. Als consument leven we in een fantastische tijd, met zo’n ruime keuze uit goede camera’s. 
01dPRbestcompact

Tot nu toe richtte CameraStuffReview zich uitsluitend op het testen van lenzen en spiegelreflex / spiegelloze compacte systeem camera’s. Als experimentje hebben we twee luxe compact camera’s getest (Panasonic Lumix FZ1000; een superzoomsensatie en de Panasonic LX100; een raspaardje om altijd bij je te hebben), omdat we denken dat deze twee typen camera’s met een vaste lens misschien wel interessanter zijn voor een grote groep fotografen die de overstap van smartphone naar serieuze camera willen maken, dan een camera met verwisselbare lenzen. De beeldkwaliteit en het gebruiksgemak zijn er goed genoeg voor, zo bleek uit onze testen. En we hebben een goede keuze gemaakt om onze beperkte testcapaciteit te benutten, want beide camera’s komen voor in de top 4 van de meest populaire high-end compact camera’s onder de lezers van DpReview.

Misschien ben je wel het meest nieuwsgierig naar wat volgens de lezers van Dpreview de beste high-end camera met verwisselbare lenzen van 2014 was? Het is een nek-aan nek race geworden tussen twee Nikon spiegelreflex camera’s en twee compacte systeem cameras (een Sony en een Fujifilm). Wie uiteindelijk heeft gewonnen, dat verklappen we niet. Je kan het  lezen op DpReview.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in