Review: Fujifilm GFX50S II – middenformaat instapper

0

De Fujfilm GFX50S II is de opvolger van de GFX50S waarmee de revival van Fujifilm in het middenformaat begon. De camera is in feite een GFX100S met een 50 megapixel sensor.  Dat is een goede zaak. Over de GFX100S waren we namelijk heel erg te spreken. 

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATENFujifilm GFX50S II:

VOORDELEN

NADELEN

  • Grote sensor met 50 megapixel

  • Compacte afmetingen

  • In-body beeldstabilisatie

  • Weerbestendig

  • Scherpe prijs

  • Geen verwisselbare zoeker (meer)

  • Video beperkt tot Full HD

De Fujifilm GFX50S II is een bijzonder scherp geprijsde middenformaat camera met veel mogelijkheden.

Introductie Fujifilm GFX50S II

De Fujifilm GFX50S II is de nieuwe instapcamera in het middenformaat. De GFX50S II is in feite een Fujifilm GFX100S, een camera waar we behoorlijk enthousiast over zijn, maar dan met een 50 megapixel sensor. Nu is een halvering van het aantal pixels natuurlijk niet niks, maar 50 megapixel zal voor veel fotografen ook nog steeds ruim voldoende zijn. De keuze voor de 50 megapixel sensor zorgt ervoor dat de Fujifilm GFX50S II precies € 2000,00 goedkoper is dan de toch al bijzonder scherp geprijsde GFX100S. Voor de prijs van aan full frame camera met hoge resolutie koop je nu dus ook een middenformaat camera met vergelijkbare resolutie. Om het nog aantrekkelijker te maken, lanceert Fujifilm tegelijk met de GFX50S II een nieuwe zoomlens, de compacte Fujinon GF 35-70mm F4.5-5.6 WR, die slechts € 500,00 extra kost als je beide tegelijk aanschaft. Voor een middenformaat zoomobjectief is dat een uiterst gering bedrag.

Wat de Fujifilm GFX50S II extra aantrekkelijk maakt, is dat de camera nu eindelijk, net als zijn 100 megapixel stalgenoten, over beeldstabilisatie beschikt. Deze moet goed zijn voor een winst tot 6.5 stops. Dat zorgt ervoor dat je de maximale kwaliteit uit de camera kan halen, ook als je uit de hand met iets langzamera sluitertijden fotografeert. Dat zorgt ervoor dat je de camera veel breder in kan zetten. De beeldstabilisatie is ook ideaal voor filmen. De ingebouwde beeldstabilisatie maakt nog iets anders mogelijk: een hoge resolutie stand voor opnames tot 200 megapixel. Hiervoor moet de camera uiteraard wel op statief worden gebruikt.

Bouw 

Het is bijna ongelooflijk hoe Fujifilm zoveel in zo’n kleine camera heeft kunnen stoppen. De Fujifilm GFX50S II is maar marginaal groter dan moderne spiegelloze full frame camera’s (en beduidend kleiner dan full frame spiegelreflexen) en heeft toch een flink grotere sensor. De Fujifilm GFX50S II is ook een stuk kleiner dan zijn voorganger, de GFX50S, terwijl die nog geen beeldstabilisatie had. Daar zijn twee duidelijke oorzaken voor: de zoeker is niet langer afneembaar en verwisselbaar en de Fujifilm GFX50S II heeft een kleinere accu, die dezelfde is als uit de Fujifilm X-T4. De Fujifilm GFX50S II is goed gesealed en heeft dezelfde robuuste bouw als de GFX100S, met afdichtingen op 60 punten om stof en vocht buiten te houden.

Bediening

De bediening van de GFX50S II komt volledig overeen met die van de GFX100S en wijkt dus af van die van zijn 50 megapixel voorgangers. Fujifilm lijkt hiermee dus ook wat af te stappen van de klassieke bediening met instelwielen met ingegraveerde waardes voor de sluitertijd of de gevoeligheid. Puristen zullen dat wellicht betreuren, maar het zorgt er wel voor dat de camera iets makkelijker te bedienen is voor een generatie die niet met film is opgegroeid. Op de linkerschouder van de camera zit de grote keuzeknop voor de programmastanden en een schuifschakelaar voor fotografie of video. Op de rechterschouder zit vooral een groot LCD dat alle informatie geeft over de verschillende instellingen.

Scherm en Zoeker

De Fujifilm GFX50S heeft niet langer een verwisselbare elektronische zoeker. De zoeker is dus niet langer een los onderdeel en je kan er geen adapter meer tussen zetten waardoor hij kan worden opgeklapt. Dat maakt de camera wel een stuk compacter.De resolutie is gelijk gebleven met die van zijn voorganger: 3,69 miljoen beeldpunten. Er zijn tegenwoordig zoekers met een hogere resolutie, maar zoekers met deze resolutie zijn wel weer duidelijk gedetailleerder en scherper dan de ook nog steeds gangbare zoekers met 2,36 megapixels. De vergrotingsmaatstaf is 0,61x. Dat lijkt niet veel, maar dat is afgezet tegen de sensorgrootte. De vergrotingsmaatstaf is 0,77x omgerekend naar full frame. Het scherm is in twee richtingen kantelbaar, zowel horizontaal als verticaal. Hierdoor kan je met de camera ook staande opnames maken vanuit hoge of lage standpunten. Het scherm is alleen niet draaibaar. Wie wil vloggen met de Fujifilm, zal daar een externe monitor voor moeten gebruiken. Het scherm is aanraakgevoelig, 8cm groot en de resolutie van het scherm is mooie 2,36 megapixel.

Beeldkwaliteit

Camera’s met zo’n 50 megapixel of meer zijn tegenwoordig in full frame ook niet meer zo bijzonder. De GFX50S II heeft echter pixels die 1.7x groter zijn dan die van een 50 megapixel full frame model. Dat zorgt ervoor dat de pixels meer licht kunnen opvangen, waardoor een betere tonaliteit ontstaat en een hoger dynamisch bereik. Dat vertaalt zich in de praktijk naar mooiere kleurovergangen en minder ruis in diepe schaduwen. Dat is het verschil tussen full frame en middenformaat. Met een full frame camera met hetzelfde aantal pixels zal je over het algemeen dezelfde scherpte halen, als de kwaliteit van de objectieven gelijkwaardig is.

Video

De GFX50S II  kan ook filmen en heeft daar speciaal een keuzeknop voor op de body. Er zit een koptelefoon en microfoon aansluiting op de GFX50S II en de camera beschikt het Eterna-profiel. Dat is een vlak profiel dat aan de ene kant nog behoorlijk wat ruimte heeft voor colour grading en aan de andere kant ook prima zonder bewerking kan worden gebruikt en dat een hele filmische look geeft. Voor vloggen is de camera minder geschikt, omdat je geen scherm hebt dat je als vlogger volledig naar je toe kan draaien. En helaas is de camera beperkt tot Full HD (1920×1080 pixels) met een maximum van 30 beelden per seconde. De GFX50S is op dit punt dus helaas veel beperkter dan de GFX100S, die kan filmen in 4K en zelfs 12 bit raw kan uitsturen of HDMI.

Autofocus

Volgens Fujifilm heeft de GFX50S II een verbeterd algoritme voor de scherpstelling. Dat moet zorgen voor betere autofocus en gezichtsherkenning. Of dat ook betekent dat de camera nog beter is dan de GFX100S weten we niet. De camera heeft een nieuwe processor, dus dit is mogelijk. Wel is de autofocus beperkt tot contrastdetectie, wat niet ideaal voor C-AF bij het tracken van bewegende onderwerpen.

Bijzondere functies: High Res mode

De Fujifilm GFX50S II beschikt dankzij de ingebouwde beeldstabilisatie ook over de mogelijkheid om ‘high res’ opnames te maken. Hierdoor kunnen beelden worden gemaakt met een resolutie van 200 megapixel. De camera maakt hiervoor 16 opnames waarbij de sensor iedere keer een stukje wordt verschoven. Hierdoor krijgt iedere pixel ook de volledige kleurinformatie van rood, groen en blauw. Dit voorkomt valse kleuren en de vorming van moire. Uiteraard moet de camera hiervoor op een stevig statief staan en mag er in het onderwerp niets bewegen.

Ten opzichte van de concurrentie

De Fujifilm GFX50S II heeft in het  middenformaat eigenlijk geen enkele concurrentie, behalve van zijn directe voorganger. De nieuwe camera heeft beeldstabilisatie en dat vinden alleen al we zo’n voordeel dat we prijsverschil gauw vergeten en voor de GFX50S II zouden gaan. Tenzij je zeker weet dat je vrijwel altijd vanaf statief gaat werken. Andere camera’s waar de GFX50S II de concurrentie mee aan zal moeten, zijn de high end full frame camera’s, zoals de Sony A7R IV, de Nikon Z7 II en de Canon R5. Die bieden ongeveer hetzelfde aantal pixels op een kleinere sensor. De Fujifilm biedt door die grote sensor een mooiere tonaliteit en een iets beter dynamisch bereik. De full frame camera’s scoren op snelheid, betere video en omvang van het systeem.

 

Fujifilm GFX50S II

 specificaties
  
sensor

51.4 Mp

videoFull HD tot 30 bps
ISO

100-12.800 (50-102.400 uitgebreid) 

max. seriesnelheid

3 bps

opslagmedia

2x SD/SD HC/SD XC UHS I en II

capaciteit accu

455 opnamen

afmetingen

150x104x87 mm

gewicht (incl accu)

900 g

verkoopprijs

€ 3.999,00(body)

importeur
of/be
  
 beoordeling
beeldkwaliteit
scherpstelling
lichtmeting
witbalans
scherm/zoeker
prijs-kwaliteit
bonus
  
eindwaardering

Conclusie test Fujifilm GFX50S II

Zodra we een exemplaar van de Fujifilm GFX50S II in ons testlab hebben, zullen we een volledige review publiceren.

De Fujifilm GFX50S II is leverbaar vanaf eind september. De verwachte verkoopprijs is € 3.999,00 voor de body en €  4.499 voor de body inclusief de Fujinon GF 35-70mm F4.5-5.6 WR.  Dat is dus maar een hele kleine opslag voor de ‘kit’zoom.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in