(P)Review: Ricoh Theta X – 360 graden goed en gemakkelijk

0

De Ricoh Theta X is een 360 graden camera, een van die ultieme camera’s voor fotografen die werkelijk niets willen missen. De Theta X borduurt voort op het succes van eerdere Theta modellen maar voegt daar een handig touchscreen aan toe. De camera heeft ook een sensor met een hogere resolutie en een nieuwe processor.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Ricoh Theta X:

VOORDELEN

NADELEN

  • 5.7K 30p video

  • 4K 60p video

  • 11K foto’s

  • Realtime stitchen en stabilisatie

  • Aanraakgevoelig scherm

  • Scherpe prijs

  • Geen externe microfoon

  • Geen live view tijdens filmen

  • Niet waterdicht

  • Geen raw foto’s

Met de Ricoh Theta X leg je niet alleen alles om jezelf vast, maar kan je ook jezelf makkelijk filmen.

Introductie Ricoh Theta X

Een 360 graden camera is een bijzonder stuk fotografisch gereedschap. Technisch is het bijzonder dat de camera alles om je heen in een keer kan vastleggen. Maar het echte voordeel is wat je er mee kan doen. En dat is meer dan de luie fotograaf uithangen die pas achteraf wil kijken welk deel van het beeld nu echt het beste is. Als je een 360 camera op een selfiestick zet kan je actie vastleggen waarbij je zelf ook volledig in beeld komt. Voor vloggen is het makkelijk dat je zowel jezelf kan vastleggen als datgene waar je naar kijkt terwijl je erover vertelt. Je hoeft dus niet te kiezen of je jezelf filmt of de actie voor je. Je hebt de optie om dat achteraf te bepalen. De camera zelf komt daarbij nooit in beeld. En uiteraard zijn dit soort camera’s ook ideaal voor virtuele rondleidingen online.

Hogere resolutie

De Ricoh Theta X is het nieuwste model in de Theta serie. De Theta X heeft een nieuwe sensor, een hogere resolutie en aanraakgevoelig scherm. De Theta X kan filmen in 5.7K met 30 beelden per seconde en in 4K met 60 beelden per seconde. Ook kan de Theta X foto’s maken die 11.008 pixels breed zijn. De Theta X heeft daarvoor twee half inch sensoren met 48 megapixel per stuk. Dat is een beter dan andere 360 camera’s in deze prijsklasse hebben. Wat in deze prijsklasse ook uniek is, is dat zowel video’s als foto’s in de camera al gestitcht worden, ook wanneer je in de hoogste resolutie filmt en dat de Theta X beschikt over beeldstabilisatie. Het 2,25 inch (5,7 cm) scherm is ook nieuw op de Theta X. Het is aanraakgevoelig en kan zowel voor het terugkijken van gemaakt beeld worden gebruikt als voor het instellen van de camera. Dat betekent dat je dus veel minder van de app op je smartphone gebruik hoeft te maken voor geavanceerde functies. Dat maakt het gebruiken van de Theta veel gemakkelijker. De Theta X kan ook gebruik maken van Android apps van externe ontwikkelaars. Hierdoor kan de camera in de toekomst mogelijk nog veel extra toepassingen krijgen.

Bouw en bediening

De Ricoh Theta X heeft dezelfde bouwwijze als de eerdere Theta modellen. Het is een langwerpige, vrij platte camera met twee objectieven aan de uiteinden die samen een 360 graden beeld geven. De Theta X  is iets lichter dan de Z1. De X heeft een lichtmetalen magnesium behuizing waardoor de camera degelijk aanvoelt. De Theta X is geen waterdichte actioncamera. Voor andere Theta’s zijn wel waterdichte behuizingen te koop en dat zal voor de X ook wel het geval worden. De camera heeft weinig knoppen. Aan de linkerzijde vinden we een aan/uit knop en een knop om de opnamestand te kiezen. Gelukkig is er nu dus wel een aanraakgevoelig scherm zodat je niet voor iedere functiewijziging de smartphone erbij moet pakken. De Theta X werkt met verwisselbare accu’s en een Micro-SD kaart.

Beeldkwaliteit

De Ricoh Theta X heeft een kleinere sensor dan de Z1 maar kan wel bestanden met een hogere resolutie creëeren. Waar de Z1 twee 1” 20 megapixel sensoren heeft en daarmee gestitchte 23 megapixel foto’s kan maken en kan filmen in 4K (3840×1920 pixels) heeft de Theta X twee 0,5” 48 megapixel sensoren. Dat levert foto’s op van 60 megapixel (11008×5504 pixels) en de camera kan filmen in 5,7 K. De Theta X kan ook filmen in 4K 60p en dat is voor actievideo’s de nieuwe norm. De beelden worden automatisch in de camera gestitcht zodat je opnames direct klaar zijn voor output. Het nadeel is dat je geen toegang meer hebt tot de afzonderlijke bestanden. Ook heeft de Theta X (nog) niet de mogelijkheid om in raw te fotograferen. De camera heeft wel een HDR-stand, maar dus niet de mogelijkheid om de bestanden zelf vergaand te bewerken, wat wel kan met de Z1.

Bijzondere functies

Met de Ricoh Theta X kan je livestreamen in 4K. Een andere bijzonderheid is dat de camera een ingebouwd geheugen van 46 Gb heeft, waardoor je ook zonder SD-kaart opnames kan maken. De Theta X heeft verder ingebouwde GPS, waardoor hij bijvoorbeeld kan worden gebruikt voor Google Street View tours.

Ten opzichte van de concurrentie

tekst

 

Ricoh Theta X

 specificaties
  
sensor

2x 48 Mp

video

5,7K 30p/ 4K 60p

ISO

50-3200 

max. seriesnelheid

nb

opslagmedia

Micro-SD

capaciteit accu

220 opnamen

afmetingen

136x52x29 mm

gewicht (incl accu)

170 g

verkoopprijs

€ 999,00

importeur

ricoh-imaging.eu

  
 beoordeling
beeldkwaliteit
scherpstelling
lichtmeting
witbalans
scherm/zoeker
prijs-kwaliteit
bonus
  
eindwaardering

Conclusie test Ricoh Theta X

De Ricoh Theta X is een goede keus voor iedereen die snel en gemakkelijk goede 360 graden opnames wil maken.

De Ricoh Theta X biedt naast betere specificaties veel meer gebruiksgemak. Doordat je direct in de camera in HDR kan filmen en de beelden kan laten stitchen, zijn je beelden direct gebruiksklaar. Hierdoor kun je veel sneller je films en foto’s delen. Aanpassen van de instellingen is dankzij het aanraakgevoelige scherm ook veel makkelijker geworden. De Ricoh Z1 is met zijn grotere sensor misschien nog steeds de betere keus voor de gevorderde fotograaf of filmer die graag meer controle wil hebben in de nabewerking. Maar wie gewoon makkelijk goede 360 graden opnames wil maken, is veel beter uit met de Theta X.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in