Full Review: Laowa Argus 33mm F0.95 CF APO – Extreem Lichtsterk

0

De Laowa Argus 33mm F0.95 CF APO is een super lichtsterk standaardobjectief voor APS-C camera’s. Het is een puur mechanisch objectief dat dankzij die hoge lichtsterkte geschikt is voor fotografie en filmen bij weinig licht en dat liefhebbers van bokeh erg zal aanspreken.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Laowa Argus 33mm F0.95 CF APO:

VOORDELEN

NADELEN

  • Extreem hoge lichtsterkte

  • Klikloos diafragma

  • Geen autofocus

  • Geen beeldstabilisatie

De Laowa Argus 33mm F0.95 CF APO is het eerste objectief van een hele serie extreem lichtsterke objectieven van Loawa.

Introductie

De Laowa-objectieven worden op de markt gebracht door het Chinese bedrijf Venus Optics. De oprichter, Dayong Li, werkte meer dan twintig jaar voor verschillende Duitse en Japanse lensontwerpers. Toen besloot hij zijn eigen weg te gaan, en objectieven te ontwerpen die afwijken van het standaardaanbod. Dat heeft al verschillende originele objectieven opgeleverd, zoals de Laowa 65mm F2.8 Ultra Macro met 2x vergroting, de Laowa 9mm F5.6 FF RL rectalineaire groothoek voor fullframe, en de Laowa 15mm F4.5 Zero-D Shift, het shiftobjectief met de grootste beeldhoek ter wereld. Begin 2021 kondigde Laowa vier objectieven met diafragma F0.95 aan. Nu is zo’n extreem hoge (maximale) lichtsterkte op zich niet nieuw; Canon had al in 1961 een 50mm F0.95. In 2013 bracht Leica de Noctilux-M 50mm F0.95 ASPH. uit, en bij de introductie van haar Z-systeemcamera’s kondigde Nikon de Nikkor Z 58mm F0.95 S Noct aan. Maar in vergelijking daarmee zijn de Laowa Argus 33mm F0.95 CF APO voor APS-C en de Laowa Argus FF voor full frame 35mm F0.95 bijzonder scherp geprijsd.

https://web.archive.org/web/20230504225424/https://www.youtube.com/watch?v=4kjIMXfzy5c

Argus 33mm F0.95 CF APO

De Laowa Argus 33mm F0.95 CF APO is een super lichtsterk objectief voor spiegelloze APS-C en DX-camera’s. Op deze camera’s werkt de Argus als een standaardobjectief, dus als een 50mm op full frame. Door de hoge lichtsterkte is dit objectief zowel uitstekend geschikt voor opnames bij weinig licht als voor opnames met een hele geringe scherptediepte. Dat kunnen portretten zijn, maar het kunnen ook filmopnames zijn waarbij de geringe scherptediepte de filmische kwaliteit verhoogt. Dat Loawa met de Argus 33mm F0.95 CF APO ook met name op filmers mikt, blijkt ook uit het klikloze diafragma en het gebrek aan focus breathing dat dit objectief zou moeten hebben. Dankzij het klikloze diafragma kan je tijdens een filmopname de belichting aanpassen zonder dat je het licht in stapjes ziet veranderen. Doordat het objectief weinig last heeft van focus breathing kan je heel mooi de scherpte tijdens een shot verleggen zonder dat de uitkadering veranderd.

APO

De Argus 33mm F0.95 CF APO is het eerste objectief van een hele nieuwe serie. Naast deze 33mm voor APS-C en DX camera’s staan er ook een 25mm F0.95 voor Micro Four Thirds en een 35mm en 45mm F0.95 voor full frame op de planning. De Argus 33mm F0.95 CF APO is wel de enige APO van dit viertal. Het heeft een apochromatisch element ter correctie van de chromatische aberratie die bij lichtsterke objectieven vaak optreedt. Dat is zeker ook voor filmers van belang. In foto’s zijn kleurfouten zijn voor een deel te corrigeren, in films is dat lastiger. De Laowa is verkrijgbaar voor Sony E, Nikon Z, Canon RF en Fujifilm X-vatting.

Bouw

De Laowa Argus 33mm F0.95 CF APO is een volledig mechanisch objectief. Het is voor een APS-C objectief vrij fors en ook niet erg licht, met een gewicht van bijna 600 gram. Maar voor een objectief met zo’n hoge lichtsterkte is dat niet ongewoon. Een hoge lichtsterkte impliceert ook lenselementen met een grotere diameter. Het beschikt over een ouderwets degelijke scherpstelring die direct de optische groep aanstuurt. Het objectief heeft ook een diafragmaring die standaard al klikloos is. Dat is vrij ongebruikelijk. Het is iets dat filmers zullen waarderen, maar waar fotografen aan zullen moeten wennen. Tijdens de test gebeurde het een paar keer dat het diafragma onbedoeld kleiner werd door de ring aan te raken. De lensvatting is zuiver mechanisch; er is geen communicatie tussen lens en camera. Voor de diafragmaring staat een lekker ouderwetse afstandsschaal, maar die leert eigenlijk vooral dat de scherptediepte op F0.95 heel klein is. Met een systeemcamera zie je in de zoeker, of op het scherm meteen al wat het effect van een groter of kleiner diafragma is.

bokeh

Het optisch ontwerp bestaat uit 14 elementen in 9 groepen. Het heeft 1 ELD-element, 1 asferisch element en 3 UHR-elementen. Het diafragma bestaat uit 9 bladen, waardoor de diafragmaopening zeker op F0.95 mooi rond zou moeten zijn. Dat zou ook moeten zorgen voor een fraai bokeh. Het objectief heeft uiteraard geen beeldstabilisatie en is ook niet extra afgedicht tegen stof of vocht. Voor een mechanisch objectief vinden we dat ook minder van belang, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Bokeh op F0.95 (boven) en F1.8 (onder).

Scherpstelling

De 33mm F0.95 CF APO is een manueel objectief. Scherpstellen doe je met de grote focusring aan de voorzijde. De instelslag bedraagt 300 graden, waarbij de helft is toegewezen aan de afstand tussen 35 en 70 cm. In deze zone kun je dus heel precies scherpstellen. Focus peaking en MF-assist op een systeemcamera helpen je daarbij. Bij het objectief wordt een rechthoekige metalen zonnekap geleverd.

https://web.archive.org/web/20230504225751/https://www.youtube.com/watch?v=CoUpVjg_Xxs

focus breathing

De kortste scherptstelafstand is 35cm. Dat is voor een standaardobjectief redelijk en zorgt ervoor dat je voor portretten en close-ups voldoende dichtbij kan komen. Het objectief is ontworpen om weinig last te hebben van focus breathing. Je krijgt dus niet het gevoel dat het objectief zoomt als je de scherpte verlegt. Voor fotografie is dat niet zo van belang, maar voor filmen wel.

Beeldkwaliteit

Als we kijken naar de MTF grafiek van de Laowa Argus 33mm F0.95 CF APO, dan zien we een hoge scherpte in het centrum en een vrijwel verwaarloosbaar verloop naar de hoeken en de randen. De grafiek vermeld niet bij welke diafragmaopening deze grafiek hoort, maar het is in ieder geval niet de grafiek die hoort bij F0,95. De Argus 33mm F0.95 CF APO is niet ontworpen om goed te scoren in labtests. Op volle opening is de scherpte in het midden goed, maar naar de randen toe gaat de scherpte snel achteruit. Maar als je op F0.95 werkt, is hoekscherpte niet relevant, dat geldt vooral bij portretfotografie. Op F0.95 is het contrast lager dan we van moderne objectieven gewend zijn. Diafragmeren tot F2.8 verbetert scherpte en contrast, maar waarom zou je dat doen? Koop dan gewoon een 35mm F1.8.

De meerwaarde van de Argus 33mm F0.95 CF APO ligt in de unieke mogelijkheden tot onderwerpisolatie. Afhankelijk van de scherpstelafstand en de afstand tot de achtergrond krijg je een boterzachte bokeh, zonder storende ringen. De afval tussen scherpte en onscherpte is heel natuurlijk. Chromatische aberraties wordt bij de 33mm F0.95 CF APO goed onder controle gehouden.

 
Laowa Argus 33mm F0.95 CF APO
 specificaties
  
beeldhoek (diag)46°2’
sensorformaat

APS-C / DX

min. instelafstand

35 cm

filterdiameter62mm 
diafragmalamellen9
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)

71×83 mm

gewicht

590 gr

bajonetaansluitingFuji X, Sony E, Canon R, Nikon Z
bijzonderheden

APO-ontwerp

importeur

www.fotovideoretail.nl

verkoopprijs

€ 599,00

  
scheidend vermogen/107
contrast/109
chromatische aberratie/54
vertekening/54
vignettering/52
autofocus/5net
overstraling/54
uitvoering/108
  
eindwaardering7,6

Conclusie test Laowa Argus 33mm F0.95 CF APO

 

De Argus 33mm F0.95 CF APO koop je omwille van de unieke foto’s die je ermee kunt maken.

Gerekend naar de hoge normen van dit moment zijn de testscores van dit objectief niet indrukwekkend. Maar de Argus 33mm F0.95 CF APO koop je niet omwille van cijfers in labtests, maar om de unieke foto’s die je ermee kunt maken. Er is iets betoverends en sprookjesachtigs aan een flinterdunne scherptediepte en een fraaie bokeh.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in