Review: Panasonic Lumix S5

0
sloten aan brug
sloten aan brug

De Panasonic LUMIX S5 is een goedkoper en compacter alternatief voor de Lumix S1-systeemcamera. Wat is het verschil met de S1, en is hij zijn prijs waard?

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Panasonic Lumix S5:

VOORDELEN

Nadelen

  • zeer goede beeldkwaliteit
  • indrukwekkende videomogelijkheden
  • 6K Photo
  • een andere accu dan de overige S-camera’s omwille van de kleinere afmetingen 

Net als de S1 heeft de S5 ingebouwde beeldstabilisatie (IBIS) die samenwerkt met de stabilisatie in de Lumix S-objectieven.

De Panasonic Lumix S5 is de vierde full-frame systeemcamera met L-Mount lensvatting van Panasonic. Waar de eerste drie (S1, S1R en S1H) behoorlijk groot zijn, gaat de S5 de andere richting uit; hij is kleiner en lichter dan de GH5, hoewel die laatste een veel kleinere Micro Four Thirds-sensor heeft.

De S5 deelt heel wat technologie met de S1, zoals de 24,2 megapixel full-frame CMOSsensor met een gevoeligheid van ISO 100 tot ISO 51.200 (uitbreidbaar tot ISO 50-204.800). Net als de S1 heeft de S5 ingebouwde beeldstabilisatie (IBIS) die samenwerkt met de stabilisatie in de Lumix S-objectieven, voor een maximale winst van 6,5 stops volgens de CIPA-norm. De IBIS maakt ook een High Resolution-opnamemodus mogelijk, waarbij acht opnames gecombineerd worden tot een beeld van 96 megapixel.

Bouw en bediening

De Panasonic Lumix S5 is zoals gezegd heel compact. Hij meet 133 x 97 x 81 mm en hij weegt 630 gram. De body is vervaardigd uit een gegoten magnesiumlegering, en hij is stof- en spatwaterdicht afgewerkt. Panasonic benadrukt dat de behuizing de warmte effectief af kan voeren, zodat er geen tijdslimiet is voor intern vastgelegde 4K 30p/25p 4:2:2 10-bit 30/25p videobeelden. Dit is een niet mis te verstane verwijzing naar de Canon EOS R5, waar de opnameduur bij filmen in hoge resoluties of hoge kwaliteit beperkt is. Aan de achterzijde zit een uitklap- en draaibaar lcd-scherm met een diagonaal van 3 inch – kleiner dus dan het 3,2 inch scherm van de S1. Het scherm is aanraakgevoelig en kan gebruikt worden om het cameramenu in te stellen en het focuspunt te kiezen. De elektronische zoeker (Live View Finder, LVF) heeft een helder oled (Organic Light-Emitting Diode) -scherm met een resolutie van 2,36 miljoen beeldpunten en verversing van 120fps. Dat is een lagere resolutie dan de LVF van de S1, die 5,76 miljoen beeldpunten haalt.

Dankzij de joystick kun je het focuspunt gemakkelijk naar de beeldrand verplaatsen. 60MM, F5.6, 1/60S, ISO 1.000

 

Net als de S1 heeft de S5 twee slots voor geheugenkaarten, maar in plaats van een SDen een XQD-kaartslot koos Panasonic nu voor twee SD-kaartslots. Een daarvan ondersteunt de snelle UHS-II kaarten (videoklasse 90), terwijl het tweede slot beperkt is tot het tragere UHS-1. De camera kan opgeladen worden via de USB 3.1 Gen 1 Type-C poort en er is wifi ingebouwd.

Omwille van de kleinere afmetingen gebruikt de camera een andere accu dan de overige S-camera’s – iets om rekening mee te houden als je dit toestel als back-up camera zou aanschaffen.

Deze DMW-BLK22 accu heeft een vermogen van 2.200 mAh versus de 3.050 mAh van de grotere DMW-BLJ31. De accu presteert wel iets beter: officieel haalt de S5 440 opnames met het scherm of 470 met de zoeker, versus ongeveer 400 op de S1.

In mijn test haalde ik (met een mix van scherm en zoeker) ongeveer 480 opnames. Veel hangt natuurlijk af van hoe lang je het scherm tussen opnames ingeschakeld laat en of je opnames bekijkt.

Bediening

De Panasonic Lumix S5 mist het statusdisplay aan de bovenzijde van zijn grote broers, maar is afgezien daarvan uitgerust met alle nodige bedieningselementen.

Links van de zoeker zit het keuzewiel voor de transportmodus (single, continu 1, continu 2, timelapse, zelfontspanner), en rechts van de zoeker het keuzewiel voor de opnamestand. Dat biedt naast de gebruikelijke volautomaat, programmastand, diafragma- en sluitertijdvoorkeuze en manuele modus ook drie aanpasbare custom-standen, een videostand en een nieuwe S&Q (Slow & Quick) positie. Die laatste is een handige toevoeging die de mogelijkheden voor slowmotion en zijn tegenhanger quickmotion beter vindbaar maakt dan wanneer ze in een cameramenu begraven zijn. Je kunt filmen met 1 tot 60 fps in 4K, dus 30x versneld tot 2,5x vertraagd, en 1 tot 180 fps in Full HD, dus 30x versneld tot 7,5x vertraagd.

Opname met de Lumix S 20-60mm F3.5-5.6. 60MM, F5.6, 1/60S, ISO 125

 

Er zijn verder twee instelwielen (waarvan het voorste rond de ontspanknop zit), aparte knoppen voor directe toegang tot witbalans, ISO en belichtingscompensatie, plus een grote rode filmopnameknop. Aan de achterzijde is de layout vergelijkbaar met de duurdere modellen: keuzeschakelaar voor de focusmodus en drukknop voor de focusveldstand, een joystick om het focuspunt te verplaatsen, AF ON-knop, Q-knop voor toegang tot de fotografische instellingen en een scrollwiel. Wie graag de controle houdt over hoe een camera werkt, kan zich niet meer wensen.

De autofocus-tracking hield de scherpstelling op het gezicht van de speler. 200MM, F2.8, 1/1.000S, ISO 1.600

Beeldkwaliteit

De 24,2 MP CMOS-sensor in de Panasonic Lumix S5 levert opnames met veel detail en rijke kleuren. De ingebouwde ruisonderdrukking maakt ruisvrije opnames mogelijk tot ISO 6.400; bij hogere gevoeligheden wordt luminantieruis zichtbaar en gaat de scherpte achteruit, maar zelfs op ISO 25.600 en 51.200 is er geen kleurruis – die visueel veel storender is dan luminantieruis. In raw-formaat is er veel ruimte om schaduwen op te helderen zonder dat ruis optreedt.

De S 20-60mm F3.5-5.6 kitlens is een compact objectief dat veel waarde levert voor een bescheiden prijs (300 euro meerprijs ten opzichte van de losse body). Bij deze compacte camera is het een logischere keuze dan de optisch betere maar zwaardere en duurdere S 24-105mm F4.

Video

De systeemcamera’s van Panasonic zijn traditioneel sterk in video, en de S5 is geen uitzondering. De S5 kan opnames intern vastleggen in 4K 60p/50p 4:2:0 10-bit, zij het niet met de volledige breedte van de sensor: de camera gebruikt ofwel een APS-C uitsnede of een nog kleinere ‘pixel per pixel’ crop waarbij alleen het midden van de sensor benut wordt. In 4K 30p/25p 4:2:2 10-bit betekent de lagere framerate dat de volledige sensorbreedte wel gebruikt wordt.

Via de hdmi-output kan video in nog hogere kwaliteit (4K 60p/50p 4:2:2 10-bit) geregistreerd worden. De Lumix S5 is voorzien van een volledig V-Log profiel met een dynamisch bereik van +14 stops – dit is standaard aanwezig, zonder dat een upgrade nodig is. Net als de S1H gebruikt de S5 daarbij Panasonics Dual Native ISO; afhankelijk van de lichtomstandigheden gebruikt de camera een ander circuit om de sensor uit te lezen met ISO 640 of ISO 4.000.

Zoals steeds bij Panasonic zijn ook de diverse 6K en 4K Photo-functies aanwezig. Hiermee kun je uit een korte video naderhand de beste still opslaan als jpeg-afbeelding, of via Post Focus een opname met grote scherptediepte samenstellen.

Met de High Resolutionmodus combineert de camera meerdere opnames tot een bestand van 96 megapixel. 140MM, F5.6, 1/100S, ISO 320

Autofocus

De Panasonic Lumix S5 gebruikt Panasonics eigen contrastgebaseerde DFD (Depth From Defocus) -autofocussysteem, in plaats van een hybride systeem dat fase- en contrastdetectie combineert. Volgens Panasonic heeft de S5 nieuwere algoritmes die DFD sneller en nauwkeurig maken, en kan de camera daardoor beter ogen, gezichten, hoofden en lichamen herkennen. Bij enkelvoudige autofocus (AF-S) werkt het systeem inderdaad heel snel. Bij AF-C lijkt de initiële scherpstelling wat trager te gaan, maar als de focus eenmaal gevonden is, kan de camera bewegende onderwerpen wel goed volgen. Het AF-systeem is een verbetering, maar staat nog niet op het niveau van de nieuwste systemen van Sony en Canon.

Prijs en beschikbaarheid

De Panasonic Lumix S5 is op de markt als body (€ 1.999,-) en in een kit mit het 20-60mm S-objectief (€ 2.299,-).

Panasonic.nl

 Panasonic Lumix S5
 specificaties
  
sensorfull-frame 24 mp CMOS
video3.480 x 2.160, 60p
ISOauto, 100-51.200 (204.800 uitbr.)
max. seriesnelheid5 bps met C-AF
opslagmedia1 UHS-II SD, 1 UHS-I SD
capaciteit accu470 opnamen (met EVF)
afmetingen133 x 97 x 82 mm
gewicht (incl accu)715 g (incl. accu)
verkoopprijs€ 2.299,- (met Lumix S 20-60mm)
importeurwww.panasonic.nl
  
 beoordeling
beeldkwaliteit

8,5

scherpstelling8,5
lichtmeting9
witbalans9
scherm/zoeker8
prijs-kwaliteit8,5
bonus8
  
eindwaardering8,5

Conclusie test Panasonic Lumix S5

Het zijn mooie tijden voor wie een compacte full-frame systeemcamera zoekt.

Na Canon (EOS R6), Nikon (Z5) en Sony (A7C) heeft nu ook Panasonic zo’n model. De Panasonic Lumix S5 heeft wat lagere specificaties dan de duurdere S1, maar biedt een zeer goede beeldkwaliteit, indrukwekkende videomogelijkheden en de typische Panasonic-extra’s zoals 6K Photo.

 
 
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in