Full review: Laowa 10mm F2.0 Zero-D MFT

0

De LAOWA 10mm F2.0 ZERO-D MFT is een piepkleine, lichte en lichtsterke groothoek voor het Micro Four Thirds systeem. Het is het eerste en dus ook enige vast brandpunt objectief voor dit systeem met deze beeldhoek en lichtsterkte. De Laowa 10mm F2.0 Zero D MFT is dus echt een uniek objectief(je).

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Laowa 10mm F2.0 Zero D MFT:

VOORDELEN

NADELEN

  • Enige 10mm (20mm eq) voor MFT

  • Hoge beeldkwaliteit

  • Degelijk gebouwd

  • Compact

  • Licht

  • Elektronische koppeling

  • Geen autofocus

  • Flinke lichtafval

  • Niet weerbestendig

De Laowa 10mm F2.0 Zero D vult een gat in het MFT-assortiment dat al heel lang bestaat.

De Laowa 10mm F2.0 Zero D MFT is zo’n objectief waarvan je je kan afvragen waarom dit er niet eerder was. Micro Four Thirds is het oudste spiegelloze systeem en heeft daardoor een hele grote keus aan objectieven waar je als gebruiker uit kan kiezen. Maar als je op zoek was naar een iets grotere groothoek dan 12mm dan was de keus heel beperkt. Zeker als je iets zocht dat compact en licht was. Dan was je aangewezen op de Panasonic Lumix G-Vario 7-14mm F4 en de Olympus M.Zuiko Digital ED 9-18mm F4-5.6. Zowel Panasonic als Olympus hebben daarnaast ook zooms met een hogere lichtsterkte, maar die zijn nog groter en ook duurder.

De Laowa 10mm F2.0 Zero D MFT is het eerste objectief met een 20mm (equivalent) brandpunt en een lichtsterkte van F2.0 voor Micro Four Thirds. Het is ook nog eens heel klein en het weegt maar 125 gram. Dat is niet alleen ideaal voor grammenjagende wereldreizigers, maar ook voor vloggers die een lichte gimbal willen gebruiken en dronepiloten.

Wat de Laowa 10mm F2.0 Zero D MFT extra bijzonder maakt, is dat het objectief beschikt over een CPU en motor voor het diafragma. Dat maakt dit het tweede objectief van Laowa voor dit systeem dat je vanaf de camera kan bedienen en dat ook alle EXIF doorgeeft. Dat is fijn voor fotografen en filmers en min of meer onmisbaar voor drone-piloten die hierdoor het diafragma ook op afstand kunnen bedienen. Het zorgt er ook voor dat het stabilisatiesysteem van de camera op de hoogte is van het brandpunt van het objectief waardoor het beter zijn werk kan doen. Het helpt ook bij de scherpstelling. Het objectief heeft geen AF, maar dankzij de chip zorgt de camera er wel voor door dat het zoekerbeeld vergroot wordt zodra je handmatig scherpstelt. De Laowa 10mm F2.0 Zero D MFT heeft de Zero-D aanduiding, wat wil zeggen dat dit objectief bijna vrij moet zijn van vertekening en dus op dit punt geen gebruik hoeft te maken van lenscorrecties.

Bouw

De Laowa 10mm F2.0 Zero D MFT is een degelijk gebouwd objectief met een handmatig bedienbare scherpstelring. Door de ingebouwde CPU heeft dit objectief geen diafragmaring nodig. Het is lekker klein en heel licht, maar niet extra weerbestendig. Het optisch ontwerp bestaat uit 11 elementen in 7 groepen. De Laowa bevat twee asferische elementen en drie elementen van ELD-glas. Dat is best complex voor zo’n klein objectief. Het diafragma heeft vijf lamellen. Dat zal niet zorgen voor het mooiste bokeh, ondanks de hoge lichtsterkte. Wat je er wel mee krijgt, zijn mooie, tienpuntige sterretjes rond lichtbronnen of de zon zodra je een paar stops diafragmeert. Op de Laowa passen ook 46mm schroeffilters, wat de mogelijkheden van dit objectief verder vergroot.

Scherpstelling

Net als andera Laowa’s heeft de 10mm F2.0 Zero D geen autofocus. De scherpstelring heeft een ingegraveerde afstandsindicatie en een scherptediepteschaal. Zo kan je zelfs zonder de zoeker te gebruiken voor straatfotografie je camera op ongeveer de juiste afstand instellen en met de extra scherptediepte die je krijgt vanwege de kleine MFT-sensor zit je op F5,6 al snel goed van 1 meter tot oneindig. De scherpstelslag is zo’n 90 graden met harde stops aan beide kanten. De scherpstelring draait soepel met een fijne weerstand die precies instellen mogelijk maakt en voorkomt dat je de ring per ongeluk verdraait. De kortste instelafstand is 12 centimeter en betekent dat je met deze Laowa sterk de nadruk kan leggen op onderwerpen in de voorgrond. Op F2 is dan gemakkelijk iets van achtergrondonscherpte haalbaar.

Beeldkwaliteit

De scherpte die de Laowa 10mm F2.0 Zero D haalt, is bijzonder hoog. Op volle opening scoort het objectief al heel goed, zowel in het centrum als de hoeken, die maar weinig achterblijven. Diafragmeren zorgt nog voor een kleine toename van de scherpte over het hele beeld en het objectief bereikt zijn top bij F4. Ook hier valt op dat er maar weinig verschil is tussen het centrum van het beeld en de hoeken. Dat is voor een lichtsterke groothoek echt heel fraai. Na F4 neemt de scherpte weer heel geleidelijk iets af.

Het objectief verdient ook terecht zijn Zero-D toevoeging. De vertekening is minder dan een halve procent en dat is in de praktijk vrijwel niet waarneembaar. Je kan met dit objectief dus ook prima architectuur- en interieurfoto’s maken.

Rechte lijnen blijven recht met de Laowa 10mm F2 Zero-D
Rechte lijnen blijven recht met de Laowa 10mm F2 Zero-D

Chromatische aberraties zijn behoorlijk goed onderdrukt. Pas als je op 200% de foto’s gaat bestuderen, zal je er iets van gaan zien. Ook dit vinden we dus niet relevant. Als je flink diafragmeert, kan je met dit objectief redelijk nette zonnesterren krijgen en de gevoeligheid voor tegenlicht valt mee. Wat je eventueel aan overstraling krijgt, heeft over een redelijk filmische uitstraling en is niet gauw storend.

Zonnesterren en overstraling op F11
Zonnesterren en overstraling op F11

Met een lichtsterkte van F2 en een kortste instelafstand van 12 cm. kan je ook onscherpe achtergronden creëren met de Laowa 10mm F2.0 Zero D.  Het bokeh is heel fraai voor een groothoek, met vrijwel ronde bokehballen tot aan de rand van het beeld. De bokehballen hebben een klein randje en zijn net niet helemaal gelijkmatig van binnen, maar we dan moet je wel heel goed kijken.

Bokeh op volle opening.
Bokeh op volle opening.

Is dit dan de perfecte groothoek voor Micro Four Thirds? Dat zou bijna het geval zijn als de lichtafval wat minder stevig zou zijn. Op volle opening is het ongeveer een stop of drie en dat zorgt voor een redelijke spot in het midden van het beeld. Dat is zichtbaar in de opnames. Er zijn fotografen die zo’n vignet juist heel mooi vinden, omdat het de aandacht naar het centrum van het beeld trekt. Wil je minder last hebben van de lichtafval, dan moet je toch zeker zo’n drie stops diafragmeren voor een meer egale belichting.  

Lichtafval van de Loawa 10mm F2 Zero-D op F2
Lichtafval van de Loawa 10mm F2 Zero-D op F2
Lichtafval van de Loawa 10mm F2 Zero-D op F4
Lichtafval van de Loawa 10mm F2 Zero-D op F4
 

Laowa 10mm F2.0 Zero D MFT

 specificaties
  
beeldhoek (diag)96°
sensorformaatMFT
min. instelafstand12 cm
filterdiameter46
diafragmalamellen5
beeldstabilisator
afmetingen (dxl)53×41 mm
gewicht125 gr
bajonetaansluitingMFT
bijzonderhedenhandmatige scherpstelling
importeurwww.fotovideoretail.nl
verkoopprijs€ 479,00
  
scheidend vermogen/109
contrast/109
chromatische aberratie/54,5
vertekening/55
vignettering/53
autofocus/5
overstraling/54
uitvoering/108
  
eindwaardering8,5

Conclusie test

Laowa 10mm F2.0 Zero D MFT op Olympus OM-D E-M5 Mark III

De Laowa 10mm F2.0 Zero D is het perfecte voorbeeld van de voordelen van het Micro Four Thirds systeem: extreem klein en licht en met een bijzonder goede beeldkwaliteit

De Laowa 10mm F2.0 Zero D is een objectief dat Olympus of Panasonic al lang geleden hadden moeten maken. Een kleine, lichte en lichtsterke groothoek met een uitmuntende beeldkwaliteit. Het enige objectief met dit brandpunt dat enigszins in de buurt komt qua afmetingen is de al wat oudere Olympus M.Zuiko 9-18mm F4-5.6. Die is echter bijna 2,5 stops minder lichtsterk en kan optisch en mechanisch niet tippen aan de Loawa. Hou je van dit brandpunt, of vind je de een 12mm op MFT net niet wijd genoeg, dan hoort dit objectief bovenaan je wensenlijstje.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in