(P)Review Canon RF 35mm F1.4L VCM – lichtsterke hybride groothoek

0

De Canon RF 35mm F1.4L VCM is een lichtsterke 35mm in de professionele L-serie die met nadruk bedoeld is voor hybride gebruik. Voor fotografie én video dus. Het objectief heeft daarvoor een nieuwe VCM autofocusmotor en een traploos instelbaar diafragma.

TESTRESULTATEN Canon RF 35mm F1.4L VCM:

VOORDELEN

NADELEN

  • Hoge lichtsterkte

  • Goedkoper dan EF 35mm F1.4L USM II

  • Lichter en compacter dan EF-versie

  • Traploos diafragma

  • Snelle AF-motor

De Canon RF 35mm F1.4L VCM is zowel geschikt voor fotografie als video.

Introductie

De Canon RF 35mm F1.4L VCM is de eerste lichtsterke 35mm van Canon voor het R-systeem. Hij komt daarmee boven de Canon RF 35mm F1.8 STM. De Canon RF 35mm F1.4L VCM is natuurlijk groter en zwaarder (en duurder) dan de F1.8 STM versie. Maar hij is tegelijk kleiner en lichter en iets goedkoper dan de 35mm F1.4 voor de spiegelreflexmodellen van Canon, de EF 35mm F1.4L USM II. Het is het tweede echte hybride objectief van Canon, na de Canon RF 24-105mm F2.8L IS USM Z. De 35mm kan uiteraard niet worden voorzien van een zoommotor zoals de 24-105mm, maar heeft wel een aparte diafragmaring. Bij alle Canon RF objectieven kan de control ring ook worden geprogrammeerd om als diafragmaring gebruikt te worden. Maar deze klikt standaard wel in en dat kan hoorbaar zijn bij video-opnames. De control ring kan klikloos worden gemaakt door Canon, maar dan klikt hij niet meer in voor andere functies. De RF 35mm F1.4L heeft zowel een control ring als een diafragmaring die, heel ongebruikelijk, altijd klikloos is en een schakelaar heeft die hem in feite aan of uit zet. In principe werkt hij alleen bij video, al kan hij op de nieuwste modellen van Canon ook voor fotografie gebruikt worden.

Er is nog iets dat dubbel is aan de Canon RF 35mm F1.4L VCM: er kunnen zowel schroeffilters aan de voorzijde als gelfilters aan de achterzijde worden gebruikt.

Bouw

Op het eerste gezicht is de Canon RF 35mm F1.4L VCM gewoon een L-objectief met RF-vatting. Het objectief heeft aan de voorzijde de rode ring die zo typisch is voor L-objectieven van Canon. Direct daarachter zit de programmeerbare control ring en ongeveer in het midden zit de scherpstelring. Daarachter zitten de AF/MF-schakelaar, een focus lock knop die ook weer programmeerbaar is en een ‘IRIS’-schakelaar voor het diafragma. Daarmee is het het tweede objectief na de RF 24-105mm F2.8L met zo’n ring. De diafragmaring werkt niet zoals bij andere merken, waar het diafragma standaard klikt, maar ook klikloos kan worden gemaakt. Bij de Canon RF 35mm F1.4L VCM is de diafragmaring altijd klikloos. De schakelaar is er alleen maar om te kiezen of je de ring wilt gebruiken of dat je het diafragma via de camera in wilt stellen. Als je de diafragmaring wilt gebruiken voor het maken van foto’s, kan dat alleen met de nieuwste camera’s. Het is natuurlijk ook mogelijk om de control ring te programmeren als diafragmaring. Andere functies zoals de gevoeligheid of belichtingscompensatie zijn ook mogelijk.

De Canon RF 35mm F1.4L VCM is kleiner en vooral lichter dan de Canon EF 35mm F1.4L USM II. Het is 3mm smaller, 7mm korter en 205 gram lichter. Het optisch ontwerp bestaat uit 14 elementen in 11 groepen. Twee elementen zijn van UD glas en er zijn twee Glass Molded (GMo) asferische lenzen.

Het objectief is vanzelfsprekend weerbestendig en is voorzien van pakkingen rond alle bewegende delen. De frontlens heeft een extra fluorine coating waardeer deze makkelijker schoon te houden is. Aan de voorzijde kunnen 67mm filters worden bevestigd, maar er is ook een mogelijkheid om gelfilters aan de achterzijde te bevestigen.

Scherpstelling

De Canon RF 35mm F1.4L VCM is het eerste Canon objectief met een VCM, een Voice Coil Motor. Dat is een lineaire motor, vergelijkbaar met de lineaire motoren die bijvoorbeeld Sony en Panasonic tegenwoordig ook toepassen. Bijzonder is dat deze VCM samenwerkt met een Nano USM motor die een zwevend lenselement aanstuurt. Samen moet dit voor een snelle en stille scherpstelling zorgen. Als hybride objectief is de Canon RF 35mm F1.4L VCM ook ontworpen om minimale focus breathing te hebben.

De kortste scherpstelafstand is 28 centimeter. Dat levert een maximale vergroting van 0,18x op. Je kan dus redelijk dichtbij, maar het is natuurlijk lang niet voldoende voor macro of extreme close ups.

Beeldkwaliteit van de Canon RF 35mm F1.4L VCM

De MTF curve van de Canon RF 35mm F1.4L VCM laat al op volle opening een goed contrast en een hoge scherpte in het centrum zien, met een licht verloop naar de hoeken. Het is een MTF curve die al goed zou zijn voor een F2 of F2.8 objectief en het is uitstekend voor een F1.4 objectief. Natuurlijk is er lichtafval op volle opening en zoals de meeste moderne objectieven heeft het objectief zonder correcties in de camera last van vertekening. Met de lenscorrecties aan of het juiste profiel in de nabewerking, heb je daar in de praktijk geen last van en telt alleen de uiteindelijke scherpte. Die is in ieder geval hoger dan van de EF 35mm F1.4L USM II.

 

Canon RF 35mm F1.4L VCM

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

63°

sensorformaat

kleinbeeld

min. instelafstand

28cm 0,18x

filterdiameter

67 mm

diafragmalamellen

11

beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)77×99 mm
gewicht

555 gr

bajonetaansluitingCanon RF
bijzonderheden

diafragmaring

importeur

www.canon.nl / www.canon.be

verkoopprijs

€ 1929,-

 Hoe wordt de Canon RF 35mm F1.4L VCM beoordeeld?
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Canon RF 35mm F1.4L VCM

De Canon RF 35mm F1.4L VCM is lichter, kleiner en goedkoper dan de EF-versie voor de Canon spiegelreflexcamera’s. Daar kan je toch moeilijk nee tegen zeggen.

De Canon RF 35mm F1.4L VCM is een aparte 35mm. De lichtsterke 35mm groothoekobjectieven van fabrikanten als Sony en Sigma zijn ook hybride, in de zin dat je er net zo makkelijk mee kan filmen als fotograferen. De Canon gaat met zijn altijd traploze diafragmaring nog net een stapje verder. Maar omdat er geen andere lichtsterke 35mm van Canon voor het R-systeem is, is dit ook het objectief waar je op bent als je als fotograaf een lichtsterke 35mm wilt voor je Canon R-camera. Dat is zeker geen straf. Het is lichter, kleiner en goedkoper dan de EF-versie voor de Canon spiegelreflexcamera’s en daar kan je toch moeilijk nee tegen zeggen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in