Li-Ion accu Praktijktest: FXLION BP-250S

0

Lithium-ion accu’s worden veel toegepast in fotografie en video. Niet alleen om je camera van stroom te voorzien, maar ook voor randapparatuur. Soms zou je willen, dat accu’s groter zijn, zodat je niet van accu hoeft te verwisselen. En het ook geen ramp is als je vergeten bent om een reserve accu mee te nemen. Wat je wilt, is ongestoord doorgaan met waar het om draait: fotograferen en filmen.
Op mijn verlanglijstje staat een Lithium ion-accu die ik kan gebruiken in combinatie met mijn Atomos Shogun. Hoe langer ik deze externe video recorder (voor Panasonic Vlog in 10 bits) gebruik, des te enthousiaster ik er over ben. De Atomos Shogun firmware updates breiden de functionaliteit steeds verder uit. Maar de accuduur vind ik – ook met een grotere accu – nog te kort. Ik heb meerdere accu’s, maar wil toch het risico niet lopen dat ik tijdens het filmen van batterij moet wisselen, op het moment dat “het”gebeurt.
Een andere reden waarom een grotere accu op mijn verlanglijstje staat, is dat ik mijn LED lampen in de studio soms van een accu wil voorzien, zodat ik geen last meer heb van de bedrading die op de vloer ligt. Ik zou hierdoor ook mijn LED verlichting op locatie in kunnen zetten, al heb ik daar nu nog geen concrete plannen voor.
Dit zijn voor mij “nice to have” wensen, omdat het niet zo vaak voorkomt dat ik mij erger aan kabels, of dat ik onvoldoende power bij me heb voor mijn Atomos Shogun. Daarom zoek ik een betaalbare, universeel toepasbare en kwalitatief hoogwaardige oplossing, inclusief alle kabels voor het koppelen van een Lithium ion-accu aan diverse apparatuur. 

Batterij

Een FXLION accu gaat lang mee en levert veel langer stroom dan de kleine camera accu’s. Net als bij inktpatronen ben je veel voordeliger uit met een grote verpakking. Reken eens uit hoe veel oplaadbare (video-) camera batterijen er in één FXLION BP -250S (158 ×100 ×64.5 mm) passen.

Goede lithium-ion accu’s kosten – afhankelijk van de capaciteit – een paar honderd euro. Ik heb een paar weken lang de zwaarste Li-ion batterij van FXLION uitgeprobeerd. FXLION is nog niet zo lang op de Nederlandse markt, dus wees niet verbaasd als (ook) jij die naam nog niet kende. Dit Chinese merk behoort op de thuismarkt al tot de marktleiders voor semi-professioneel en professioneel gebruik in de tv-industrie. Dat is een knappe prestatie, want het werd pas in 1997 opgericht.

Vaak probeer ik een product te lenen of te huren, als ik van plan ben om het te kopen. FXLION accu’s zijn onder andere te huur bij Open Studio in Amsterdam. Je kan bij Open Studio terecht voor een heel breed pakket aan diensten. Niet alleen verhuren ze camera’s, lenzen, statieven en verlichting, maar ze hebben ook een breed pakket aan fotografie en video cursussen. Ook alle mogelijke opname apparatuur (Atomos Ninja Assassin, DJI Ronin, videomixers) en accessoires (ik dacht aan Li-Ion accu’s, maar er is veel meer) zijn er te huur.  Zelfs voor het inhuren van een Crew (cameraman, geluidsman, video-editor) kan je er terecht.

FXLION BP-250S specificaties

AccuCheck5-level LED power indicator, zodat je vooraf kan kijken of je nog voldoende power hebt voor je op stap gaat.

Gewone, oplaadbare batterijen kennen een memory-effect: als je ze oplaadt terwijl ze nog niet helemaal leeg waren, lukt het daarna niet meer om de batterij volledig op te laden. Dat verkort de levensduur van oplaadbare batterijen. Maar dat geldt niet voor Liion accu’s, want die hebben geen last van een memory-effect. FXLion heeft een breed productaanbod van accu’s en accessoires voor de meest gebruikte systemen. Om het eens uit te proberen, heb ik een “zware jongen”uitgekozen om te testen: De FXLION met een adviesprijs van 595 euro is een accu voor de (video) professional:

  • Afmetingen (mm) : 158(L)×100(B)×64.5(H)
  • Capaciteit: 14.8V 16.75Ah 250Wh
  • Gewicht;1.140g
  • Werkgebied: -20°C~+55°C
  • De accu is voorzien van een beveiliging tegen een te hoge stroom of oververhitting. 

Handig FXLION PL-Q80B Snel lader

Voeding

Snellader in de praktijk: In 2 uur van leeg naar 80%. In 4 uur van leeg naar vol

Als oplaad tijd voor een externe accu geeft FXLION een tijd op van 10 uur (~620min voor PL-3680B PL-3680D PL-3680E PL-5680 PL-1680B PL-4680B PL-5680B).  Volgens de Engelstalige specificaties reduceert de snellader de oplaadtijd (als ik ze goed begrijp) met 33%, maar na 4 uur was de batterij volgens de indicator op de snellader volledig geladen.  De meeste FXLION accu’s zijn voorzien van meerdere laadmogelijkheden. Zowel via de V-mount, als een D-tap of een plug-in. Nodeloos te zeggen dat FXLion eveneens de bijpassende kabel-laders levert. En een hele collectie al even slimme kabels en adapters, zodat het systeem in elk denkbare bestaande uitrusting is op te nemen.

Li-Ion accu Stack (“UPS”) en USB als universele stroomleverancier

Kleppen

FXLion biedt handige oplossingen. Aangezien USB zich steeds meer ontpopt als de universele laadmethode, voert FXLion haar accu’s vaker uit met een USB uitgang. Deze kan worden gebruikt om camera-accessoires tijdens de shoot te voeden, maar ook ‘gewoon’ om de telefoon of tablet van stroom te voorzien. Ook zijn de meeste accu’s voorzien van meerdere laadmogelijkheden. Zowel via de V-mount, als een D-tap of een plug-in.

Een andere fraaie oplossing is de UPS accu. Deze wordt als volwaardig zelfstandige accu achterop de camera bevestigd. Echter, achterop deze accu kan een tweede worden geplaatst, die eerste accu voedt. Raakt de tweede accu leeg, dan neemt de eerste accu het automatisch – en zonder enige onderbreking – over. De tweede accu kan rustig worden verwisseld voor een nieuwe terwijl de camera gewoon door draait. Wat ook een idee kan zijn, is om een verloopkabel van D-tab naar XLR te gebruiken. Je kan de accu dan lager op het statief bevestigen, in plaats van achterop de LED lamp. Als je een licht statief gebruikt voor een zware LED lamp en daar een zware voeding aan bevestigd, kan je een topzware constructie krijgen die makkelijk omvalt. Door de voeding lager op het statief te bevestigen en de LED lamp via een kabel te voeden, wordt dezeflde set veel stabieler.  

FXLION BP-250S V-mount accu in de praktijk

Ik heb over goedkope accu’s gehoord dat sommige producenten van de goedkoopste merken batterijen gebruiken die zijn afgedankt door andere producenten of met gebruikte batterijen. En dat er geen thermische beveiliging in zou zitten. Dat is gevaarlijk en heeft in ieder geval een kortere levensduur tot gevolg. Ik kan dat niet testen, maar als ik de FXLION die ik heb gekocht open schroef, zie ik daar in dit geval geen enkele aanwijzing voor. Ongeveer twee uur nadat ik de accu in de snellader had geplaatst, was de accu voor 80% opgeladen. Twee uur later was de accu volledig opgeladen. Tijdens het laden hoor je het – zachte – geluid van een ventilator in de snellader. Een ventilator op een voeding vind ik een geruststellende gedachte als het om een grotere accu gaat. Je moet voor de grap maar eens de lader beetpakken van het batterijtje dat je in de camera stopt, terwijl die wordt opgeladen. Een voeding wordt warm tijdens het laden. Na het opladen heb ik de voeding gekoppeld aan de LedGo 900 barn-door studioverlichting in mijn studio. Ik kon er net geen 4 uur mee werken, voordat de accu leeg was. Wat een verademing om in een kleine ruimte zonder snoeren te werken! Een Liion accu is een ideale oplossing om te werken op locatie zonder stroomvoorziening. In dat geval is de snellader een absolute aanrader. Als je onderweg een stopcontact tegenkomt, kan je binnen twee uur de accu weer voor 80% opladen. Ga tijdens de shoot tussen de middag eten en een kop koffie drinken en prik de snellader in het stopcontact. Na de lunch kan je er weer tegenaan.

Voorlopige conclusie

De FXLION BP-250S accu en de FXLION PL-Q80B Snel lader zijn goed bevallen in de praktijk. Maar de test was te kort om een serieus oordeel te kunnen vellen. Ik heb voor een kleinere versie en een reguliere lader gekozen. Die is nog vriendelijker voor mijn portemonnee en biedt nog steeds voor mijn toepassingen meer dan voldoende capaciteit. De FXLION accu draait nu al een paar weken mee naar volle tevredenheid. Mijn studio LED verlichting komt nog maar zelden in aanraking met zijn meegeleverde net adapter. Op basis van mijn eerste ervaringen, heb ik met FxLion de juiste keuze gemaakt. Over een paar weken heb ik een aantal video testen ingepland, waarna ik terugkom op mijn praktijkervaringen met mijn FXLION accu.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in