(P)Review Nikkor Z 35mm F1.4 – lichtsterke en betaalbare groothoek

0

De Nikkor Z 35mm F1.4 is de eerste 35mm voor het Z-systeem met een lichtsterkte van F1.4. Bijzonder is dat de Nikkor Z 35mm F1.4 niet de duurste 35mm van Nikon is. Dat is nog steeds de Nikkor Z 35mm F1.8 S, de minder lichtsterke versie. De Z 35mm F1.4 biedt dus lichtsterkte voor een licht prijsje.

TESTRESULTATEN Nikkor Z 35mm F1.4:

VOORDELEN

NADELEN

  • Lichtsterk

  • Betaalbaar

  • Licht en compact voor F1.4

  • Eenvoudige uitvoering

De Nikkor Z 35mm F1.4 is lichtsterker maar goedkoper dan de Nikkor 35mm F1.8 S.

Introductie

De Nikkor Z 35mm F1.4 is 2/3e stop lichtsterker dan de Nikon Z 35mm F1.8 S. Wat dan verbazingwekkend is, is dat de nieuwe 35mm F1.4 goedkoper is dan de Z 35mm F1.8 S. Voor minder geld krijg je dus meer lichtsterkte. Dat zie je bij geen enkel ander merk. Toch zit er wel enige logica in. De 35mm F1.8 S is een S-objectief. Het S-objectief heeft hetzelfde aantal lenselementen, maar wel iets meer bijzondere glassoorten en het S-objectief heeft ook een M/A-schakelaar. Maar de Z 35mm F1.4 lijkt qua uitvoering niet zo heel veel minder te bieden dan het S-objectief. Wel biedt hij minder dan bijvoorbeeld de nieuwe Canon RF 35mm F1.4 VCM of de Sony 35mm F1.4 GM II. Maar die objectieven zijn meer dan twee keer zo duur dan deze Nikkor.

Dankzij de hoge lichtsterkte is de Nikkor Z 35mm F1.4 ideaal voor fotografie bij weinig licht en je kan dankzij dat diafragma van F1.4 ook prachtig spelen met de scherptediepte. Het bokeh ziet er fraai uit.

Bouw

De Z 35mm F1.4 is geen S-objectief en dat zie je deels aan de uitvoering. Het is 45 gram zwaarder dan de F1.8 S, wat eigenlijk nog meevalt gezien de extra lichtsterkte en nauwelijks groter. Het objectief heeft een scherpstelring en een control ring, maar dat zijn dan ook alle bedieningselementen. Er is geen M/A-schakelaar voor de autofocus die de F1.8 S wel heeft.

Zowel de F1.4 als de F1.8 S hebben beide 11 lenselementen in 9 groepen en twee asferische lenselementen. De F1.8 S heeft echter ook nog twee elementen van ED glas, voor net iets hogere optische prestaties. De Nikkor Z 35mm F1.4 heeft een 62 mm filtermaat en een diafragma dat 9 lamellen heeft, net als de F1.8 S. Het objectief is weerbestendig met pakkingen rond alle bewegende delen en kan dus ook onder minder goede weersomstandigheden worden gebruikt.

Scherpstelling

De Nikkor Z 35mm F1.4 gebruikt een STM-motor voor de autofocus. Die zijn doorgaans minder snel dan de snelste lineaire motoren, maar voor lichte objectieven snel genoeg, zeker wanneer ze maar een of enkele lenselementen hoeven te verplaatsen. De 35mm F1.8 S van Nikon gebruikt ook een STM motor en ook die stelt daar snel mee scherp. STM motoren zijn stil en stellen ook bij videogebruik vloeiend scherp. Hierdoor zijn ze prima te gebruiken tijdens het filmen.

De kortste instelafstand is 27 centimeter, gemeten vanaf de sensor, en de maximale vergrotingsmaatstaf die je op die afstand haalt is 0,18x Dat is voldoende voor een close up of het fotograferen van een gerecht, maar natuurlijk niet voor macrowerk.

Beeldkwaliteit

De Nikkor Z 35mm F1.4 is goedkoper dan de F1.8 S versie en tegelijk 2/3e stop lichtsterker. Je mag daarom niet verwachten dat de kwaliteit die van de S-versie overtreft. Op volle opening zie je dat ook terug. De Z 35mm F1.8 S scoort op volle opening beter dan de Nikkor Z 35mm F1.4. De nieuwe 35mm F1.4 heeft een behoorlijke centrumscherpte op F1.4, maar de scherpte begint al snel buiten dat centrum wat terug te lopen. De hoeken blijven op F1.4 echter nog steeds redelijk. Uiteraard zal diafragmeren zorgen voor een verbetering van de scherpte.

 Nikkor Z 35mm F1.4
 specificaties
  
beeldhoek (diag)

63°

sensorformaat

kleinbeeld

min. instelafstand27 cm
filterdiameter

62 mm

diafragmalamellen9
beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)75x87mm
gewicht

415 gr

bajonetaansluiting

Nikon Z

bijzonderheden

prijs

importeur

/ www.nikon.be

verkoopprijs€ 729,-
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Nikkor Z 35mm F1.4

De Nikkor Z 35mm F1.4 is een verfrissende lichtsterke groothoek met een hoge lichtsterkte voor een scherpe prijs.

De Nikkor Z 35mm F1.4 is een verfrissende kijk op lichtsterke groothoeken. Het is geen duur high end objectief zoals bij andere merken, maar juist een betaalbare versie. Daarvoor krijg je dan geen (klikloze) diafragmaring of focus hold knoppen, maar wel een behoorlijke beeldkwaliteit en de mogelijkheid om lekker te spelen met de scherptediepte. Dat zouden meer merken mogen doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in