(P)Review Nikon Z6 III – sneller en verfijnder

0

De Nikon Z6 III heeft hetzelfde aantal pixels op zijn sensor als de Z6 II. Maar verder is het een hele andere camera. De sensor zelf is veel beter, met een snellere uitlezing en alle voordelen die dat met zich meebrengt. De zoeker is beter, het scherm is beter, de body is beter. De Nikon Z6 III is kortom een meer volwassen camera die sneller en verfijnder is dan zijn voorganger.

TESTRESULTATEN Nikon Z6 III:

VOORDELEN

NADELEN

  • Snellere sensor

  • Tot 6K raw-video intern

  • Raw altijd 14 bit

  • Precapture tot 120 bps

  • Verbeterde beeldstabilisatie

De Nikon Z6 III is een hele volwassen camera in het middensegment.

Introductie Nikon Z6 III

Het grootste nieuws van de Nikon Z6 III is eigenlijk de nieuwe 24 megapixel sensor. Die heeft net zoveel pixels als de sensor van de Nikon Z6 II. Maar het is wel degelijk een hele nieuwe sensor. Het is, zo begrijpen we, geen volledige stacked sensor, maar een gedeeltelijke stacked sensor. Een stacked sensor is veel sneller dan een BSI-sensor, maar ook veel duurder. De aantrekkingskracht van de Nikon Z6 serie zit hem echter juist ook in de betaalbaarheid. Daarom heeft Nikon gekozen voor een unieke tussenvorm, een gedeeltelijke stacked sensor, dus. Die is niet zo kostbaar als een volledige stacked sensor, maar wel duidelijk sneller dan de sensor van de Z6 II. Dat zorgt voor minder rolling shutter met elektronische sluiter en hogere opnamesnelheden.

De Z6 III heeft ook de Expeed 7 processor die Nikon al in de Z9, Z8 en Zf heeft gebruikt. Die ondersteund niet alleen de hogere opnamesnelheden en hogere videoresoluties, maar zorgt ook voor een betere beeldstabilisatie. Die is namelijk, net als bij de Zf die we eerder hebben getest, gekoppeld aan het scherpstelpunt. Hierdoor kan het gedeelte van het beeld dat optimaal gestabiliseerd wordt ook buiten het midden van de sensor komen te liggen.

Bouw en bediening

De Nikon Z6 III is iets groter en zwaarder dan zijn voorganger, maar nog altijd duidelijk kleiner dan bijvoorbeeld de Z8. Nikon heeft de grip vergroot, zodat de camera beter in de hand ligt. Het eerste dat in het gebruik waarschijnlijk op zal vallen, zijn de zoeker en het scherm. De zoeker heeft 5,76 megapixel en een 120 Herz verversingssnelheid. Dat is beter dan zoekers van andere camera’s in dit segment en de helderheid is ook nog eens een stuk hoger. Het is zelfs geschikt voor HDR-weergave. De vergroting is met 0,8x ook prima. Het scherm is draaibaar en kantelbaar en dat is voor het eerst bij de Z6 camera’s. De Z6 III komt daarmee op gelijke hoogte met de Z f. De resolutie van het scherm is met 2.1 megapixel ook wat beter qua scherpte dan de Z6 II en concurrenten. De bedieningselementen zitten grotendeels op herkenbare plaatsen voor Nikon gebruikers, inclusief de joystick voor de autofocus en de AF-ON knop achterop en de twee functieknoppen op de voorzijde.

De camera is natuurlijk weerbestendig. Hij is voorzien van een microfoon- en koptelefooningang, een USB-C poort en een grote HDMI-A poort, die je vermoedelijk niet zoveel nodig zal hebben. De camera heeft twee kaartsleuven. 1 voor UHS-II en 1 voor CFexpress type B.

Beeldkwaliteit

De sensor heeft hetzelfde aantal pixels als de Nikon Z6 II. Qua detailweergave zal de Z6 III zich daarom niet onderscheiden van de Nikon Z6 II. Wat wel een verschil maakt in beeldkwaliteit is dat de Z6 III raw in alle standen in 14 bit opneemt. Bij de Z6 II kon dat terugvallen naar 12 bit bij continue opnames. De camera is ook een stuk sneller met 14 beelden per seconde in raw met mechanische sluiter, 20 beelden per seconde in raw met autofocus met elektronische sluiter. In jpeg kan je tot 60 beelden per seconde gaan op volle resolutie en zelfs 120 beelden per seconde in APS-C, 10 megapixel. De camera heeft ook PreCapture, zodat je met die hoge opnamesnelheden erbij altijd het juiste moment kan pakken.

De hoogste ISO-waarde is ook een fractie hoger dan bij de Z6 II, met 64.000 ISO. In de praktijk zal het grootste verschil mogelijk door de beeldstabilisatie veroorzaakt worden. Het systeem houdt rekening met het focuspunt en kan dus het punt dat optimaal gestabiliseerd wordt ook buiten het centrum leggen. Dat vonden we op de Z f erg goed werken en de Z6 III heeft dezelfde mogelijkheid en dezelfde 8 stops stabilisatie. Hierdoor kan je in de praktijk met langere sluitertijden uit de hand werken en loop je minder risico op bewogen foto’s. De Z6 III heeft verder ook een high res mode. Die werkt helaas niet uit de hand en je kan de opnames ook niet in de camera verwerken. Dat betekent dat je voor de hoogste kwaliteit dus een stevig statief nodig hebt en dat je pas op de computer kan zien of de high res opname is gelukt.

Video

De Nikon Z6 III heeft veeleisende filmers duidelijk meer te bieden dan zijn voorganger. Die kon in 4K filmen met de volledige sensorbreedte tot 30 beelden per seconde en 60 beelden per seconde in een APS-C crop. De Z6 III kan in 6K filmen in N-raw tot 60 beelden per seconde en in ProRes Raw tot 30 beelden per seconde met de volledige breedte. Die raw-bestanden kan je ook intern wegschrijven, waardoor een externe recorder niet meer nodig is. In ProRes 4:2:2 en H265 kan je filmen in 5.4K  en UHD 4K tot 60 beelden per seconde met gebruikmaking van de hele breedte van de sensor en dus ook de maximale beeldhoek van je objectief. In 4K kan de camera ook met 120 beelden per seconde filmen in APS-C crop en in Full HD zelfs tot 240 beelden per seconde. De camera heeft verder zebraweergave en focus peaking en waveforms, net als de Z8. Zeker zo belangrijk is dat uitleessnelheid van de sensor een stuk hoger is dan bij de Z6 II. Hierdoor heb je veel minder last van het rolling shutter effect. Omdat de Z6 III zoveel videomogelijkheden heeft, is eigenlijk alleen het enige dat ontbreekt de mogelijkheid om in open gate op te nemen, wat wel mogelijk is met de camera’s van Panasonic.

Autofocus

De autofocus van de Z6 III is volgens Nikon sneller dan van de Z6 II. De snellere uitlezing van de sensor zorgt er natuurlijk voor dat de processor zijn data sneller krijgt dan bij de Z6 II. De zorgt onder meer voor een betere tracking. De instellingen zijn grotendeels vergelijkbaar met die van de Z6 II. Wat wel bijzonder is, is dat het vergroten van het zoekerbeeld ook gekoppeld is aan het scherpstelveld bij het gebruik van objectieven zonder autofocus. Die moeten dan natuurlijk wel elektronische contacten hebben zodat de camera weet wanneer je handmatig scherpstelt.

Wat zijn de alternatieven voor de Nikon Z6 III?

De Nikon Z6 III zit in een zwaarbevochten categorie en heeft concurrentie van camera’s als de Canon R6 II en de Sony A7 IV. De Sony heeft met 33 megapixel een duidelijk hogere resolutie, maar hij is minder snel, zowel in uitlezing als in opnamesnelheid. Met mechanische sluiter kan je met de Sony dus een hogere beeldkwaliteit halen, maar zodra je de elektronische sluiter gaat gebruiken of sportopnames wilt maken, heeft de Nikon de voorkeur. De Canon R6 II heeft juist weer een hogere opnamesnelheid dan de Nikon, maar alleen in 12 bit. De Nikon heeft dan weer een streepje voor als het om beeldkwaliteit gaat, al zal je dan niet onder alle omstandigheden kunnen zien. De Nikon wint het van beide concurrenten zodra het om video gaat met 6K raw intern, wat geen van de andere camera’s in dit segment biedt. Ook heeft de Nikon een zoeker en een scherm met hogere resolutie dan de concurrenten. En dat zijn zaken die het fotograferen zelf veel fijner kunnen maken

 Nikon Z6 III
 specificaties
  
sensor

24 Mp

video

6K/60p raw en 4K120p

ISO100-64000 en 50-204.800 uitgebreid
max. seriesnelheid20 bps elektronische sluiter, 60 bps jpeg en 120x jpeg op 10
opslagmedia

1x CFexpress of XQD en 1x SD UHS II

capaciteit accu

360 opnamen

afmetingen

139x102x74 mm

gewicht (incl accu)

760 g

verkoopprijs€ 2999,00(body)
importeur

www.nikon.nl

  
 beoordeling
beeldkwaliteit
scherpstelling
lichtmeting
witbalans
scherm/zoeker
prijs-kwaliteit
bonus
  
eindwaardering

Conclusie test Nikon Z6 III

De Nikon Z6 III is met alle verbeteringen een van de beste kleinbeeld hybride camera’s.

De Nikon Z6 III is een meer dan waardige opvolger van de Z6 II. Als fotograaf kan je er hoogstens op tegen hebben dat de camera niet meer pixels heeft gekregen. Maar daar zit niet iedereen op te wachten en voor die fotografen is er altijd nog de Z7 of Z8. De verbeteringen in scherm, zoeker en algeheel gebruiksgemak maken van de Z6 III echt een betere camera. Tel daar de sterk toegenomen videomogelijkheden bij op en je krijgt misschien wel de beste hybride kleinbeeldcamera in dit segment. Dat rechtvaardigt de prijs zeker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in