Review Canon EOS R6

0
camerastuffreview productshot canon eos r6
camerastuffreview productshot canon eos r6

Canon stelde tegelijkertijd met de EOS R5 (getest in Focus 9-2020 en op CameraStuffReview) nog een full-frame systeemcamera voor. De Canon EOS R6 kun je omschrijven als de haalbare EOS R5. Hij heeft een lagere resolutie voor foto en video, maar ook een lagere prijs.
Wat krijg je voor je geld?

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Canon EOS R6:

VOORDELEN

Nadelen

  • lagere prijs dan de R5
  • goede beeldkwaliteit
  • mindere bouwkwaliteit
  • minder goed scherm en zoeker

Canon Eos R6 voorkant

De Canon EOS R6 kun je beschouwen als de spiegelloze opvolger van de EOS 6D Mark II: een full-frame camera met wat minder hoge specificaties dan het topmodel (de EOS R5 of de EOS 5D Mark IV), maar door zijn lagere prijs haalbaar voor een veel grotere groep fotografen.

Het grootste verschil tussen de EOS R6 en de EOS R5 is de beeldsensor. De R5 heeft een 45 megapixel beeldsensor waarmee hij kan filmen in 8K-resolutie (4 keer het aantal pixels van 4K), terwijl de R6 een meer bescheiden resolutie van 20 megapixel voor foto en 4K voor video heeft. De sensor in de EOS R6 is dezelfde als in EOS-1D X Mark III, maar met een klassiek laagdoorlaatfilter in plaats van het geavanceerde nieuwe filter in de EOS-1D X Mark III. Het gevoeligheidsbereik van de sensor gaat standaard van ISO 100 tot 102.400, en het kan uitgebreid worden tot ISO 204.800 – lager dan de ISO 819.200 van de EOS-1D X Mark III. De videospecificaties van de EOS R6 zijn ook minder indrukwekkend dan die van de R5; in 4K-resolutie haalt de R6 maximaal 60 frames per seconde, en in Full HD-resolutie maximaal 120 fps, wat een 4x slow-motion effect oplevert. In 4K gebruikt de R6 net niet de volledige breedte van de sensor (94%), in Full HD wordt de volledige breedte wel benut. Net als bij de R5 is de opnameduur beperkt: hier maximaal 30-40 minuten voor 4K, afhankelijk van de framerate. Elk gebruik van de camera, dus ook voor foto, gaat ten koste van de resterende tijd dat je nog kunt filmen voordat de R6 moet afkoelen. De camera geeft een inschatting van de resterende tijdsduur zodra je overschakelt naar de videomodus.

De Canon EOS R6 biedt ook de HDR PQ-functie, waarbij beelden als 10-bits HEIF worden bewaard in plaats van als 8-bits jpeg. De software-ondersteuning voor HEIFbestanden staat echter nog in de kinderschoenen.

Canon Eos R6 achterkant

 

 

Canon Eos R6
De raw-bestanden van de EOS R6 geven nog veel ruimte om schaduwen op te helderen. 27MM, F13, 1/640S, ISO 100

Bouw en bediening

De lagere prijs komt natuurlijk niet alleen door de sensor; er zijn ook fysieke verschillen. De EOS R6 is wel even groot als de EOS R5, maar weegt minder: 680 in plaats van 740 gram. Dat komt doordat de buitenste panelen gemaakt zijn van polycarbonaat dat met glasvezel versterkt is, en niet uit een magnesiumlegering zoals bij de EOS R5. De stof- en spatwaterbestendigheid van de EOS R6 staat ook een trapje lager. Het scherm aan de achterzijde is wat kleiner (3 inch tegen 3,2 inch op de R5) en telt minder beeldpunten (1,6 tegen 2,1 miljoen). De elektronische zoeker heeft een resolutie van 3,6 megapixel, tegenover 5,7 megapixel op de R5. De R6 mist ook een statusscherm op de bovenzijde.

Zoals we in onze test van de EOS R5 schreven, heeft Canon de bediening van de systeemcamera’s na de experimenten met de EOS R en RP weer meer in lijn met de spiegelreflexcamera’s gebracht. Dat is ook op de R6 zo.

Deze offert zelfs het nieuwsoortige keuzewiel voor de opnamestand op, dat de R5 nog wel heeft, ten voordele van een klassiek keuzewiel. Gelukkig heeft Canon niet bespaard op fysieke bedieningselementen. De R6 heeft ondermeer twee instelwielen aan de bovenzijde, een draaiwiel aan de achterzijde, een joystick om het AF-punt te kiezen en een AF-ON knop. De camera is dus even vlot instelbaar als de R5.

Nog meer gelijkenissen: de R6 heeft net als de R5 ingebouwde beeldstabilisatie met sensorshift. De sensor verschuift in horizontale en verticale richting om trillingen en bewegingen van de camera over vijf assen te compenseren. De maximale winst daarbij hangt af van het gebruikte objectief; in combinatie met de RF 24-105mm F4 L IS USM die ik voor deze test gebruikte zijn maar liefst acht stops haalbaar.

Een ander verschil is dat de Canon EOS R6 over twee UHS-II SD-kaartslots beschikt, waar de EOS R5 één CFexpress-slot en één UHS-II SD-slot heeft. Omdat de R6 geen 8K-video of 120 fps 4K-video opneemt, zijn de hogere snelheden van een (voorlopig nog dure) CFexpresskaart niet nodig. De EOS R5 en R6 gebruiken wel dezelfde LP-E6NH accu. Volgens Canon haalt deze 510 opnames met gebruik van het scherm en 380 opnames met de elektronische zoeker.

Canon Eos R6 bovenkant

Canon Eos R6  close up bloemen
De lichtmeting weet overbelichting te voorkomen. 105MM, F7.1, 1/400S, ISO 100

Autofocus

Net als bij de Canon EOS R5 biedt de R6 de keuze tussen een mechanische en een elektronische sluiter, met maximale reekssnelheden van respectievelijk 12 en 20 beelden per seconde. De elektronische sluiter is volstrekt geruisloos – een groot voordeel bij het fotograferen van evenementen en (klassieke) concerten. Ook de mechanische sluiter is stil te noemen. Bij gebruik van de elektronische shutter merkte ik wel een rolling shutter effect bij panning. De sensor wordt blijkbaar niet zo snel uitgelezen als op de R5, waardoor verticale lijnen bij snel bewegende onderwerpen of bij snelle camerabewegingen diagonaal gaan lopen.

De R6 gebruikt Canons vernieuwde Dual Pixel CMOS AF, met 1.053 scherpstelpunten die bijna het hele beeldgebied afdekken. Ook hier kan de camera automatisch scherpstellen op gezichten en ogen en deze blijven volgen. Via het menu kies je om mensen of dieren te volgen. In de praktijk levert de AF dezelfde prima prestaties als bij de R5. De autofocus tracking werkt indrukwekkend goed. Het AFsysteem van de R6 is een enorme verbetering ten opzichte van de EOS R en RP. Waar ik de EOS R en RP niet kon aanbevelen voor sportfotografie, heb ik dat voorbehoud bij de R6 niet. Bij een snelle sport zoals rugby stelde de camera scherp op het gezicht van een speler en bleef die probleemloos volgen.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit voor foto is vergelijkbaar met die van de Canon EOS-1D X Mark III, met aansprekende kleuren en een hoog detailniveau. Het spreekt vanzelf dat de resolutie lager is dan de EOS R5 met zijn 45-megapixelsensor te bieden heeft, maar de 20-megapixelsensor van de R6 kan de vergelijking met 24-megapixelcamera’s doorstaan. De lichtmeting werkt uitstekend en de raw-bestanden bieden nog veel ruimte om schaduwen op te helderen. De lagere resolutie is een voordeel als het op ruis aankomt. De ruisonderdrukking op de R6 levert bij jpeg-opnames zeer goede resultaten tot ISO 6.400, één stop meer dan de R5. Bij hogere gevoeligheden verdwijnt er detail, al blijven deze opnames bruikbaar op kleinere formaten.

De Canon EOS R6 body kost € 4549,99; er is ook een EOS R6 RF 24-105mm F4-7.1 IS STM kit met een verkoopadviesprijs van € 3099.99.

Canon.nl

           Canon Eos R6 zijkant

Canon Eos R6 stromend water
De ingebouwde beeldstabilisatie houdt een opname met een sluitertijd van 2 seconden scherp. 28MM, F18, 2S, ISO 100

 

 Canon EOS R6 specificaties
  
  
sensorfull-frame 20 mp CMOS
video3.480 x 2.160, 60p
isoauto, 100-102.400 (204.800 uitbr.)
seriesnelheid20 bps
opslagmedia2x UHS-II SD
capaciteit accu360 opnamen (met zoeker)
afmetingen138 x 98 x 88 mm
gewicht (incl accu)680 g (incl. accu)
verkoopprijs€ 2.739,- (body)
importeurcanon.nl
  
beoordelingCanon EOS R6
beeldkwaliteit8,5
scherpstelling9
lichtmeting9
witbalans8,5
scherm/zoeker8
prijs-kwaliteit9
bonus8
  
eindwaardering8,6

 CONCLUSIE TEST Canon EOS R6

Tenzij je echt 45 megapixel of 8K nodig hebt, is de R6 de betere keuze.

Conclusie

De EOS R6 geeft je veel van het goede van de R5 voor een veel lagere prijs. Je mist wel de hogere resolutie van 45 megapixel en de betere videospecificaties van het topmodel (8K, 4K HQ en 4K slow-motion), en je krijgt een iets mindere bouwkwaliteit en minder goed scherm en zoeker. Maar de beeldkwaliteit is heel goed. Tenzij je echt 45 megapixel of 8K nodig hebt, is de R6 de betere keuze.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in