Preview Olympus OM-D E-M 10 Mark IV

0
OM-D, E-M10 Mark 4, product images

De Olympus OM-D E-M 10 Mark IV is de volgende generatie van Olympus instapmodel. De E-M10 Mark IV heeft een hogere resolutie-sensor, een scherm waarmee je ook jezelf kan vastleggen en  verbeterde connectiviteit. Daarmee is dit de Olympus voor de blogger en vlogger die op zoek is naar meer beeldkwaliteit.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Olympus OM-D E-M 10 Mark IV :

VOORDELEN

Nadelen

  • Klein en licht

  • Goede ingebouwde beeldstabilisatie

  • 20 megapixel sensor

  • Verbeterde autofocus

  • Uitgebreide connectivitei

  • Selfiescherm

  • Laden via USB

  • Niet extra weerbestendig

  • Geen fasedetectie AF

Met een selfiescherm en verbeterde app is de Olympus OM-D E-M10 Mark IV veel beter voor social media gebruik dan zijn voorganger.

De komst van de nieuwe Olympus OM-D E-M 10 Mark IV is best bijzonder. Micro Four Thirds is als systeem al enige malen dood verklaard en na de verkoop van de cameradivisie door Olympus aan Japan Industrial Partners wist menigeen op social media het zeker: Olympus was het eerste slachtoffer van de dalende vraag naar camera’s. Zelf ontkent Olympus in alle toonaarden dat de verkoop betekent dat het merk uit de fotografie zal verdwijnen. Wat die ontkenningen waard zijn, zal de komende jaren blijken. Voorlopig gaat Olympus nog steeds gestaag door met het introduceren van nieuwe camera’s en objectieven en wordt er vooralsnog niet van de meest recente ‘lens road map’ afgeweken. Natuurlijk gaat het hier om modellen waarvan de ontwikkeling al grotendeels voltooid was voor de verkoop, maar het is in ieder geval goed om te zien dat er de komende tijd nog het nodige te verwachten valt van Olympus.

Met de Olympus OM-D E-M 10 Mark IV mikt Olympus nadrukkelijk op een doelgroep van jonge fotografen die wel meer beeldkwaliteit willen, maar niet meer gewicht of  volume. Een doelgroep van fotografen die makkelijk hun beelden willen delen op social media en dus niet in willen leveren op het gebied van gebruiksgemak. Als het gaat om beeldkwaliteit, dan biedt de Olympus OM-D E-M10 Mark IV die zeker, dankzij de 20 megapixel sensor. Hiermee komt de E-M10 Mark IV op hetzelfde niveau als de topmodellen van Olympus (en Panasonic). Het nieuwe scherm kan helemaal omlaag klappen voor selfies en vloggen. Die constructie is wat minder handig als je de camera op een statief wilt zetten, maar daar is de E-M10 Mark IV eigenlijk ook niet voor bedoeld. Dankzij de goede ingebouwde beeldstabilisatie en het lage gewicht is dit juist een camera die je uit de hand wilt gebruiken. De app voor de E-M10 Mark IV is ook verbeterd en de camera heeft de mogelijkheid om continue verbonden te blijven met een smartphone via Bluetooth. Hierdoor kunnen gemaakte opnames direct en continue naar je telefoon worden gestuurd en kan je ze delen wanneer je dat wilt.

Bouw en bediening

De Olympus E-M 10 Mark IV is licht en klein, net als de voorgaande E-M10’s. Vergeleken met de kleine Panasonic Lumix G100 is hij net wat breder, maar hij is duidelijk kleiner dan de toch al niet zo grote E-M5 Mark III. Hij is ook licht, met 383 gram voor de body. Met de 14-45mm M.Zuiko pancake zoomlens weegt de complete set nog geen 500 gram. Voor de body is dan ook veel kunststof gebruikt. Ten opzichte van de E-M5 en E-M1 modellen mist de E-M10 Mark IV ook de extra afdichtingen tegen vocht en stof. Dit is de enige Olympus waarmee je toch wel wat op moet passen als het echt gaat regenen.

Ondanks de kleine afmetingen heeft de camera alles dat je zou wensen qua bedieningselementen en is de ergonomie verrassend goed. Er zitten gewoon twee instelwielen en een aparte knop voor het selecteren van de opnamestand op de bovenkap. De grip aan de voorzijde is zelfs wat steviger geworden ten opzichte van het vorige model en ook aan de achterkant is een extra greepje gemaakt. Dat komt natuurlijk zeker van pas als je de camera voor het maken van selfies ‘achterstevoren’ wilt gebruiken. Het grootste verschil in de constructie van de camera zit in het scherm, dat bij de Mark IV voor het eerst volledig naar beneden kan klappen. Zo kan je jezelf zien als je voor de camera staat.

Beeldscherm en zoeker

OM-D, E-M10 Mark 4, product images

 

De Olympus OM-D E-M 10 Mark IV heeft een 2.36 megapixel zoeker. Voor de high end E-M1 modellen vinden we dit inmiddels aan de lage kant, maar voor een instapmodel is het een prima zoeker met een goede resolutie. Kleur en helderheid kunnen handmatig worden aangepast en dat is een mooie optie. Het 7,6 cm scherm heeft 1 miljoen beeldpunten. Dat is acceptabel. Het is aanraakgevoelig als je de menu’s in wilt stellen en je kan er een autofocuspunt mee kiezen zolang je niet door de zoeker kijkt. Het grote nieuws hier is natuurlijk dat het scherm volledig omlaag kan worden geklapt, zodat je jezelf kan zien als je een selfie wilt maken of wilt vloggen. Deze constructie is wat minder handig als je een selfiestick gebruikt of de camera op statief zet. Maar het is een optie die zijn voorganger helemaal niet had. En Olympus gaat er vanuit dat dit een camera is voor fotografen die toch liever niet met een statief op stap gaan..

Autofocussnelheid en nauwkeurigheid

OM-D, E-M10 Mark 4, product images

 

De Olympus OM-D E-M 10 Mark IV heeft op papier nog steeds dezelfde contrastdetectie autofocus als zijn voorganger, E-M10 Mark III, met 121 autofocuspunten. Volgens Olympus zijn de algoritmes wel verbeterd, om de prestaties meer in de buurt te laten komen van de fasedetectiesystemen die we in de huidige E-M5 en E-M1 modellen vinden. Zo heeft de E-M10 Mark IV een verbeterde gezichts- en oogherkenning die ook zou moeten werken bij gezichten in profiel.

SENSOR EN BEELDKWALITEIT

OM-D, E-M10 Mark 4, product images

 

De Olympus OM-D E-M 10 Mark IV heeft dezelfde 20 megapixel sensor gekregen die we ook kennen uit de E-M5 Mark III en de E-M1 Mark III. Dat betekent dat de camera 25% meer pixels heeft dan zijn voorganger en dat is een verschil dat wel zichtbaar zal zijn. Uiteraard heeft de E-M10 Mark IV niet de hoge resolutie mogelijkheden van de duurdere modellen, maar de beeldkwaliteit zonder dit soort geavanceerde standen is dus vergelijkbaar met de de andere Olympus camera’s.

BEELDSTABILISATIE

Een belangrijke troefkaart van de Olympus OM-D E-M10 Mark IV is natuurlijk de goede ingebouwde beeldstabilisatie. Die zorgt ervoor dat werkelijk ieder objectief dat op de camera past, al dan niet met een adapter wordt gestabiliseerd. Daarmee heeft de E-M10 Mark IV een voordeel ten opzichte van de Lumix G100 van Panasonic. De stabilisatie is volgens CIPA-normen goed voor een winst van 4,5 stops. Dat is iets minder dan op de beste modellen van Olympus, maar nog altijd een fraai resultaat.

VIDEO 

OM-D, E-M10 Mark 4, product images

De Olympus OM-D E-M 10 Mark IV wordt niet in de markt gezet als echte vlogcamera, zoals de recent geïntroduceerde Sony ZV1 of de Panasonic Lumix G100. De camera heeft geen bijzondere, ingebouwde microfoons en geen logprofielen. Die  microfoons is wel een probleem, omdat de E-M10 Mark IV geen ingang heeft voor een externe microfoon. Wat deE-M10 Mark IV wel heeft, is een goede, ingebouwde beeldstabilisatie. En dat biedt voordelen. Ten eerste heb je daardoor geen elektronische beeldstabilisatie nodig om een goed, rustig videobeeld te krijgen als je vlogt en loopt tegelijk. Een 12mm objectief, zoals bijvoorbeeld de uitstekende Olympus M.Zuiko 12mm f/2.0 werkt dan prima om jezelf te filmen en nog wat achtergrondonscherpte te krijgen. Of je kan kiezen voor de Olympus M.Zuiko 9-18mm f/4-5.6 groothoekzoom als je een wijdere beeldhoek wilt. Geen van beide hebben beeldstabilisatie, maar dat is dus ook niet nodig, omdat de camera dat heeft. 

 Olympus OM-D E-M10 Mark IV
 specificaties
  
sensor20 Mp Micro Four Thirds
video4K 30bps / Full HD 60 bps
ISO80-25.600 (Ext)
max. seriesnelheid15bps
opslagmedia1 x SD/SDHC/SDXC
capaciteit accu360 opnamen
afmetingen122x83x49 mm
gewicht (incl accu)383 g
verkoopprijs€ 699,- (body)
importeurwww.olympus.nl
  
 beoordeling
beeldkwaliteit
scherpstelling
lichtmeting
witbalans
scherm/zoeker
prijs-kwaliteit
bonus
  
eindwaardering

Conclusie test Olympus OM-D E-M 10 Mark IV

Zodra we een test exemplaar hebben zullen we een volledige review van het objectief publiceren..

De Olympus OM-D E-M 10 Mark IV zal vanaf half augustus beschikbaar worden. De verwachte verkoopprijs is €699,00 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in