Preview Nikon Z 8 – Afgeslankte Z 9 voor fotografen en videomakers

0

De Nikon Z 8 is een nieuwe spiegelloze camera met hoge resolutie. Je kan hem beschouwen als de tegenhanger van de Nikon D850 in Nikons Z systeem, of als een kleinere en goedkopere versie van de Nikon Z 9, die dezelfde sensor en processor heeft.

TESTRESULTATEN Nikon Z 8:

VOORDELEN

NADELEN

  • Sensor met hoge resolutie
  • 20 beelden per seconde in raw
  • 30 beelden per seconde in jpeg
  • 4K video downsampled van 8K
  • 8K/60p video
  • 10-bits HEIF-foto ́s
  • Tweede slot met tragere UHS-II SD

  • Hoogste snelheid (120 bps) alleen in kleine jpegs

  • Geen draaibaar scherm

De Nikon Z 8 biedt dezelfde prestaties als de Nikon Z 9, in een lichtere en compactere body. Daardoor is hij een betere keuze voor wie ook video wil maken.

nikon Z 8 productshot

Introductie Nikon Z 8

De Nikon Z 8 is de nieuwste systeemcamera van Nikon, die in mei 2023 werd aangekondigd. Het is een mid-size camera die gebaseerd is op dezelfde sensor en processor als het topmodel Z 9 sportcamera. De Z 8 biedt de meeste functies van de Z9, maar in een kleinere behuizing. In Nikons gamma zit hij qua mogelijkheden en prijs tussen de Z 7 II en de Z 9 in. Je zou hem de Z-tegenhanger van de Nikon D850 kunnen noemen. De 8 in de naam verwijst duidelijk naar Nikons 8xx-serie. Maar de Z 8 is veel meer dan de D850 op foto én video gericht. Het is een echte hybride camera voor creatieve beeldmakers.

Sensor en processor

De Nikon Z 8 heeft net als de Z 9 een gestabiliseerde 45,7 megapixel full-frame sensor die door Nikon werd ontwikkeld. Deze CMOS-sensor heeft een zogeheten ‘stacked’ ontwerp. Daardoor kan de sensor bijzonder snel uitgelezen worden. Dat maakt een hoge reekssnelheid mogelijk: tot 20 opnames per seconde in raw-formaat, of 30 opnames per seconde in jpeg in volle resolutie. Met een lagere resolutie van 11 megapixel worden dat zelfs 120 opnames per seconde in jpeg-formaat. De Z8 biedt ook de pre-burst-optie waarmee hij foto’s kan maken wanneer de ontspanknop half wordt ingedrukt en vervolgens tot een seconde aan foto’s kan opnemen wanneer je de ontspanknop volledig indrukt. Dit is beschikbaar in jpeg aan 30, 60 en 120 fps.

De informatie die de sensor vastlegt wordt verwerkt door Nikons Expeed 7 beeldprocessor. Deze verwerkt twee beeldstromen parallel: een voor het live view beeld dat je ziet in de elektronische zoeker of op het scherm, en een voor het beeldbestand (foto of video) dat op de geheugenkaart wordt opgeslagen. Het voordeel van die parallelle beeldstromen is dat het beeld in de zoeker nooit zwart wordt of vertraagt. Daardoor zie je in de zoeker steeds wat je door de lens kan zien, net als bij de optische zoeker van een spiegelreflexcamera.

Net als de Z 9 gebruikt de Z 8 alleen een elektronische sluiter; er is zelfs helemaal geen mechanische sluiter meer. Doordat de sensor zo snel wordt uitgelezen, zal de Z 8 zo goed als geen last hebben van spleetsluitervertekening (rolling shutter), waarbij bewegende voorwerpen in een foto of video vervormen. De elektronische sluiter in de Z 9 heeft een flitssynchronisatietijd van 1/200s, zodat je ook studioflitsers kunt gebruiken. De Z 8 heeft ook dezelfde sensorbescherming als de Z 8. Die lijkt wat op een gordijnsluiter met lamellen, maar is veel steviger.

Bouw en bediening

Uiterlijk zijn de verschillen tussen de Z 8 en de Z 9 groter. De Z 8 heeft geen ingebouwde batterijgreep en is daardoor compacter dan de Z 9: hij is 119 mm hoog, terwijl de Z 9 150 mm hoog is. Daardoor past de Z 8 in een standaard fotorugzak, terwijl je voor de Z 9 een grotere rugzak nodig hebt. Het verschil in gewicht is nog opvallender: de Z 8 brengt 910 gram op de weegschaal, tegenover 1340 gram voor de Z 9. Daardoor is de Z 8 ook makkelijker te gebruiken in video-rigs en op gimbals dan de loggere Z 9, en de Z 8 is dan ook een betere keuze voor videomakers.

Het verschil in gewicht komt overigens niet alleen door het ontbreken van de batterijgreep. De body van de Z 9 is volledig vervaardigd uit een stevige magnesiumlegering; voor de Z 8 werd meer koolstofvezel gebruikt, een lichter materiaal. De Z 8 heeft wel een weerbestendige afdichting die stof, vuil en vocht buiten houdt, en is volgens Nikon net zo goed bestand tegen kou als de D6 en Z 9: je kan ermee werken bij temperaturen tot -10 °C.

De Z 8 gebruikt dezelfde EN-EL15c accu als de Z 6 (II) en Z 7 (II). Deze accu is volgens de CIPA meetmethode goed voor 340 opnames. In de praktijk zullen het er veel meer zijn, want deze verouderde norm onderschat de reële prestaties; De CIPA-norm gaat er namelijk van uit dat het camerascherm na elke opname 30 seconden ingeschakeld blijft. De accu kan geladen worden in de meegeleverde acculader, maar ook via usb.

nikon z 8 smallrig

De Z 8 heeft overigens niet één maar twee usb-poorten. De ene dient om de accu op te laden, de tweede voor dataoverdracht. Op deze tweede kun je ook een adapter aansluiten om de Z 8 met een Ethernet-netwerk te verbinden. Anders dan de Z 9 heeft de Z 8 namelijk geen ingebouwde Ethernetpoort. Er is ook geen gps-ontvanger, zodat je foto’s geen geotag kunnen krijgen.

Nog een verschil met de Z 9 zijn de geheugenkaartslots. De Z 9 heeft twee slots voor de snelle CFExpress geheugenkaarten, de Z 8 heeft één CFexpress Type B slot en één UHS II SD slot. Het voordeel van UHS II SD kaartjes is dat ze goedkoper zijn dan CFexpress met dezelfde capaciteit; maar ze zijn wel trager en bijvoorbeeld niet geschikt om in 8K resolutie te filmen. Je moet ook een kaartlezer hebben die beide kaarttypes aanvaardt.

De zoeker en het scherm zijn weer dezelfde als die van de Z 9. De elektronische zoeker heeft een resolutie van 3,69 beeldpunten, wat weinig lijkt in vergelijking met de topmodellen van Canon en Sony. Maar het grote voordeel van de zoeker is de totale afwezigheid van vertraging: je ziet echt wat er gebeurt en mist geen moment. Dat is voor actie belangrijker dan een hoge resolutie. Het scherm kan horizontaal als verticaal omgeklapt worden, maar het is niet draaibaar. Dat is voor een camera die zo sterk op videomakers mikt toch wel een nadeel.

nikon z 8 slots

Bediening

De positie van de bedieningselementen is vergelijkbaar met die van andere Nikon Z-camera’s, zodat Nikon-gebruikers snel vertrouwd zullen zijn met de Z 8. De camera heeft een groot aantal knoppen en draaiwielen voor directe toegang tot belangrijke instellingen, waaronder drie programmeerbare functieknoppen. De camera heeft ook een joystick voor het selecteren van het scherpstelpunt.

De belangrijkste verschillen met de Z 9 zijn het ontbreken van het transportmodus-wieltje aan de linkerbovenkant, en – door het ontbreken van de batterijgrip – van de extra ontspanknop, de tweede joystick en AF-ON knop om de camera in portretmodus te bedienen. Wil je die bedieningselementen voor de verticale oriëntatie graag hebben, dan is er de apart aan te schaffen batterijgreep MB-N12 (€ 399,-) waarin ook een tweede EN-EL15c accu past. Maat met die batterijgreep komt de Z 8 qua gewicht en omvang weer in de buurt van de Z 9.

Net als de Z 9 heeft de Z 8 een AF-modusknop linksonder op de voorkant, precies waar de traditionele MF/AF-S/AF-C-schakelaar op Nikons spiegelreflexcamera’s zit. Als je de knop ingedrukt houdt en aan het voorste instelwiel draait, verandert de AF-modus, terwijl door de achterste draaiknop te draaien het AF-gebied verandert.

Beeldkwaliteit

Omdat de Z 8 dezelfde sensor en beeldprocessor bevat als de Z 9, verwachten we dat beide camera’s dezelfde beeldkwaliteit zullen leveren. Dat is goed nieuws, want de Z 9 levert foto’s met veel detail en natuurlijke kleuren. De Z 8 heeft bovendien dezelfde nieuwe portretfuncties als de Z 7 II waarmee fotografen tint en helderheid kunnen verbeteren, en een functie om de huid te verzachten. Ook kan de Z 8 10-bits HEIF-foto ́s maken; dit bestandstype legt een groter dynamisch bereik vast. Zodra we een Z 8 kunnen testen zullen we hierover berichten.

Video

De Z 8 heeft indrukwekkende videomogelijkheden. Hij kan 12-bits RAW-video-opnamen in de camera maken, dus zonder dat je een externe recorder moet gebruiken. De Z8 filmt 8K/60p-video in Nikons 12-bit N-Raw-formaat. In ProRes RAW HQ kan hij 12-bit 4K/60p vastleggen, in ProRes 422 HQ 10-bit 4K/60p. In H.265-formaat zijn 8K/30p of 4K/60p (downsampled van 8K) beschikbaar.

Het belangrijkste verschil op videovlak met de Z 9 is dat de Z 8 maximaal 90 minuten kan opnemen, in plaats van de 125 minuten die de Z 9 biedt. Vermoedelijk is dat omdat de metalen body van de Z 9 de warmte beter afvoert.

Autofocus

De Z 8 heeft hetzelfde autofocussysteem als de Z 9, met fasedetectiepixels op de sensor. Dat is goed nieuws, want het autofocussysteem van de Z 9 is een van de beste op de markt. Dankzij de met deep learning getrainde algoritmes herkent het mensen, honden, katten, vogels, auto ́s, motorfietsen, fietsen, treinen en vliegtuigen. De Z 9 kon al vliegtuigen detecteren als onderdeel van zijn voertuigdetectiemodus, maar op de Z 8 kreeg dit onderwerp een aparte instelling – vliegtuigspotters zullen blij zijn. Volgens Nikon werd ook de onderwerpherkenning voor mensen verbeterd: gezichten worden sneller herkend wanneer ze nog maar klein in beeld zijn, en ook bij tegenlicht zou de gezichtsherkenning beter werken. Wellicht krijgt de Z 9 weldra ook deze verbeteringen via een firmware-update.

Ten opzichte van de concurrentie

In bijna elk opzicht is de Z 8 te beschouwen als een afgeslankte Z 9, met alle functies en mogelijkheden van die grotere camera in een kleinere en lichtere behuizing, met een aantal nieuwere functies zoals HEIF, een verfijndere autofocus en huidverbetering.

Het prijskaartje van € 4.599,- plaatst de Z8 in directe concurrentie met de Canon EOS R5, de Sony A7R V en de Sony A9 II, en in vergelijking daarmee ziet hij er helemaal niet slecht uit.

 Nikon Z 8
 specificaties
  
sensor47 Mp
video8K/60p
ISO64-25600 (32 – 102.400 uitgebreid)
max. seriesnelheid20 (RAW), 30-120 (jpeg)
opslagmedia1 x CFexpress, 1x UHS II SD
capaciteit accu340 opnamen
afmetingen144 x 119 x 83 mm
gewicht (incl accu)910 g
verkoopprijs€ 4.599,- (body)
importeurwww.nikon.nl
  
 beoordeling
beeldkwaliteit
scherpstelling
lichtmeting
witbalans
scherm/zoeker
prijs-kwaliteit
bonus
  
eindwaardering

Conclusie test Nikon Z 8

In bijna elk opzicht is de Z 8 te beschouwen als een afgeslankte Z 9, met alle functies en mogelijkheden van die grotere camera in een kleinere en lichtere behuizing.

Voor een eindwaardering is het wachten tot we de Z 8 kunnen testen. Maar op basis van de specificaties, en de ervaring die we met de Nikon Z 9 hebben, lijkt dit een fantastisch toestel te worden voor beeldmakers die foto en video combineren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in