(P)Review NIKKOR NIKON Z 600mm F4 TC VR S– veelzijdig superteleobjectief

0

De NIKKOR NIKON Z 600mm F4 TC VR S is een teleobjectief in de premium S-lijn van Nikon. Door de ingebouwde 1,4x teleconverter wordt het in een handomdraai een 800mm F5.6 supertele.

TESTRESULTATEN NIKON Z 600mm F4 TC VR S:

VOORDELEN

NADELEN

  • Ingebouwde 1,4x teleconverter

  • Beeldstabilisatie

  • Snelle autofocus

  • Weerbestendig

  • Statiefgondel niet Arca-Swiss compatibel

  • Zeer prijzig

Dankzij de ingebouwde 1,4 teleconverter heb je met de Nikon Z 600mm F4 TC VR S twee superteleobjectieven voor de prijs van één.

Introductie

De NIKKOR Nikon Z 600mm F4 TC VR S is Nikons vierde teleobjectief met vaste brandpuntsafstand voor de Z systeemcamera’s. De brandpuntsafstand is ideaal voor sport, natuur- en wildlifefotografie. Net als de Nikkor Z 400mm F2.8 TC VR S beschikt het objectief over een ingebouwde teleconverter. Door deze in te schakelen, verandert het in een 840mm F5.6 objectief – ideaal voor als je onderwerp nog dichterbij wil halen. Dat gebeurt simpelweg door een hendeltje over te halen, wat natuurlijk veel makkelijker en sneller gaat dan wanneer je een aparte 1,4x teleconverter tussen camera en lens moet monteren. Je riskeert ook niet dat er stof in de camera belandt wanneer je op safari een teleconverter plaatst.

Het grote voordeel van de NIKKOR Z 600mm F4 TC VR S is de ingebouwde teleconverter.

 

Als een brandpuntsafstand van 840mm toch niet voldoende is, weet dan dat de lens compatibel met is met Nikon Z-mount 1,4x en 2x teleconverters voor het equivalent van 1176 mm of 1680 mm, zij het met nog eens 1 of 2-stops verlies aan lichtsterkte.

Je zou dus kunnen zeggen dat je met dit objectief niet één maar twee supertelelenzen in je cameratas hebt zitten. Overigens is de NIKKOR Nikon Z 600mm F4 TC VR S compact genoeg om in een fototas te passen die voldoet aan de handbagage-eisen van de meeste luchtvaartmaatschappijen.

Bouw

De NIKKOR NIKON Z 600mm F4 TC VR S is een fors objectief, wat met een brandpuntsafstand van 600mm en maximaal diafragma F4 nu ook weer niet zo verwonderlijk is. Maar het is wel lichter dan Nikons AF-S 600ll F4 FL ED VR uit 2015: 3260 tegenover 3810 kg, en dat ondanks de toevoeging van de teleconverter.

Het gewichtsverlies is vooral te verklaren door het gebruik van fluorietglas voor de grootste lenselementen. Een aangenaam neveneffect daarvan is dat het objectief beter in balans ligt, omdat het zwaartepunt zich boven de statiefbevestiging bevindt. Daardoor kan je het makkelijker uit de hand gebruiken dan de AF-S versie, waar het zwaartepunt meer aan de voorzijde ligt.

Nu, een lens van meer dan 3 kg wil je toch liefst op een statief of monopod gebruiken. Jammer genoeg is de statiefgondel die Nikon meelevert niet Arca-Swiss compatibel. Je hebt dus een koppelplaatje nodig, of je wacht tot er een alternatieve gondel op de markt komt.

De NIKKOR NIKON Z 600mm F4 TC VR S is uitgerust met afdichtingen rond alle bewegende delen en de objectiefvatting. Deze houden stof en vocht buiten. Een fluorcoat beschermt het voorste element tegen vocht en vingerafdrukken. De forse zonnekap houdt strooilicht weg. Schroeffilters kun je niet gebruiken, maar het objectief heeft wel een houder voor insteekfilters met diameter van 46 mm.

Handige bediening

Het objectief heeft een brede focusring als je manueel zou willen scherpstelllen. Zoals op de meeste Z objectieven is er ook een programmeerbare instelring waarmee je naar keuze ondermeer diafragma, de ISO of belichtingscorrectie kunt aanpassen. Er zijn ook vijf programmeerbare Fn-toetsen, en een toets om bepaalde focusafstanden in het geheugen op te slaan. Je roept deze focusafstanden weer op via een Fn-ring; deze is geribbeld en daardoor op de tast te onderscheiden van de zoom- en instelring.

Natuurlijk is de geïntegreerde 1,4x teleconverter een belangrijk kenmerk. Je kan deze in- of uitschakelen door simpelweg een hendel om te draaien. Dat lukt na enige oefening ook zonder dat je je oog van voor de zoeker moet halen. Als er een klein vogeltje in beeld opduikt, haal je de hendel over en je werkt meteen met het equivalent van een 840mm F5.6 optiek.

Scherpstelling

De NIKKOR NIKON Z 600mm F4 TC VR gebruikt een Silky Swift Voice Coil Motor (VCM) scherpstelsysteem. Dat gebruikt magneten in plaats van tandwieltjes om de focusgroepen te laten bewegen. Het zorgt voor een hogere nauwkeurigheid en soepelheid. Een optische ABS-encoder registreert de positie van de focusgroep met hoge nauwkeurigheid.

Met een schakelaar kies je de scherpstellimiet: ofwel scherpstellen tussen 4,3 meter en oneindig, ofwel tussen 10 meter en oneindig. Met die laatste vermijd je dat de camera ongewenst scherpstelt op een onderwerp dat zich dichterbij bevindt. Er is ook een schakelaar om te wisselen tussen autofocus en handmatige scherpstelling.

Op eerdere teleobjectieven voor Nikon Z werkte de focus accuraat en betrouwbaar; we zijn benieuwd of dat ook bij de NIKKOR NIKON Z 600mm F4 TC VR het geval zal zijn.

Beeldkwaliteit

De optische formule telt 19 elementen in 16 groepen waaronder zoals gezegd twee fluorietlenzen. Vier elementen bestaan uit speciale glassoorten (SR, ED, Super ED) die de beeldkwaliteit ten goede komen. De ingebouwde 1.4x voegt nog eens 7 elementen in 4 groepen toe.

Als we afgaan op de MTF grafiek, levert de Nikon Z 600mm F4 TC VR S met een uitstekende scherpte van hoek tot hoek, zelfs bij open diafragma. Met de teleconverter ingeschakeld blijft de scherpte in het midden uitstekend; in de hoeken neemt ze iets af maar blijft zeer goed.

Het objectief is voorzien van Nikons Meso Amorphous Coat, een anti-reflectiecoating die beeldschaduwen en lichtvlekken tegengaat. Daardoor blijven kleuren en contrast goed als je met tegenlicht fotografeert of felle lichtbronnen in beeld neemt.

Om ervoor te zorgen dat opnames scherp zijn, beschikt het objectief over beeldstabilisatie (VR). Deze zorgt voor een winst van 5 stops (5,5 in combinatie met bepaalde Z camera’s).

 

NIKKOR NIKON Z 600mm F4 TC VR S

 specificaties
  
beeldhoek (diag)4°10x’
sensorformaatFX
min. instelafstand430 cm
filterdiameter9
diafragmalamellen9
beeldstabilisatorja, 5 stops
afmetingen (dxl)162 * 437 mm
gewicht3260 gr
bajonetaansluitingNikon Z
bijzonderhedenteleconverter
importeurnikon.nl
verkoopprijs€ 17.249,-
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Nikon Z 600mm F4 TC VR S 

De Z 600mm F4 TC VR S is niet voor iedereen, maar belooft een van de beste 600mm tele’s op de markt te worden.

We kunnen er niet omheen: met een adviesprijs van € 17.249,- is de NIKON Z 600mm F4 TC VR S niet voor iedereen weggelegd. Het is nog enkele duizenden euro’s duurder dan de Sony FE 600mm f4 GM OSS en de Canon RF 400mm f2.8L RF 600mm f4L, al hebben die dan weer geen ingebouwde TC. Het is ook meer dan dubbel zo duur dan de Nikon Z 800mm F6.3 VR S. Maar voor wie het zich kan veroorloven, belooft het een superieur teleobjectief te zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in