TEST: Panasonic Lumix G100

0

De Panasonic Lumix G100 is een compacte en lichte camera die speciaal ontwikkeld is voor vloggers. De G100 heeft daarvoor extra microfoons aan boord en een speciaal ontwikkelde handgreep zorgt ervoor dat je ergonomisch verantwoorde selfies kan maken. Voor niet-vloggers is de Lumix G100 overigens een behoorlijk fijne vakantiecamera.

Klik op de camera voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Panasonic Lumix G100

VOORDELEN

Nadelen

  • Verticaal filmen mogelijk
  • Goede audio
  • Compact en licht
  • Ruime 0,73x zoeker
  • Goede grip
  • Ingebouwde flits
  • Handgreep als accessoire
  • Geen IBIS (Ingebouwde beeldstabilisatie)
  • Flinke crop met maximale stabilisatie
  • DFD autofocus
  • USB 2.0
  • Geen koptelefoon aansluiting
  • Niet bijzonder weersbestendig

De Panasonic Lumix G100 is een leuke instapcamera voor iedereen die ook zichzelf weleens wil filmen.

De Panasonic Lumix G100 is de eerste M43 camera die speciaal is ontwikkeld voor vloggers en Youtubers. De meeste Panasonic camera’s zijn al prima bruikbaar als hybride film/fotocamera’s, maar de G100 heeft een paar extra functies die hem onderscheiden. Een daarvan is de mogelijkheid om verticaal te filmen zonder de camera te draaien. De G100 kan dus zowel in 16:9 als in 9:16 filmen. Een extra grote groothoek is dan wel handig als je ook jezelf in beeld wilt krijgen. Het tweede onderscheid is dat Panasonic heeft samengewerkt met OZO Audio by Nokia voor de ingebouwde microfoons. Er zitten er drie in en de geluidskwaliteit zou hierdoor beter moeten zijn dan van de standaard microfoon, waardoor je jezelf prima kan vastleggen zonder extra microfoon op de flitsschoen. Als derde extra wordt de G100 standaard geleverd met de LUMIX G VARIO 12-32mm F/3.5-5.6 ASPH. MEGA O.I.S en de DMW-SHGR1 handgreep. Deze kan je via de USB 2-poort van de camera verbinden en voeden. De grip heeft onder andere een start-stop knop en kan ook dienen als statiefje.

De Panasonic Lumix G100 is niet de opvolger van de G90. Hij heeft namelijk een driecijferig serienummer. En dat duidt op een iets lagere serie. Dat is duidelijk te zien aan de body van de G100. Die is niet alleen kleiner en lichter dan die van de G90, maar heeft ook veel minder bedieningselementen. Het is dus meer een instapmodel, waar de G90 meer een camera uit het middensegment is. De G100 zou je dan ook meer met een Olympus OM-D E-M10 Mark III moeten vergelijken dan met bijvoorbeeld een E-M 5 Mark III. Zowel de prijs als het ontbreken van extra pakkingen om de camera weerbestendig te maken, duiden daar ook op. In het aanbod van Panasonic komt de camera dan boven de zoekerloze G880 en onder de G90. Daarmee valt hij in ongeveer hetzelfde segment als de Panasonic Lumix GX9. Dat is een camera met een meetzoeker vormgeving en een iets uitgebreidere interface. Maar de GX9 heeft geen draai- en kantelbaar scherm en een iets kleinere en minder goede zoeker. De GX9 is hierdoor minder interessant voor youtubers dan de G100.

Bouw

De Panasonic Lumix G100 is een hele lichte camera, Zonder accu weegt hij maar 303 gram. Met accu 342g. Koop je de set met de 12-32mm dan komt daar nog eens 70 gram bij voor het objectief en weegt de hele camera gebruiksklaar 412 gram. Verwacht dus geen robuuste metalen body. Voor de Lumix G100 is flink gebruik gemaakt van kunststof. De camera is ook niet volledig weersbestendig en dat is eigenlijk best wel jammer voor een toestel dat zo licht is dat je hem altijd wel bij je zou willen hebben (en dus ook altijd zou willen gebruiken..) De Lumix G100 is een G-model. Dat betekent dat hij meer de vormgeving van een spiegelreflex heeft dan van een meetzoeker, compleet met uitstekende zoeker recht boven de bajonet, net als de G90. De G100 is niet alleen veel lichter en kleiner, maar heeft ook minder bedieningselementen. Achter op de camera zitten naast een draaiwiel maar drie drukknoppen. Er zit geen draaiknop links naast het zoekerhuis en ook rechts van de zoeker is de bediening vereenvoudigd.

Een slimme ingreep van Panasonic is om de USB en HDMI aansluiting aan de rechterkant te plaatsen. Dat was ook het geval op de Lumix GM5, een camera die qua compactheid een beetje de spirituele voorganger van deze G100 is. Op de USB-poort  van de G100 kan je de handgreep aansluiten en tegelijk het scherm draaien zonder dat de USB-kabel het scherm in de weg zit. De USB-poort kan je ook gebruiken om de camera te voeden. De camera is voorzien van een kleine flits boven op de zoeker. Die klapt niet erg hoog op en heeft een richtgetal van 3,6 bij ISO 100. De flitssynchronisatietijd is 1/50e van een seconde.

BEELDSCHERM EN ZOEKER

De Panasonic Lumix G100 heeft een nieuwe zoeker. Volgens Panasonic komt het aantal pixels overeen met die van een 3,8 megapixel gewone zoeker. Dat is zo’n 50 procent meer dan de sequentiële zoeker van de GX9 en de zoeker van de G100 is echt zichtbaar beter. De vergroting is met 0,73x (full frame eq.) fraai, de scherpte is hoog, net als het contrast. Het enige dat jammer is, is dat je de kleurweergave, de helderheid en het contrast niet handmatig aan kan passen. Standaard zijn die namelijk nogal pittig. Dat levert een mooi beeld op, maar wel een dat redelijk afwijkt van het eindresultaat.

Het 3 inch/7,5 cm. scherm is uiteraard draaibaar en kantelbaar zodat je ook jezelf kunt zien. Het heeft een 16:9 verhouding. Dat zorgt ervoor dat je het niet helemaal gebruikt als je fotografeert in het standaard 3:4 formaat, maar het is ideaal om mee te filmen. Het is aanraakgevoelig, ook met de camera aan je oog en je kan er ook prima de menu’s mee bedienen. Het scherm heeft 1,8 megapixels en is flink helder, zodat je er overdag tijdens het filmen behoorlijk mee kan werken.

AUTOFOCUS SNELHEID EN NAUWKEURIGHEID

De Panasonic Lumix G100 heeft hetzelfde AF-systeem dat we kennen van een aantal andere Lumix modellen, met maximaal 49 velden. Het is heel snel in S-AF, maar voor video helaas niet het allerbeste in C-AF. Dat heeft te maken met het feit dat Panasonic nog altijd geen gebruik maakt van fasedetectie autofocus. Systemen met fasedetectie kunnen heel goed herkennen naar welk punt moet worden scherpgesteld en kunnen dat vaak in een vloeiende scherpstelslag doen. Het DFD-systeem van Panasonic maakt enkel gebruik van contrastdetectie. Weliswaar op een hele slimme manier waardoor de camera ook weet welke kant de scherpstelling op moet, maar er moet vaak op het laatst nog wat gecorrigeerd worden. Dit zorgt voor wat onrust in de zoeker die je ook vastlegt als je filmt.

Dat de scherpstelling soms wat kleine correcties uit moet voeren, zie je tijdens het vloggen vooral in de achtergrond, die soms wat pendelt in de scherpte. Dankzij de goede gezichtsherkenning blijft je gezicht tijdens het vloggen over het algemeen goed scherp.

De Panasonic Lumix G100 heeft ook de mogelijkheid om beeld te versnellen of te vertragen in de Q&S stand, wat staat voor Quick en Slow. Met de G100 kan je filmen tot 120 beelden per seconde en de autofocus blijft het bij die snelheid nog gewoon doen. De gevoeligheid van het AF-systeem loopt van -4 tot 20 EV.

SENSOR EN BEELDKWALITEIT

De sensor is de bekende 20 megapixel M43 sensor die we ook in vrijwel alle andere modellen van Panasonic aantreffen. Daarmee kan de camera goed gedetailleerde beelden maken met een – voor deze sensorgrootte – heel behoorlijk dynamisch bereik. Van alle systeemcamera’s hebben M43-camera’s de kleinste sensor. Maar deze sensor is wel twee maal groter dan de 1 inch sensoren die in de betere compactcamera’s en Sony’s vlog-tegenhanger, de Sony ZV1, zitten. De sensor is ook tenminste vijf keer groter dan de sensoren die je tegenkomt in beste smartphones. Dat verschil zie je duidelijk in de scherpte als je opnames iets groter gaat gebruiken dan op Instagram. Je ziet het ook aan het dynamisch bereik. Dat is fraai, zonder dat de camera gebruik hoeft te maken van HDR technieken waar smartphones naar uit moeten wijken. Hoewel deze sensor inmiddels al een paar jaar in gebruik is, zijn de beelden die je met de nieuwere Panasonics maakt, anders dan die van de wat oudere modellen. Dat ligt vooral aan de kleurweergave. Op dit gebied heeft Panasonic behoorlijk wat vooruitgang geboekt. Dat zie je natuurlijk vooral in de jpeg’s, maar ook de raws hoef je minder aan te passen voor een mooie, natuurlijke en verzadigde weergave.

BEELDSTABILISATIE

Micro Four Thirds camera’s van Panasonic en Olympus blinken al jaren uit op het gebied van beeldstabilisatie. Panasonic en Olympus hebben – als pioniers op het gebied van IBIS (In Body Image Stabilisation) – de meeste ervaring met beeldstabilisatie in de body en met Dual I.S., de combinatie van IBIS en OIS in het objectief. Helaas heeft de Panasonic Lumix G100 geen ingebouwde beeldstabilisatie op de sensor. De G100 heeft een vijfassig Hybrid I.S. systeem. Hybrid wil in dit geval dus zeggen: stabilisatie in de lens plus elektronische, softwarematige stabilisatie.

De G100 mist dus juist een van de dingen waarom je voor een M43 camera zou kiezen en dat is jammer, zeker voor een camera die zo mikt op filmers. Als je vlogt en loopt tegelijk, dan heb je namelijk de elektronische beeldstabilisatie hard nodig. Die stabilisatie heeft twee standen: standaard en hoog. Kies je voor hoog, dan wordt het beeld ietsje minder scherp, maar wel rustiger. Helaas krijg je hierdoor zeker in 4K ook te maken met een behoorlijke crop van het beeld. Met de standaard meegeleverde Lumix 12-32mm f/3.5-5.6 zoom komt je hoofd als vlogger dan vrij groot in beeld en krijg je een stuk minder te zien van de achtergrond en de omgeving. Dat is niet ideaal. Het gebruikte deel van de sensor is door de 2x crop dan dan ook nauwelijks groter dan wat je met een 1″ sensor zou krijgen. Dat is natuurlijk niet waar je een M43 camera voor koopt.

Een langere handgreep of een grotere groothoek zouden dit op kunnen lossen. De handgreep kan je echter niet verlengen. Een grotere groothoek met beeldstabilisatie biedt Panasonic wel. Twee nota bene: de Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 ASPH en de Panasonic LEICA DG 8-18mm F2.8-4. Beide wegen en kosten echter een stuk meer dan de G100 body. Een lichte en betaalbare, gestabiliseerde 8 of 10mm groothoek biedt Panasonic helaas (nog) niet. In Full HDheb je met Hybrid I.S. minder last van een crop en met alleen de O.I.S. (Optical Image Stabilisation) van het objectief gebruik je de hele sensor en dus ook de volledige beeldhoek van het objectief.

De Hybrid I.S. werkt ondanks het ontbreken van ingebouwde beeldstabilisatie in de body best aardig, al zie je wel het verschil met Dual I.S. systemen. Je kan er redelijk mee filmen zonder gimbal en dat is fijn. Het scheelt een hoop extra gewicht en dat telt als je de hele dag rond loopt met een camera op armslengte van je af.

VIDEO

De Panasonic Lumix G100 kan filmen in 4K in zowel 24 bps als 30 bps en in Full HD tot 60 bps. In de ‘Slow & Quick’ stand kan je ook Full HD MP4-bestanden schieten tot 120 bps, waardoor een 4 slowmotion ontstaat als eindresultaat. De G100 maakt gebruik van de H.264 codec en de bitrate is maximaal 100 Mbps in 4K30p. De maximale bitrate in Full HD is 28 Mbps. De meeste moderne SD-kaarten zullen daar geen moeite mee hebben, maar H.264 is wel pittig voor de meeste computers in de nabewerking, omdat het uitpakken van de gecomprimeerde bestanden best wat vergt van de processoren. De G100 kan filmen in V-log met gebruik van LUT’s en volgens Panasonic is het dynamisch bereik dan zo’n 12 stops. De G100 filmt echter niet in 10bit en dat is eigenlijk wel wat je het liefst zou willen als je met een log-profiel wilt filmen. Hulpmiddelen als zebra’s en focuspeaking zijn ook aanwezig. En er is natuurlijk de mogelijkheid om verticaal te filmen, wat handig is voor Instagram. Een handig extraatje is dat het frame rondom het beeld rood kleurt als je filmt. Dat is beter te zien dan een knipperend rood puntje ergens in beeld.

GELUID

Het meest bijzondere aan de Lumix G100 is natuurlijk het OZO audiosysteem. Door de plaatsing van de 3 microfoons kan de camera rondom geluid opnemen, maar ook een bepaalde richting van het geluid selecteren. Zo kan je kiezen om geluid op te nemen van achter de camera (als je commentaar levert tijdens het filmen), van voor de camera (voor een interview of vloggen) of rondom. Een bijzondere mogelijkheid is om het geluid mee te laten lopen met de gezichtsherkenning. Zo kan het geluid meegaan met iemand die door het beeld loopt. Over het algemeen werkt dit systeem behoorlijk goed. Het zorgt ervoor dat je gemakkelijk als vlogger de camera kan draaien om even iets anders in beeld te brengen dan je zelf, zonder dat je geluid meteen weg valt. De microfoons zijn echter niet voorzien van plopkapjes of windvangers. Je moet dus wel een beetje opletten met de omstandigheden.

Voor een would-be vlog camera is het ontbreken van een koptelefoon ingang echter wel een vreemde zaak. Je kan de audiolevels in het menu prima instellen, maar zonder mogelijkheid om het geluid daadwerkelijk te monitoren heb je hier niet zo heel veel aan. Het argument is dat vloggers vaak niet met een koptelefoon op lopen. Maar op zijn minst zou je als vlogger toch wel even voor het maken van een opname even willen checken of je geluid goed is, of er bijvoorbeeld niet teveel wind of omgevingsgeluid is. Ook kan je na de opnames niet goed terugluisteren of alles er goed op staat. En als een opname niet goed is, dan wil je daar liever niet pas terug in de studio achter komen.

Conclusie test Panasonic Lumix G100

 Panasonic LUMIX G100
 specificaties
  
sensorM43 20.3 Mp
video3.840 x 2.160 24/25/30p Full HD tot 60 bps
ISOauto, 200-25.600 (100  uitbr.)
max. seriesnelheid10 bps C-AF, 30 bps Burst
opslagmedia1x SD/SDHC/SDXC
capaciteit accu270 opnamen
afmetingen115x82x54 mm
gewicht (incl accu)342 g
verkoopprijs€ 749,- (body met 12-32mm)
importeurwww.panasonic.nl
  
 beoordeling
beeldkwaliteit7,5
scherpstelling8,5
lichtmeting9
witbalans9
scherm/zoeker8
prijs-kwaliteit8
bonus8
  
eindwaardering8,3

De Panasonic G100 is een fijn instapmodel, waar je ook nog eens redelijk mee kan vloggen. Voor de serieuze vlogger zijn er echter betere opties..

De Panasonic Lumix G100 is een camera met twee gezichten. Hij is op de markt gebracht als vlogcamera. De ingebouwde audio is slim en werkt redelijk, al mis je met stevige wind de mogelijkheid om er iets van een plopkap op te zetten en heb je geen koptelefoon ingang. De forse crop van de elektronische stabilisatie zorgt ervoor dat het meegeleverde objectief niet ideaal is om mee te vloggen, zeker niet in 4K. Een betaalbare andere oplossing is er echter niet zolang Panasonic niet komt met een goedkope, gestabiliseerde groothoek(zoom). Voor gevorderde vloggers is een Panasonic Lumix G9 of G90 daarom een betere keus. Voor beginnende vloggers en als fototoestel is de Lumix G100 wel prima. De zoeker en het scherm zijn uitstekend, de sensor presteert goed en het lage gewicht en de kleine afmetingen maken de G100 tot een hele fijne camera om altijd bij je te hebben.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in