(P)Review Panasonic Lumix GH7 – Verfijnde videofuncties

0

De Panasonic Lumix GH7 is Panasonics nieuwste topmodel voor video in de Micro Four Thirds reeks. De camera heeft een nieuwe 25.2 megapixel BSI CMOS sensor, maar voor filmers is vast nog belangrijker dat de camera nu ook intern in ProRes RAW HQ kan filmen en in 4K/120p en dat 32bit floating audio mogelijk is. Uiteraard kan de GH7 ook gekoppeld worden aan Lumix Lab voor het maken van custom Real Time LUTs op je telefoon.

TESTRESULTATEN Panasonic Lumix GH7:

VOORDELEN

NADELEN

  • Fasedetectie autofocus

  • ProRes Raw HQ intern

  • 32 bit floating audio (met XLR adapter)

De vernieuwingen van de Panasonic Lumix GH7 zitten vooral vanbinnen.

 

Introductie Panasonic Lumix GH7

De Panasonic Lumix GH7 heeft min of meer dezelfde body als de GH6 en dat vinden we geen probleem. Accessoires zoals een cage voor de GH6 zal je daardoor gemakkelijk over kunnen zetten op de GH7 en qua bediening is de GH6 al heel verfijnd en hebben we daar niks over te klagen. De vernieuwingen zitten vooral intern.

De GH7 heeft een nieuwe sensor. Dat wil niet zeggen dat hij meer pixels heeft, of een snellere uitlezing. Maar hij heeft nu wel – eindelijk – fasedetectie autofocus. De Panasonic Lumix S5 II en de G9 II gingen de GH7 al voor, en eindelijk heeft ook de beste Micro Four Thirds camera voor video fasedetectie AF. Hierdoor zal het storende zoeken van de autofocus tijdens video-opnames grotendeels tot het verleden behoren. Andere vernieuwingen zijn vooral verfijningen. Zo krijgt de GH7 de mogelijkheid om naast ProRes HQ ook in ProRes Raw HQ te filmen, en dat intern, zonder externe recorder. Ook kan de GH7 als eerste camera in zijn klasse 32 bit floating audio opnemen met behulp van de nieuwe XLR2-adapter. En natuurlijk kan je de GH7 gebruiken met Real Time LUTs, die je eventueel zelf kan creëren met de LumixLab app op je telefoon. Die zijn niet alleen voor video, maar juist ook voor fotografie heel handig. De Lumix GH7 is namelijk, ondanks alle geavanceerde videomogelijkheden, ook een hele goede camera voor fotografie en daarmee een uitstekende hybride. Op fotografiegebied biedt de camera alles dat de G9 II ook heeft, inclusief 60 beelden per seconde met elektronische sluiter en continue AF en zelfs 75 beelden per seconde met S-AF.

Hoe is de GH7 gebouwd en hoe ziet de bediening eruit?

Wat de body betreft zit er maar weinig verschil tussen de Lumix GH6 en de GH7. Dat wil dus zeggen dat de camera een flink aantal robuuste en goed te bedienen knoppen heeft voor alles dat je in wilt stellen en goed weerbestendig is. Gebleven zijn ook de zoeker met 3,68 megapixel en het draai- en kantelbare scherm dat ook extra uitgeklapt kan worden zodat je nooit je kabels in de weg zit. De resolutie van de zoeker hadden we misschien wel iets hoger willen hebben op een high end model als dit. Wel is de vergroting iets verhoogt, van 0,76x naar 0,8x. Dat is altijd welkom. Net als de GH6 heeft de GH7 een ingebouwde ventilator waardoor er geen limiet zit aan de opnametijden, omdat de camera bij normaal gebruik niet zal oververhitten.

Wat is de beeldkwaliteit van de GH7?

Voor fotografie biedt de GH7 min of meer dezelfde beeldkwaliteit als de GH6 en de Lumix G9 II. De camera’s hebben dezelfde resolutie en min of meer dezelfde sensortechnologie. Afhankelijk van de omstandigheden kan de fasedetectie autofocus natuurlijk wel een verschil maken ten opzichte van de GH6. Voor S-AF zal je daar niet veel van merken, omdat het DFD-systeem van de GH6 het dan heel goed doet. Voor snelle serieopnames, bij bijvoorbeeld sportfotografie of het tracken van vogels moet de nieuwe autofocus meer scherpe en dus bruikbare opnames in een reeks opleveren.

Video

Als het om videospecificaties gaat, zijn er weinig camerasystemen die meer bieden dan de GH-modellen van Panasonic. En steeds als andere merken dicht in de buurt komen, voegt Panasonic weer iets toe waardoor ze toch weer wat meer te bieden hebben. Door de – voor systeemcamera’s – relatief kleine Micro Four Thirds sensor is er een beperking aan de resolutie. De camera heeft ruim 25 miljoen pixels op de sensor zitten en met dezelfde dichtheid zou je dan op een vier keer grotere kleinbeeldsensor op 100 miljoen komen. Met die 25 megapixel kan je dus geen 8K video krijgen. Maar dat is ook niet waar de meeste filmers op zitten te wachten. Met de GH7 kan je wel filmen in 5.8K Open Gate, waarbij de hele sensor wordt gebruikt en je een resolutie krijgt van 5760×4320 pixels in een 4:3 verhouding. Dat is ruim voldoende om ook te croppen naar een staand 4K beeld voor Insta reels of TikTok.

Nieuw is de mogelijkheid om Apple ProRes Raw HQ te filmen in 5.7K tot 29,97 beelden per seconde of in 25 of 24 beelden. Desgewenst kan dat ook in Apple ProRes 422 HQ of 422. Verder zit er een heel scala aan 4K en C(inema)4K mogelijkheden in de camera in 10 bit 4:2:2 tot 50 en 60 beelden per seconde en in 10 bit 4:2:0 zelfs tot 120 beelden per seconde. In Full HD is 240 beelden per seconde mogelijk en er is een variabele frame rate optie die in verschillende resoluties een nog net iets hogere opnamesnelheid kan halen, tot 300 beelden per seconde in Full HD. Het mooie is dat de camera dit allemaal intern weg kan schrijven. Je hoeft dus niet per se met een losse monitor te werken. Als extra maakte Panasonic direct na de introductie bekend dat ze een licentie hebben afgesloten voor Arri-log C3, voor de GH7 en de GH6. Dat is leuk voor filmers die tijdens een productie een kleinere, goedkopere camera naast een Arri Alexa of Alexa mini willen gebruiken. Je kan nu met de GH7 dezelfde look creëren als met de Arri’s en beelden mixen zonder verschil in kleur en contrast. Naast de kwaliteit van de beelden is voor video de kwaliteit van het geluid zeker zo belangrijk. De Lumix GH7 krijgt daarom de mogelijkheid om in 32bit floating audio op te nemen met behulp van een nieuwe XLR-adapter. Hierop kan je iedere microfoon die je wilt aansluiten. Met 32bit floating audio is clippen van het geluid (bijna) niet meer mogelijk.

Autofocus

De voorganger van de Lumix GH7, de GH6, maakt nog gebruik van het DFD-systeem van Panasonic. Dat is een systeem dat enkel gebruik maakt van contrastdetectie. De Lumix G9 II van Panasonic, het Micro Four Thirds model dat meer geschikt is voor fotografen, had echter al Panasonics nieuwe fasedetectie autofocus gekregen. Voor snelle reeksen is dat ook voor fotografie zeker handig, maar het nadeel van DFD ten opzichte van fasedetectie zag je toch vooral bij video met autofocus. Het kon dus ook niet anders dan dat de GH7 ook fasedetectie autofocus zou krijgen. Hierdoor hoort het beruchte zoeken van de autofocus tijdens filmopnames als het goed is grotendeels tot de verleden tijd. Samen met de nieuwe fasedetectie autofocus krijgt de Lumix GH7 ook de verbeterde onderwerpsherkenning die Panasonic al introduceerde op de G9 II en de S5 II. De camera herkent nu auto’s, treinen en motorfietsen, dieren en mensen en bij mensen kan hij onderscheidt maken tussen ogen, gezichten en lichamen.

Wat zijn de bijzondere functies van de GH7?

De Panasonic Lumix GH7 krijgt de beschikking over 32bit floating audio. CD-kwaliteit is 16 bit. Een aantal van de betere videocamera’s beschikt inmiddels over 24 bit. Dat is ook wat de GH7 standaard opneemt met een microfoon direct in de 3,5mm ingang. 32bit floating audio zorgt voor een nog groter dynamisch bereik van je geluidsopnames en maakt het bijna onmogelijk om je opnames nog te clippen. Natuurlijk, alles kan. Wie van heel dichtbij hard in een microfoon gaat schreeuwen, krijgt het nog voor elkaar, maar dat komt dan doordat je de microfoon overstuurt. Onder normale omstandigheden hoef je nog nauwelijks bang te zijn dat je audiospoor door de boven- of ondergrens gaat. Dat is ideaal voor filmers die snel moeten werken en daardoor geen controle hebben over ieder detail en die geen gebruik kunnen maken van een geluidsman die continue de opnames monitort en bijregelt. Bijvoorbeeld Youtubers of videografen die reportages maken of evenementen filmen zoals bruiloften. Voor 32bit floating audio heb je wel de nieuwe DMW-XLR2 adapter nodig. Daarop kan je iedere microfoon aansluiten en de adapter ondersteunt phantom power voor microfoons die dat nodig hebben. Op de adapter zelf kan je drie inputkanalen afregelen en de adapter kan vier kanalen tegelijk opnemen die ook weer via HDMI uitgestuurd kunnen worden.

Real Time LUTs zijn natuurlijk ook aanwezig op de GH7. Panasonic heeft ze al langer, maar pas met de recente introductie van de S9 wordt duidelijk welke kant Panasonic daarmee op wil. Real Time LUTs zijn niet langer een middel om vlakke log-opnames een bepaalde look te geven, maar kunnen ook gebruikt worden als alternatief voor filmstijlen of filmsimulaties. De GH7 kan je daarvoor samen met Panasonics nieuwe LumixLab app gebruiken om zelf LUTs te maken en op de camera te zetten.

Wat zijn de alternatieven voor de Panasonic Lumix GH7?

De Panasonic Lumix GH7 is een echte hybride camera waarmee je net zo makkelijk en goed fotografeert als filmt en voor video heeft hij een aantal unieke punten zoals Arri-log en 32 bit floating audio. Concurrenten die enigszins in de buurt komen zijn de Panasonic Lumix S5 II en de Sony A7S III. Beide zijn kleinbeeldcamera’s. Dat lijkt een groot voordeel, omdat de grotere sensor meer licht opvangt en dus bij hogere gevoeligheden beter presteert. Ook kan je met een kleinbeeldcamera makkelijker een geringe scherptediepte krijgen. Datzelfde kan echter ook tegen je werken. Als je voor een bepaalde opname op kleinbeeld F8 nodig hebt om voldoende scherptediepte te krijgen om bijvoorbeeld twee personen tegelijk scherp te hebben, dan kan je diezelfde opname op de GH7 met zijn kleinere sensor met F4 filmen, bij dezelfde sluitertijd. En dan kan je gevoeligheid twee stops lager zijn, of je kan met een kwart minder licht toe als je kunstlicht gebruikt. Verder is de GH7 goedkoper dan de S5 II en veel goedkoper dan de Sony en heeft de S5 II twee keer zoveel pixels beschikbaar voor fotografie dan de Sony. De Nikon Z8 is een andere goede kleinbeeldsysteemcamera, met een hoge resolutie die ook ProRes Raw intern op kan nemen, maar alweer in een andere prijsklasse dan de Panasonic. Een andere optie is de Fujifilm X-H2S zijn, met zijn 26 megapixel Stacked CMOS sensor. Dat is ook een hele goede videocamera met de mogelijkheid om 4 kanaals audio op te nemen met een losse Tascam XLR-adapter, te filmen in 6.2K met raw output naar een Atomos of Blackmagic recorder en de optie om een externe koeling aan te sluiten. De stacked sensor van de X-H2S heeft een uitleestijd die nog korter is dan die van de GH7, zodat rolling shutter minimaal is. De Fujifilm heeft echter geen 32bit floating audio en kan geen raw-video intern opnemen. Ook is de Fujifilm ietsje duurder, maar het verschil is niet groot. Zoek je een Micro Four Thirds camera met veel dezelfde mogelijkheden, maar fotografeer je meer dan je filmt, dan is de Lumix G9 II een prima keus voor iets minder geld.

 Panasonic Lumix GH7
 specificaties
  
sensor

25,2 Mp Micro Four Thirds

video5.8K Open Gate, 5.7K ProRes RAW tot 30bps, 4K/120p
ISO

100-25.600

max. seriesnelheid14x mechanisch, 75x elektronisch
opslagmedia
1x CF Express Type B, 1x SDXC card UHS-II x
capaciteit accu380 opnamen
afmetingen

138x100x100mm

gewicht (incl accu)805 g
verkoopprijs

€ 2199,- (body)

importeurwww.panasonic.com/nl
  
 beoordeling
beeldkwaliteit
scherpstelling
lichtmeting
witbalans
scherm/zoeker
prijs-kwaliteit
bonus
  
eindwaardering

Conclusie test Panasonic Lumix GH7

ProRes Raw intern en 32 bit floating audio zorgen in de GH7 voor veel flexibiliteit, zowel in de video- als de audio-opnames.

De Panasonic GH7 lijkt van buiten sterk op de GH6, maar biedt weer een aantal extra mogelijkheden die voor veeleisende filmers heel interessant zijn. ProRes Raw intern en 32 bit floating audio zorgen voor veel flexibiliteit in zowel de video- als de audio-opnames. Als je op dit soort functies hebt zitten wachten, dan is de camera zelfs goedkoop te noemen. Voor wie nog niet zo gevorderd is, blijft de GH6 natuurlijk ook nog steeds een bijzonder goede videocamera, voor een nog iets lagere prijs, al zit je dan wel met een iets mindere autofocus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in