Review: Nikon Z 40mm F2 – Kan altijd mee

0
Nikkor 40mm F2 productshot

De Nikkor Z 40mm F2 is een compact en licht standaardobjectief. Het is ook nog eens redelijk lichtsterk en heel betaalbaar. Dit is een ideaal objectief om erbij te hebben als de rest van je set uit minder lichtsterke zooms bestaat, of als je gewoon af en toe een lekker klein objectiefje op je camera wilt zetten.

 

TESTRESULTATEN Nikkor Z 40mm F2:

VOORDELEN

NADELEN

  • Licht en klein
  • Lichtsterk
  • Weerbestendig
  • Controlring
  • Scherp geprijsd.

De Nikon Z 40mm F2 is een mooie aanvulling op minder lichtsterke zoomobjectieven.

Introductie

Nikon is inmiddels bezig met het opbouwen van een fraaie serie F1.8 vastbrandpuntobjectieven voor het Z-systeem. Een aantal daarvan, zoals bijvoorbeeld de Nikkor Z 50mm F1.8 , de Nikkor Z 35mm F1.8 en de Nikkor Z 85mm F1.8 hebben we inmiddels getest en de optische kwaliteit ervan beviel ons enorm goed. Wat echter ook opvalt bij de F1.8 objectieven is dat ze weliswaar niet super groot zijn, maar wel veel groter dan bijvoorbeeld de Nikkor 50mm F1.8 AF voor het F-systeem. Dat is ook Nikon natuurlijk niet ontgaan. Daarom is er nu de Nikkor Z 40mm F2. Een lekker licht en compact objectief waarvoor altijd wel een plekje in je tas te vinden is en dat ideaal is als je je camera zo klein en licht mogelijk probeert te houden. Het is niet helemaal het kleinste standaardobjectief dat Nikon ooit gemaakt heeft. Er is ooit een pancake objectief voor het F-systeem geweest en ook de Nikon 50mm F1.8 Serie E voor het F-systeem was platter, maar gemeten vanaf de frontlens tot de sensor, is deze Nikkor mogelijk wel de meest korte.

Lichtsterk

De Nikkor Z 40mm F2 is ook redelijk lichtsterk. Het scheelt een stop met de professionele F2.8 objectieven en zelfs 2 stops met de F4-zooms. Dat is een voordeel als je fotografeert bij weinig licht, ’s-avonds of binnen. Het zorgt er ook voor dat je een fraaiere achtergrondscherpte kan krijgen dan met de minder lichtsterke zooms. Dit objectief is daarom ook een ideale aanvulling op bijvoorbeeld de Nikkor Z 24-240mm F4.5-6.3. De prijs is ook zo schappelijk dat er eigenlijk geen reden is om een objectief als dit er niet bij te nemen. 40mm is een brandpunt dat weer helemaal in is. Op full frame is de Nikkor Z 40mm F2 een licht groothoekig standaardobjectief. Het kan natuurlijk ook op de APS-C Z-camera’s van Nikon gebruikt worden. De Nikkor Z 40mm F2 heeft dan een beeldhoek die overeenkomt met die van een 60mm op full frame.

Bouw

De Nikkor Z 40mm F2 is een compact en licht objectief, met een lengte van 4,5cm en een gewicht van maar 170 gram. Toch is het weerbestendig en zelfs voorzien van een pakking aan de achterzijde om de aansluiting op de camerabajonet af te dichten. Het enige bedieningselement van dit objectief is de scherpstelring. Wanneer je gebruik maakt van de autofocus, kan je deze ook inzetten als programmeerbare Controlring.

Geen zonnekap

Het  optisch ontwerp bestaat uit 6 elementen in 4 groepen en bevat 2 asferische elementen. Het diafragma bestaat uit 9 lamellen. De filtermaat is de oude, vertrouwde Nikon standaard van 52mm. Het objectief wordt geleverd met een voor- en achterlensdop, maar zonder zonnekap.

Scherpstelling

De Nikkor Z 40mm F2 maakt gebruik van een STM motor en interne scherpstelling. Het is dus niet de hele optische groep die verplaatst wordt. De autofocus kan hierdoor heel snel zijn en is – met het oog op filmen – ook stil. De Nikon Z 40mm F2 zou ook weinig last moeten hebben van focus breathing bij het verleggen van de scherpte tijdens het filmen. De kortste instelafstand is 29 cm, gemeten vanaf de sensor. Omdat het objectief zelf heel kort is en ook de afstand van de bajonet tot de sensor bij het Z-systeem klein is – maar 16mm –  hou je dus flink wat ruimte vanaf de frontlens tot het onderwerp over. De maximale vergrotingsmaatstaf is daarmee 0,17x.

Beeldkwaliteit

De MTF-curves van de Nikkor Z 40mm F2 laten een behoorlijke centrumscherpte zien. Op volle opening begint die scherpte wel al vrij snel te verlopen richting de randen en de hoeken. Voor een compact objectief op volle opening valt dat te verwachten. We zijn benieuwd hoe dit objectief presteert als het een of twee stops wordt gediafragmeerd.

 Nikkor Z 40mm F2
 specificaties
  
beeldhoek (diag)57°
sensorformaatfull frame
min. instelafstand29 cm
filterdiameter52mm
diafragmalamellen9
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)70-45,5 mm
gewicht170 gr
bajonetaansluitingNikon Z
bijzonderhedenControlring
importeurwww.nikon.nl of .be
verkoopprijs€ 249,00
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Nikkor Z 40mm F2

Zodra we de Nikkor Z 40mm F2 in ons test lab hebben, zullen we een volledige review publiceren.

De Nikkor Z 40mm F2 is binnenkort verkrijgbaar. De adviesverkoopprijs is € 249,00.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in