(P)Review: Fujifilm X-H2 – 40 megapixel APS-C

De Fujifilm X-H2 is het tweede model in de X-H2 lijn. Het is wel de eerste camera met een 40 (!) megapixel APS-C sensor. De hoge resolutie is gelukkig nauwelijks ten koste gegaan van de videomogelijkheden. Sterker nog, de X-H2 kan flmen in 8K 1Obit 4:2:2.

TESTRESULTATEN Fujifilm X-H2:

VOORDELEN

NADELEN

  • 40 megapixel opnames

  • 160 megapixel high res opnames

  • 8K video 10 bit 4:2:2

  • Geen zoeker blackout

  • Snellere AF met onderwerpsherkenning

  • Raw en ProRes video

  • Externe koeling als accessoire

  • F-log2

  • Iets minder snellere uitlezing dan bij de X-H2S

De Fujifilm X-H2 is de eerste APS-C camera met een 40 megapixel sensor en 8K video

Introductie Fujifilm X-H2

De Fujifilm X-H2 is niet de eerste X-H2, al zou de naam dat wel doen vermoeden. Fujifilm heeft namelijk eerder de X-H2S uitgebracht. De X-H2S is een camera waarbij alles om Speed ofwel Snelheid draait. Aan de basis daarvan liggen een stacked CMOS sensor (de eerste voor Fujifilm) en een nieuwe processor, de X-processor 5. De X-H2 heeft dezelfde ingrediënten, maar het recept is niet iets anders. De sensor van de X-H2 heeft namelijk geen 26 megapixel (zoals bij de X-H2S en de X-T4) maar 40 megapixel. Daarmee is de X-H2 op dit moment de APS-C camera met de hoogste resolutie. Hoger nog dan de 32 megapixel APS-C camera’s van Canon. Daarmee is dit de ultieme APS-C camera voor fotografen die graag onderwerpen met heel veel detail fotograferen, zoals landschappen of architectuur. Wie het onderste uit de kan wil hebben, kan zelfs 160 megapixel opnames maken in een high res mode. Die kunnen echter niet in de camera worden verwerkt, omdat dit volgens Fujifilm te veel tijd zou kosten.

Hybride

De X-H2 is echter niet alleen een camera voor fotografen. Het is namelijk nog steeds een echte hybride camera, net als de X-H2S. De camera kan filmen in raw (via een externe recorder) en ProRes, in 10 bit 4:2:2 met een grote keus aan codecs. De hoge resolutie van de sensor zorgt ook voor bijzondere mogelijkheden in video. De X-H2 kan namelijk filmen in 8K tot 30 beelden per seconde en daarmee is het de eerste APS-C camera die die mogelijkheid biedt.

Bouw en bediening

De Fujifilm X-H2 is exact even groot als de X-H2S. Iets anders hadden we ook niet verwacht. Dat betekent dat de X-H2 dus kleiner is dan de X-H1. Wat voor de X-H2S geldt, geldt dus ook voor de X-H2. De grip is lekker fors, zodat de camera goed in de hand ligt. Dat is een trend die Fujifilm met de X-H1 heeft ingezet en zelfs ook op de compacte X-S10 heeft doorgezet. De X-H2 heeft een groot E-ink scherm dat ook informatie weergeeft als de camera uit staat. Een belangrijk verschil met de X-H1 is dat de X-H2 niet meer de traditionele knoppen voor sluitertijd en gevoeligheid heeft. De X-H2 is wat meer een mini Fufjifilm GFX. Op de linkerschouder zit een keuzeknop voor de programmastand. Op de rechterschouder zit het grote scherm, met drie knoppen voor onder andere de ISO-instelling en de witbalans.

De X-H2S heeft twee sleuven voor geheugenkaarten. De een is voor UHS-II SD kaarten en de andere voor CFexpress type B. Die laatste is natuurlijk nodig voor de grote bestanden die je zowel met filmen als fotograferen kan schieten. Aan de andere zijkant zitten aansluiting voor een microfoon en een koptelefoon en een full size HDMI poort. De resolutie van de zoeker is 5,76 megapixel. Het zoekerbeeld kan 120 keer per seconde worden ververst, waardoor er geen zichtbare blackout meer is, zelfs niet op de hoogste opnamesnelheid. Het scherm heeft 1,62 miljoen pixels.

Beeldkwaliteit

De Fujifilm X-H2S heeft een 40 megapixel sensor. De resolutie is dus hoger dan van welke andere APS-C camera dan ook. Kleinere pixels betekent vaak wel iets meer ruis en een kleiner dynamisch bereik. Om dat laatste iets tegen te gaan, heeft de X-H2 een lagere basisgevoeligheid van 125 ISO, waar de X-H2S 160 ISO heeft. De Fujifilm X-H2 heeft nu 10 bit HEIF als extra optie. Voor video is er F-log 2, waarmee een twee stops  hoger dynamisch bereik kan worden gehaald dan met F-log.

Video

De Fujifilm X-H2 is een uitstekende videocamera. Hii beschikt over alle codecs die de X-H2S heeft. Dat betekent dat hij  dus ook kan filmen in in H.264 en H.265 als direct in Apple ProRes HQ en LT in 10 bit 4:2:2 intern. Via de HDMI kan je zelfs raw video uitsturen in zowel ProRes Raw als Blackmagic Raw, afhankelijk van welke recorder je gebruikt (Atomos Ninja V of V Plus of een Blackmagic Video Assist). Op sommige punten is de X-H2 zelfs beter dan de X-H2S, maar op een enkel punt is hij minder goed. De X-H2 is de betere videocamera als je geïnteresseerd bent in filmen in 8K. De X-H2 is daarmee de eerste camera die deze mogelijkheid biedt. Het is echte 8K, zonder beperkingen. Het is 10 bit 4:2:2 en kan zelfs als ProRes worden weggeschreven. Wie geen 8K nodig heeft kan ook in 6.2K filmen, net als 8K beschikbaar tot 30 beelden per seconde. 4K is beschikbaar tot 60 beelden per seconde en Full HD tot zelfs 240 beelden per seconde. Toch kan de X-H2S een betere camera zijn voor video. De X-H2S heeft namelijk een snellere uitlezing en daardoor minder rolling shutter dan de X-H2. Voor opnames met snelbewegende onderwerpen of snelle camerabewegingen kan je dus beter de X-H2S kiezen.

De X-H2 kan net als de X-H2S worden voorzien van een actieven koeling en heeft een aansluiting om die koeling van voeding te voorzien. De koeling is heel compact en stil. Het scherm moet dan wel opengeklapt blijven. Fujfilm heeft de X-H2 ook F-log 2 gegeven. F-log 2 biedt een groter dynamisch bereik dan F-log, dat ook aanwezig is op de X-H2.

Autofocus

De X-H2 heeft dezelfde rekenkracht als de X-H2S en maakt net als de X-H2S gebruik van nieuwe technieken om de autofocus en de tracking van de autofocus te verbeteren. De X-H2 kan hierdoor kleinere onderwerpen beter herkennen dan bijvoorbeeld de X-T4 en ook beter rekening houden met onregelmatige bewegingen. Verder kan de X-H2 nu dieren, vogels, auto’s, treinen, motoren en vliegtuigen herkennen. Deze standen staan los van de gezichts- en oogherkenning en werken daar ook niet mee samen. Maar kies je voor bijvoorbeeld ‘vogels’ als onderwerp, dan zal de camera wel weer proberen scherp te stellen op de ogen als die zichtbaar zijn. Toch zullen de prestaties ook volgens Fujifilm net een ietsje minder zijn dan bij de X-H2S, omdat de sensor gewoon simpelweg iets minder snel uitgelezen wordt. Nu is de X-H2 ook niet de ultieme camera voor actiefotografie. Wie die zoekt, kan bij de X-H2S terecht.

Bijzondere functies

De Fujifilm X-H2 is heeft een 40 megapixel sensor, maar daarmee is de koek nog niet op. De X-H2 heeft namelijk een high res mode waarmee 160 megapixel opnames gemaakt kunnen worden. Hiervoor maakt de X-H2 maar liefst 20 opnames. Voor het samenstellen van de high res opnames is externe software nodig. Je kan de opnames dus niet direct in de camera bekijken. Volgens Fujifilm kan dat niet anders, vanwege het vele rekenwerk. Zeker voor opnames op locatie kan je hierdoor echter niet controleren of alles in de opname dan ook klopt. Verder zijn er net als bij de Fujifilm X-H2S voor de X-H2 twee grips beschikbaar. De ene zorgt voor meer accucapaciteit, de andere biedt een netwerkaansluiting.

Verder is er ook voor de Fujifilm X-H2 de FAN-001 externe koeling beschikbaar. Die kan na het openklappen van het scherm op de achterzijde van de camera worden geschroefd en wordt gevoed vanuit de camera.

 Fujifilm X-H2
 specificaties
  
sensor40 Mp
video8K 30p en 4K 120p
ISO

125- 12.800

max. seriesnelheid20x
opslagmedia1x UHS II SD en 1x CFexpres B
capaciteit accu680 opnamen
afmetingen136x93x85 mm
gewicht (incl accu)660 g
verkoopprijs€ 2249,00 (body)
importeurwww.fujifilm-X.com
  
 beoordeling
beeldkwaliteit
scherpstelling
lichtmeting
witbalans
scherm/zoeker
prijs-kwaliteit
bonus
  
eindwaardering

Conclusie test Fujifilm X-H2

De Fujifilm X-H2 is zowel geschikt voor landschap en architectuur als voor film.

De Fujifilm X-H2S is de camera voor de fotograaf die snelheid nodig heeft. De X-H2, dus zonder S, is de camera voor fotografen die prima met iets minder snelheid toe kunnen.  Voor iets minder snelheid krijg je veel terug: een hogere resolutie zowel voor fotografie als video.