(P)review: NiSi F4 15mm

0

NiSi is een merk dat we vooral kennen van filters en filtersystemen. Ze hebben dus verstand van optisch glas. Die kennis hebben ze nu gebruikt voor hun eerste objectief: een 15mm supergroothoek voor spiegelloze camera’s. Extra fijn is de mogelijkheid om 72mm schroeffilters op dit objectief te gebruiken.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN NiSi F4/15mm:

VOORDELEN

NADELEN

  • Grote beeldhoek

  • Metalen constructie

  • Soepele handmatige scherpstelling

  • Schroeffilters mogelijk

  • Niet extra weerbestendig

  • Geen autofocus

De NiSi F4 15mm is het eerste objectief van dit merk. Het getuigt van durf om dan meteen met een supergroothoek te komen.

NiSi is een merk dat bekend geworden is met vierkante filters van hoge kwaliteit. Meer recent is het merk ook ronde schroeffilters gaan maken en bieden ze ook een kwalitatief erg goed macro filter: de NiSi Close Up Lens Kit. Ze hebben dus verstand van optische producten. Nu breiden ze het aanbod dus uit met een objectief, een 15mm supergroothoek voor full frame spiegelloze camera’s van Sony, Canon, Nikon en de APS-C modellen van Fuji. Op full frame biedt de NiSi F4 15mm een beeldhoek van 112 graden en op APS-C 78 graden. Het objectief heeft geen elektronische koppeling en een handmatig bedienbaar diafragma. Daarmee vertoont het de nodige overeenkomsten met bijvoorbeeld de kort geleden geïntroduceerde Laowa 14mm FF RL Zero-D. Wat ook een overeenkomst is tussen de NiSi en de Laowa is dat beiden een filterdraad hebben om gewone schroeffilters te gebruiken. De lichtsterkte van beiden is gelijk met F4, maar de NiSi heeft een grotere diameter en een grotere filtermaat van 72mm, waar de Laowa slanker is en een filtermaat heeft van 52mm. We zijn benieuwd of de grotere diameter van de NiSi ook verschil maakt voor de beeldkwaliteit.

Het optisch ontwerp is volledig afgestemd op spiegelloze camera’s. Er is en komt geen versie voor spiegelreflexcamera’s. Voor het optisch ontwerp heeft NiSi gebruik gemaakt van onder andere twee ED-lenselementen en een dubbel asferisch element. Dit zou chromatische aberratie sterk moeten tegen gaan. Verder claimt NiSi ook dat het objectief weinig vertekening heeft en hierdoor geschikt is voor architectuurtoepassingen. Uiteraard zullen we dit graag in de praktijk testen.

Bouw

De NiSi F4 15mm is een volledig mechanisch objectief dat, bijna ouderwets, een volledig metalen behuizing heeft. Het heeft aan de voorzijde een redelijk brede, geribbelde scherpstelring met een ingegraveerde afstandsschaal in voeten en meters en een scherptediepteschaal op de zilverkleurige, niet draaiende ring daar net achter. Verder naar achter zit de diafragmaring die loopt van F4 tot F22. Het objectief is 8 centimeter groot, niet heel groot maar ook niet echt klein en datzelfde geldt voor het gewicht van 470 gram.

Het optisch ontwerp bestaat uit 12 lenselementen in 10 groepen. Twee daarvan zijn van ED-glas en 1 element is dubbel asferisch. Het diafragma bestaat uit 10 bladen en geeft volgens NiSi al ‘zonnesterren’ vanaf volle opening. Dat heeft als voordeel dat je niet hoeft te diafragmeren om mooie sterretjes te krijgen rond puntvormige lichtbronnen. De filtermaat is 72mm. Hierdoor kunnen zowel schroeffilters worden gebruikt als ook Nisi’s vierkante 100mm filters met de NiSi filterhouder.

Scherpstelling

De NiSi heeft een lange, soepele en uiteraard volledig lineaire scherpstelslag dankzij de mechanische bediening. Op de scherpstelring kan de ingestelde afstand worden afgelezen in meters en voeten, van de kortste instelafstand van 20 centimeter tot oneindig. De scherptediepte kan worden afgelezen op de scherptediepteschaal. Hierdoor is het instellen van bijvoorbeeld de hyperfocale afstand of een zone-instelling eenvoudig, als de scherpstelring tenminste goed gekalibreerd is.

Beeldkwaliteit

De MTF curves van de NiSi F4 15mm zien er goed uit. De scherpte lijkt al op volle opening hoog met een klein verloop naar de hoeken en die worden beter met twee stops diafragmeren. MTF-curves worden bij bijna alle merken echter in de computer berekend. In de praktijk kunnen er verschillen ontstaan. We hopen snel een exemplaar in ons testlab te hebben en zullen dan een volledige review publiceren met praktijkgegevens.

 NiSi F4/15mm
 specificaties
  
beeldhoek (diag)112°Full frame
sensorformaatFull frame
min. instelafstand20 cm
filterdiameter72mm
diafragmalamellen10
beeldstabilisatorgeen
afmetingen (dxl)76×80 mm
gewicht470 gr
bajonetaansluitingSony FE, Canon RF, Nikon Z, Fuji X
bijzonderhedenbruikbaar met schroeffilters
importeurwww.transcontinenta.nl
verkoopprijs€ 479,00
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test NiSi F4/15mm

Zodra we NiSi F4 15mm in ons testlab hebben volgt een complete review.

Het NiSi F4/15mm ultragroothoekobjectief voor Sony FE, Canon RF en Nikon Z zal vanaf eind januari te koop zijn in de Benelux voor een adviesverkoopprijs van € 479,00 inclusief btw. Het 15mm objectief met Fuji X vatting wordt eind februari verwacht.

Bekijk hier de introductievideo van de NiSi F4 15mm.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in