Full review: Canon RF 85mm F2 Macro IS STM

0

De Canon RF 85mm F2 Macro IS STM is een betaalbare korte telelens voor het EOS R-camerasysteem. De brandpuntsafstand van 85mm en de lichtsterkte van F2 maken het objectief perfect voor portretten, terwijl een korte werkafstand van slechts 35 cm ook close-up opnames mogelijk maakt. Prima specificaties dus, maar hoe presteert deze nieuwkomer?

TESTRESULTATEN Canon RF 85mm F2 Macro IS STM:

VOORDELEN

Nadelen

  • Lichtsterk voor een macro

  • Beeldstabilisatie tot 8 stops

  • Geen 1:1 maar 1:2 macro

  • Niet extra weerbestendig

De Canon RF 85mm F2 Macro IS STM is een korte tele die heel breed inzetbaar is..

Een lichtsterk 85mm objectief geldt van oudsher als het ideale portretobjectief voor kleinbeeldcamera’s en dat geldt ook voor digitale full-frame camera’s. De brandpuntsafstand laat toe om enige afstand tot het model te houden, waardoor vervorming voorkomen wordt. De hoge lichtsterkte maakt het dan weer mogelijk om de scherptediepte te beperken, waardoor het model loskomt van de achtergrond.
De Canon RF 85mm F2 Macro IS STM is een korte tele die je zowel heel goed voor portretten als voor macrofotografie kan gebruiken. Met een lichtsterkte van F2 is  hij maar 1/3e stop minder lichtsterk dan de F1.8 die we tegenwoordig meestal tegenkomen op 85mm objectieven. Met die F2 is hij tegelijk een stop lichtsterker dan de meeste macro-objectieven. Dankzij die relatief hoge lichtsterkte krijg je met deze 85mm een behoorlijk onscherpe achtergrond als je portretten schiet op volle opening. En in tegenstelling tot de meeste 85mm’s kan je met dit portret ook nog eens heel dichtbij, voor hele close up portretten of zelfs alleen maar iemands oog als je dat zou willen.

Door een minimale scherpstelafstand van slechts 35 cm is het objectief bruikbaar voor close-ups. De afbeeldingsmaatstaf 0,5x houdt in dat op de volle breedte van de sensor (36 mm) een voorwerp van 72 mm beeldvullend afgebeeld wordt. F2, 1/125S, ISO 320

 

Natuurlijk kan je die korte instelafstand ook gebruik voor bijvoorbeeld productfotografie en reproducties. Je moet daarbij wel rekening houden met het feit dat de Canon RF 85mm F2 Macro IS STM niet tot 1:1 gaat zoals bijvoorbeeld de Canon EF 100mm F2.8L IS USM. De 85mm gaat maar tot 1:2, net als bijvoorbeeld de Carl Zeiss ZE Makro-Planar T* 100mm F2.0. In vergelijking met de Carl Zeiss is de Canon RF 85mm F2 Macro IS STM echter een veel moderner objectief met autofocus en beeldstabilisatie. Die stabilisatie in het objectief is op zichzelf goed voor een winst van 5 stops. Maar het kan ook samenwerken met de stabilisatie van R-camera’s als de EOS R5 en EOS R6 en zou dan een winst tot 8 stops op moeten leveren.

Gebruikers van een Canon R-systeemcamera krijgen er met de RF 85mm F2 een derde merkeigen 85mm met EOS RF-lensvatting bij, naast de hoogwaardige maar zeer dure RF 85mm F1.2L USM en RF 85mm F1.2L USM DS.
Verder is er nog de Samyang AF 85mm F1.4 RF, die qua prijs vergelijkbaar is met de RF 85mm F2. Via adapters zijn ook objectieven met EF-vatting bruikbaar, zoals Canons EF 85mm F1.8 USM en EF 85mm F1.2L II USM, of Tamrons 85mm F1.8 VC en Sigma’s 85mm F1.4 Art.
Wat de nieuwe RF 85mm F2 van al deze alternatieven onderscheidt, is de korte minimale scherpstelafstand van slechts 35 cm; bij andere 85mm objectieven bedraagt deze 80 tot 100 cm. Daardoor kun je het objectief ook gebruiken voor close-up opnames. De vergrotingsmaatstaf bedraagt daarbij 0,5x – nog niet hetzelfde als echte macro (1:1), maar prima voor het maken van detailopnames. Huwelijksfotografen denken dan waarschijnlijk meteen aan trouwringen of decoratie op de bruidstaart, maar er zijn veel meer zinvolle toepassingen te bedenken.
Daarnaast heeft de Canon RF 85mm F2 Macro IS STM ook ingebouwde beeldstabilisatie (IS). Deze levert volgens Canon een winst van vijf stops. In combinatie met de beeldstabilisatie in de EOS R5 en R6 worden dat zelfs acht stops, zodat je langere sluitertijden kunt aanhouden. De beeldstabilisatie is ook een groot voordeel bij close-up opnames; hiervoor is vaak geen statief nodig.

 

Bouw

De Canon RF 85mm F2 Macro IS STM is een compact en licht objectief. Hij is 91 mm lang en de diagonaal is 78 mm. Op de EOS R6, die ik voor deze test gebruikte, is hij perfect in balans. De schroefdraad aan de voorzijde accepteert filters van 67 mm. Op de zijkant zijn drie schakelaars geplaatst. De bovenste is de focusbegrenzer met drie posities: volledig bereik, 50 cm tot oneindig en 35 cm tot 50 cm. De middelste schakelaar wisselt tussen autofocus en manuele scherpstelling. De onderste schakelaar activeert en deactiveert de optische beeldstabilisatie. In het midden zit een brede scherpstelring, en aan de voorzijde bevindt zich de aanpasbare Control Ring die alle RF-objectieven gemeen hebben. De RF 85mm F2 is niet stof- en spatwaterdicht afgewerkt, zoals duurdere L-objectieven.
In ongunstige weersomstandigheden moet je dus wat voorzichtiger zijn.

Het objectief heeft schakelaars voor het beperken van het scherpstelbereik, het wisselen tussen autofocus en handmatige scherpstelling en het aan- of uitschakelen van de beeldstabilisatie. Het optisch ontwerp bestaat uit 12 elementen in 11 groepen. En een van die lenselementen is een UD (ultra low dispersion) –element. Dat wil zeggen dat het gemaakt is van glas met een bijzondere brekingsindex. Het diafragma heeft 9 lamellen en de filtermaat is een heel gangbare 67mm.

De achtergrond is iets drukker dan bij de EOS RF 85mm F1.2L – maar voor die boterzachte achtergronden betaal je een veelvoud. F2, 1/200S, ISO 100

 

Scherpstelling en autofocus

De Canon RF 85mm F2 Macro IS STM is zeer scherp in het midden van het beeld, ook bij de grootste opening. In de hoeken is de scherpte net iets minder bij grote openingen. Voor portretten en close-ups zal die wat mindere hoekscherpte echter zelden storen. Er is een lichte kussenvormige vertekening, maar deze wordt reeds in de camera gecorrigeerd.

In raw-opnames is het weg te werken door het overeenkomstige lensprofiel toe te passen. Hetzelfde geldt voor de vignettering, waarvan na correctie geen spoor overblijft. Het diafragma van F2 zorgt voor een mooie onscherpte op de achtergrond, die bij vergelijkbare afstanden wel wat drukker overkomt dan de boterzachte achtergrondonscherpte van de RF F1.2. Lichtpunten in de hoeken worden ovaal afgebeeld.

De RF 85mm F2 beschikt over een STMfocusmotor. Deze zorgt voor een snelle en stille autofocus, zowel voor fotografie als voor film. De scherpstelling is zelfs iets sneller dan bij de RF F1.2, waar de in feite snellere USM-focusmotor een groter lenselement moet verplaatsen. De kortste instelafstand is 35 cm en dat zorgt voor een vergrotingsmaatstaf van 0,5x. Het scherpstelbereik kan worden beperkt. Er zijn drie standen: full, oneindig tot 0,5m en 0,5 – 0,35m.

De Canon RF 85mm F2 Macro IS STM werd eind november getest, in een periode waarin de zon laag stond. Daardoor kon ik vaststellen dat de RF 85mm F2 gevoelig is voor overstraling, merkbaar aan een lager contrast bij tegenlicht, en magenta en groene reflecties door strooilicht. Dan is het jammer dat de ET-77 zonnekap (€ 49,99) niet standaard meegeleverd wordt.

De Canon RF 85mm F2 Macro IS STM (derde van links) is een mooie nieuwe aanwinst voor het R-systeem.

 

 Canon RF 85mm F2 Macro IS STM
 specificaties
  
beeldhoek (diag)28°
sensorformaatfull-frame
min. instelafstand35 cm
filterdiameter67
diafragmalamellen9
beeldstabilisatorja
afmetingen (dxl)78×90,5 mm
gewicht500 gr
bajonetaansluitingCanon R
bijzonderhedenmacro tot 1:2
importeurCanon.nl
verkoopprijs€ 719,99
  
scheidend vermogen8
contrast9
chromatische aberratie4
vertekening4
vignettering4
autofocus4
overstraling3
uitvoering8
  
eindwaardering8

Conclusie test Canon RF 85mm F2 Macro IS STM

De close-upmogelijkheden maken hem veelzijdig inzetbaar.

De gebruiker van een EOS R-camera heeft er met de RF 85mm F2 een betaalbare tele bij. De close-upmogelijkheden maken hem veelzijdig inzetbaar. De optische kwaliteit is niet zo verbluffend als bij de peperdure F1.2L objectieven, maar staat toch op een hoog niveau.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in