(P)Review: Panasonic Lumix S 70-300mm F4.5-5.6 Macro O.I.S.

0
productshot

De Panasonic Lumix S 70-300mm F4.5-5.6 Macro O.I.S is een telezoomobjectief voor camera’s met de L Mount lensvatting. Naast een compact formaat heeft dit objectief een korte minimale scherpstelafstand. Daardoor is het goed geschikt voor close-up opnames.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Panasonic Lumix S 70-300mm F4.5-5.6 Macro O.I.S.:

VOORDELEN

NADELEN

  • Compact
  • Beeldstabilisatie
  • Weerbestendig
  • Scherpstellen tot op 54/75 cm
  • Variabel diafragma

De Lumix S 70-300mm F4.5-5.6 Macro O.I.S. is dan wel geen S Pro objectief; het is wel geschikt voor professioneel gebruik.

Een 70-300mm telezoomobjectief verscheen in oktober 2020 op de roadmap voor de Lumix S objectieven, en werd nu ook officieel voorgesteld. Het bereik van de Panasonic Lumix S 70-300mm F4.5-5.6 Macro O.I.S. is groter dan dat van de bestaande Lumix S Pro 70-200mm F2.8 en F4 objectieven, maar zonder het constante diafragma dat deze Pro-objectieven kenmerkt. Hoewel de nieuwe Lumix S 70-300mm F4.5-5.6 Macro O.I.S niet de benaming Pro draagt, is het volgens Panasonic wel ontworpen met de ‘veeleisende contentmaker’ in het achterhoofd.

De Lumix S 70-300mm F4.5-5.6 Macro O.I.S. is dan wel geen S Pro objectief; het is wel geschikt voor professioneel gebruik.

Bouw

De Panasonic Lumix S 70-300mm F4.5-5.6 Macro O.I.S. is compact en licht, met een gewicht van 780 gram, een lengte van 148 mm en een diameter van 84 mm. Bij het inzoomen schuift de binnentubus ongeveer 6 cm uit. De meegeleverde lenskap met bajonetbevestiging voegt nog eens 6 cm toe.

De weerbestendige constructie houdt vocht of stof buiten

 

Hoewel het geen S Pro objectief is, werd dit nieuwe objectief wel voorzien van een weerbestendige constructie met afdichtingen op alle punten waar vocht of stof zouden kunnen binnendringen, inclusief rond het zoommechanisme. In het verleden gold een uitschuivende lenstubus bekend als een stofmagneet, maar dat is voor nieuwe generaties niet het geval. Een fluorcoating op het voorste element helpt om olie, vuil en vocht af te stoten. Het objectief is ontworpen om bij vriestemperaturen tot -10 ° C te functioneren. Jammer dat het pas in april leverbaar wordt, want in de winterprik midden februari was dat goed van pas gekomen. De filterdiameter bedraagt 77 mm.

De Panasonic Lumix S 70-300mm F4.5-5.6 Macro O.I.S. bevat een O.I.S. (optische beeldstabilisator). In combinatie met de Body I.S. in de camera’s uit de Lumix S-familie zorgt dat voor een winst van 5,5 stops bij fotograferen uit de hand. Panasonic doet geen uitspraken over de effectiviteit van de beeldstabilisatie op andere camera’s met L Mount, zoals de Leica SL of de Sigma fp.

De O.I.S. levert op een Lumix S camera tot 5,5 stops winst

Panasonic Lumix S 70-300mm F4.5-5.6 Macro O.I.S.: optisch ontwerp

Het optisch ontwerp telt 17 lenselementen in 11 groepen, waaronder een UED (Ultra Extra-low Dispersion) lenselement, twee ED (Extra-low Dispersion) lenselementen en een UHR (Ultra-High Refractive Index) lenselement. Dat ontwerp moet zowel axiale chromatische aberratie in de telestand als chromatische aberratie in de groothoekstand kunnen onderdrukken. Met name het UHR-lenselement zou volgens Panasonic bijdragen tot een uniforme beeldkwaliteit van het midden tot de randen van het beeld, zonder dat het objectief erg groot zou worden. Tijdens het zoomen kunnen 7 van de 11 groepen bewegen.

Het variabele maximale diafragma van F4.5 (uitgezoomd) tot F5.6 (ingezoomd) houdt het objectief compact, maar gaat natuurlijk ten koste van de lichtsterkte. Helemaal ingezoomd heb je volle stop minder licht dan je met de Panasonic Lumix S Pro 70-200mm F2.8 plus de Lumix 1,4x Teleconverter zou hebben – maar die combinatie is natuurlijk groter, zwaarder en duurder.

Opvallend is wel dat Panasonic een diafragma met 11 lamellen gebruikt en geen 9, zoals in dit soort objectieven gebruikelijk is. De keuze is ingegeven omdat Panasonic over het hele zoombereik een mooi rond bokeh-effect wou bereiken. Het optisch ontwerp moet ervoor zorgen dat de overgang tussen scherpe en onscherpe gebieden heel geleidelijk verloopt, en dat er in lichtpunten op de achtergrond geen ‘uienringen’ te zien zijn.

Korte focus

Opvallend is verder de minimale scherpstelafstand van dit objectief: van 54 cm in de 70mm positie tot 74 cm wanneer je helemaal inzoomt tot 300mm. De afbeeldingsmaatstaf bedraagt daarbij 0,5x, wat betekent dat een voorwerp op de helft van ware grootte op de sensor wordt afgebeeld. Dat is strikt genomen geen macro (afbeeldingsmaatstaf 1:1), maar het maakt wel close-ups van kleine voorwerpen zoals bloemen, juwelen en insecten mogelijk.

Voor videomakers is er ook goed nieuws. Panasonic Lumix S 70-300mm F4.5-5.6 Macro O.I.S. is zo ontworpen dat focus breathing geminimaliseerd wordt. Focus breathing wil zeggen dat de beeldhoek iets wijzigt wanneer je het scherpstelpunt verlegt. Bij fotografie is dat meestal geen probleem, maar als je bij het filmen de scherpstelling in een shot wil verplaatsen, stoort dat wel. Ook focus shift tijdens het zoomen wordt onderdrukt, al is het geen volledig parfocaal objectief waarbij de scherpstelling niet wijzigt bij in- of uitzoomen.

Panasonic heeft nu negen objectieven met L Mount, en er komen er nog bij. Daarnaast maken ook Sigma en Leica L Mount objectieven.

Beeldkwaliteit

De Panansonic Lumix S 70-300mm F4.5-5.6 Macro O.I.S wordt in april leverbaar en zal € 1.349 kosten. We hopen het objectief weldra te kunnen testen.

Panasonic werkt nog aan nieuwe L-Mount-lenzen. De volgende in de rij worden drie objectieven met vaste brandpuntsafstand en vast diafragma van F1.8

 

Panasonic Lumix S 70-300mm F4.5-5.6 Macro O.I.S

 specificaties
  
beeldhoek (diag)34° – 8,3°
sensorformaatfull-frame
min. instelafstand54 – 74 cm
filterdiameter77 mm
diafragmalamellen11
beeldstabilisatorja
afmetingen (dxl)84 x 148 mm
gewicht790 gr
bajonetaansluitingL Mount
bijzonderhedenerg korte focusafstand
importeurhttp://www.panasonic.nl
verkoopprijs€ 1.349,-
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Panasonic Lumix S 70-300mm F4.5-5.6 Macro O.I.S

 

Zodra wij de Panasonic Lumix S 70-300mm F4.5-5.6 Macro O.I.S. binnen hebben zullen wij de test hier publiceren.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in