(P)review: Nikkor Z 28mm F2.8 SE – groothoek met klassiek uiterlijk

0

De  Nikkor Z 28mm F2.8 SE is een speciale versie van de Nikkor Z  28mm F2.8 die nog moet worden aangekondigd. Een speciale versie omdat hij uiterlijk helemaal lijkt op de Nikon objectieven uit de jaren ’80. Met dat uiterlijk past hij perfect bij de net geïntroduceerde Nikon Z fc. De Nikkor Z 28mm F2.8 SE is een full frame objectief en past dus ook probleemloos op allen andere Nikon Z-camera’s, voor groothoekopnames met een vleugje nostalgie.

TESTRESULTATEN Nikkor Z 28mm F2.8 SE:

VOORDELEN

NADELEN

  • Licht

  • Mooi uiterlijk

  • Kunststof bajonet

  • Geen pakking op bajonet

De Nikkor Z 28mm F2.8 SE is een licht en modern groothoekobjectief met een klassiek uiterlijk

Introductie

Nikon is vol op de retro-trein gestapt. De nieuwe Nikon Z fc is een DX-camera die qua afmetingen en styling helemaal terug gaat op de befaamde Nikon FM en FE modellen uit de vorige eeuw. Om dat plaatje compleet te maken is natuurlijk ook een objectief nodig dat daar uiterlijk bij aansluit. Dat is de Nikkor Z 28mm F2.8 SE. SE staat Special Edition. Nikon heeft namelijk al geruime tijd een 28mm op de routekaart staan en de verwachting is dat er ook een ‘gewone’ 28mm F2.8 voor het Z-systeem zal komen. De Nikkor Z 28mm F2.8 SE is geschikt voor full frame camera’s. Op de Z fc, met zijn kleinere DX-sensor, werkt dit objectief als een niet heel lichtsterk 42mm standaardobjectief.

Retro-modern

De Nikkor Z 28mm F2.8 SE is in het huidige objectievenprogramma van Nikon een opvallende verschijning. De rechthoekige blokjes op de scherpstelring, de metaalkleurige ring in het midden, het blokjespatroon op de ring de daar achter en de belettering zijn allemaal 1 op 1 overgenomen van de AI en AI-s objectieven van Nikon uit de jaren ’80. Ai is de afkorting van Aperture indexing. Het waren objectieven met een diafragma dat automatisch koppelde met de camera en die niet meer gebruik maakten van het daarvoor zo fameuze koppelvorkje van Nikon.  De metalen ring gaf aan waar je het objectief kon vasthouden om objectieven te wisselen. Deze draaide, in tegenstelling tot de scherpstelring en de diafragmaring niet mee.

Op de Nikkor Z 28mm F2.8 SE is metalen ring waarschijnlijk puur cosmetisch, omdat het gedeelte tussen deze ring en de camera ook niet draait. Dat is eigenlijk een gemiste kans op de Nikon Z fc. Als Nikon hier een draaibare control ring van had gemaakt, had deze prachtig kunnen werken als diafragmaring, in combinatie met het venster boven op de Z fc waarop je het diafragma kan aflezen. Dat zou de bediening helemaal klasssiek hebben gemaakt. Het enige dat verder afbreuk doet aan het retrogevoel is de zwarte kunststof bajonet op de Nikkor Z 28mm F2.8 SE. Daar staat tegenover dat deze Nikkor wel heel licht is met een gewicht van 160 gram.

Bouw

De afmetingen van de Nikkor Z 28mm F2.8 verschillen enigszins van die van de Nikkor 28mm F2.8 AI-s die oorspronkelijk voor de Nikon F-camera’s werd gemaakt. Dat objectief was 63mm in diameter, 59mm lang en woog 250 gram. De filtermaat is gelijk voor beide met 52mm. De Nikkor Z 28mm F2.8 SE is iets dikker met bijna 72 mm doorsnede en een stuk korter met een lengte van maar 43mm. Dat is best bijzonder, omdat je de oude 28mm ook nog eens van een adapter moet voorzien om hem op een Z-camera te gebruiken, waardoor de combinatie nog langer wordt. De Nikkor Z 28mm F2.8 SE is ook nog eens lichter, met een gewicht van 160 gram. Dat heeft alles te maken met het gebruik van kunststof, tot aan de bajonet toe. Die kunststof bajonet zal ongetwijfeld sterk genoeg zijn om het lichte gewicht van het objectief te houden. Hoe het gaat met de slijtage als je dit objectief vaak wisselt, vragen we ons af. Moderne kunststoffen zijn heel sterk, maar je schuift deze bajonet natuurlijk wel iedere keer over de metalen vatting van de camera.

Weerbestendig

Volgens Nikon is de Nikkor Z 28mm F2.8 SE ontworpen om bestand te zijn tegen vocht en stof. Het objectief heeft echter geen pakking op de achterzijde. Nikon waarschuwt dan ook dat het niet in alle situaties gegarandeerd stofbestendig en druipwaterdicht is. Het optisch ontwerp bestaat uit 9 elementen in 8 groepen en bevat twee asferische lenzen. Het diafragma bestaat uit 7 lamellen. Het objectief heeft helaas geen schakelaar om direct over te schakelen naar handmatige scherpstelling.

Scherpstelling

De Nikkor Z 28mm F2.8 SE maakt gebruik van een stappen motor voor een geruisloze en nauwkeurige scherpstelling. Dit is niet Nikons snelste motor, maar bij een lichte groothoek als deze hoeft er maar heel weinig gewicht over hele kleine afstanden verplaatst te worden. De kortste instelafstand is 19 cm. en dat is voor een 28mm best heel netjes. De maximale vergrotingsmaatstaf die daarmee behaald kan worden is 0,2x op full frame. Op DX-formaat is dit 0,3x. De oude Nikkor 28mm F2.8 AI-s had een speciaal CRC ontwerp (Close Range Correction) om de kwaliteit in het dichtbij bereik te waarborgen. Het nieuwe lensontwerp met zijn asferische elementen is een stuk geavanceerder en we zijn benieuwd naar de resultaten.

Beeldkwaliteit

plaatje/MTF curves

De Nikkor Z 28mm F2.8 SE is ontworpen om – volgens Nikon – goed te presteren op alle Nikon Z-camera’s, dus ook op de 47 megapixel full frame Nikon Z7 II. We zullen dit graag testen zodra we een exemplaar in ons test lab hebben. Het zal in ieder geval betekenen dat de 20 megapixel Nikon Z fc met zijn kleinere DX-sensor geen problemen zal hebben met dit objectief. Op die camera gebruik je immers alleen het centrum van de beeldcirkel en wordt het buitenste gedeelte van de beeldcirkel, dat altijd iets minder goed is, niet gebruikt.

 

NIKKOR Z 28mm F2.8 SE

 specificaties
  
beeldhoek (diag)FF: 75° DX: 53°
sensorformaatfull frame
min. instelafstand19cm
filterdiameter52mm
diafragmalamellen7
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)72×43 mm
gewicht160 gr
bajonetaansluitingNikon Z
bijzonderhedenretro uiterlijk
importeur
verkoopprijs€ 1149,00 met Nikon Z fc
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test NIKKOR Z 28mm F2.8 SE

Zodra we de Nikkor Z 28mm F2.8 SE in ons test lab hebben, zullen we een volledige review publiceren

De  Nikkor Z 28mm F2.8 SE is in eerste instantie alleen leverbaar in combinatie met de Nikon Z fc. Wanneer deze los leverbaar wordt, is nog niet bekend. Op de website van Nikon kan je je aanmelden, zodat je bericht krijgt zodra dit objectief verkrijgbaar is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in