Full review NIKKOR Z 14-24mm F2.8 – wijd en scherp

0

Nikon heeft een nieuwe, extreme groothoekzoom aangekondigd: NIKKOR Z 14-24mm F2.8 S. Dankzij het grote maximaal diafragma is dit objectief extra geschikt voor available light fotografie, (indoor) sport en nachtopnames.

TESTRESULTATEN Nikkor Z 14-24mm F2.8 S:

VOORDELEN

Nadelen

  • Goede beeldkwaliteit
  • Relatief licht en compact
  • Controlring en Fn-knop
  • vier ED-lenselementen
  • vrij vlak voorste lenselement zodat een filter kan worden bevestigd
  • Filtermaat is 112 mm

Nikon heeft een nieuwe, extreme groothoekzoom aangekondigd: NIKKOR Z 14-24mm F2.8 S. Dankzij het grote maximaal diafragma is dit objectief extra geschikt voor available light fotografie, (indoor) sport en nachtopnames. 

De Nikkor Z 14-24mm F2.8 S maakt het assortiment van het drietal F2.8 objectieven voor Nikon Z compleet. Samen met de Nikkor Z 70-200 F2.8 VR S en de Nikkor Z 24-70mm F2.8 S kan de gebruiker over het hele bereik van 14 tot 200mm op F2.8 blijven werken.

nikkor Z7productshot

Een ultragroothoekzoom als deze benut je voor landschap-, architectuur- en astrofotografie. Maar ook bij indoorsporten, evenementen en dergelijke kun je er prima mee werken dankzij de enorme beeldhoek van 84 tot 114 graden. Als je dicht op het onderwerp zit, krijgt dat veel nadruk; de achtergrond wordt klein afgebeeld. Kantel je de camera ook maar enigszins, dan ontstaan convergerende (toelopende) of divergerende (wijd lopende) lijnen in de afbeelding. Een zaak om op te letten bij architectuur- en interieuropnames. De scherptediepte die dit full-frame objectief met zich meebrengt, is groot. Dankzij het objectiefdisplay (DISPtoets) lees je af hoe groot die scherptediepte is bij welke afstandsinstelling en welk diafragma. Fotografen die niet alleen op het monitor-/zoekerbeeld willen afgaan, hebben hier praktische steun aan. Met behulp van de smalle controlering kun je het diafragma instellen zonder de vinger van de ontspanknop te halen, of de ISO-gevoeligheid veranderen en meer. Dan is er ook nog de L-Fn toets waar je functies aan kunt toewijzen, maar die toch vooral handig is als focuslocktoets.

Bouw

De NIKKOR Z 14-24 mm verschilt qua design niet zo veel van de andere S-Line objectieven. Met een lengte van 125 mm en een gewicht van 650 gram is dit objectief relatief compact en licht uitgevoerd. Het bevat een brede zoomring, een focusring en een aanpasbare bedieningsring waarmee bepaalde camera-instellingen snel te veranderen zijn. Aanduidingen voor 14, 15, 16, 18, 20 en 24 mm zijn duidelijk af te lezen, en dicht bij de afgedichte bajonet zit de A/M scherpstelkeuzeschuif. Verder zijn er nog een EL-weergavepaneel en een aanpasbare sneltoets. Een fluorcoating op de voorzijde en de weerbestendige afdichting rond alle bewegende delen zorgen ervoor dat het objectief ook in minder gunstige weersomstandigheden gebruikt kan worden. De behuizing uit aluminiumlegering vermindert het gewicht en verhoogt de duurzaamheid.

Opmerkelijk is dat het voorste lenselement bijna vlak is en niet bol, zoals bij veel 14-24mm objectieven. Daardoor kan een filter met schroefdraad (filtermaat 112mm) op de meegeleverde extra lenskap (HB-97) worden bevestigd. Dat maakt het makkelijk om een Neutral Density (ND) filter te bevestigen, of het nieuwe Neutral Color NC Filter 112 mm of Circular Polarizing Filter II 112 mm. Het objectief bevat aan de achterzijde ook een filterhouder voor afsnijdbare filtergels.

Volgens Nikon werd het NIKKOR Z 14-24mm F2.8 S-objectief ontworpen voor ongeëvenaarde optische uitmuntendheid en maximale bruikbaarheid. Het optisch ontwerp telt 16 elementen in elf groepen met  vier ED-lenselementen die chromatische aberraties helpen beheersen en fijne details met een consistente nauwkeurigheid vastleggen – een groot voordeel voor interieur- en architectuurfotografie.

Het ontwerp moet garant staan voor een hoge scherpte van rand tot rand, en een minimale vertekening. In combinatie met de erg grote Nikon Z lensvatting zou dit zorgen voor uitzonderlijke prestaties die de vergelijking kunnen doorstaan met objectieven met vaste brandpuntsafstand. Lichtafval aan de randen wordt effectief voorkomen, zelfs wanneer opnamen worden gemaakt met wijd open diafragma. Bovendien worden lichtvlekken, nevenbeelden en coma onderdrukt, zelfs bij fel tegenlicht, dankzij de Nano Crystal Coat (N) en de antireflecterende ARNEO Coat.

 

Nikkor Z14-24 productshot

Scherpstelling

De autofocus gebeurt met een stappenmotor vloeiend en geluidloos en vertoont volgens Nikon geen focus breathing of focus-shift tijdens het zoomen. De autofocus werkt snel en is in de videomodus ook stil. Kortom: een begerenswaardig, veelzijdig en weerbestendig professioneel objectief.  De minimale scherpstelafstand bedraagt 28 cm.

Een close-up in de 24mm stand, diafragma F8. Deze kwaliteit is goed afleverbaar. 1/60S, ISO 280

Beeldkwaliteit

De testwand bood geen verrassingen: de kwaliteit is super. De lichte ton- en kussenvorm (bij respectievelijk 14mm en 20-24mm) en de eveneens lichte vignettering (bij 14-18 mm) worden door de lenscorrecties in de camera (jpeg) en software (Adobe) gecorrigeerd. Sowieso is er geen coma of chromatische aberratie te bespeuren. De 18mm stand is vanaf volle lensopening superieur en omdat de hoekweergave bij 14mm en 24mm ook al zeer goed is, durf ik een 9 voor het scheidend vermogen te geven. Ook de beeldvoordracht is ronduit mooi. Bij nachtlicht en spots ontstaan vanaf F11 sterrenstralen.

Hierboven de tegenlichttest op 14mm en bij F2.8. De overstraling rond de lichtbron is relatief gering en er zijn enkele nevenbeelden te zien. 1/4S, ISO 800 Onder: vanaf diafragma F11 ontstaan stervormige lichtpunten, de overstraling is nog steeds minimaal. Ook zie je dat zelfs de kleinste stofjes op de lens- vlakken lichtcirkels vormen. Houd de front- en achterlens dus goed schoon. F16, 6S, ISO 800

De concurrentie in eigen huis komt van de Nikkor Z 14-30mm F4 S (€ 1.499,-). Optisch is deze groothoekzoom heel goed, maar net niet zo briljant. Je kunt er 82 mm filters op schroeven, hij meet 85 mm en weegt slechts 485 gram. Daardoor is de Z 14-30mm F4 S een gunstig reisobjectief.

 

 Nikkor Z 14-24mm F2.8 S
 specificaties
  
beeldhoek (diag)114°-84°
sensorformaatfull frame
min. instelafstand28 cm
filterdiameter112 mm via extra zonnekap
diafragmalamellen9
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)89 – 125mm
gewicht650 gr
bajonetaansluitingNikon Z
bijzonderhedenControlring en Fn-toets
importeurwww.nikon.nl of .be
verkoopprijs€ 2579
  
scheidend vermogen9
contrast9
chromatische aberratie5
vertekening5
vignettering5
autofocus5
overstraling5
uitvoering5
  
eindwaardering9,5

Conclusie test Nikkor Z 14-24mm F2.8 S  

De Nikkor Z 14-24mm F2.8 S ultragroothoekzoom is een heel veelzijdig en hoogwaardig objectief voor de Nikon Z-camera’s. De verkoopprijs van 2.579 euro is pittig, maar in overeenstemming met de geboden kwaliteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in