Review: Fujinon XF 23mm F1.4 R LM WR – Sneller en scherper

0

De Fujinon XF 23mm F1.4 R LM WR is een lichtsterke groothoek voor de APS-C camera’s van Fujifilm. Het is weerbestendig en beschikt over een compleet nieuw optisch ontwerp.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Fujinon XF 23mm F1.4 R LM WR:

VOORDELEN

NADELEN

  • Lichtsterk

  • Snelle autofocus

  • Weerbestendig

  • Groter en zwaarder dan voorganger

De Fujinon XF 23mm F1.4 R LM WR is op bijna alle punten beter dan de oude 23mm F1.4

Introductie

De Fujinon XF 23mm F1.4 R LM WR is een nieuwe lichtsterke groothoek voor de APS-C camera’s van Fujfilm. Op APS-C heeft dit objectief een beeldhoek van ruim 63 graden. Dat komt overeen met een 35mm op full frame. Daarmee is het ideaal voor reportage- en straatfotografie en groothoekopnames bij weinig licht en met een mooie achtergrondonscherpte. De Fujinon XF 23mm F1.4 R LM WR is de opvolger van de Fujinon 23mm F1.4 R. Het is niet het oude objectief met wat extra pakkingen, maar een compleet nieuw objectief met een volledig nieuw optisch ontwerp. Het nieuwe objectief heeft ook een extra diafragmalamellen, het kan dichterbij scherpstellen en het heeft een nieuwe, lineare AF-motor. Al met al voldoende redenen om naar dit objectief te kijken, zelfs als je de oude 23mm al hebt. De prijs is echter wel vrij stevig.

Bouw

De Fujinon XF 23mm F1.4 R LM WR is een fractie groter en iets (zo’n 60 gram) zwaarder dan de oudere 23mm F1.4.  Dat zal deels veroorzaakt worden door het nieuwe lensontwerp, deels door de pakkingen die het objectief weerbestendig maken. Opvallend genoeg is de filtermaat iets kleiner. Het oude objectief was 62mm en de nieuwe Fujinon XF 23mm F1.4 R LM WR heeft een 58mm filtermaat. Dat is een maat die meer Fujinon objectieven hebben. Standaardisering vinden we een goede zaak. Het scheelt zowel de aanschaf als het meenemen van extra filters.

Mooiere bokehballen

Het objectief heeft een brede scherpstelring en een smalle diafragmaring. Het is voorzien van pakkingen die het objectief weerbestendig maken en stof  en vuil buiten houden. Het objectief heeft ook een pakking op de achterzijde, iets dat de oude 23mm niet heeft. Het optisch ontwerp bestaat uit 15 elementen in 10 groepen. Twee elementen zijn aspherisch en 3 zijn gemaakt van ED glas, dat een lage brekingsindex heeft. Het diafragma heeft 9 lamellen. De oude 23mm heeft er maar 7 en dat verschil zal zeker zichtbaar zijn als je op volle opening fotografeert met lichtbronnen in de achtergrond. Bij het nieuwe objectief zullen de bokehballen dankzij die twee extra lamellen iets ronder zijn dan bij het oude.

Scherpstelling

https://www.youtube.com/watch?v=teuNOcU4UwA&t=1s

De Fujinon XF 23mm F1.4 R LM WR heeft een linaire focusmotor. Deze hoeft ook niet de hele optische groep te verplaatsen, maar enkel 6 elementen. We verwachten dat de scherpstelling van de nieuwe 23mm hiermee sneller zal zijn dan van de oude 23mm. De scherpstelling van de oude 23mm was niet supersnel. Fujfilm claimt een scherpsteltijd van 0,04 sec. Voor filmers is het ook prettig om te weten dat Fujifilm de focusbreathing heeft beperkt tot 0,011%, volgens opgave van Fujifilm.  De oude 23mm had wel een zogenaamde focus clutch. Dat wil zeggen dat je de scherpstelring naar achter kon trekken om over te schakelen van autofocus naar handmatige scherpstelling. De nieuwe heeft dat helaas niet. De scherpstelring op de nieuwe 23mm is wel linair bij handmatig scherpstellen. Hierdoor kan je bij het filmen heel herhaalbare focus pulls maken. 

Dichterbij

De kortste scherpstelafstand is 19cm en de maximale vergrotingsmaatstaf die je daarmee haalt is 0,2x. Dat is beter dan bij de oude en voor een groothoek zijn dat redelijke waardes, zeker op APS-C. Op full frame komt dat overeen met een vergrotingsmaatstaf van 0,3x.

Beeldkwaliteit

De Fujinon XF 23mm F1.4 R LM WR  moet volgens Fujifilm ook een betere beeldkwaliteit leveren dan de oude 23mm F1.4. Als we kijken naar de MTF-curves dan zien we een duidelijk verschil tussen beide. De nieuwe 23mm lijkt een fractie hogere centrumscherpte te hebben. In de hoeken is het verloop duidelijk minder groot bij de oude 23mm en op volle opening zal dit verschil ook in de praktijk zeker zichtbaar zijn.

 

Fujinon XF 23mm F1.4 R LM WR

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

63°4’

sensorformaatAPS-C
min. instelafstand19 cm
filterdiameter58 mm
diafragmalamellen9
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)67 x 77,8 mm
gewicht375 gr
bajonetaansluiting

Fujifilm X

bijzonderheden

weerbestendig

importeur  of /be
verkoopprijs

€ 949,00

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Fujinon XF 23mm F1.4 R LM WR

Zodra we een exemplaar van de Fujinon XF 23mm F1.4 R LM WR in ons test lab hebben, zullen we een volledige review publiceren.

De Fujinon XF 23mm F1.4 R LM WR is vanaf november 2021 verkrijgbaar. De adviesverkoopprijs is € 949,00.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in