Review Fujifilm X-S10

0

De Fujifilm X-S10 bundelt een groot deel van de specificaties van de X-T4 in een kleinere body die eenvoudiger te gebruiken is. De prijs is ook een stuk lager.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Fujifilm X-S10:

VOORDELEN

Nadelen

  • Goede beeldkwaliteit van 26mp sensor

  • Goede kwaliteit en mogelijkheden video

  • Effectieve beeldstabilisatie

  • Kleine body met grote grip

  • Kantel- en draaibaar scherm

  • Grote keus aan objectieven voor APS-C

  • Niet weerbestendig

  • Tracking AF kan beter

  • Beperkte functionaliteit aanraakgevoelig scherm

S voor small (klein) of slim (slank), of misschien wel simple (eenvoudig te gebruiken)

Waarvoor de S in de naam van de X-S10 staat, maakte Fujifilm niet bekend, maar we kunnen wel een gokje wagen: voor small (klein) of slim (slank), of misschien wel simple (eenvoudig te gebruiken). Laten we beginnen met het formaat: de X-S10 meet 126 x 85x 65 mm en weegt 465 gram. Qua afmetingen zit hij dus net tussen de X-T30 en de X-T4. Qua specificaties zit de camera dichter bij de X-T4 dan de X-T30. Zo heeft de X-S10 bijvoorbeeld wel beeldstabilisatie in de body en de X-T30 niet. De X-S10 heeft ook een diepe grip, waardoor hij ook met grotere objectieven goed bruikbaar is.

productshot Fujifilm X S10

Wat ook opvalt aan de X-S10 is dat de camera ongemarkeerde draaiknoppen heeft. Alleen op de keuzeknop voor de belichtingsprogramma’s zitten aanduidingen voor de instellingen. De overige instelwielen hebben geen belettering. Daarmee laat Fujifilm de klassieke bediening met een echte sluitertijdenknop die we kennen van de andere modellen, los. Natuurlijk is het instelwiel op de rechterschouder te gebruiken als sluitertijdenknop, alleen zul je nu op het scherm of in de zoeker moeten kijken wat je hebt ingesteld. Tegenover dat nadeel staat het voordeel dat de knop, net als vrijwel alle andere, kan worden geprogrammeerd om andere taken te vervullen. De Fujifilm X-S10 voelt hierdoor minder analoog aan. Tegelijk zullen fotografen die van een ander merk of een digitale spiegelreflex overstappen zich hierdoor sneller vertrouwd voelen met de X-S10. Met de X-S10 mikt Fujifilm dus ook nadrukkelijk op een nieuw publiek.

Naast de veranderde bediening bevat de X-S10 nog meer aanpassingen. Zo zijn de Auto en SP opnamestanden op de X-S10 nuttiger geworden. Voortaan kun je ook in deze standen in Raw-formaat werken in plaats van alleen in jpeg. Ook zijn het het Color Chrome effect voor kleurverbetering en het dynamisch bereik nu ook in deze standen aanpasbaar. Naast de 18 vertrouwde filmsimulaties kan de X-S10 ook volautomatisch de filmsimulatie kiezen die het beste bij de scène past. Zo is de X-S10 een camera waarmee je makkelijk kan instappen in het Fujifilm systeem, maar die ook heel lang met je mee kan groeien.

Bouw en bediening

productshot Fujifilm X-S10 sensor
De X-S10 bevat een 26 megapixel beeldsensor in APS-C formaat.

Wat meteen opvalt aan de Fujifilm X-S10 is de diepere grip, die nog het meest overeenkomt met die op de X-H1. Dat is bijzonder voor zo’n compacte body. Daardoor ligt de X-S10 erg goed in de hand, ook als je wat grotere handen hebt. De grip zorgt ook voor een betere balans bij grotere objectieven zoals de 100-400mm. De behuizing voelt stevig en robuust aan. Op de materialen is niet bezuinigd, met gebruik van een magnesiumlegering voor de body. De camera is alleen niet weerbestendig. Dat wil niet zeggen dat je moet uitkijken voor ieder druppeltje, maar wel dat je de camera niet langdurig in regen of sneeuw moet gebruiken.

De bediening van de X-S10 is anders opgevat als bij de overige X-camera’s. In plaats van aparte instelwielen voor sluitertijd, ISO en belichtingscompensatie is er nu één instelwiel voor de opnamestand (Auto, SP, P/A/S/M), zoals bij veel andere merken. Daardoor is hij wat eenvoudiger te bedienen voor wie geen zin heeft om (semi-)manueel te werken. Op het instelwiel zijn nog vier programmeerbare posities (C1 tot C4) waar je je favoriete instellingen voor bijvoorbeeld portret, studio, outdoor en sport kunt opslaan. De camera heeft een kleine, ingebouwde flitser die prima dienst kan doen voor invulflitslicht in hoog contrast situaties of als het donker is. Op de achterzijde van de camera vinden we naast het scherm maar  twee knoppen voor het menu en het display en een kleine joystick. Die joystick steekt ver genoeg uit om ook goed met handschoenen te bedienen en is ondanks zijn kleine formaat dus heel goed bruikbaar. Je kan hem ook indrukken. Dat is handig om het autofocuspunt te bevestigen, maar zorgt er ook voor dat je er heel makkelijk mee door de menu’s kan scrollen.

De X-S10 heeft dezelfde accu als de X-T30, die kleiner is dan die van de X-T4. Hierdoor is het aantal opnames beperkt tot 325 beelden volgens de officiele norm. Schiet je wat meer opnames kort achter elkaar en kijk je wat minder door de zoeker of op het scherm, dan ligt dat aantal in de prakijk veel hoger. Bijladen van de accu kan via de USB-C aansluiting.

Zoeker en scherm

Dankzij een uitklapbaar scherm is de X-S10 geschikt voor selfies en vlogs.

De X-S10 bevat een elektronische OLED zoeker met een resolutie van 2,36 megapixel en een hoge verversingssnelheid van 100 fps in  de ‘boost’stand. De zoekervergroting is 0,62x. Dat is tegenwoordig niet heel groot meer, maar er is prima mee te werken. Het lcd-scherm heeft 1,04 miljoen beeldpunten en kan volledig uitklappen en ronddraaien, zodat het ook voor vloggers geschikt is. Het is ook aanraakgevoelig voor het bedienen van de menu’s. Helaas zijn niet alle menuopties aanraakgevoelig, waardoor het bedienen van de menu’s op deze manier soms wat frusterend kan zijn.

Beeldstabilisatie

De camera is net als de X-H1 en de X-T4 uitgerust met een systeem voor beeldstabilisatie over vijf assen. Dit IBIS-systeem is nieuw ontwikkeld voor deze camera, en is 30% kleiner en lichter dan het mechanisme in de X-T4, dat op zijn beurt al 30% kleiner was dan dat in de X-H1. De winst komt door het gebruik van compactere onderdelen en een nieuwe layout van het moederbord. Fujifilm heeft daardoor een IBIS systeem dat ook in heel compacte camera’s past. Het biedt volgens Fujifilm zes stops voordeel bij objectieven zonder beeldstabilisatie, zowel bij foto als video. Dat is net iets minder dan op de X-T4, die 6,5 stops winst biedt, maar een volle stop meer dan op de X-H1. Deze X-S10 is bovendien de eerste camera in het middensegment die is uitgerust met een speciale bewegingssensor die helpt om kleine trillingen, bijvoorbeeld veroorzaakt door het mechanische sluitermechanisme, te onderdrukken.

Ook op ISO 6400 heb je nog steeds voldoende detail voor een mooie, scherpe opname.

In de praktijk werkt de beeldstabilisatie goed en kan je in optimale situaties behoorlijk in de buurt komen van de waardes die Fujifilm opgeeft. Een voordeel van zo’n vier stops moet gemakkelijk haalbaar zijn. De stabilisatie werkt ook behoorlijk wanneer je tijdens het filmen, al wil het een enkele keer nog weleens proberen een camerabeweging tegen te gaan. Speciaal voor video is er ook nog de optie om elektronische beeldstabilisatie aan te zetten. Dat is best aan te bevelen als je tijdens het filmen zelf beweegt, ook al zorgt het voor een kleine 1,1x crop van het beeld.

Beeldkwaliteit

De X-S10 bevat dezelfde 26 megapixel beeldsensor en beeldprocessor als de bekroonde X-T4, en levert vrijwel dezelfde hoge beeldkwaliteit. De scherpte is hoog en ruisniveaus zijn laag. Zeker bij hogere ISO-waardes zien we heel weinig ruis. Tegelijk zien we dan ook wel een afname van de details, waardoor we denken dat er in de camera ook in de raw bestanden al iets aan ruisonderdrukking zal worden gedaan. De X-S10 sensor is van het Dual gain type, met een tweede stap in beeldkwaliteit bij 800 ISO. Op deze stand zijn het dynamisch bereik en de ruis beter dan bij iets lagere ISO-waardes. De jpeg  bestanden uit de camera zien er ook prima uit, met een mooie balans tussen scherpte en ruisonderdrukking. Er zijn camera’s die een iets hogere scherpte halen, of minder ruis bij hoge ISO-waardes, maar geen camera’s die dat beide beter doen dan de Fujifilm. Wie veel met beelden direct uit de camera wil werken, heeft aan de X-S10 een uitstekende camera, omdat de verschillende filmprofielen gemakkelijk te kiezen zijn met de draaiknop op de linkerschouder van de camera. Hierdoor kan je gemakkelijk wisselen van bijvoorbeeld een zacht Astia-profiel naar een harder Provia-profiel of zelfs een kleurrijk Velvia-profiel. De uitleg die je bij de profielen krijgt maakt ze extra bruikbaar, zeker voor (jongere) gebruikers die het filmtijdperk niet hebben meegekregen.

In continumodus haalt hij 8 opnames per seconde met de mechanische, en tot 30 beelden per seconde met de elektronische sluiter met een kleine crop.  Een kanttekening daarbij is wel dat de camera uitsluitend gebruik kan maken van UHS-I SD kaarten en geen al te grote buffer heeft. Op volle snelheid is die in ongeveer een seconde vol en wegschrijven duurt dan even. Wie veel sport wil schieten, kan daarom beter naar een X-T4 kijken.

Video

https://fujifilm-x.com/nl-nl/products/cameras/x-s10/

Met de Fujifilim X-S10 kan je filmen in 4K resolutie aan 30 fps met 4:2:0 8-bit (op SD-kaart) of 4:2:2 10-bit (met een externe recorder). Hierdoor kan je beter gebruik maken van een vlak beeldprofiel als F-log. Wie niet met een externe recorder werkt, kan nog steeds in de camera filmen in F-log, met gebruik van de View Assist of zelfs  van LUT’s. Voor een compacte camera in deze prijsklasse is dat best bijzonder. De camera kan in 4K zowel in UHD (3840×2160 pixels) als het bredere DCI (4096×2160 pixels) formaat opnemen. De X-S10 doet niet aan line-skipping of pixel-binning, maar gebruikt de extra pixels op de sensor om het 4K beeld te berekenen. Dit oversampelen zorgt voor een goede scherpte. Dankzij een verbeterde warmte-afvoer heeft de camera een maximale opnameduur van 30 minuten in 4K en 60 minuten in FHD. In Full HD kan je filmen tot 240 beelden per seconde, al is de kwaliteit van deze beelden wel duidelijk wat minder goed. De Fujifilm X-S10 heeft weinig last van moire en rolling shutter en is mede daardoor een van de betere filmcamera’s in dit segment. Dat wordt nog eens versterkt door de 3,5mm microfooningang, de mogelijkheid om via USB-C een koptelefoon aan te sluiten en de micro-HDMI poort voor het aansluiten van een externe recorder.

Autofocus

De Fujifilm heeft snelle autofocus met oog- en gezichtsherkenning. De camera is ook behoorlijk goed in het volgen van bewegende onderwerpen. Het doet daarin niet onder voor de X-T4. Maar net als zijn duurdere stalgenoot is de X-S10 daar net niet zo goed in als bijvoorbeeld de nieuwste Sony’s met Real-time tracking. Dat maakt de camera minder geschikt voor sportfotografie, maar voor algemene onderwerpen werkt het systeem meer dan voldoende. Gezichts- en oogherkenning werkt voor video ook goed, al kan de camera in wat drukkere omgevingen weleens afdwalen naar de achtergrond.

  Fujifilm X-S10
 specificaties
  
sensor26 Mp
video

4K/30p in DCI en UHD

ISO

160-12.800 ( 80- 51.200 Uitgebreid)

max. seriesnelheid30bps
opslagmedia1x UHS-I
capaciteit accu325 opnamen
afmetingen126x85x65 mm
gewicht (incl accu)465 g
verkoopprijs€ 999,- (body)
importeur

www.fujifilm.eu/nl

  
 beoordeling
beeldkwaliteit8
scherpstelling7
lichtmeting8
witbalans8
scherm/zoeker7
prijs-kwaliteit9
bonus8
  
eindwaardering7,9

Conclusie test Fujifilm X-S10

De Fujifilm X-S10 is een camera die heel veel biedt in een klein pakket en voor een aantrekkelijke prijs.

Met de X-S10 slaat Fujifilm een nieuwe weg in en bieden ze een aantrekkelijke camera met veel mogelijkheden voor een grote doelgroep. De bediening is minder analoog. Echte fans van het merken zullen dat misschien betreuren, maar nieuwe gebruikers zullen hierdoor gemakkelijker met de camera overweg kunnen. De mogelijkheden voor zowel fotografie als film zijn heel uitgebreid. Ook gevorderde fotografen en filmers zullen hierdoor niet snel iets missen op de X-S10. De beeldkwaliteit is hoog, het aanbod aan APS-C objectieven indrukwekkend en de extra mogelijkheden zoals de filmsimulaties zijn handig. Verder is de camera ook lekker compact en licht, wat natuurlijk een belangrijke reden kan zijn om APS-S te verkiezen boven een full frame. Alleen als je veel sport- of natuurfotografie wil doen waarbij autofocus en lange reeksen opnames op hoge snelheid belangrijk zijn, of als je een camera zoekt voor alle weersomstandigheden, is het verstandig om naar een meer high end model te kijken.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in