Full review Laowa 15mm F2 Zero-D

0

De Laowa 15mm F2 Zero-D is een lichtsterke supergroothoek van Laowa. Het is de meest lichtsterke 15mm ter wereld en het is ook nog eens behoorlijk vertekeningsvrij. Voor een 15mm groothoek met deze lichtsterkte is het als bijkomend voordeel verrassend klein en licht.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Laowa 15mm F2 Zero-D:

VOORDELEN

NADELEN

  • Grote beeldhoek

  • Goede beeldkwaliteit
  • Lichtsterk

  • Relatief licht en compact

  • Metalen behuizing

  • Geen elektronische koppeling

  • Niet weerbestendig

  • Geen autofocus

De Laowa 15mm F2 Zero-D is een van de weinige supergroothoeken waarmee je nog kan spelen met de scherptediepte. Door de hoge lichtsterkte is het ook ideaal voor opnames bij weinig licht en astrofotografie.

De Laowa 15mm F2 Zero-D is een van de drie 15mm objectieven van Loawa voor full frame. Tellen we de nieuwe Laowa 14mm F4 FF RL Zero-D er bij op, dan komen we zelfs op vier objectieven met vrijwel dezelfde beeldhoek. Toch zijn ze allemaal verschillend. De Laowa 14mm F4 is het meest compact en is de ideale keuze voor grammenjagers of fotografen die een objectief niet al te vaak gebruiken. Omdat het klein en licht is, is de verleiding om het dan maar thuis te laten niet zo groot. De Laowa 15mm F4.5 Zero-D Shift  is, zoals de naam al zegt, een shift objectief  dat ideaal is voor architectuurfotografie. Het meest bijzonder is wellicht de Loawa 15mm F4 Macro 1:1 Shift. Dit objectief kan scherpstellen tot een vergrotingsmaatstaf van 1:1 en tegelijkertijd shiften. Het is dus een supergroothoek met macro. Je krijgt met dit objectief bij 1:1 dus heel veel achtergrond in beeld en de shiftmogelijkheid zorgt ervoor dat je extra controle hebt over wat je van de achtergrond wilt laten zien.

Lichtsterk

Geen van deze drie objectieven heeft echter een hogere lichtsterkte dan F4. Voor landschappen, architectuur of macro is dat geen bezwaar. Maar zoek je een supergroothoek om ook bij weinig licht uit de hand iets te fotograferen, of  wil je bijvoorbeeld sterren fotograferen, dan is meer lichtsterkte wel fijn. Dan kom je al snel terecht bij de Laowa 15mm F2 Zero-D. Volgens Laowa is dit de meest lichtsterke 15mm ter wereld. Sigma heeft een nog iets lichtsterkere supergroothoek met de Sigma 14mm F1.8 Art . Dat is dus geen 15mm, al zal dat voor de meeste fotografen in de praktijk niet veel verschil maken. Wat wel verschil zal maken zijn het gewicht en de afmetingen. De Sigma heeft een diameter van 95mm en een lengte van 126mm en weegt 1120 gram, zonder adapter voor spiegelloze camera’s. De Laowa 15mm F2 Zero-D is enkel bruikbaar op spiegelloze camera’s en is een diameter van 77mm, een lengte van 82mm en een gewicht van 500 gram een perfect voorbeeld van de voordelen van spiegelloze systemen. Het kan ook nog eens veel dichterbij scherpstellen en is bruikbaar met 72mm schroeffilters, waar je voor de Sigma een speciaal filtersysteem moet gebruiken.

Bouw

De Laowa 15mm F2 Zero-D is, zoals de meeste objectieven van Laowa, volledig uit metaal en glas opgebouwd. Het heeft een brde scherpstelring met fijne groeven en een aanduiding voor de ingestelde afstand in meters en voeten. Op de behuizing is een klassieke scherptediepteschaal aangebracht zodat je al gemakkelijk een voorinstelling van de scherpte kan maken. Vlakbij de bajonetaansluiting zit de diafragmaring die inklikt in hele stops. Tussen de diafragmaring en de bajonet zit nog een schakelaar waarmee je het diafragma ook klikloos kan maken voor bijvoorbeeld videowerk.

Het optisch ontwerp bestaat uit 12 elementen in 9 groepen. Het objectief heeft 3 ELD elementen en 2 asferische elementen. Het voorste lenselement heeft Laowa’s Frog Eye Coating (FEC) dat moet helpen om het glas vrij te houden van vocht en vuil. Het objectief is niet weerbestendig. Voor een volledig mechanisch objectief is dat ook niet zo van belang, alleen kan er hierdoor mogelijk wel wat vocht of stof langs de bajonet de camera in komen als je niet oppast. Het objectief wordt geleverd met een bloemvormige zonnekap die afneembaar is. Hierdoor is het makkelijk om zowel 72mm filters op het objectief te gebruiken, als filtersystemen met 100mm filters. Dit is een verschil met de 14mm F4 Zero-D van Loawa, waar je enkel 52mm schroeffilters op kan zetten. Hierdoor kan je op de 15mm wel grijsverloopfilters gebruiken en op de 14mm niet.

Scherpstelling

De Laowa 15mm F2 Zero-D is een volledig mechanisch objectief en dat geldt dus ook voor de scherpstelling. De scherpstelslag is ongeveer 90 graden, maar het grootste deel daarvan is voor het dichtbijbereik. Daar heb je het dan ook het meest nodig, omdat de scherptediepte ondanks het korte brandpunt, op 15 cm. bij F2 toch vrij klein is en je dus nauwkeurig moet instellen. Die kortste instelafstand van 15 centimeter zorgt er voor dat je heel dicht op een onderwerp kan zitten en als je dat doet, zul je zien dat op volle opening je toch wel degelijk een behoorlijk onscherpe achtergrond krijgt.

Beeldkwaliteit

De MTF-curves van de Laowa 15mm F2 Zero-D zien er goed uit, met een geleidelijk verloop van de scherpte naar de hoeken. In de praktijk komt de kwaliteit goed overeen met de (computergegenereerde) MTF-curves. De Laowa 15mm F2 Zero-D is al op volle opening goed scherp in het centrum. Dat geldt dan nog niet voor de hoeken. Die zijn redelijk, maar kunnen echt nog beter. Vanaf F4 zijn ze goed en op F5.6 is het hele beeld op zijn best. Vanaf F11 neemt de scherpte weer af door diffractie. Op volle opening is het contrast ook al goed, maar met een stop diafragmeren wordt het nog net iets fraaier.

De vertekening is niet helemaal 0%, zoals de naam aangeeft. Er is een klein beetje tonvormige vertekening zichtbaar. In natuuropnames zal dit niet zichtbaar zijn, maar wel in kritsche architectuuropnames. De vertekening kan je handmatig corrigeren, maar in Adobe Lightroom of Camera Raw kan je ook gebruik maken van het profiel voor dit objectief.

Lichtafval op volle opening (links) en gecorrigeerd met profiel in Adobe Camera Raw

Lichtafval is wel duidelijk aanwezig in de opnames met de Laowa 15mm F2 Zero-D. Op volle opening is het tegen de drie stops en ook op F2.8 is er nog het nodige van te zien. Pas vanaf F4 wordt het een stuk milder. Ook voor de lichtafval kan je gebruik maken van het lensprofiel in de nabewerking.

Zonnesterren maak je makkelijk met de Laowa 15mm F2 Zero-D en je hoeft er niet heel veel voor te diafragmeren. Dankzij het hoekige diafragma krijg je mooie scherpe stralen.

 

Laowa 15mm F2 Zero-D

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

110°

sensorformaat

full frame

min. instelafstand

15 cm

filterdiameter

72mm

diafragmalamellen7 (Sony-E), 5 (RF en Z)
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)77×82 mm
gewicht500-580 gr
bajonetaansluiting

E, RF, Z, L

bijzonderheden15cm instelafstand
importeurwww.fotovideoretail.nl
verkoopprijs€ 999,00
  
scheidend vermogen/108,5
contrast/109
chromatische aberratie/5

5

vertekening/54,5
vignettering/54
autofocus/5
overstraling/53
uitvoering/107
  
eindwaardering8,3

 

Conclusie test Laowa 15mm F2 Zero-D op Sony A7R III

De Laowa 15mm F2 Zero-D is een objectief dat je makkelijk mee kan nemen en waar je makkelijk mee kan werken.

De Laowa 15mm Zero-D levert uitstekende resultaten voor een extreme groothoek. Daarnaast is het ook nog eens een objectief dat weinig ruimte in neemt en dat niet heel veel weegt. En je kan er ook nog eens hele standaard filters op gebruiken. Het is dus een objectief dat je makkelijk mee kan nemen en waar je makkelijk mee kan werken. De hoge lichtsterkte is ook nog eens een bonus voor astrofotografie en andere nachtopnames en zorgt ervoor dat je kan spelen met de scherptediepte. Al die factoren bij elkaar maken deze 15mm uniek.  De 15mm is weliswaar iets duurder en groter en zwaarder dan de 14mm van Loawa, maar de extra beeldkwaliteit, hogere lichtsterkte en mogelijkheid om ook met verloopfilters te werken, zijn de meerprijs zeker waard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in