Full Review: Laowa 14mm F4 Zero-D DSLR – supergroothoek voor spiegelreflexen

0

De Laowa 14mm F4 Zero-D DSLR is een compacte, lichte en heel betaalbare supergroothoek voor spiegelreflexcamera’s. Het bijzondere aan dit objectief is dat het vrijwel vertekeningsvrij zou moeten zijn en dat de scherpstelring gekalibreerd kan worden.

TESTRESULTATEN Laowa 14mm F4 Zero-D DSLR:

VOORDELEN

NADELEN

  • Extreme groothoek

  • Compact en licht

  • Elektronische koppeling (Canon EF)

  • Scherp geprijsd

  • Vertekeningsvrij

  • Oneindig stand instelbaar

  • Wat groot voor spiegelloze camera’s

  • Flinke lichtafval zonder nabewerking

  • Geen autofocus

De Laowa 14mm F4 Zero-D DSLR is een betaalbare, vertekeningsvrije supergroothoek voor spiegelreflexcamera’s. Maar met adapters past dit objectief natuurlijk op vrijwel iedere camera .

Introductie

Na een hele reeks nieuwe objectieven voor spiegelloze camera’s, laat Loawa zien dat ze toch ook spiegelreflexgebruikers niet vergeten. De Laowa 14mm F4 Zero-D DSLR is een compacte supergroothoek voor camera’s met een Nikon F- of Canon EF-vatting. Het objectief heeft in de EF-versie een chip zodat Exif-informatie aan de camera’s wordt doorgegeven. Bij de Nikon versie is er een diafragmakoppeling. Hierdoor kunnen de camera’s scherpstellen met open diafragma. Pas bij het maken van de opname sluit het diafragma zich naar de ingestelde waarde.

Met adapters is dit objectief natuurlijk ook op spiegelloze camera’s te gebruiken. Filters passen er ook op en voor deze supergroothoek heb je geen dure, grote vlakfilters nodig. De filtermaat is 67mm. De Laowa 14mm F4 Zero-D DSLR heeft een volledig ander optisch ontwerp dan de eerder uitgebrachte Laowa 14mm F4 FF RL Zero-D. Dat objectief is kleiner en lichter, maar heeft geen koppeling met de camera. Als je kan leven met de wat grotere afmetingen en het hogere gewicht, dan is de Laowa 14mm F4 Zero-D DSLR in het gebruik een iets prettiger objectief, ook op spiegelloze camera’s.

Een 14mm als de Loawa 14mm F4 Zero-D DSLR op kleinbeeld is ideaal voor opnames in kleine ruimtes.

Oneindig accuraat

De Laowa 14mm F4 Zero-D DSLR heeft nog drie bijzondere eigenschappen. Om te beginnen is het een Zero-D objectief. Het zou dus vrijwel vertekeningsvrij moeten zijn. En bij Laowa bedoelen ze dan, dat het vertekeningsvrij is vóór het toepassen van lenscorrecties, niet erna. Het is dus optisch gecorrigeerd. Verder kan je met dit objectief ook heel dichtbij scherpstellen, tot 14 centimeter. Je kan er dus bijna macro-opnames mee maken. Een derde bijzondere functie is dat de oneindig instelling op scherpstelring kan worden ingesteld.

Bij nachtopnames is het handig om snel en zeker op oneindig in te kunnen stellen.

Veel objectieven stellen net iets verder scherp dan hun oneindig instelling. Vaak is dit om eventuele variaties in het objectief die het gevolg kunnen zijn van hitte of koude op te vangen. Op spiegelloze camera’s kan je inzoomen in de zoeker en is dit niet zo’n probleem. Op spiegelreflexcamera’s kan dit alleen als je gebruik maakt van het scherm en niet in de zoeker en dan is een exacte oneindig instelling (met een harde stop) best prettig. Hieronder staat een film die laat zien hoe het instellen van de oneindig instelling gaat.

Bouw

De Laowa 14mm F4 Zero-D DSLR is een degelijk gebouwd objectief dat vrijwel alleen uit glas en metaal bestaat. Het is in de Canon EF-versie elektronisch gekoppeld. Het geeft in dat geval de diafragma-instelling door aan de camera. De brede scherpstelring bestaat eigenlijk uit twee ringen, waardoor deze verstelbaar is en je de oneindig stand kan aanpassen. Het optisch ontwerp bestaat uit 13 elementen in 8 groepen. Het ontwerp heeft 2 ELD-elementen en 2 asferische elementen. Het diafragma heeft 5 bladen. Dat zal niet zorgen voor een fraai bokeh, maar dat krijg je bij een 14mm F4 sowieso niet, tenzij je heel dichtbij scherpstelt. Het zorgt wel voor 10-puntige zonnesterren en daar hoef je niet eens ver voor te diafragmeren. De tulpvormige zonnekap kan worden verwijderd en dat maakt het makkelijk om gangbare 67mm schroeffilters te bevestigen op het objectief.

Scherpstelling

https://web.archive.org/web/20221001000810/https://www.youtube.com/watch?v=Srh8usE4Uoo

De Laowa 14mm F4 Zero-D DSLR heeft geen autofocus, maar alleen handmatige scherpstelling. Voor een 14mm supergroothoek met een maximaal diafragma van F4 zou dat niet zo’n probleem moeten zijn. De scherptediepte op volle opening is immers al behoorlijk groot. Toch is het belangrijk om goed op je scherpstelling te letten, om te voorkomen dat de achtergrond net niet helemaal scherp wordt. Daarbij helpt de mogelijkheid om de scherpstelring in te kunnen stellen. De Laowa 14mm F4 Zero-D DSLR heeft een instelbare oneindig instelling. Hoe het precies werkt, kan je hierboven in de film zien. Je kan het objectief hierdoor direct en vol vertrouwen op oneindig instellen. Dat is zeker handig als je in het donker werkt, bijvoorbeeld voor astrofotografie of opnames van het noorderlicht. Het helpt natuurlijk ook bij het instellen van bijvoorbeeld de hyperfocaalafstand, of een andere afstand die je schat. Als je weet dat oneindig op de instelring ook echt oneindig is, dan zal 5 meter op het objectief waarschijnlijk ook wel ongeveer 5 meter in het echt zijn. De afstand waarover je de scherpstelring kan verdraaien tijdens het kalibreren is beperkt, maar toch al aanzienlijk als je bedenkt hoeveel de ring er bij een verkeerde instelling dus naast kan zitten.

Een ander bijzonder kenmerk van dit objectief is de korte instelafstand van 14 centimeter. Hiermee haal je een vergrotingsmaatstaf van bijna 0,3x en dat is voor een supergroothoek heel behoorlijk. Op deze korte scherpstelafstand kan je zelfs met dit objectief nog wat achtergrondonscherpte krijgen.

Beeldkwaliteit

De Laowa 14mm F4 Zero-D DSLR presteert behoorlijk goed. De scherpte in het centrum is prima en met twee stops diafragmeren naar F8 wordt die zelfs erg goed. Naar de hoeken toe is er wel een verloop te zien en de hoeken worden ook nooit zo goed als het centrum. Ze worden wel duidelijk beter op F8 en F11. Voor een deel heeft dat ook te maken met een welving van het scherpstelveld, waardoor onderwerpen in de hoeken op grote afstand uit de scherpte lopen, maar onderwerpen in de hoeken die dichterbij zijn, nog wel scherp kunnen zijn. Chromatische aberraties zijn er niet veel, alleen in de uiterste hoeken en dan moet je wel op 100% kijken.

Een punt om rekening mee te houden is de lichtafval. Die is fors en gaat ook niet weg met diafragmeren. Veel moderne groothoekobjectieven hebben daar last van en vaak zie je dat niet eens, omdat de lensprofielen daar al mee afrekenen. De Laowa 14mm F4 Zero-D DSLR wordt niet automatisch gecorrigeerd en dus zal je zelf in de nabewerking de lichtafval moeten wegwerken. Dat is wel iets om rekening mee te houden, omdat de jpeg’s uit de camera hierdoor een stuk minder aantrekkelijk zijn. Tenzij zo’n vignetje om het onderwerp nou net mooi uitkomt.

Het objectief is wel enigszins gevoelig voor invallend licht en laat dan ook wat inwendige reflecties zien. Het contrast blijft echter over het algemeen behoorlijk goed, waardoor de opnames ook met die reflecties, die soms wat extra sfeer kunnen geven, prima te gebruiken zijn. Met diafragmeren naar F8 krijg je al fraaie tienpuntige zonnesterren die landschapopnames al snel iets dramatisch kunnen geven.

Met de Laowa 14mm F4 Zero-D DSLR kan je ook flink dichtbij scherpstellen. Je krijgt dan geen egale scherpte meer over het hele beeldveld en je moet dus goed kiezen waar je scherpte moet liggen. Op die korte opnameafstanden kan je echter wel weer wat achtergrondonscherpte krijgen.

 Laowa 14mm F4 Zero-D DSLR
 specificaties
  
beeldhoek (diag)

114°

sensorformaatfull frame
min. instelafstand14,5 cm
filterdiameter67mm
diafragmalamellen5
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)72×75 mm (Canon EF)
gewicht320 gr/ EF 360gr Nikon F
bajonetaansluitingNikon F, Canon EF
bijzonderhedenoneindig stand instelbaar
importeurwww.fotovideoretail.nl
verkoopprijs€ 599
  
scheidend vermogen/108
contrast/109
chromatische aberratie/55
vertekening/55
vignettering/53
autofocus/5
overstraling/54
uitvoering/108
  
eindwaardering8,4

Conclusie test Laowa 14mm F4 Zero-D DSLR

De Laowa 14mm F4 Zero-D DSLR is in EF-versie voorzien van een chip voor het doorgeven van Exif-informatie en dat maakt dit objectief extra interessant.

Heb je een Canon of Nikon full frame spiegelreflex, en ben je op zoek naar een betaalbare supergroothoek met behoorlijke prestaties, dan is de Laowa 14mm F4 Zero-D DSLR een objectief dat hoog op je lijstje zou moeten staan. De Canon-uitvoering is nog net even interessanter dan de Nikon-versie, vanwege de ingebouwde chip. Hierdoor kan je niet alleen gebruik maken van het automatische diafragma, maar beschik je ook over Exif-informatie. Hierdoor kan je makkelijker gebruik maken van bijvoorbeeld een custom profiel voor de lenscorrecties. Maar ook als je een spiegelloze camera hebt, kan dit een interessante optie zijn. De 14mm van Laowa voor spiegelloze camera’s is wel een stuk kleiner en wat lichter, en het verschil wordt nog groter als we een adapter voor de Laowa 14mm F4 Zero-D DSLR meerekenen, maar dat objectief, de 14mm F4 FF RL Zero-D, heeft in geen enkele vatting een chip. De Laowa 14mm F4 Zero-D DSLR in EF-uitvoering heeft die wel en je kan dit objectief met adapters op verschillende camerasystemen gebruiken. Dat kan ook zo zijn voordelen hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in