Full review Canon RF 70-200 MM F4L IS USM

0

De Canon RF 70-200mm F4L IS USM is een nieuwe, compacte telezoom voor het RF-systeem. Het is de opvolger van de legendarische EF 70-200mm F4L objectieven voor de spiegelreflex camera’s. Opvallend aan de RF-versie is dat hij nog kleiner en lichter is dan de EF-versie: nauwelijks groter dan een frisdrankblikje.

TESTRESULTATEN Canon RF 70-200mm F4L IS USM:

VOORDELEN

Nadelen

  • C

  • Supercompacte bouw

  • Goede beeldkwaliteit

  • Goede stabilisatie

  • Licht

  • Weerbestendig

  • Lens Control Ring

  • Stevige prijs

  • Iets scherpteverloop in de hoeken op 70mm

  • Niet bruikbaar met Extenders

De Canon RF 70-200mm F4L IS USM is de meest compacte 70-200mm F4 zoom voor full frame camera’s.

De Canon EF 70-200mm F4L objectieven voor de spiegelreflexcamera’s bieden al heel lang optische topkwaliteit. Kijkend naar de uitstekende objectieven die Canon de afgelopen periode heeft uitgebracht voor het RF-system verwachten we van de nieuwe Canon RF 70-200mm F4L IS USM eigenlijk niets minder. Bijzonder aan dit nieuwe objectief is dat een inschuifbare zoom is, net als zijn grotere broer, de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM. Hierdoor is de nieuwe Canon RF 70-200mm F4L IS USM de kleinste 70-200mm F4L voor full frame camera’s met verwisselbare objectieven op de markt. Niet alleen is het in ingeschoven toestand beduidend kleiner dan de EF 70-200mm F4L IS USM II voor de spiegelreflexcamera’s, het is ook lichter. Met 695 gram scheelt het bijna een ons. Ingeschoven is het ook bijna 5,5 centimeter korter en dat betekent dat je in je tas zomaar ruimte over hebt voor een objectief extra.

De RF 70-200mm F4L IS USM is echt heel klein en vormt een mooie combinatie met de compacte R-camera body’s.

Uiteraard is de RF 70-200mm F4L IS USM voorzien van alle verworvenheden van het RF-systeem. Zo heeft de lens een programmeerbare Control Ring waar diverse functies aan kunnen worden toegewezen. Het objectief heeft 5 stops OIS-beeldstabilisatie, die in combinatie met de beeldstabilisatie van de EOS R5 en R6 kan worden vergroot tot 7,5 stops Dual IS. Voor de scherpstelling maakt het objectief gebruik van een Dual Nano USM motor. Het enige nadeel van al dit moois, is dat het objectief wat duurder is geworden dan zijn voorganger, met een prijs van net onder de € 1830,00.

Bouw en bediening

De Canon RF 70-200mm F4L IS USM is een  objectief in de L-serie. Dat staat garant voor een hele degelijke constructie. Uitschuifbare zoomobjectieven worden soms gezien als stofmagneten, omdat het uit- en inschuiven zou werken als een pomp die stof naar binnen zou kunnen zuigen. Daar hoef je bij deze Canon RF 70-200mm F4L IS USM niet bang voor te zijn. Een speciale afdichtingsring houdt stof en vocht buiten wanneer de binnenste lenstubus beweegt. Daardoor is het objectief stof- en vochtbestendig en kun je het ook onder slechte omstandigheden gebruiken. Natuurlijk heeft het daarvoor ook een pakking op de bajonet en een fluorcoating op de frontlens zodat stof en vuil minder makkelijk hechten. Het is ingeschoven maar 12 centimeter lang, maar wel  een fractie dikker dan de oude EF 70-200mm F4L IS USM II. Ook de filtermaat is groter, met 77mm in plaats van 72mm op de EF-versie. Het objectief heeft een programmeerbare control ring aan de voorzijde. Daarachter zit de vrij smalle scherpstelring, gevolgd door de brede zoomring.

Het objectief heeft de bij RF-objectieven gebruikelijke programmeerbare Control Ring aan de voorzijde. Daarachter zit de vrij smalle scherpstelring, gevolgd door de brede zoomring. Het objectief heeft 5 stops OIS-beeldstabilisatie, die in combinatie met de beeldstabilisatie van de EOS R5 en R6 kan worden vergroot tot 7,5 stops.

Door de goede beeldstabilisatie kan je zelfs uit de hand zulke lange sluitertijden gebruiken dat je stromend water ook mooi in beweging weer kan geven.

Op het gedeelte tussen de bajonet en de zoomring zitten verschillende schakelaars. Eentje is voor het vergrendelen van het objectief zodat het niet onbedoeld uit kan schuiven. Een andere is voor het beperken van het AF-bereik (volledig bereik of 2,5 m tot oneindig), en een derde is voor het schakelen tussen de autofocus en handmatige scherpstelling. Verder zijn er nog schakelaars voor het aan- en uitzetten van de beeldstabilisatie en het kiezen van de beeldstabilisatiemodus (1 voor algemeen gebruik, 2 voor panning, 3 om de IS pas te activeren wanneer de ontspanner wordt ingedrukt). Een verschil met de Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM is het ontbreken van een statiefgondel. Door het lichte gewicht is hij prima uit de hand te gebruiken, maar wie graag een statief of monopod gebruikt, zal moeten wachten tot er statiefringen van vreemdmerken opduiken. Uiteraard kun je bij zo’n licht objectief ook de statiefaansluiting van de camera gebruiken. Net als de Canon RF 70-200mm F2.8L IS

Scherpstelling

Voor de autofocus maakt de RF 70-200mm F4L IS USM gebruik van een Dual Nano USMmotor. Die zorgt niet alleen voor een ultrasnelle scherpstelling, maar maakt de autofocus ook heel stil. Dat is prettig als je ook wilt filmen met dit objectief. De kortste instelafstand is slechts 60 cm. Dat is 40 cm dichterbij dan met EF 70-200mm F4L IS II USM, met nagenoeg dezelfde vergrotingsfactor (0,28x). Dat vergroot de toepassingsmogelijkheden, zoals close portretten of betere opnames van kleine details.

Oogherkenning werkt ook prima bij dieren met de RF 70-200mm F4L IS USM

Op de EOS R6 werkte de autofocus van de RF 70-200mm F4L snel en betrouwbaar. Ook de gezichts- en oogherkenning werken heel goed, wat fijn is bij portretfotografie. Op de oudere EOS R en RP zal de ervaring anders zijn.

Beeldkwaliteit

De RF-objectieven die Canon tot dusver heeft gemaakt zijn allemaal goed tot uitmuntend, en ook de RF 70-200mm F4L IS USM stelt niet teleur. De scherpte in het beeldmidden is zeer goed over het hele zoombereik, ook op F4.  Op 70mm zijn de hoeken wat zachter. De scherpte in de hoeken neemt wel toe naarmate je inzoomt. Op de langere brandpunten is de kwaliteit over het hele beeld dus was beter.

Als je de vertekeningscorrectie (in de EOS R6) activeert, is er geen vertekening te zien. Na uitschakelen is er een lichte tonvormige vertekening op 70mm; deze is echter gemakkelijk te corrigeren. Ook hier geldt dus weer dat de beeldkwaliteit waar het om vertekening gaat op langere brandpunten iets beter is.

Close up met de Canon RF 70-200mm F4L IS USM. Het bokeh is fraai.
Close up met de Canon RF 70-200mm F4L IS USM. Het bokeh is fraai.

Lichtafval is bij deze RF 70-200mm F4L IS USM niet helemaal afwezig. Bij open diafragma is er sterke vignettering. Deze wordt door de automatische correcties weggewerkt, maar dat gaat dan natuurlijk wel ten koste van iets dynamisch bereik in de hoeken, omdat deze door de correctie standaard dus al wat opgehelderd worden.

  Canon RF 70-200mm F4L IS USM
  specificaties
   
beeldhoek (diag)

34° – 12°

sensorformaat Full frame
min. instelafstand 60 cm
filterdiameter 77 mm
diafragmalamellen 9
beeldstabilisator ja
afmetingen (dxl) 83×120 mm
gewicht 695 gr
bajonetaansluiting Canon RF
bijzonderheden inschuifbaar
importeur www.Canon.nl/be
verkoopprijs € 1829,99
   
scheidend vermogen 9
contrast 9
chromatische aberratie 5
vertekening 5
vignettering 4
autofocus 4
overstraling 4
uitvoering 9
   
eindwaardering 8,9

Conclusie test Canon RF 70-200mm F4L IS USM op camera Canon EOS R6

De RF 70-200mm F4L IS USM is opvallend klein en licht voor een objectief met dit bereik.

De RF 70-200mm F4L IS USM is een waardevolle aanvulling voor Canons RF-objectiefgamma. Hij is opvallend klein en licht voor een objectief met dit bereik. De beeldstabilisatie en snelle autofocus verhogen de inzetbaarheid. Optisch presteert hij net wat minder dan de veel duurdere RF 70-200mm F2.8L IS USM, met name inzake hoekscherpte, maar hij is dan ook vriendelijker geprijsd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in