Review: Panasonic Lumix S 24mm F1.8 – lichtsterke vastbrandpunt groothoek

0

De Panasonic Lumix S 24mm F1.8 is – voorlopig – het meest groothoekige vastbrandpunt objectief van Panasonic voor de full frame camera’s. Het is dus ook de meest lichtsterke groothoek van Panasonic. Met zijn L-vatting past het niet alleen op Panasonic camera’s, maar ook op die van Leica en Sigma.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATENPanasonic Lumix S 24mm F1.8:

VOORDELEN

NADELEN

  • Lichtsterke groothoek

  • Stof- en vochtbestendig

  • Geen focus-breathing

  • Zelfde afmetingen als 50mm en 85mm.

De Panasonic Lumix S 24mm F1.8 is de eerste lichtsterke vastbrandpunt groothoek van Panasonic voor het L-systeem.

Introductie

De Panasonic Lumix S 24mm F1.8 is de eerste vastbrandpunt groothoek van Panasonic voor de full frame camera’s. Het is meer dan een stop lichtsterker dan bijvoorbeeld de Lumix S 16-35mm F2.8 groothoekzoom en ook een heel stuk lichter en kleiner. Daarmee zal het een groot aantal Panasonic fotografen om verschillende redenen aanspreken. Dit objectief is interessant voor fotografen die met weinig licht opnames moeten maken of fotografen die graag met een wat lichtere set werken. Ook is dit natuurlijk een logische keus voor groothoekliefhebbers die meer willen spelen met scherpte en onscherpte in beeld, omdat je dankzij de hogere lichtsterkte op volle opening natuurlijk ook een kleinere scherptediepte krijgt.

Film-ready

De Panasonic Lumix S 24mm F1.8 komt qua formaat sterk overeen met de al eerder geïntroduceerde 50mm en 85mm en met de binnenkort te verschijnen Lumix S 35mm F1.8. Dat is zeker voor filmers goed nieuws. Hierdoor kunnen de objectieven namelijk gemakkelijk worden gewisseld in een filmrig met een follow-focus en hoef je op een gimbal ook maar weinig aan te passen. Op twee andere gebieden is ook gedacht aan filmers: het objectief is nagenoeg vrij van focus breathing en het diafragma kan in microstappen worden aangepast, waardoor hele vloeiende belichtingsveranderingen mogelijk zijn.

Bouw

De Panasonic Lumix S 24mm F1.8 is een moderne 24mm. Het is niet heel erg compact, maar ook niet bijzonder groot. Precies wat je tegenwoordig verwacht, zou je kunnen zeggen. Het is 83mm lang, 74mm in diameter en het gewicht is met 310 gram alleszins redelijk. Het objectief heeft een AF-MF schakelaar. De scherpstelring en algehele indeling komt sterk overeen met die van de Lumix S 50mm F1.8 en de Lumix S 85mm F1.8, zodat er bij het wisselen van dit objectief op een gimbal of in een rig met een follow-focus weinig tot niets hoeft te worden aangepast.

tussenkop

plaatje

De Panasonic Lumix S 24mm F1.8 bevat 12 lenselementen in 11 groepen. Drie lenzen zijn asperisch, 1 is gemaakt van UED glas en 1 van ED glas. Dat is een redelijk complex ontwerp, maar dat is tegenwoordig vrij normaal. De computer heeft het doorrekenen van dit soort ontwerpen een stuk eenvoudiger gemaakt.  Het diafragma heeft 9 lamellen die op volle opening zorgen voor een ronde diafragmaopeningn en de filtermaat is 67mm. Het objectief is voorzien van pakkingen rond alle bewegende delen, zodat stof- en vocht niet makkelijk binnendringen.

Scherpstelling

Panasonic maakt voor de scherpstelling nog altijd niet gebruik van een fasedetectiesysteem, maar van een op contrastdetectie gebaseerd systeem dat bij Panasonic DFD heet.  Dat staat voor Depth from Defocus. Het systeem kan – doordat het de karakeristieken van de verschillende Panasonic objectieven kent – op basis van de onscherpte bepalen in welke richting het moet scherpstellen. Daarmee lijkt het op een fasedetectiesysteem, maar het verschil is dat het systeem van Panasonic voor de finetuning toch vaak een beetje heen-en-weer moet zoeken. Voor S-AF autofocus is dat geen probleem en is DFD heel snel. Film je in C-AF, dan zie je dit wel in beeld. Op de meest recente camera’s als de Lumix S5 en de Lumix GH5 II zijn zowel de uitleesnelheid als het aantal keren per seconde dat er voor de autofocus wordt uitgelezen verhoogd. Dat zorgt ervoor dat de nadelen van dit systeem kleiner worden. De Panasonic Lumix S 24mm F1.8 kan uiteraard optimaal van deze ontwikkelingen gebruik maken en is geschikt voor een autofocusuitlezing van 240 keer per seconde.

Lineair en instelbaar

Bijzonder voor veel merken, maar redelijk normaal voor Panasonic, is dat het objectief  vrijwel vrij is van focus-breathing. Bij het verleggen van de scherpte van dichtbij naar veraf of andersom, verandert de beeldhoek dus niet. Hierdoor is het objectief heel geschikt om mee te filmen. Ook kan in de camera bij een linaire instelling van de handmatige scherpstelling de grootte van de scherpstelslag worden verandert van 90 tot 360 graden in stappen van 30 graden. De kortste instelafstand is 24 cm. en dat zorgt voor een niet heel indrukwekkende maximale vergrotingsmaatstaf van 0,15x.

Beeldkwaliteit

De MTF-curves van de Panasonic Lumix S 24mm F1.8 laten bij volle opening  een goede scherpte in het centrum zien. Het verloop naar de hoeken is voor fijnere details vrij stevig en zet redelijk vroeg in.  Voor een 24mm groothoek op volle opening is dit niet slecht, maar we hebben ook wel betere MTF-curves gezien. De vraag is wat er gebeurt met het beeld zodra je diafragmeert. Uiteraard zullen we dit objectief uitgebreid testen zodra we een exemplaar in ons testlab hebben. Een volledige review volgt.

https://www.youtube.com/embed/7RftIsJQZSc

 
Panasonic Lumix S 24mm F1.8
 specificaties
  
beeldhoek (diag)

84°

sensorformaatfull frame
min. instelafstand24 cm
filterdiameter67mm
diafragmalamellen9
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)

73,6×82 mm

gewicht310 gr
bajonetaansluitingL-vatting (Leica, Panasonic, Sigma)
bijzonderhedengeen focusbreathing
importeur

www.panasonic.nl/be

verkoopprijs€neb
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Panasonic Lumix S 24mm F1.8

Zodra we een exemplaar van de Panasonic Lumix S 24mm F1.8 in ons testlab hebben, zullen we een volledige review publiceren.

De prijs van de Panasonic Lumix S 24mm F1.8 zal nog bekend worden gemaakt. Het objectief wordt vermoedelijk in oktober 2021 leverbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in