Preview Canon EOS R8 – lichte full-frame camera

0

Vorig jaar introduceerde Canon de EOS R6 II, een upgrade van de originele R6. Nu heeft Canon de 24,2 megapixelsensor en de snelle Digic X beeldprocessor van de EOS R6 II in een kleinere en eenvoudigere behuizing geplaatst, die wat doet denken aan het oudere instapmodel, de EOS RP. Dankzij de slimme technologie uit de EOS R6 II is de Canon EOS R8 een veel betere camera dan de vier jaar oude EOS RP.

TESTRESULTATEN Canon EOS R8:

VOORDELEN

NADELEN

  • Dezelfde sensor als de EOS R6 II

  • Snelle continu modus tot 40 bps

  • Autofocus met onderwerpherkenning

  • Extra videomogelijkheden

  • Bediening is niet mee geëvolueerd

  • Geen IBIS

De EOS R8 deelt heel wat mogelijkheden met de R6 II, maar voor een lagere prijs.

Introductie Canon EOS R8

In februari 2019 bracht Canon de EOS RP op de markt. Dat was toen de meest compacte en goedkoopste full-frame systeemcamera op de markt, en een betaalbaar alternatief voor de EOS R waarmee Canon het EOS R systeem introduceerde. Sindsdien zijn er heel wat camera’s in het EOS R systeem bijgekomen, maar een nieuw instapmodel voor wie een eerste full-frame camera wil kopen was daar nog niet bij. Daar brengt de Canon EOS R8 verandering in. Met een adviesprijs van € 1.819 (body) is hij meer dan € 1.000 euro goedkoper dan de EOS R6 II, waarmee hij nochtans veel technologie deelt. Zo heeft de R8 ondermeer dezelfde 24 megapixelsensor en de snelle DIGIC X beeldprocessor, filmt hij in 4K resolutie (oversampled van 6K-sensoruitlezing) en heeft hij hetzelfde autofocussysteem.

Bouw en bediening

De behuizing is nauwelijks veranderd ten opzichte van de EOS RP, maar met de toevoeging van een nieuwe keuzeschakelaar voor foto’s/videomodus linksboven en een aan/uit-schakelaar die naar rechtsboven is verhuisd.

Net zoals op de EOS RP zijn de fysieke bedieningselementen tot een minimum beperkt. Daardoor zal je vaker dan met een EOS R6 II in het cameramenu moeten duiken om een instelling aan te passen. Dat is voor een instapmodel niet zo vreemd, maar wel iets om rekening mee te houden.

De EOS R8 heeft hetzelfde volledig uitklapbare aanraakscherm als de EOS R6 III, met een resolutie van 1,62 miljoen pixels. De elektronische zoeker heeft een lagere resolutie: 2,36 miljoen beeldpunten in plaats van de 3,68 miljoen op de EOS R6 II.

Door het compactere formaat bevat de EOS R8 ook een kleinere accu dan de EOS R6 II. Dat vertaalt zich in een lagere autonomie, gemeten volgens de CIPA-normen: 290 opnames bij gebruik van het scherm en 150 bij gebruik van de zoeker, tegenover 580 en 320 bij de EOS R6 II. De CIPA-norm is een onderschatting van wat je in de praktijk zal halen, maar niettemin zal je bij de R8 sneller een reserve-accu nodig hebben. Er is ook maar één kaartslot voor SD-geheugenkaarten

Wellicht verklaren de compacte afmetingen ook waarom de R8 geen ingebouwde beeldstabilisatie (IBIS) heeft. Dat is eigenlijk het belangrijkste argument om toch voor een duurdere EOS R-camera te kiezen: beeldstabilisatie is in heel wat omstandigheden echt wel een voordeel.

Beeldkwaliteit

De Canon EOS R8 heeft zoals gezegd dezelfde 24 megapixel sensor als de duurdere EOS R6 II, en ook het beeldverwerkingssysteem is hetzelfde. Dat betekent dat we dezelfde beeldkwaliteit mogen verwachten. Die zal beter zijn dan die van de EOS RP; die heeft wel 2 megapixel meer, maar gebruikt oudere sensortechnologie en een oudere beeldprocessor.

Wanneer je de elektronische sluiter gebruikt, haalt de EOS R8 net als de EOS R6 II tot 40 opnames per seconde. Bij de mechanische sluiter is er wel een verschil: de EOS R6 II maakt dat 12 opnames per seconde, en de R8 slechts 6. Dat komt doordat de R8 een eenvoudigere (en dus goedkopere) mechanische sluiter gebruikt.

Video

De EOS R8 deelt ook een aantal van de videomogelijkheden met de EOS R6 II. Hij kan 4K-video opnemen, afgeleid van 6K-opname over de volledige breedte van de sensor, tot maximaal 60p. De 10-bit YCbCr 4:2:2 H.265 output zorgt voor een groter dynamisch bereik bij de nabewerking. Als alternatief kunnen de modi HDR PQ en HDR Movie worden geselecteerd voor HDR-workflows. Om het focus-breathing-effect bij het opnemen van video tegen te gaan, heeft de EOS R8 een functie die de beeldhoek compenseert wanneer de scherpstelafstand wordt gewijzigd.

De camera maakt heeft een maximale opnametijd van twee uur voor video-opnamen in 4K of FullHD aan 30p. In 4K/60p en 1080/120 is de opnameduur beperkt tot 30 minuten.

Autofocus

Het autofocussysteem van de EOS R8 is ook weer hetzelfde als in de EOS R6 II. Je kan dus gebruik maken van de uitstekende onderwerpherkenning. Die kan scherpstellen op een gekozen onderwerp: mensen (lichaam / gezicht / oog), dieren (honden / katten / vogels / paarden), voertuigen (motorsportkaarten en motorfietsen / vliegtuigen / treinen),  of automatisch het onderwerp herkennen.

De EOS R8 heeft echter geen joystick om het AF-punt of de AF-zone snel te verplaatsen. Dat doe je via het aanraakscherm, wat minder handig is wanneer je je oog voor de zoeker houdt.

Bijzondere functies

Net als de EOS R6 II heeft de R8 in Raw Burst-modus de optie om beelden vooraf te bufferen: beelden worden tijdelijk in het geheugen van de camera bewaard zolang je de ontspanknop half indrukt, en op de kaart weggeschreven wanneer je deze volledig indrukt.  Tijdens het filmen kan de camera zelfs 3 of 5 seconden bufferen.

Samen met de EOS R8 brengt Canon de RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM uit, een kleine en lichtgewicht lens met 2x zoom. Dit objectief wordt in een kit met de EOS R8 verkocht. Het bevat een 4,5-stops optische beeldstabilisator.

Ten opzichte van de concurrentie

Tegenover de EOS RP zet de R8 een enorme stap vooruit qua beeldkwaliteit, snelheid, videomogelijkheden en autofocus. De duurdere EOS R6 II geeft je meer fysieke bedieningselementen en heeft wel IBIS, wat in bepaalde situaties een groot voordeel is. De directe concurrenten bij Nikon en Sony, de Z 5 en de a7C, hebben allebei wel IBIS, maar zijn in 4K video beperkt tot framerates van maximaal 30 fps.

 

Canon EOS R8

 specificaties
  
sensor24,2 Mp
video4K 60p
ISO100 – 102.400 (50 – 204.800 uitbr).
max. seriesnelheid6x (mechanisch), 40x (elektronisch)
opslagmedia1x  UHS-II SD
capaciteit accu220 (EVF) of 370 (LCD) opnamen
afmetingen132,5 x 86,1 x 70 mm
gewicht (incl accu)461 g
verkoopprijs€ 1.819,- (body)
importeurcanon.nl
  
 beoordeling
beeldkwaliteit
scherpstelling
lichtmeting
witbalans
scherm/zoeker
prijs-kwaliteit
bonus
  
eindwaardering

Conclusie test Canon EOS R8

Tegenover de EOS RP zet de R8 een enorme stap vooruit qua beeldkwaliteit, snelheid, videomogelijkheden en autofocus.

De EOS R8 is een betaalbare full-frame met Canons nieuwste 24,2 megapixel CMOS-sensor. Tegenover de EOS RP zet de R8 een enorme stap vooruit qua beeldkwaliteit, snelheid, videomogelijkheden en autofocus. Hij levert namelijk dezelfde beeldkwaliteit als de duurdere EOS R6 II en deelt heel wat mogelijkheden met die camera. De keuze voor de compacte body van de EOS RP betekent wel dat je minder knopjes en toetsjes hebt; met name de AF-joystick is een gemis, evenals IBIS.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in