(P)review: Fujinon GF 80mm F1.7 R WR

0

Fujifilm heeft een nieuwe lichtsterke, korte tele beschikbaar voor het middenformaat GFX-systeem. Het is de Fujinon GF 80mm F1.7 R WR. Met een lichtsterkte van F1.7 is het het meest lichtsterke objectief voor digitaal middenformaat. Ideaal dus voor portretfotografie en opnames bij weinig licht.

TESTRESULTATEN Fujinon GF 80mm F1.7 R WR:

VOORDELEN

NADELEN

  • Hoge lichtsterkte

  • Weerbestendig

  • Middenformaat, dus niet goedkoop

  • Kort brandpunt voor een tele

De Fujinon GF 80mm F1.7 R WR is een aantrekkelijke optie voor bijvoorbeeld portretfotografen.

De Fujinon GF 80mm F1.7 R WR is een lichtsterk teleobjectief voor het middenformaat systeem van Fujifilm. Met een lichtsterkte van F1.7 claimt Fujifilm dat dit objectief zelfs het meest lichtsterke objectief is voor digitaal middenformaat. Het objectief is een halve stop lichtsterker dan Fujifilms eigen GF 110mm F2.0 R LM WR en tenminste anderhalve stop lichtsterker dan alle overige GF-objectieven. Daarmee is dit objectief de eerste keus als het gaat om fotografie bij weinig licht. In combinatie met de ingebouwde beeldstabilisatie van camera’s als de GFX100 en de Fujifilm GFX100S en de goede prestaties van deze camera’s bij hoge ISO-waardes (tot 12.800), heb je met de Fujinon GF 80mm F1.7 R WR een goede set voor available light fotografie.

Uiteraard zullen ook veel portretfotografen met interesse naar dit objectief uitkijken. Dankzij de grote diafragmaopening van F1.7 krijg je met dit objectief een hele kleine scherptediepte en dus een mooie onscherpe achtergrond. De GF 80mm F1.7 R WR geeft door het kortere brandpunt echter een minder kleine scherptediepte dan de Fujinon GF 110mm F2.0 R LM WR bij dezelfde opnameafstand. Omdat je voor hetzelfde beeld met de 80mm dichterbij zult staan dan met een 110mm, zal het in de praktijk niet veel schelen. Op de kortste instelafstanden, 0,7m voor de 80mm en 0,9m voor de 110mm is de scherptediepte exact gelijk. Voor portretfotografen zal het dus neerkomen op je persoonlijke voorkeur. Werk je liever met een iets kortere tele of een iets langere? De 80mm komt overeen met 63mm op full frame. Je zou bijna kunnen zeggen dat een vrij lang standaardobjectief is. Dat is ideaal als je iets meer dan alleen een portret wilt schieten, zeg ruime hoofd-en-schouder portretten. Het is ook prettig als je ruimte beperkt is of als je graag iets dichter op je model werkt. De 110mm komt overeen met een 87mm op full frame en is dus iets meer de klassieke portrettele.

Bouw

De GF 80mm F1.7 R WR is een relatief compact en licht objectief als we kijken naar de hoge lichtsterkte. Het is bijvoorbeeld ruim twee ons lichter dan de GF 110mm F2.0 R LM WR. Het objectief is degelijk gebouwd en is weerbestendig (WR). Het heeft een brede scherpstelring aan de voorzijde en een smallere diafragmaring daarachter. De diafragmaring heeft uiteraard ook een A-instelling om het instellen van het diafragma over te laten nemen door de camera.

Het optisch ontwerp bestaat uit 12 elementen in 9 groepen. Het objectief heeft 1 asferisch element en twee elementen van SuperED glas. Het diafragma heeft 9 afgeronde lamellen. De filtermaat is 77mm. Er zijn inmiddels een aantal 85mm objectieven voor full frame die tegenwoordig een grotere filtermaat hebben. Ook dat geeft aan dat de 80mm een relatief bescheiden objectief is.

Scherpstelling

De hoge lichtsterkte van de GF 80mm F1.7 R WR zorgt ervoor dat je met camera’s als de GFX100 en GFX100S tot een halve stop minder licht nodig hebt om scherp te stellen. De minimumwaarde is nu -5.5 EV en dat is voor middenformaat een niet eerder vertoonde waarde. De kortste instelafstand van de GF 80mm F1.7 R WR 70 centimeter. Dat zorgt voor een maximale vergrotingsmaatstaf van 0,15x. Dit is dus zeker geen macro-objectief. Voor portretten is het echter een prima werkbare afstand.

Beeldkwaliteit

Zodra we de GF 80mm F1.7 R WR in ons test lab hebben, zullen we een volledige review publiceren. De MTF curves zien er ieder geval goed uit. Als het objectief in de praktijk zo presteert, kan je een hoge centrumscherpte verwachten met een klein verloop naar de hoeken en geringe chromatische aberraties.

 Fujinon GF 80mm F1.7 R WR
 specificaties
  
beeldhoek (diag)37°7’
sensorformaat44x33mm middenformaat
min. instelafstand70 cm
filterdiameter77mm
diafragmalamellen9, afgerond
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)95×99 mm
gewicht795 gr
bajonetaansluitingFujifilm F-vatting
bijzonderhedenweerbestendig
importeurwww.fujifilm-x.com
verkoopprijs€ 2.299,00
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Fujinon GF 80mm F1.7 R WR op Fujifilm GFX100S

Zodra we Fujinon GF 80mm F1.7 R WR in ons testlab hebben volgt een complete review.

De Fujinon GF 80mm F1.7 R WR wordt binnenkort leverbaar. De verkoopprijs is € 2299,00

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in