(P)Review Nikon NIKKOR Z 85mm F1.2 S – professioneel portretobjectief

  • Bericht auteur:
  • Leestijd:5 minuten gelezen

De Nikon Z 85mm F1.2 S is een portretobjectief in de premium S-lijn van Nikon. Het is de meest lichtsterke 85mm die Nikon ooit heeft uitgebracht, en een hoogwaardig alternatief voor de bestaande Z 85 mm F1.8 S.

TESTRESULTATEN Nikon Z 85mm F1.2 S:

VOORDELEN

NADELEN

  • Hoge lichtsterkte

  • Diafragma met 11 lamellen

  • Snelle autofocus

  • Degelijk gebouwd

  • Fors gewicht

  • Prijzig

Het diafragma van F1.2 op een 85 mm-lens zorgt voor een kleine scherptediepte, een prachtige bokeh en de mogelijkheid om bij weinig licht te fotograferen en te filmen.

Introductie

Een 85mm objectief wordt algemeen beschouwd als ideaal voor portretten. De langere brandpuntsafstand zorgt ervoor dat je afstand van de geportretteerde kan houden, je krijgt een fraaie maar niet overdreven compressie, en het onderwerp komt mooi los van de achtergrond.

Nikon heeft al een portretobjectief voor het Z systeem, de Nikkor Nikon Z 85mm F1.8 S. Net als bij de 50mm objectieven komt er nu een lichtsterker alternatief, met maximaal diafragma F1.2. Een F1.2 85mm objectief is een primeur voor Nikon; met de kleinere F Mount lensvatting van Nikons spiegelreflexcamera’s was een 85mm met een dergelijke groot diafragma niet mogelijk. Het diafragma van F1.2 zorgt voor een nog kleine scherptediepte en de mogelijkheid om bij minder licht te fotograferen en te filmen.

Dat zijn volgens Nikon niet de enige troeven van de NIKON Z 85mm F1.2 S. Bij het ontwerpen besteedden de lensingenieurs niet alleen aandacht aan een hoge scherpte, maar vooral aan het uitgesproken karakter van de bokeh en het onscherpe gebied. Nikon noemt de achtergrondonscherpte ‘zacht en natuurlijk’, terwijl de overgang van het focusvlak subtiel en geleidelijk zou moeten zijn. Dit zorgt voor een glamoureuze look die ook populair zal zijn bij mode-, boudoir- en bruidsfotografen. Op de voorbeeldfoto’s die Nikon publiceerde zijn zachte bokehballen te zien zonder lelijke ‘uienringen’. We zijn dus erg benieuwd naar wat met dit objectief mogelijk is.

Bouw

Uiterlijk heeft de Nikon Z 85mm F1.2 Z helemaal de look and feel van de andere Z objectieven. Het is een forse lens: 142mm lang, een diameter van 103 mm en een gewicht van 1160 gram. Dat is meer dan dubbel zo zwaar als de NIKKOR Z 85mm F1.8 S en net iets lichter dan de Canon RF 85mm F1.2L USM. Op een Z camera voelt het gewicht in balans, zeker op een camera met een batterijgrip zoals de Z 9.

De lens heeft een schroefdraadmaat van 82mm aan de voorkant. Dit is hetzelfde formaat als de 50mm F1.2 S-lens voor Z-vatting, waardoor je dezelfde filters op beide objectieven kunt gebruiken

Vlotte bediening

Op de lens vind je een focusring en een programmeerbare instelring waarmee je naar keuze ondermeer diafragma, de ISO of belichtingscorrectie kunt aanpassen. Ook de functie van de Fn-toets is door de gebruiker te kiezen.

De behuizing ziet er van plastic uit, maar de binnenconstructie is een magnesiumlegering. Ze is stof- en druipwaterbestendigheid afgewerkt, met afdichtingen op verschillende plaatsen, waaronder de beweegbare delen van de lenscilinder en rond de lensvatting.

Scherpstelling Nikon Z 85mm F1.2 S

In een F1.2 objectief moet heel wat glas bewegen om scherp te stellen. Daarom gebruikt Nikon een multi-focussysteem met twee stappenmotoren (STM) die de positie van twee focuslensgroepen coördineren. Deze STM’s met een hoog koppel zorgen voor een stille, snelle en nauwkeurige werking. Die nauwkeurigheid is natuurlijk erg belangrijk, omdat je op F1.2 een heel dunne scherptediepte hebt. De gezichts- en oogherkenning van Nikons 2 camera’s zullen daarbij helpen.

Videografen zullen blij zijn met de minimale focus-breathing en de ondersteuning voor manuele lineaire focus op bepaalde Z camera’s. Lineaire focus maakt het makkelijker om de focus tijdens het filmen te verleggen, ongeacht hoe snel je aan de focusring draait.

De kortste scherpstelafstand van het objectief bedraagt 85 cm, wat net 5 centimeter meer is dan de NIKON Z 85mm F1.8 S waarmee je tot 80 cm kunt gaan.

Beeldkwaliteit Nikon Z 85mm F1.2 S

De optische formule bestaat uit liefst 15 elementen in 10 groepen met 2 asferische elementen en één ED-element. Ter vergelijking: de NIKKOR Z 85mm F1.8 S heeft 12 elementen in 8 groepen. De ED-lens vermindert effectief chromatische aberratie, terwijl de asferische lens sferische aberratie, vervorming en andere aberraties vermindert.

Net als de NIKKOR Z 58mm F0.95 NOCT is het diafragma van de Nikon Z 85mm F1.2 S gevormd met 11 afgeronde lamellen (de Z 85mm F1.8 S heeft er 8). Daardoor worden puntlichtbronnen weergegeven als ronde en zachte cirkels. Het gebruik van ED-glas voorkomt kleurfranjes rond bokehballen, en de optische constructie is zo opgezet dat er geen harde ‘uienringen’ optreden.

De Nikon Z 85mm F1.2 S is voorzien van een Nano Crystal Coat die beeldschaduwen en overstraling onderdrukt.

De NIKON Z 85mm F1.2 S wordt pas later beschikbaar voor tests. Het MTF-diagram toont echter al hoe vlijmscherp het objectief op F1.2 al is. Naar de beeldranden neemt de scherpte iets af, maar dat is in de praktijk geen probleem omdat je met dit objectief je onderwerp centraal wil zetten – al is het maar omdat de scherptediepte op F1.2 flinterdun zal zijn. We verwachten dat door diafragmeren naar F1.8 of kleiner de scherpte ook in de hoeken uitstekend wordt – iets wat in onze tests bevestigd zal moeten worden.

 NIKKOR Nikon Z 85mm F1.2 S
 specificaties
  
beeldhoek (diag)28°42x’
sensorformaatFX
min. instelafstand85 cm
filterdiameter82 mm
diafragmalamellen11
beeldstabilisatorneen
afmetingen (dxl)103 * 142 mm
gewicht1160 gr
bajonetaansluitingNikon Z
bijzonderhedenControl Ring
importeurnikon.nl
verkoopprijs€ 3.349,-
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test NIKKOR NIKON Z 85mm F1.2 S

Net als Nikons Z 50mm F1.2 S belooft de NIKKOR NIKON Z 85mm F1.2 S een paradepaardje te worden dat toont wat met de Z lensvatting mogelijk is.

De NIKKOR NIKON Z 85mm F1.2 S belooft een van de beste portretobjectieven te worden die Nikon ooit op de markt bracht, met een hoge lichtsterkte, hoge scherpte en mooie bokeh. Het enige wat afschrikt is de forse prijs.