Full Review: Fujinon XF 33mm F1.4 R LM WR – snel en scherp

0

De Fujinon XF 33mm F1.4 R LM WR is een lichtsterk standaardobjectief voor de APS-C camera’s van Fujifilm. Het is een objectief van wat – volgens Fujifilm – een nieuwe generatie moet zijn: scherper en met een snellere autofocus.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Fujinon XF 33mm F1.4 R LM WR:

VOORDELEN

NADELEN

  • Lichtsterk

  • Snelle autofocus

  • Weerbestendig

  • Groter en zwaarder dan voorganger

De Fujinon XF 33mm F1.4 R LM WR lijkt op alle punten meer te bieden dan zijn voorganger.

Introductie

De XF 33mm F1.4 R LM WR is een nieuw standaardobjectief voor de APS-C camera’s van Fujifilm. Op APS-C heeft dit objectief een beeldhoek van 46 graden. Dat is ongeveer dezelfde beeldhoek die een 50mm op full frame geeft. Deze Fujinon heeft bijna hetzelfde brandpunt als de Fujinon XF 35mm  F1.4. Dat objectief is inmiddels zo’n 10 jaar oud en niet weerbestendig. Het is dus niet zo gek dat Fujifilm een nieuw standaardobjectief uitbrengt. Volgens Fujifilm is het objectief scherper en is de autofocus sneller. Toch blijft de 35mm F1.4 ook nog leverbaar, voorlopig in ieder geval. De XF 33mm F1.4 R LM WR is namelijk redelijk wat groter en zwaarder dan de 35mm. Een gewicht van 360 gram is op zich niet heel veel voor een lichtsterk standaardobjectief, maar het is wel bijna het dubbele van de 35mm, die net geen 190 gram weegt.

Bouw

De XF 33mm F1.4 R LM WR is een fractie dikker en bijna twee centimeter langer dan de oudere 35mm F1.4. Het is 73,5 mm lang en het gewicht is 360 gram. Dat is weliswaar ruim zwaarder dan de 35mm, maar niet overdreven veel voor F1.4 standaardobjectief. Het objectief heeft een brede scherpstelring en een smalle diafragmaring. Het is op 11 plaatsen voorzien van pakkingen die het objectief weerbestendig maken en stof  en vuil buiten houden. Het objectief heeft ook een pakking op de achterzijde, iets dat de 35mm niet heeft.

Het optisch ontwerp bestaat uit 15 elementen in 10 groepen. Twee elementen zijn aspherisch en 3 zijn gemaakt van ED glas, dat een lage brekingsindex heeft. Het diafragma heeft 9 lamellen. Dat zijn er 2 meer dan in de 35mm. Dat verschil zie je zodra je lichtpunten hebt in de onscherpte en je een of twee stops gediafragmeerd hebt. Bij de 35mm vormen de zogenaamde bokehballen dan een zevenhoek. Bij de 33mm zullen ze net wat ronder blijven.

In de praktijk voelt het objectief heel vertrouwd aan op de in deze test gebruikte grotere X-H1 en X-T4 bodies. De geheel metalen uitvoering straalt degelijkheid en kwaliteit uit. De in derde stops klikkende diafragmaring werkt soepel. Om in de rode automaatstand A te komen, moeten we de rode toets ontgrendelen. Deze positie kan daardoor niet per ongeluk veranderen.

Scherpstelling

https://www.youtube.com/watch?v=j-1MFJRZu-U&t=1s

De Fujinon 35mm F1.4 is een ouder objectief en dat hoor je ook aan de autofocus. Die is niet echt traag, maar ook niet echt stil. De snelheid van de XF 33mm F1.4 R LM WR hebben we nog niet kunnen meten, maar wat we al wel kunnen vertellen is dat de 33mm in ieder geval heel stil en soepel scherpstelt. Voor video is dit alleen al een reden om de 33mm te verkiezen boven de 35mm. De kortste instelafstand is 30 cm en de maximale vergrotingsmaatstaf is 0,15x. Dit is dus zeker geen macro-objectief, maar voor close-up portretten is de 33mm wel geschikt.

Beeldkwaliteit

De MTF-curve van de nieuwe Fujinon XF 33mm F1.4 R LM WR
De MTF-curve van de nieuwe Fujinon XF 33mm F1.4 R LM WR

De XF 33mm F1.4 R LM WR  moet volgens Fujifilm ook een betere beeldkwaliteit leveren dan de 35mm F1.4. Als we kijken naar de MTF-curves dan zien we inderdaad wel een verschil tussen beide.

De MTF-curve van de oudere Fujinon XF 35mm F1.4
De MTF-curve van de oudere Fujinon XF 35mm F1.4

 

De 33mm lijkt een fractie hogere centrumscherpte te hebben. In de hoeken is het verloop duidelijk minder groot bij de 33mm. Ook zijn de MTF curves beter bij 45 lijnen per mm, wat een betere weergave van fijne details moet opleveren.

Een deelvergroting op 100% van de foto boven toont de zeer hoge detailscherpte.

 

In de praktijk is dit  objectief optisch op bijna alle punten beter dan het 35 mm F1.4 model. Het tekent voller en briljanter, de centrumscherpte is uitstekend, de hoeken presteren op volle opening al zeer goed. Met name op de X-T4 reageert de autofocus zeer snel en precies. Wel is er een minimale chromatische aberratie, die ondanks Lenscorrecties ook op F2.8 nog zichtbaar is in, let wel, 100% vergrotingen. Diafragma F16 geeft felle lichtpunten als een ster weer (‘sunstars’) maar dat gaat vergezeld van reeksjes gekleurde nevenbeelden. De 35 mm prime doet dat minder fraai, maar zonder die bijverschijnselen. Ook de close-ups van de 33 mm prime zijn prima en de bokeh is aangenaam zacht-realistisch.

De kleurvlekjes bij F16 kunnen in de ‘sunstar’ storen.

 

 

Fujinon XF 33mm F1.4 R LM WR

 specificaties
  
beeldhoek (diag)46°6’
sensorformaat

APS-C

min. instelafstand30 cm
filterdiameter58mm
diafragmalamellen9
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)67×73,5 mm
gewicht360 gr
bajonetaansluiting

Fujifilm X

bijzonderhedenweerbestendig
importeur

  of /be

verkoopprijs€ 799,00
  
scheidend vermogen/109
contrast/109
chromatische aberratie/54
vertekening/55
vignettering/55
autofocus/55
overstraling/54
uitvoering/109
  
eindwaardering9,1

Conclusie test Fujinon XF 33mm F1.4 R LM WR

Optisch is dit objectief op bijna alle punten beter dan het 35 mm F1.4 model

De 33 mm F1.4 Fujinon XF standaardlens is een topobjectief. Het is uitstekend geconstrueerd, met 11 pakkingen tegen indringing van vocht en stof. De lineaire autofocus motor is een grote verbetering ten opzichte van die in de 35 mm standaardlens. Optisch is het 33mm model de meerdere, geheel voorbereid op de toekomstige X-Trans sensoren met een hogere resolutie. De verkoopprijs vinden we realistisch.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in