TEST: Panasonic Lumix S 20-60mm F3.5-5.6

0

Panasonic komt met een unieke standaardzoom: de Lumix S 20-60mm F3.5-5.6. Aan de telekant biedt hij 10mm minder dan de gangbare 24-70mm zoom. Aan de groothoekkant biedt hij 4mm meer. En dat in een superlichte verpakking. 

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

 

TESTRESULTATEN Panasonic Lumix S 20-60mm F3.5-5.6:

VOORDELEN

Nadelen

 • Bijzonder licht
 • Klein
 • Uniek bereik
 • Behoorlijke beeldkwaliteit
 • Weinig chromatische aberraties
 • Geen vertekening (na correcties)
 • AF-MF schakelaar
 • Vocht- en vriesbestendig
 • Niet heel lichtsterk
 • Wat lichtafval in de groothoekstanden
 • Geen geweldig bokeh
 • DFD AF in video

De Panasonic Lumix S 20-60mm F3.5-5.6 is een fijne zoom voor op reis en op straat.

De Panasonic Lumix S 20-60mm F3.5-5.6 is een bijzonder zoomobjectief. Kijk je naar de lichtsterkte, dan lijkt dit een doodgewone budget instapzoom. Maar let even op het zoombereik: 20-60mm. Ja, de telekant is wat korter dan bij de gangbare 24-70mm zooms. Maar aan de groothoekkant biedt dit objectief 4mm meer. Vier millimeter aan de groothoekkant maakt meer verschil dan 10 millimeter aan de telekant. Dit is de enige standaardzoom die een 20mm groothoek biedt. Er zijn ook geen groothoekzooms die doorgaan tot 60mm. Dit objectief kan je dus prima gebruiken voor landschappen en interieuropnames op de groothoekstand en zonder te wisselen zoom je zo in voor omgevingsportretten. Wie met deze specificaties verwacht dat het wel een groot en zwaar objectief met een forse frontlens zal zijn, staat een verrassing te wachten. Dit is de lichtste Lumix S zoom tot nu toe. Het is ook nog eens lekker compact en kan gewoon van schroeffilters gebruik maken. Het is hierdoor een van de meest aantrekkelijke zoomobjectieven om een hele dag mee over straat te lopen of om mee op reis te gaan. De nieuwe en eveneeens compacte Lumix S5 camera vormt met dit objectief dan ook een perfect koppel.

Van 20mm naar 60mm is ‘maar’ 3x zoom, maar het verschil tussen beide standen is toch behoorlijk groot. Dat komt natuurlijk vooral door die 20mm groothoek.

Natuurlijk moet je wat concessies doen als je een objectief klein en licht wil maken. In dit geval gaat dat ten koste van de lichtsterkte. Een aanvangsopening van f/3.5 op 20mm is niet eens zo slecht, maar f/5.6 op 60mm is niet heel lichtsterk. In dat opzicht is dit echt een ander objectief dan de enige andere groothoek tot standaardzoom waarmee je deze kan vergelijken. Dat is toevallig ook een Panasonic: de Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm f/1.7 ASPH. Dit Micro Four Thirds objectief heeft, omgerekend naar full frame, een bereik van 20 tot 50mm met een vaste lichtsterkte van f/1.7 over het hele bereik. Maar dat is wel een stuk groter en zwaarder objectief dat voor een veel kleinere sensor is gemaakt. Wie graag portretten maakt met weinig scherptediepte doet er goed aan deze zoom aan te vullen met een lichtsterke 85mm.

Bouw

De afmetingen van de Panasonic Lumix S 20-60mm F3.5-5.6 zijn heel bescheiden. Met een lengte van 87mm en een diameter van 77mm is dit een klein objectief. Het is ook nog eens buitengewoon licht: 350g. Het optisch ontwerp bestaat uit 11 elementen in 9 groepen. 2 van die elementen zijn asferisch en 3 zijn gemaakt van ED glas. De Panasonic Lumix S 20-60mm F3.5-5.6 is stof- en spatwaterbestendig en bestand tegen temperaturen tot -10 graden Celsius. Een fluorcoating op het voorste element stoot water en olie af en voorkomt dat deze stoffen zich hechten aan de lens. Het diafragma heeft 9 lamellen en de filtermaat is een hele gangbare 67mm.

Autofocus

De Panasonic Lumix S 20-60mm F3.5-5.6 heeft een stappenmotor. Die zijn erg stil en nauwkeurig. Omdat het geen fasedetectiesysteem, maar een verbeterde contrastdetectie AF, zie je ook met de Lumix S 20-60mm F3.5-5.6 in video wel iets van het heen en weer zoeken naar de scherpte. Dat maakt continue AF helaas ongeschikt voor vidoe. Het objectief heeft wel een extra correctie om focus breathing tegen te gaan. Focus breathing is een verschijnsel waarbij de afbeeldingsmaatstaf verandert als je de scherpte verlegt. Het lijkt dan alsof je in- of uitzoomt terwijl je enkel de scherpte van het ene naar het andere onderwerp verlegt. In video is dat hinderlijk. Panasonic is een pionier op het gebied van hybride camera’s en dat blijkt ook maar weer uit de aandacht voor dit soort details.

Een andere bijzondere eigenschap van dit objectief is dat je er heel dichtbij mee kan scherpstellen, tot 15cm vanaf de sensor. Dat levert een vergroting op van maar liefst 0,43x. Dat is ideaal voor het vastleggen van hele kleine details.

Beeldkwaliteit

De scherpte van de Lumix S 20-60mm F3.5-5.6 is in orde en als je wat diafragmeert wordt het zelfs goed. Het is geen absolute top, zoals bijvoorbeeld de Lumix 24-70mm f/2.8 en het is dus niet de eerste keus voor bijvoorbeeld de Lumix S1R met zijn hoge resolutie sensor. Op de 24 megapixel sensor van de S1 of S5 komt dit objectief wel goed op tot zijn recht.

Vignettering is er zeker wel. Uiteraard vooral op de groothoekstand en bij volle opening, maar voor een objectief dat zo compact is als dit en dat tegelijk zoveel groothoek biedt, valt het alleszins mee. Het is ongeveer driekwart stop op volle opening op 20mm. De vignettering wordt behoorlijk gecorrigeerd door de ingebouwde lenscorrecties en in de praktijk zal je er niet veel last van hebben. Het betekent wel dat je op 20mm in de hoeken iets minder dynamisch bereik zult hebben, omdat de correcties al een deel ervan afsnoepen bij het corrigeren, maar ook dit valt in de praktijk best mee. Op 35mm is het al veel minder en op 60mm is er vrijwel geen lichtafval, zelfs niet op volle opening.

20mm f/3.5
35mm f/4.4
60mm f/5.6

Chromatische aberraties zijn nauwelijks te ontdekken. Alleen op volle opening in de uiterste groothoekstand en met flink wat tegenlicht zal je soms een paar kleurrandjes zien. Met een stop of twee diafragmeren heb je er geen last meer van. Dit is een heel goed resultaat. Als je diafragmeert naar f/16 kan je met de Lumix S 20-60mm F3.5-5.6 zonnesterren krijgen. Ze zijn niet heel scherp gedefinieerd, maar toch best wel fraai.

De Lumix S 20-60mm F3.5-5.6 heeft ook weinig last van tegenlicht situaties en overstraling is nauwelijks een probleem.

Vertekening wordt heel goed gecorrigeerd. In de praktijk ziet alles er prachtig strak uit en heb je echt totaal geen last van kromme lijntjes. 

De randen links en rechts zijn betonnen kolommen en die staan keurig recht. Hetzelfde geldt voor de aanlegsteiger.

Bokeh is natuurlijk niet het sterkste punt van de Lumix S 20-60mm F3.5-5.6. Zeker bij f/5.6 op 50mm moet je wel heel dichtbij je onderwerp komen om echt wat achtergrondonscherpte te krijgen. Voor portretten kan je natuurlijk niet al te dichtbij komen als je een hoofd ook helemaal in beeld wilt hebben, en dan moet je echt zorgen voor een flinke afstand van je model tot de achtergrond.

Panasonic.nl

Een ‘portret’ op 60mm op f/5.6. Met twee stops extra lichtsterkte (en dan zitten we nog maar op f/2.8) zou de achtergrond veel minder opdringerig zijn geweest.

Specificaties Panasonic Lumix S 20-60mm F3.5-5.6

beeldhoek94° – 40°
sensorformaatFull Frame
kortste instelafstand0,15 m
filterdiameter67 mm
diafragmalamellen9
beeldstabilisatienee
afmetingen87×77 mm
gewicht350 g
bajonetaansluitingL-vatting
bijzonderheden20mm groothoek
importeurwww.panasonic.nl/be
verkoopprijs669,-
  
scheidend vermogen8
contrast9
chromatische aberratie9
vertekening4,5
vignettering4
autofocus4
overstraling4
uitvoering8
  
eindwaardering8,4

 

Conclusie test Panasonic Lumix S 20-60mm F3.5-5.6

De Panasonic Lumix S 20-60mm F3.5-5.6 is een unieke kitlens die je heel wat meer mogelijkheden geeft in kleine ruimtes of bij weidse landschappen dan de gangbare 24-70mm of 28-85mm objectieven.

De Panasonic Lumix S 20-60mm F3.5-5.6 is een behoorlijke standaardlens. Het is ook de kitlens van de Lumix S5 en kijken we naar de afmetingen, het bijzondere bereik en de aantrekkelijke prijs, dan mag je stellen dat het een hele aantrekkelijke kitlens is. Met dit objectief heb je er echt een optie bij die je bij andere merken niet hebt. En alleen dat is al een goede zaak.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in