Full review Canon RF 50mm F1.8 STM

0

De Canon RF 50mm F1.8 STM is de RF-uitvoering van Canon’s bekende en geliefde ‘nifty fifty’. Voor relatief weinig geld haal je met dit objectief een hoge beeldkwaliteit en hoge lichtsterkte in huis.

TESTRESULTATEN Canon RF 50mm F1.8 STM:

VOORDELEN

Nadelen

  • Lichtsterk

  • Goede beeldkwaliteit, zeker vanaf F2.8

  • Licht

  • Klein

  • Goedkoop

  • Focus breathing

  • AF niet helemaal stil

De Canon RF 50mm F1.8 STM is een ideaal objectief als aanvulling op een niet zo lichtsterke zoom of gewoon als standaardlensje om altijd op je camera te laten zitten.

De Canon RF 50mm F1.8 STM is een lekker klein en licht objectiefje. Het is de RF-versie van de Canon EF 50mm F1.8 STM. Dat objectief is populair omdat het een aantal voordelen combineert die je in vrijwel geen enkel ander objectief tegen komt: het is licht, goedkoop, optisch uitstekend en ook nog eens lichtsterk. Meestal gaan licht en goedkoop niet samen met een goede beeldkwaliteit. Maar in het geval van deze 50mm’s kan dat wel. De Canon RF 50mm F1.8 STM is met voorsprong het goedkoopste objectief in het RF-systeem: met een verkoopprijs van 239 euro kost hij minder dan de helft van de RF 35mm F1.8 en de RF 85mm F2. Daar is een logische verklaring voor. Het is het brandpunt van de klassieke standaardlens. Het optisch ontwerp is niet bijzonder complex en als je dan ook nog eens de mechanische uitvoering eenvoudig houdt door er geen L-objectief met nano-USM AF-motor van te maken, dan eindig je met een objectief dat optisch heel goed is en tegelijk aantrekkelijk geprijsd.

De toepassingsmogelijkheden van objectieven als deze RF 50mm F1.8 STM zijn groot. Door zijn relatief hoge lichtsterkte is het een prima alternatief voor een minder lichtsterke standaardzoom in situaties met weinig licht. Op F1.8 krijg je met dit objectief ook een hele geringe scherptediepte, waardoor dit een goedkope manier is om prachtig bokeh te krijgen. Je kan hierdoor mooi als portretobjectief gebruiken.  Zeker voor hoofd-en-schouder portretten is het een heel mooi objectief. Door zijn compacte afmetingen en universele brandpunt is het ook een fijn objectief voor straatfotografie.

Bouw 

Voor de Canon EF 50mm F1.8 STM, maakte Canon nog een oudere versie van de 50mm F1.8. Die had een andere bijnaam dan de ‘nifty fifty’, namelijk de ‘plastic fantastic’. Voor de nieuwe RF 50mm F1.8 STM is ook wel de nodige kunststof gebruikt, maar plastic voelt het objectief niet aan. Zoals we gewend zijn van andere STM-objectieven van Canon is het objectief degelijk gebouwd en beschikt het over een metalen bajonet. Het heeft een 7-bladig afgerond diafragma en een hele kleine 43mm filtervatting. Het optisch ontwerp lijkt op dat van de oudere 50mm F1.8 objectieven voor het EF-systeem. Maar het is niet helemaal hetzelfde en het bevat zelfs een asferisch element. En dat hebben we nog niet eerder gezien in een ‘nifty fifty’.

Het objectief heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie. Op Canon camera’s met stabilisatie, zoals de EOS R5 en EOS R6 krijg je met de Canon RF 50mm F1.8 STM 7 stops beeldstabilisatie. Op de oudere EOS R en EOS RP, die geen beeldstabilisatie hebben, zal je iets meer op je sluitertijd moeten letten. Het objectief heeft maar een instelring.  Standaard staat die ingesteld als scherpstelring, maar de ring is wel programmeerbaar. Hij kan dus ook andere functies krijgen wanneer je de ring niet nodig hebt om scherp te stellen. Hij kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden om het diafragma of de belichtingscorrectie in te stellen.

Scherpstelling

De Canon RF 50mm F1.8 STM beschikt over een STM-stappenmotor. Dat is een iets eenvoudigere motor dan de Nano USM-motoren die in duurdere objectieven worden gebruikt. Voor zo’n licht objectief als dit is dat geen groot probleem: de autofocussnelheid is relatief snel te noemen. De oog- en gezichtsherkenning op de Canon EOS R6 werken perfect samen met de lens. Wel is de focusmotor niet echt geruisloos. Bij fotograferen stoort dat hoegenaamd niet, maar bij filmen wordt het motorgeluid opgepikt door de interne microfoon van de camera. Het objectief vertoont ook duidelijke focus breathing: de beeldhoek wijzigt iets wanneer je de scherpstelling verandert. Daardoor is het niet de beste keuze voor wie vaak wil filmen met de EOS R.

De kortste instelafstand bedraagt 30 cm, oftewel 5 centimeter korter dan de EF-voorganger. Je kunt er dus iets dichterbij mee scherpstellen, al is het met een maximale vergroting van 0,25x natuurlijk geen macro-objectief.

Beeldkwaliteit

Voor de test hebben we gebruik gemaakt van de EOS R6. Bij de grootste opening is het centrum perfect scherp; in de hoeken is de scherpte minder, wat normaal is voor een lens in deze klasse. Bij de RF 50mm F1.8 STM is de scherpe zone zelfs wat groter dan verwacht. Diafragmeren naar F2.8 of kleiner zorgt voor een gelijke scherpte in het volledige beeld.

Lichtpunten in onscherpe gebieden worden op F1.8 in de hoeken en aan de beeldranden ovaalvormig afgebeeld; in het midden blijven ze mooi rond. Bij kleinere diafragma’s worden lichtpunten afgebeeld als zevenhoeken, wat een logisch gevolg is van het aantal diafragmalamellen.

Op de testopnames is haast geen chromatische aberratie te bespeuren; deze wordt reeds in de camera gecorrigeerd. Pas door de correctie uit te schakelen wordt aberratie zichtbaar bij de grootste diafragma’s. De vertekening blijft minimaal, ongeacht of de correcties in- dan wel uitgeschakeld zijn7

canon.nl

 

Canon RF 50mm F1.8 STM

 specificaties
  
beeldhoek (diag)46°
sensorformaatFull frame
min. instelafstand30 cm
filterdiameter43
diafragmalamellen7
beeldstabilisatorgeen
afmetingen (dxl)69x40mm
gewicht160 gr
bajonetaansluitingCanon RF
bijzonderhedencontrol ring
importeurwww.canon.nl/be
verkoopprijs€ 239,99
  
scheidend vermogen7
contrast8
chromatische aberratie4
vertekening4
vignettering4
autofocus4
overstraling3
uitvoering7
  
eindwaardering7,5

Conclusie Canon RF 50mm F1.8 STM op Canon EOS R6

Voor de gebruiker van de EOS R-camera’s wordt de RF 50mm F1.8 STM een vanzelfsprekende aanschaf.

De Canon RF 50mm F1.8 STM kan uiteraard niet tippen aan de uitmuntende optische prestaties van de RF 50mm F1.2L USM, maar die kost dan ook het tienvoud. Voor de gebruiker van de EOS R-camera’s wordt dit een vanzelfsprekende aanschaf: voor weinig geld haal je een veelzijdig objectief in huis dat licht en klein genoeg is om in elke cameratas te passen, en voor zijn prijs meer dan behoorlijk presteert. Bij volledige opening verlies je wat scherpte in de hoeken, maar op F2.8 en kleiner is hij zonder voorbehoud te gebruiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in