Full review Nikon Z 6II

0

De Nikon Z 6II is de nieuwe all-round full-frame systeemcamera van Nikon. Deze opvolger van de Z 6 behoudt dezelfde resolutie van 25 megapixel, maar is op heel wat punten verbeterd ten opzichte van zijn voorganger.
Zijn de veranderingen voldoende reden om te upgraden?

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Nikon Z 6II:

VOORDELEN

Nadelen

  • buffergeheugen is uitgebreid
  • tweede kaartslot
  • slots voor verschillende kaarten. Twee dezelfde was beter geweest

De Nikon Z 6II heeft net als de Z 6 een resolutie van 25 megapixel. Door de dubbele EXPEED 6 beeldprocessor is hij wel sneller en werkt de autofocus beter.

De Nikon Z 6II geeft veel ruimte om onderbelichting te redden. Opname opzettelijk onderbelicht met drie stops en opgehelderd in Capture NX-D. 40MM, F2.8, 1/500S, ISO 100

Ruim twee jaar geleden kondigde Nikon haar eerste spiegelloze systeemcamera’s met full-frame sensor aan: de allround Z 6 en de Z 7 met een hoge resolutie van 46 miljoen pixels. Beide camera’s krijgen nu een opvolger die Nikon aanduidt met een Romeins cijfer II. De belangrijkste specificaties van de Nikon Z 6II en de Z 7II verschillen niet zo veel van hun voorgangers, en ook uiterlijk zijn de verschillen beperkt.

We herkennen hier de aanpak die Nikon vroeger bij haar spiegelreflexen hanteerde, waar bepaalde modellen na een jaar of twee een s-versie kregen, zoals de D4/D4s en de D300/D300s. In die versies waren tekortkomingen van het eerste model verbeterd.

Dat is nu ook gebeurd bij de nieuwe Z-modellen. De Nikon Z 6II wordt verkrijgbaar als body (€ 2.199,-), inclusief de FTZ-adapter voor bestaande Nikon F-objectieven (€ 2.349,-), gebundeld met de Z 24-70mm F4 (€ 2.799,-; of € 2.949,- met de FTZ) of gebundeld met de Z 24-200mm F4-6.3 (€2.999,- of € 3.149,- met de FTZ).

skater
De continu autofocus in de veldstand Dynamisch Veld-AF volgt bewegende onderwerpen goed. 70MM, F3.2, 1/500S, ISO 640

Meer rekenkracht

De Nikon Z 6II behoudt de uitstekende 24,5 MP BSI CMOS-sensor van de Z 6, zodat er niets verandert inzake resolutie en beeldkwaliteit.

Het grote verschil met de voorganger is de aanwezigheid van een tweede EXPEED 6-beeldprocessor. Door de rekenkracht die deze extra processor levert, zijn de prestaties van de Z 6II bij serieopnames, autofocus en video aanzienlijk verbeterd. De maximale seriesnelheid van de Z 6II (met mechanische sluiter, dus zonder risico op rolling shutter) bedraagt nu veertien opnames per seconde in jpeg en 12-bit raw. Deze topsnelheid wordt gehaald bij enkelvoudige autofocus (AF-S) of bij gebruik van één scherpstelpunt in continu autofocus (AF-C). In andere focusveldinstellingen bedraagt de topsnelheid twaalf opnames per seconde. In 14-bit raw wordt dat respectievelijk tien en acht beelden per seconde.

Daarmee is de Nikon Z 6II sneller dan de Sony Alpha A7 III, en even snel als de Canon EOS R6 (hoewel de R6 kan fotograferen met 20 bps bij gebruik van de elektronische sluiter). De extra processor zorgt ook voor betere scherpstelprestaties. De autofocus van de Z 6 werd op heel wat internetfora afgekraakt, nadat enkele YouTube-influencers bij de introductie van de camera op basis van enkele snelle oppervlakkige tests oordeelden dat de autofocus niet goed werkte. In mijn eigen test (Focus 1-2019) had ik echter geen klachten over de scherpstelprestaties, die een score van 9/10 kregen. Het is wel zo dat de autofocus op de Z-camera’s net iets anders werkt dan op de spiegelreflexcamera’s van Nikon, en dat je het nieuwe systeem eerst moet leren kennen. Nikon maakt dat niet eenvoudig door alleen een minimale handleiding mee te leveren. De volledige Reference Manual van de Z 6II beslaat 842 pagina’s en is als pdf te vinden in het Nikon Download Center. Aanbevolen lectuur.

Door de extra rekenkracht werkt de autofocus op de Z 6II ook in minder gunstige lichtomstandigheden: met een redelijk lichtsterk objectief (F2) tot op -6 LW, wat overeenkomt met het licht van de halve maan. Nuttiger voor dagelijks gebruik is de verbeterde oog- en gezichtsdetectie voor mens en dier, die nu ook werkt in de AF-veldstand Breedveld-AF en bij het filmen.

productshot Nikon Z 6II met grip
Er komt een optionele battery grip voor de Z 6II.

Bouw en bediening

Omdat de Nikon Z 6II hetzelfde ontwerp gebruikt als de Z 6, zijn er weinig verrassingen als het gaat om bouwkwaliteit en bediening. De uit een degelijke magnesiumlegering vervaardigde en weerbestendig afgewerkte body ligt dankzij de comfortabele grip goed in de hand. Hij is twee millimeter dikker dan zijn voorganger, en dat komt doordat Nikon een tweede geheugenkaartslot heeft ingebouwd.

Een punt van kritiek op de Z 6 en Z 7 was immers dat deze slechts één slot hebben, waardoor je een (heel klein) risico loopt om alle beelden van een shoot te verliezen als er iets misloopt met het kaartje. Met dubbele kaartslots kun je tijdens de opname al een back-up maken door elke opname naar aparte kaartjes weg te schrijven. De Z 6II heeft een slot voor XQD/CFexpress en eentje voor UHS-II SD-kaarten. Ik had liever tweemaal hetzelfde kaartslot gezien – bij voorkeur voor het ultrasnelle CFexpress – zodat je maar één type kaart en kaartlezer hoeft te gebruiken, maar dat zal waarschijnlijk iets voor de Z 6III worden. De Z 6II gebruikt een nieuwe accu, de EN-EL15c. Deze heeft een hogere capaciteit dan de EN-EL15b van de Z 6 en Z 7. Hij is goed voor 410 opnames bij gebruik van het scherm en 340 bij gebruik van de elektronische zoeker. Scherm en zoeker zijn overigens identiek aan die van de Z 6, en die zijn de beste op de markt. Nikon heeft ook geluisterd naar fotografen die graag een verticale grip gebruiken: de nieuwe MB-N11 heeft de mogelijkheid om twee accu’s te gebruiken en hij biedt fysieke bedieningselementen voor het (handiger) bedienen in de verticale opnamestand.

De Z 6II bevat dezelfde sensor als de Z 6.

Prestaties

Zoals reeds vermeld gebruikt de Nikon Z 6II exact dezelfde sensor als de Z 6. Dat is goed nieuws, want de prestaties van de Z 6 behoorden bij de beste in hun klasse. De sensor presteert goed over het hele gevoeligheidsbereik. Tot ISO 3.200 is er geen ruis zichtbaar, ook niet als je op 100% inzoomt. Tot ISO 25.600 zijn de opnames nog goed bruikbaar; ga je hoger, dan leidt de ruisonderdrukking tot een verlies aan detailscherpte. Ook het dynamisch bereik is heel goed, het geeft veel flexibiliteit om details in de schaduwen te herstellen en hooglichten af te zwakken.

detail
De 24 megapixel sensor levert uitstekende detailniveaus. 70MM, F2.8, 1/80S, ISO 180

De 24 megapixelsensor levert uitstekende detailniveaus, alleen als je graag op zeer groot formaat wilt printen of zwaar wilt croppen tijdens de beeldbewerking, kun je misschien beter naar de Z 7II met zijn 46 megapixelsensor kijken. Zoals eerder gezegd was ik al tevreden over de autofocus van de Z 6, en die in de Nikon Z 6II is nog wat beter. De camera lijkt gezichten net iets sneller te herkennen. Herkende gezichten worden met een geel vierkantje aangeduid in de zoeker of op het scherm. Als er meerdere personen in beeld staan, verschijnt er een geel pijltje links en/of rechts van het door de camera geselecteerde vierkantje, waarna je via het joystickje tussen gezichten kunt wisselen. Op dezelfde manier kun je ook wisselen tussen het linker- en rechteroog als de camera op een oog focust. Zodra een gezicht groot genoeg in beeld komt, schakelt de camera over van gezichtsdetectie naar oogdetectie. Dat werkte in mijn tests zowel bij mensen als bij huisdieren; omdat dierentuinen en wildparken ten tijde van de test gesloten waren, kon ik dit niet testen op andere diersoorten. Ook bij het volgen van bewegende onderwerpen met AF-C en Dynamisch Veld-AF doet de Z 6II het uitstekend.

De Z 6II krijgt in februari een update die video in 4K aan 60 fps mogelijk maakt.

Video Nikon Z 6II

De videomogelijkheden van de Nikon Z 6II zijn verbeterd. Standaard legt de Z 6II video in 4K UHDkwaliteit (3.840 – 2.160) vast met 30 frames per seconde. In februari volgt een firmware-upgrade waarmee ook 4K-video met 60 fps mogelijk wordt – helaas wel met een 1,5x (oftewel APS-C) cropfactor, waardoor een 24mm objectief de beeldhoek van een 35mm krijgt. De Canon EOS R6 doet het hier beter; hij filmt in 4K/60p met een minimale crop van 1,07x.

De Z 6II slaat video intern op in 8-bit; op een externe recorder is 10-bit 4:2:2 output met N-Log mogelijk. De Z 6II kan ook blijven fotograferen en filmen terwijl de accu via usb-c wordt opgeladen, wat niet mogelijk was met de Z 6.

De Nikon Z 6II en Z 7 II zijn de eerste Nikon-camera’s die Eye-Detection AF en Animal-Detection AF ondersteunen tijdens het filmen, waardoor continue scherpstellen op de ogen van mensen, honden en katten mogelijk wordt. De Z 6II filmt in 4K UHD-videokwaliteit met volledige pixeluitlezing. Op dit ogenblik is de framerate in 4K nog beperkt tot 30, maar na een firmware-update die naar verwachting in februari 2021 beschikbaar zal zijn wordt dat 60p, zoals op de Z 7 II. Deze wordt wel beperkt tot een 1,5x crop van de sensor.

Om in RAW-formaat te filmen blijft een externe recorder nodig. Voor beide modellen is 10-bits uitvoer naar een externe recorder met N-Log mogelijk, evenals het vastleggen van nieuwe HDR (HLG) -video en uitvoer in 12-bits ProRes RAW.

Bekijk hier de test van de Nikon Z 6

 Nikon Z 6II specificaties
  
  

sensor

25 Mp
video4K UHD 30 fps (60 fps na upgrade)
ISOISO 100 tot 51.200,
max. seriesnelheid14 fps
opslagmedia1x CFexpress (type B)/ XQD, 1 x SD/SDHC/SDXC (UHS-II)
capaciteit accu410 opnamen
afmetingen

134 x 101 x 68 mm

gewicht (incl accu)705 g
verkoopprijs€ 2199,- (body)
importeurwww.nikon.nl
  
 beoordeling
beeldkwaliteit9
scherpstelling9,5
lichtmeting9
witbalans9
scherm/zoeker9,5
prijs-kwaliteit9,5
bonus9,5
  
eindwaardering9,3

 

De Z 6II behoudt het kantelbare scherm van de Z 6.

Conclusie test Nikon Z 6II

 

De Nikon Z 6II toont aan dat Nikon goed geluisterd heeft naar (al dan niet terechte) klachten over de Z 6. De beeldkwaliteit staat op hetzelfde hoge niveau. De verbeteringen zijn elk op zich beschouwd niet echt spectaculair, maar zorgen samen wel voor een camera die meer Nikon-fotografen kan verleiden om over te stappen naar mirrorless.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in