(P)review Olympus M.Zuiko Digital ED 8- 25mm F4.0 PRO

0

De Olympus M.Zuiko Digital ED 8- 25mm F4.0 PRO is het eerste objectief van Olympus sinds het cameramerk is verkocht aan OM Digital Solutions. Het is objectief met een bijzonder bereik. Omgerekend naar kleinbeeld is dit een 16-50 (!)mm

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATENOlympus M.Zuiko Digital ED 8- 25mm F4.0 PRO:

VOORDELEN

NADELEN

  • Bereik van extreem groothoek tot standaard

  • IP-x1 weerbestendig

  • Compact

  • Licht

  • Focus clutch

  • Vaste hoogste lichtsterkte

  • Geen ingebouwde beeldstabilisatie

 

Introductie

De Olympus M.Zuiko Digital ED 8- 25mm F4.0 PRO is een bijzondere zoom. Het objectief heeft een beeldhoek van 107 tot 47 graden. Voor een full frame camera zou je daarvoor een 16-50mm objectief nodig hebben. De Olympus M.Zuiko Digital ED 8- 25mm F4.0 PRO gaat dus van extreem groothoek tot standaard. Zo’n objectief, met een vaste lichtsterkte van F4 over het hele bereik zou voor full frame heel groot en zwaar worden. Voor Micro Four Thirds, dat gebruik maakt van een sensor die maar een kwart is van de grootte van een full frame sensor, is een objectief met zo’n groot bereik niet alleen iets makkelijker te ontwerpen, maar vooral ook veel kleiner te ontwerpen. De Olympus M.Zuiko Digital ED 8- 25mm F4.0 PRO is maar 88mm lang om mee te nemen en het gewicht is maar 411 gram.

Compact

Dat het objectief zo kort is, komt doordat het inschuifbaar is. Je draait het dus een stukje extra in om het op te bergen en voor gebruik moet je het eerst weer iets uitdraaien. Olympus heeft dit eerder gebruikt in bijvoorbeeld de M.Zuiko Digital ED 9-18mm F4-5.6, maar nog niet eerder in de PRO-serie objectieven. De M.Zuiko Digital ED 8- 25mm F4.0 PRO is hierdoor iets korter om mee te nemen dan de M.Zuiko Digital ED 7-14mm F2.8 PRO. Voor sommige fotografen zal misschien nog wel belangrijker zijn dat de 8-25mm gebruikt kan worden met gewone 72mm schroeffilters. Op de 7-14mm konden alleen grote vlakfilters worden gebruikt met een speciale filterhouder.

Voor op reis

De M.Zuiko Digital ED 8- 25mm F4.0 PRO is alweer een uniek objectief dat de voordelen van het Micro Four Thirds systeem goed laat zien. Een van de weinige objectieven die een bijna vergelijkbaar bereik heeft is de Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 ASPH. Dat is ook een Micro Four Thirds objectief. De Panasonic heeft een iets korter bereik maar een veel hogere lichtsterkte. Dat heeft ook wel gevolgen. De Panasonic is 4 cm. langer en net zo breed als de Olympus lang is. Het gewicht is met 690 gram ook flink wat meer en de prijs van de Panasonic ligt ruim boven die van de Olympus. De Panasonic is met zijn klikloze diafragmaring dan ook meer gemaakt voor professioneel videowerk. De Olympus is een ideaal objectief voor reisfotografie en landschappen.

Bouw

De Olympus M.Zuiko Digital ED 8- 25mm F4.0 PRO heeft een bijzondere constructie. Het is namelijk het eerste PRO-objectief van Olympus dat inschuift. Dat maakt het redelijk compact om op te bergen. Met een lengte van 88,5mm is het wat korter dan de Olympus M.Zuiko Digital ED 7-14mm F2.8 PRO. Het objectief heeft geen vergrendeling, waardoor het makkelijk uit te draaien is voor gebruik en weer in te draaien om op te bergen. Hierdoor werk je er wat sneller mee dan met de 9-18mm van Olympus, die wel een vergrendeling heeft. Wat voor Olympus inmiddels niet meer bijzonder is, maar voor alle andere merken wel, is dat dit objectief in de IP-x1 klasse voor weerbestendigheid valt.

Dat is geen hele zware norm en officieel is het dan alleen drupbestendig voor water dat er van boven op valt. Maar Olympus is nog steeds het enige merk dat camera’s en objectieven heeft met zo’n classificering. In de praktijk blijkt dat de apparatuur ook tegen flinke regenval of sneeuw bestand is. De Olympus M.Zuiko Digital ED 8- 25mm F4.0 PRO is ook vorstbestendig to -10 C en de frontlens is voorzien van een fluorcoating om het glas beter schoon te houden.

complex

Het objectief heeft een niet al te brede scherpstelring met een koppeling voor handmatige scherpstelling en een bredere zoomring daarachter. Vlak bij de bajonet zit een programmeerbare functieknop, maar er is geen diafragmaring. De Olympus M.Zuiko Digital ED 8- 25mm F4.0 PRO beschikt ook niet over beeldstabilisatie. De uitstekende stabilisatie in de Olympus camera’s zal echter geen enkele moeite hebben met een objectief met dit bereik. Het optisch ontwerp bestaat uit 16 elementen in 10 groepen en de lijst met speciale elementen en glassoorten is lang: 1x DSA, 2x aspherisch ED, 1x Super ED, 1x ED, 1x Super HR, 1x HR, 1xHD. Het is dus, kortom, een heel complex ontwerp.

Dat kan ook niet anders als je over zo’n groot zoombereik nog een behoorlijke beeldkwaliteit wilt krijgen. Het diafragma bestaat uit 7 lamellen. Hiermee krijg je zonnesterren met 14 punten, maar verwacht niet dat dit objectief het fraaiste bokeh zal hebben. Daarvoor is de lichtsterkte al eenvoudigweg niet hoog genoeg. De filtermaat is een – voor Micro Four Thirds – redelijk forse 72mm. Een zonnekap, de LH-76 E, wordt meegeleverd.

Scherpstelling

Olympus objectieven stellen over het algemeen bijzonder snel scherp. Dat komt omdat de scherpstelling bij de zoomobjectieven intern is en de lenselementen die verplaatst moeten worden vrij klein zijn. Dat geldt ook voor de Olympus M.Zuiko Digital ED 8- 25mm F4.0 PRO en we verwachten daarom een snelle autofocus. Handmatig scherpstellen gaat eenvoudig door het naar achter trekken van de scherpstelring. De Olympus M.Zuiko Digital ED 8- 25mm F4.0 PRO beschikt dus over een zogenaamde ‘focus clutch’. Een scherpstelkoppeling in goed Nederlands. Door de ring naar achter te trekken, koppel je de handmatige scherpstelling en krijg je een afstandsschaal voor de scherpstelling te zien. Ook krijgt het objectief hierdoor harde stops op de kortste instelafstand en op oneindig. Dat maakt handmatig scherpstellen pas echt fijn. De scherpstelslag is ook lineair en voor filmers is dat ideaal omdat het maken van focus pulls hierdoor veel makkelijker wordt.

macro

De kortste scherpstelafstand is 23cm. Voor een 16mm equivalent objectief lijkt dat niet indrukwekkend. Maar op de 25mm stand (50mm eq) zit is de frontlens nog maar 7cm. verwijderd van het onderwerp en heb je een vergrotingsmaatstaf van 0,21x. Een nog kleinere afstand tot je onderwerp wil je toch eigenlijk niet hebben, omdat er dan nauwelijks nog licht op het onderwerp valt. En een vergrotingsmaatstaf van 0,21x komt overeen met 0,42x op een full frame camera. Dat is toch al behoorlijk macro. Op de groothoekstand is de vergrotingsmaatstaf een minder indrukwekkende 0,07x.

Beeldkwaliteit

De Olympus M.Zuiko Digital ED 8- 25mm F4.0 PRO heeft een heel groot bereik, maar is niet bijzonder lichtsterk. Het is eerste zorgt ervoor dat dit een moeilijk de ontwerpen objectief is, het tweede maakt het weer eenvoudiger. Wat dit betekent voor de beeldkwaliteit, zullen we graag onderzoeken zodra we een exemplaar in ons testlab hebben.

 
Olympus M.Zuiko Digital ED 8- 25mm F4.0 PRO
 specificaties
  
beeldhoek (diag)

107° – 47°

sensorformaatMicro Four Thirds
min. instelafstand23 cm
filterdiameter72mm
diafragmalamellen7
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)77×88 mm
gewicht411 gr
bajonetaansluitingMFT
bijzonderhedenIP-x1 weerbestendig
importeur

www.om-digitalsolutions.com

verkoopprijs€ 999,00
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Olympus M.Zuiko Digital ED 8- 25mm F4.0 PRO op Olympus OM-D E-M5 Mark III

Zodra we de Olympus M.Zuiko Digital ED 8- 25mm F4.0 PRO in ons test lab hebben zullen we een volledige review publiceren.

De nieuwe Olympus M.Zuiko Digital ED 8-25 mm F4.0 PRO-lens is vanaf begin juli verkrijgbaar. De adviesverkoopprijs is € 999,00. Consumenten die de aankoop van hun nieuwe lens registreren via my.olympus-consumer.com en zich abonneren op de nieuwsbrief, krijgen een gratis garantieverlenging van zes maanden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in