(P)review: Olympus PEN E-P7 – Een nieuwe PEN

0

De Olympus PEN E-P7 is de eerste nieuwe camera van Olympus sinds de cameratak werd verkocht aan OM Digital Solutions. Het is ook het eerste PEN E-P model sinds 2015. Voor Olympus gebruikers is het goed om te zien dat er weer leven in het merk zit en de PEN E-P7 is zondermeer een aantrekkelijke camera.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Olympus PEN E-P7:

VOORDELEN

NADELEN

  • Aantrekkelijke styling
  • Goede bedieningsmogelijkheden
  • Goede beeldstabilisatie
  • Selfie scherm
  • geen (losse) zoeker
  • niet weerbestendig
De Olympus PEN E-P7 is een lichte, stijlvolle en fijne camera om altijd bij je te hebben.

Introductie Olympus PEN E-P7

De Olympus PEN E-P7 is een model dat we eerlijk gezegd niet meer verwacht hadden te zien. De laatste PEN E-P was de E-P5 uit 2015. In digitale fotografie is dat een eeuwigheid geleden en de reeks leek daarom inmiddels afgesloten. In 2016 bracht Olympus ook nog de PEN-F uit. Dat model was nog uitgebreider en beschikte over een ingebouwde elektronische zoeker. De PEN-F was daarmee functioneel gelijk aan de OM-D modellen. De laatste jaren leek het alsof de spiegelreflex vormgeving dominant ging worden en dat de meetzoeker-look alleen nog maar gebruikt ging worden voor wat eenvoudigere camera’s in het instapsegment. Bij Olympus zijn dat de PEN E-PL modellen. Daarvan is eind 2019 nog een nieuw model van verschenen in de vorm van de E-PL10. De introductie van een nieuw PEN E-P model was daarom onverwacht, maar niet minder welkom. Dat de camera nu onder het nieuwe management van OM Digital Solutions is uitgebracht, wil niet zeggen dat zij volledig verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling. Het kan niet anders dan dat die al voor een groot deel gedaan is voor de afsplitsing. Het is wel goed om te zien dat OM Digital Solutions het project niet in de ijskast gezet heeft maar er juist voor heeft gekozen om deze cameralijn weer nieuw leven in te blazen.

De Olympus PEN E-P7 kan je zien als een OM-D E-M10 zonder zoeker en met een andere en volgens velen fraaiere en in ieder geval meer klassieke vormgeving. De lijnen van de camera gaan terug op de analoge PEN-camera’s uit de jaren ’70 en 80 van de vorige eeuw. Qua bediening is de camera helemaal bij de tijd met twee instelwielen en een keuzeknop voor de programma-instelling boven op de camera en een aparte keuzeschakelaar voor de ART-filters voor op de body. Hierdoor is de camera voor wat gevorderde fotografen veel toegankelijker dan de eenvoudigere E-PL10, die maar 1 instelwiel heeft. Ten opzichte van de E-PL10 heeft de E-P7 ook een nieuwere sensor met 20 megapixel in plaats van 16. Daarmee biedt de E-P7 dezelfde beeldkwaliteit als de OM-D modellen. Aan video is ook gedacht en met 4K/30p video is de PEN E-P7 ook weer helemaal bij de tijd.

Bouw en bediening

Bij de PEN-modellen van Olympus draait veel om de klassieke, stijlvolle vormgeving. De Olympus PEN E-P7 is verkrijgbaar in wit met zilver of zwart met zilver, maar niet in volledig zwart. Voor de camera is ook een speciale leren paraattas verkrijgbaar in zwart of wit om de camera er nog klassieker en meer analoog uit te laten zien. Wat de PEN-modellen echter geen van alle hebben is de robuuste weerbestendigheid van de OM-D E-M5 en E-M1 modellen. De Olympus PEN E-P7 is een camera voor wereldreizigers die liever overnachten in een luxe hotel dan een bivakzak boven op een besneeuwde bergtop.

De Olympus PEN E-P7 heeft aan de voorzijde een kleine grip en een schakelaar voor het kiezen van de kleur en zwart-wit filters. Op de bovenkap is het een stuk drukker met een aan-uit schakelaar, een knop voor filmen, een functieknop, twee instelwielen die heel fijn geplaatst zijn en een draaiknop voor de programmakeuze. In het midden zit de flitsschoen en links op de bovenkap zit een kleine, uitklapbare flitser. Op de achterzijde vinden we een duimsteun, een vierweg-controller en knoppen voor AEL/AFL, Menu, Info, Verwijderen en Weergave. De E-P7 is compact en met maar 337 gram zelfs nog iets lichter dan de eenvoudigere E-PL10. De accu is dezelfde als die in bijvoorbeeld de OM-D E-M10 IV en E-M5 III.

Scherm en zoeker

De PEN-F heeft een ingebouwde zoeker en op de PEN E-P5 kon een losse elektronische zoeker worden geschoven. De Olympus PEN E-P7 heeft geen zoeker en voor zover we weten is er ook geen mogelijkheid om er een op te zetten. Dat is jammer, omdat het de camera iets minder veelzijdig maakt. Voor liefhebbers van zoekers en de klassieke PEN-vormgeving is het daarom te hopen dat OM Digital Solutions ons ook nog gaat verrassen met een nieuwe PEN-F II. Het kantelbare scherm kan 90 graden omhoog en 180 graden omlaag worden geklapt en heeft een resolutie van 1 miljoen beeldpunten. Dat is adequaat, maar niet echt bijzonder.

Beeldstabilisatie

Olympus staat bekend om zijn goede beeldstabilisatie. Ook  in de PEN E-P7 is een vijfassige beeldstabilisatie ingebouwd. Het systeem in de Olympus PEN E-P7 is echter wat eenvoudiger dan in de OM-D modellen en biedt volgens opgaaf van OM Digital Solutions een winst van 4,5 stops. Dat is tot twee stops minder dan bij de beste OM-D modellen. 

Beeldkwaliteit

De Olympus PEN E-P7 heeft dezelfde 20 megapixel sensor die we ook kennen van de OM-D E-M5 III en de OM-D E-M1 II en III. De beeldkwaliteit van de E-P7 zal hierdoor exact hetzelfde zijn als die van de modellen met zoeker. Het is ook een kleine, maar net zichtbare stap vooruit ten opzichte van de (veel oudere) PEN E-P5 en de E-PL10, die beide 16 megapixel hebben. Uiteraard heeft de Olympus PEN E-P7 na al die jaren met de TruePic VIII natuurlijk ook een modernere processor en dat zal op het gebied van ruis en beeldverwerking een groter verschil maken dan vier megapixel extra.

Video

De Olympus PEN E-P7 kan filmen in 4K tot 30 beelden per seconde en in Full HD tot 60 beelden per seconde. De camera beschikt niet over geavanceerde mogelijkheden als log-profielen, maar dat verwachten we ook helemaal niet. Wat de Olympus PEN E-P7 wel heeft is een scherm dat 180 graden omlaag geklapt kan worden, net als bij de OM-D E-M10 IV. Daarmee is deze PEN ook prima geschikt voor het maken van selfies en eenvoudige vlogs. Het nadeel van deze constructie is wel dat het scherm minder zichtbaar is zodra de camera op een selfiestick, gimbal of statief gezet wordt.

Autofocus

De Olympus PEN E-P7 heeft hetzelfde autofocus systeem als de Olympus OM-D E-M10, met 121 autofocuspunten en contrastdetectie. De contrastdetectie werkt heel snel en is erg nauwkeurig, zeker in S-AF. Het werkt  wel minder goed voor het volgen van bewegende onderwerpen dan fasedetectie-AF die we vinden op de E-M5 Mark III en de E-M1 Mark III. De PEN E-P7 is echter geen camera die de eerste keus zal zijn voor sport- of natuurfotografie. Voor meer reportageachtige fotografie is het gekozen AF-systeem prima. De Olympus PEN E-P7 beschikt over gezichts- en oogherkenning.

Bijzondere functies

De Olympus PEN E-P7 beschikt net als veel andere Olympus modellen over een aantal bijzondere functies die je niet snel bij concurrenten aantreft. De Profile Control knop op de voorzijde geeft je snelle toegang tot de speciale ART-filters en Monochrome (zwart-wit) profielen. Ook heeft de camera een goede instelmogelijkheid om hoge lichten en schaduwen lichter of donkerder te maken. Hierdoor kan je makkelijker goed belichte jpegs creëren en zul je minder snel hoeven nabewerken. In de Advanced Photo Mode kan je verder ook gebruik maken van Olympus Live Composite voor lange belichtingen en van de mogelijkheid om meervoudige belichtingen te maken.

plaatje

 

Olympus PEN E-P7

 specificaties
  
sensor

20 Mp

video4K/30p en Full HD tot 60 bps
ISO200-25.600 (100-25.600 uitgebreid) 
max. seriesnelheid8.7 bps
opslagmedia

1 x UHS-II SD

capaciteit accu

360 opnamen

afmetingen118x69x38 mm
gewicht (incl accu)

337 g

verkoopprijs

€ 799,00(body)

importeurwww.om-digitalsolutions.com
  
 beoordeling
beeldkwaliteit
scherpstelling
lichtmeting
witbalans
scherm/zoeker
prijs-kwaliteit
bonus
  
eindwaardering

Conclusie test Olympus PEN E-P7

Zodra we de Olympus PEN E-P7 in ons testlab hebben zullen we een volledige review plaatsen.

De PEN E-P7 is beschikbaar vanaf half juni 2021 in twee kleurencombinaties: wit & zilver en zwart & zilver, als body voor € 799,00 of als kit met de M.Zuiko Digital ED 14-42mm F3.5-5.6 EZ lens voor € 899,00

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in