Review: Fujinon XF 27mm F2.8R WR

0
Eveneens een opname bij volle lensopening. De algehele indruk is plezierig.

De Fujinon XF 27mm F2.8R WR is geen helemaal nieuw objectief, maar een nieuwe versie van de al bestaande 27mm F2.8. Wel nieuw is dat dit objectief nu ook weerbestendig is (WR) en een diafragmaring met ingegraveerde waardes heeft.

TESTRESULTATEN  Fujinon XF 27mm F2.8R WR:

VOORDELEN

NADELEN

  • compacte bouw

  • licht

  • weerbestendig

  • diafragmaring

  • gevoelig voor overstraling

  • opdrukbaar lensdopje

  • niet lichtsterk

  • stevige prijs

  • geen beeldstabilisatie

Met de Fujinon XF 27mm F2.8R WR passen de kleinere Fujifilm camera’s gebruiksklaar in je jaszak.

De Fujinon XF 27mm F2.8R WR is een nieuwe versie van de al langer bestaande Fujinon 27mm F2.8. Het is een zogenaamd pancake model. Dat wil zeggen dat het zo plat mogelijk is. In het geval van de Fujinon XF 27mm F2.8R WR is de lengte maar 23mm. Dat is zeker ideaal op een kleine camera als de Fujifilm X-E4. Maar ook op een compact model als de X-S10 is dit objectief helemaal thuis. Het steekt dan met zonnekap maar net voorbij de grip, waardoor je de camera gemakkelijk met objectief en al kan opbergen of zelfs in een wat groterere jaszak kan stoppen.

Nieuw aan de Fujinon XF 27mm is dat het objectief nu in een WR-versie is uitgebracht. Het objectief heeft maar liefst zeven pakkingen gekregen om het weerbestendig te maken. Hierdoor kan je het ook heel goed op de weerbestendige high end camera’s als de X-H1 en X-T4 gebruiken, zelfs onder hele slechte omstandigheden. Het objectief is dankzij deze ingrepen ook vriesbestendig tot tenminste -10 graden Celsius.

Twee andere vernieuwingen zijn de diafragmaring met ingegraveerde diafragmawaardes en de komst van een kleine zonnekap. Beide bieden echt meerwaarde ten opzichte van de oude versie. Hierdoor kan je makkelijker en sneller met de 27mm werken en is de frontlens beter beschermd tegen invallend licht en vocht en vuil.

Boom
Een sequoia in helder zonlicht, F5,6 bij ISO 160 en 1/300 sec. op de Fujifilm X-E4. Zoals bij zoveel van dit type objectieven wordt een realistische, foutloze weergave bereikt.

 

De Fujifilm XF 27 mm F2.8 R WR is een compact ‘pancake’ model van slechts 84 gram. In het APS-C formaat is dit een lichte groothoek met een beeldhoek van 55,5°, vergelijkbaar met die van een 40 mm full-frame objectief. Toepassingen zijn: reportagefotografie, groepen, landschappen en alledaagse fotografie. Het objectief is niet heel lichtsterk en heeft zelf geen beeldstabilisatie. Dat is jammer, omdat de compacte Fujifilm X-E4 ook geen ingebouwde beeldstabilisatie heeft.  Veel van de iets grotere Fujifilm X-camera’s hebben dat wel en met ingebouwde beeldstabilisatie kunnen we er langer mee door fotograferen, zonder kans op bewegingsonscherpte.

Bouw

De Fujinon XF 27mm is een heel kort objectief. Het is vrijwel even groot als de oude versie, maar wel zes gram zwaarder. We kunnen ons zomaar voorstellen dat dat het gewicht is van de extra pakkingen waar dit objectief over beschikt om het waterbestendig te maken. De Fujinon XF 27mm F2.8R WR heeft een scherpstelring die uiteraard niet al te breed is. Dan kan natuurlijk niet als er op een lengte van 23mm ook nog een diafragmaring moet zitten.  De diafragmaring heeft ingegraveerde diafragmawaardes waardoor je direct kan zien op welke waarde het objectief ingesteld staat. Tenzij je natuurlijk het objectief op A zet en het diafragma via de camera in wilt stellen. Dan werkt het objectief feitelijk net als de oude versie.

Het  lensontwerp bestaat uit 7 elementen en 1 van die elementen is asferisch. Het diafragma heeft 7 lamellen die afgerond zijn voor een zo fraai mogelijk bokeh. Het objectief kan ook worden voorzien van een eveneens hele klein opschroefbaar zonnekapje.

Scherpstelling

De Fujifilm XF 27 mm F2.8 R WR heeft een DC coreless scherpstelmotor.  Die werkt snel en bijna stil. Op de X-E4 body reageerden zowel de AF-S en AF-C snel en precies op dit objectief. Handmatig scherpstellen kan uiteraard ook met de smalle scherpstelring aan de voorzijde van het objectief. De kortste scherpstelafstand is 34 centimeter en de maximale vergrotingsmaatstaf is 0,1x. Verwacht dus geen macro-achtige opnames te maken met de 27mm.

Beeldkwaliteit

De afbeeldingskwaliteit is ‘gemiddeld goed’, zonder op enig criterium uit te blinken, zoals wel het geval is bij de opnames met de Fujinon F2.0 vaste brandpunt objectieven. De volle lensopening heeft al een zeer goed scherp centrum met een wat minder hoge resolutie en contrast in de hoeken. Iets diafragmeren help hiertegen. Diafragma F5,6 biedt een krachtige, volle en gedetailleerde weergave.

tegenlicht opname
Tegenlicht met het zonnekapje, de zon is niet in beeld. Overstraling verlaagt het contrast, F8.

 

Hier komt de zon wel in beeld en heeft de zonnekap dus geen effect. De Super EBC coating laat veel overstraling toe.

 

In tegenlicht viel de Super EBC coating wat tegen. Het objectief kan met de zon in beeld last krijgen van strooilicht. Het zonnekapje is dus beslist zinvol.

Opname met de Fujifilm XF 27 mm F2.8 R WR op volle opening.
Opname met de Fujifilm XF 27 mm F2.8 R WR op volle opening.

 

Bokeh is niet een van de sterke kanten van dit objectief. Dat mag je ook niet verwachten van een lichte groothoek met een niet al te hoge lichtsterkte. De onscherpteweergave is niet opvallend mooi, maar zeker niet storend.

 

Fujinon XF 27mm F2.8R WR

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

55°5’

sensorformaat

APS-C

min. instelafstand

34cm

filterdiameter

39mm

diafragmalamellen7
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)62×23 mm
gewicht84 gr
bajonetaansluiting

Fujifilm X-vatting

bijzonderheden

pancake model

importeur

www.fujifilm.eu

verkoopprijs

€ 449,00

  
scheidend vermogen/108
contrast/108
chromatische aberratie/55
vertekening/55
vignettering/55
autofocus/55
overstraling/54
uitvoering/108
  
eindwaardering8,7

Conclusie test Fujinon 27mm F2.8R WR op Fujifilm X-E4

De Fujifilm XF 27 mm F2.8 R WR is een goede keus als je zo mobiel mogelijk wilt zijn.

De Fujifilm XF 27 mm F2.8 R WR  is een bijzonder objectief. Dat dankt het niet aan zijn optische prestaties of lichtsterkte. Die zijn niet slecht, maar ook niet opmerkelijk.  Het is bijzonder omdat het zo klein en compact is. Zoek je een objectiefje dat je bijna als alternatieve lensdop op je camera kan laten zitten zodat de camera altijd klaar is voor gebruik, of een objectiefje waarmee je zo min mogelijk opvalt of waarmee je je set zo licht en mobiel mogelijk houdt, dat is deze XF 27mm F2.8 R WR een goede keuze. Gelet op de verkoopprijzen van de F2.0 XF-modellen (de 23 mm groothoek kost € 499,- en de 35 mm standaardlens € 399,-) vinden we de verkoopprijs van dit één stop lichtzwakkere model wel aan de hoge kant.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in