Full Review Nikon Z7 II – Dubbele rekenkracht

0

De Nikon Z 7II is het nieuwe topmodel bij de full-frame systeemcamera’s van Nikon. De opvolger van de Z 7 heeft dezelfde resolutie van 46 megapixel, maar bevat nu twee EXPEED 6-processors, heeft een sneller en dieper buffergeheugen, en bevat twee kaartslots die plaats bieden aan één UHS-II SD- en één XQD- of CFexpress-kaart.

TESTRESULTATEN Nikon Z 7II:

VOORDELEN

Nadelen

  • Sneller en dieper buffergeheugen

  • Twee kaartslots

  • Betere autofocus

  • Grotere accu

  • Nog steeds geen draai- en kantelbaar scherm

De Nikon Z 7II heeft dezelfde resolutie van 46 megapixel als de Z 7, maar is veel krachtiger dankzij een dubbele beeldprocessor en meer buffergeheugen.

productshot Nikon Z 7II front

De Nikon Z 7II heeft dezelfde resolutie van 46 megapixel als de Z 7, maar is veel krachtiger dankzij een dubbele beeldprocessor en meer buffergeheugen. De naam Z 7II geeft al aan dat we geen revolutionaire veranderingen mogen verwachten op deze nieuwe full-frame systeemcamera. De Z 7II behoudt alles wat goed was aan de Z 7, en bouwt daarop verder. De Z 7II verschilt niet veel van zijn voorganger: er zijn nu slots voor een CFexpress- en een SD-kaart met als gevolg een iets diepere handgreep. Ook wordt een krachtigere accu meegeleverd: de EN-EL15c, goed voor 420 opnames (met alleen het scherm in gebruik) en is er een aansluiting voor een batterijgrip. Heel prettig is dat de menustructuur nog steeds ‘typisch Nikon’ is, dus zoals in de recente D-spiegelreflexcamera’s. Nikonfotografen zullen daarom snel overweg kunnen met de Z-modellen.

De resolutie blijft op 46 megapixels (8256 x 5504 pixels) dankzij een backside-illuminated (BSI) CMOS sensor met een native ISO-bereik van ISO 64 tot 25.600. De Z 7II bevat nu echter twee EXPEED beeldprocessoren. Die extra rekenkracht vertaalt zich ondermeer in een hogere reekssnelheid. In Continuous H (Extended) kan de Z 7II nu 10 opnames per seconde maken, tegenover 9 per seconde voor de Z 7. Dankzij een sneller en groter buffergeheugen kan hij dat tempo ook 3,3 keer langer aanhouden dan de Z 7. Je kan nu 200 JPEG-beelden met volledige resolutie of 77 12-bits ongecomprimeerde RAW-beelden vastleggen. Andere wapenfeiten zijn oog- en dierautofocus in fotografie en video. Ook kan je de camera via usb-c van stroom voorzien tijdens het opnemen. Firmware updates kan je nu installeren via de SnapBridge-app, en de videomodus beschikt nu over 4K/60p en N-log gamma. Gebleven zijn de ingebouwde vijfassige beeldstabilisatie en het hybride AF-systeem met 493 scherpstelpunten. De monitor is uitsluitend kantelbaar, en de camera is weerbestendig uitgevoerd.

Bouw en bediening

productshot Nikon Z 7II tilt monitor
De oogdetectie op de Z 7II werkt nu ook bij het filmen.

 

Uiterlijk verschilt de Z 7II nauwelijks van de Z 7. Beide camera’s zijn exact even groot (134 x 101 x 70 mm), maar de Z 7II is wel iets zwaarder. De Z 7II komt met een EN-EL15c accu in plaats van een EN-EL15b. Deze biedt meer opnames per lading: 420 op de Z 7II, tegen slechts 330 op de Z 7. Deze accu kan in de camera opgeladen worden via een USB-C kabel. Zo kan de camera ook continu van voeding voorzien worden: ideaal voor als je time-lapse-opnamen maakt. Het scherm en de zoeker zijn gelijk gebleven met respectievelijk 2,1 en 3,69 miljoen beeldpunten. Het scherm kan alleen worden gekanteld en is nog altijd niet draaibaar.

 

De Z 7 kreeg op internetfora heel wat kritiek omdat hij slechts één geheugenkaartslot bevat. Het is maar de vraag in hoeverre dat echt een probleem; in elk geval heeft Nikon naar de kritiek geluisterd en de Z 7II een tweede geheugenkaartslot mee. Naast een CFExpress (Type B) slot is dat een SD (UHS-II) slot.

 

Een ander punt van kritiek op de Z 7 was het ontbreken van een optionele verticale grip. Daaraan komt Nikon tegemoet met de optionele battery grip MB-N11. Deze bevat knoppen om de Z 7II te bedienen. De accu’s in de MB-N11 kunnen gewisseld worden zonder dat de camera uitgeschakeld hoeft te worden.

Uiterlijk verschilt de Z 7II nauwelijks van de Z 7.

Autofocus

De dubbele EXPEED processoren zorgen ook voor betere autofocusprestaties. Ook bij weinig licht stel je trefzeker scherp, prima te gebruiken bij bijvoorbeeld shows, theater en indoorsporten. De breedbeeld-AF is verbeterd. De oog- en gezichtsdetectie-AF werkt nu ook in de modus Wide-Area AF (L), zodat de camera direct zal scherpstellen op personen in de scène. Je kunt AF-Tracking aan een van de twee Fn-toetsen voorop toewijzen. In de bediening valt op hoe effectief de indeling van toetsen en wielen werkt. Ook bij bedienen via het scherm werkt de scherpstelling stil en precies. Gebruik je de heldere oled-zoeker, dan is het beeld rustig zonder opvallende black-outs bij snelle opnameseries. De oogdetectie werkt nu ook bij het filmen. De videomogelijkheden kregen nog een boost door de toevoeging van een 60 fps (50 fps in PAL) framerate bij het filmen in 4K resolutie. In 4K resolutie past de Z 7II wel een lichte crop (1,08x) toe.ilmen in 4K resolutie. In 4K resolutie past de Z 7II wel een lichte crop (1,08x) toe.

Nikon Z 7II IN DE PRAKTIJK

Nikon heeft twee jaar lang punten van kritiek en wensen van gebruikers verzameld en (voor een groot deel) ter harte genomen. De Z 7II is nu nagenoeg een perfecte systeemcamera, gelet op de mogelijkheden en eisen van nu. Fijn dat de batterijgrip met functionaliteit er nu is. Het is geen vlogcamera omdat de monitor alleen kan kantelen en niet naar voren kan klappen, maar voor professionele video’s is hij qua mogelijkheden en kwaliteit heel geschikt.

De Z 7II heeft bij 4K/60p video een heel bescheiden cropfactor van 1.08x. Dankzij de FTZ-adapter kunnen er meer dan 300 AF-S objectieven (en die van andere merken) op gebruikt worden en al die objectieven profiteren van de in-body VR-beeldstabilisatie. En ook dan werkt de oog- en gezichtsherkenning bij mens en dier. Voor fotografen is de beeldkwaliteit gelijk aan de originele Z7. Daar hoefde ook niets aan veranderd te worden. De 46 megapixel sensor met een prima dynamisch bereik, mede dankzij de lage 64 ISO mogelijkheid, is nog steeds een van de betere opties.

 Nikon Z 7II specificaties
  
  
sensor46 Mp
video4K UHD 60 fps
ISOISO 64 tot 25.600
max. seriesnelheid10 fps
opslagmedia1x CFexpress (type B)/ XQD, 1 x SD/SDHC/SDXC (UHS-II)
capaciteit accu420 opnamen
afmetingen134 x 100,5 x 69,5 mm
gewicht (incl accu)705 g
verkoopprijs€ 3399,-  (body)
importeurwww.nikon.nl
  
 beoordeling
beeldkwaliteit10
scherpstelling9,5
lichtmeting9
witbalans9
scherm/zoeker9,5
prijs-kwaliteit9
bonus9,5
  
eindwaardering9,4

Conclusie test Nikon Z 7II

De verbeteringen, en met name de dubbele Expeed 6-processor, zetten echt zoden aan de dijk.

De Nikon Z 7II is een heel aantrekkelijke systeemcamera: up-to-date, stil werkend, met fantastische resultaten: gestoken scherp en gedetailleerd. De hierboven genoemde verbeteringen, en met name de dubbele Expeed 6-processor, zetten echt zoden aan de dijk. De prijs is vrijwel onveranderd en daarmee is de Z7 II heel concurrerend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in