Review Samyang AF 35mm F1.8 FE

0

De Samyang AF 35mm F1.8 FE is de derde 35mm die het merk in korte tijd uitbrengt voor Sony’s spiegelloze, full frame camera’s. Deze 35mm F1.8  is groter en lichtsterker dan de F2.8 pancake en kleiner en lichter dan de lichtsterke F1.4 versie. Hij vult dus een gat in het aanbod en is met zijn goede specificaties en scherpe prijs misschien wel de meest aantrekkelijke van de drie. En het is ook nog eens weerbestendig.

TESTRESULTATEN Samyang AF 35mm F1.8 FE:

VOORDELEN

Nadelen

  • Compact

  • Licht

  • Lichtsterk

  • Goede scherpte tot in de hoeken

  • Goede autofocus

  • Weerbestendig

  • Customknop

  • Goedkoop

  • Soms wat kleurfoutjes zichtbaar

  • Contrast op volle opening iets minder

De Samyang AF 35mm F1.8 FE is een aantrekkelijk objectief voor reportage en straatfotografie met een scherpe prijs.

Objectieven met een brandpunt van 35mm zijn behoorlijk populair. Dat komt omdat je ze voor veel soorten fotografie kan gebruiken. Ze zijn op een full frame camera groothoekig, maar missen dat echte groothoekeffect dat je met een 28mm of 24mm wel krijgt. Hierdoor kan je er prima mensen mee fotograferen zonder vervorming van gezichten, zolang je tenminste niet al te dichtbij komt. Tegelijkertijd kan je redelijk wat van de achtergrond mee in beeld krijgen, zodat je een goed beeld kan geven van de omgeving van de geportretteerde. Hierdoor zijn 35mm objectieven ideaal voor straat- en reportagefotografie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel merken meerdere objectieven met dit brandpunt aanbieden. Dat is ook het geval bij Samyang. De Samyang AF 35mm F1.8 FE is maar liefst het derde objectief dat Samyang in korte tijd op de markt brengt voor de spiegelloze camera’s van Sony. Het eerste objectief was de ultracompacte en bijzonder lichte (70g) Samyang AF 35mm F2.8 FE. Daarna kwam de lichtsterke maar veel grotere Samyang AF 35mm F1.4 FE. De Samyang AF 35mm F1.8 FE past daar precies tussen. Groter en zwaarder dan de F2.8, lichter en kleiner dan de F1.4. Ook de prijs zit mooi tussen beide in. Het objectief is overigens ook een goede optie voor bezitters van een APS-C camera die overwegen om in de toekomst over te stappen naar full frame. Op APS-C biedt een 35mm een beeldhoek die overeen komt met die van een 50mm, 52,5mm om precies te zijn, op full frame. Dan werkt dit objectief als een nog altijd redelijk lichtsterk standaardobjectief.

Voor fotografen die het gewicht en de afmetingen van hun apparatuur binnen de perken willen houden of die lekker discreet op straat willen fotograferen is de Samyang AF 35mm F1.8 FE een goede optie. Hij is duidelijk groter dan de F2.8 pancake 35mm van Samyang, maar laat dan ook bijna anderhalve stop meer licht door. Dat is prettig als je bij weinig licht wilt fotograferen en zorgt ook voor een betere achtergrondonscherpte dan de F2.8 versie. Tegelijkertijd is hij een heel stuk kleiner en bescheidener dan de 35mm F1.4.  Het verschil in lichtsterkte tussen F1.4 en F1.8 is maar 2/3e stop. Dat is veel kleiner dan het verschil tussen de Samyang AF 35mm F1.8 FE en de F2.8 FE. Je zou kunnen zeggen dat de F1.8 het beste biedt van beide: een behoorlijke lichtsterkte voor een bescheiden gewicht.

Verschillen tussen de F2.8, F1.8 en F1.4 versies van Samyang
De Samyang AF 35mm F1.8 FE is wel wat groter dan de F2.8 pancake versie, maar veel kleiner dan de 35mm F1.4

De Samyang AF 35mm F1.8 FE is ook nog eens voorzien van pakkingen, zowel in het objectief als aan de achterzijde. Dat is een noviteit voor Samyang objectieven en daarmee is dit de eerste Samyang die je ook met enig vertrouwen in slechtere weersomstandigheden kan gebruiken. Als extra zit er ook een programmeerbare knop op die we al eerder hebben gezien op de AF 75mm F1.8  FE. Samen met deze 75mm vormt de 35mm overigens een hele mooie kit waarmee je heel veel onderwerpen aan kan.

Met zijn specificaties is de Samyang AF 35mm F1.8 FE een directe concurrent van de bijna twee keer zo dure Sony FE 35mm F1.8. Dat is een prima objectief, maar qua mogelijkheden biedt de Samyang vrijwel hetzelfde. Beide zijn weerbestendig. De Sony heeft een AF-hold knop en een schakelaar om te wisselen tussen autofocus en handmatige scherpstelling. De Samyang een programmeerbare knop waarmee je de scherpstelring bijvoorbeeld kan instellen als diafragmaring. Uiteindelijk zal de test van de beeldkwaliteit en de scherpstelling uit moeten wijzen of de Sony zijn hogere prijs meer dan waard is, of dat de je voor minder geld beter voor de Samyang kan gaan.

Bouw 

De AF-objectieven van Samyang zijn over het algemeen al van enige afstand te herkennen en deze Samyang AF 35mm F1.8 FE is geen uitzondering. De vrij gladde, strakke buitenkant met fijn geribbelde scherpstelring en rode ring aan de voorzijde zijn typerend voor het merk. Het objectief is voorzien van pakkingen, zowel inwendig als aan de buitenzijde op de bajonet en dat is nieuw voor Samyang. Het is wel iets dat we hopelijk op meer objectieven van dit merk gaan zien. Sony camera’s worden bijna iedere generatie beter bestand tegen vocht en het is jammer als je dan objectieven hebt waardoor die afdichting weer voor een deel verloren gaat.

De Samyang heeft ongeveer dezelfde diameter als de Sony FE 35mm F1.8, maar is iets korter en ook iets lichter dan de Sony. Het beschikt over een negenbladig diafragma en een optisch ontwerp dat bestaat uit 10 elementen in 8 groepen. Twee elementen zijn gemaakt van HR-glas en twee zijn asferisch.

Scherpstelling

Voor de scherpstelling maakt de Samyang AF 35mm f/1.8 FE gebruik van een Lineaire STM stappenmotor. Dit was, zeker bij de 35mm objectieven, nog een punt waarop Samyang minder presteerde dan de vergelijkbare objectieven van Sony. De Samyang AF 35mm f/1.8 FE is merkbaar sneller dan de twee andere 35mm objectieven van Samyang. Bij de Samyang AF 35mm F1.4 FE kunnen we ons nog voorstellen dat de lagere snelheid veroorzaakt wordt door de grotere hoeveelheid glas. De AF 35mm F2.8 FE, de pancake 35mm, is echter nog lichter dan de F1.8 versie en daar ligt het toch echt aan de motor. Gezichtsherkenning en Eye-AF werken allebei ook prima samen met de Samyang AF 35mm f/1.8 FE en er is geen waarneembaar verschil meer met de FE 35mm F1.8 van Sony.

De minimum scherpstelafstand is 29 centimeter en de maximale vergrotingsmaatstaf die je daarmee haalt is 0,17x. De Sony FE 35mm F1.8 scoort op dit punt iets beter. Het is geen groot onderscheid, omdat geen van beide objectieven een eerste keus zal zijn voor macrowerk.

Beeldkwaliteit

Samyang Benelux

De scherpte van de Samyang AF 35mm f/1.8 FE is goed en kan zeker wedijveren met die van de Sony FE 35mm F1.8. Op volle opening is de scherpte al tot in de hoeken goed. Dat is iets minder bij de Sony. Het contrast is op volle opening echter nog niet optimaal. Wil je echt het maximale uit het objectief halen, dan doe je er goed aan om zo’n anderhalve stop te diafragmeren. De scherpte neemt dan nog iets toe, maar vooral het contrast knapt daar echt van op en de opnames zien er dan heel goed uit. Op volle opening heeft het objectief ook iets last van longitudinale chromatische abberaties (Loca’s). Hierdoor kunnen onscherpe partijen in de voor- en achtergrond een kleurrandje krijgen en dat kan ook zorgen voor een iets minder beeldkwaliteit op F1.8. Ook dit verdwijnt zodra je op F2.8 zit.

De Samyang AF 35mm F1.8 FE maakt een flinke sprong in contrast en daardoor in beeldkwaliteit van F1.8 naar F2.8. Dit is de uiterste hoek van het beeld en zelfs op F1.8 zit het met de scherpte wel goed.

Het objectief heeft op volle opening last van lichtafval. Het is ongeveer twee stops. Voor een redelijk lichtsterke groothoek valt dat te verwachten. De lichtafval op volle opening laat zich makkelijk corrigeren. Er zijn ook fotografen zijn die een klein vignetje op volle opening wel mooi vinden en die er niks aan doen. Wil je een technisch zuiver beeld, dat helpt het om iets te diafragmeren. De scherpte en scherptediepte worden daar ook beter van en veel fotografen zullen dat voor opnames waar de maximale beeldkwaliteit voor nodig is, sowieso wel doen. In de jpeg-bestanden wordt de lichtafval automatisch gecorrigeerd en dan zie je er ook op volle opening niks meer van.

Lichtafval van de Samyang 35mm F1.8 op volle opening en op F5.6
Lichtafval van de Samyang 35mm F1.8 op volle opening en op F5.6

 

Wat ook te verwachten is bij een groothoekobjectief is een beetje tonvormige vertekening. Ook dit is heel weinig en in veel praktijkfoto’s zal je er niets van zien. Het beetje vertekening dat er is, is makkelijk weg te werken in de nabewerking als het in kritische (architectuur)opnames storend is.

Het bokeh van de Samyang is over het geheel genomen behoorlijk goed. Op volle opening zijn de bokehballen mooi zacht, al zijn ze naar de hoeken toe niet meer rond maar wat meer ovaal en kunnen er wat kleurrandjes zichtbaar zijn. Iets diafragmeren zorgt ervoor dat de bokehballen wat minder groot worden, maar naar de randen toe wel wat meer rond blijven. Vanaf F2.8 ga je heel langzaam steeds meer de vorm van het diafragma zien.

 

Samyang AF 35mm F1.8 FE

 specificaties
  
beeldhoek (diag)63°6’
sensorformaatfull frame
min. instelafstand29 cm
filterdiameter58
diafragmalamellen9
beeldstabilisatorgeen
afmetingen (dxl)65 – 63 mm
gewicht210 gr
bajonetaansluitingSony FE
bijzonderhedencustomknop
importeurwww.transcontinenta.nl
verkoopprijs€ 399,00
  
scheidend vermogen/109
contrast/108
chromatische aberratie/54
vertekening/54
vignettering/54
autofocus/54
overstraling/54
uitvoering/109
  
eindwaardering8,4

Conclusie test Samyang AF 35mm F1.8 FE op Sony A7R III

De Samyang AF 35mm f/1.8 FE is een goed alternatief voor de Sony FE 35mm F1.8 voor een lagere prijs.

De Samyang AF 35mm f/1.8 FE is een volgende stap in de evolutie van de objectieven van Samyang. Het is nog steeds compact en licht van gewicht, zoals veel Samyang objectieven. Wat verbeterd is, zijn de autofocus en de weerbestendigheid. De beeldkwaliteit is ook beter dan van de pancake Samyang AF 35mm F2.8 FE, vooral waar het gaat om contrast en scherpte in de hoeken. De mogelijkheid om de scherpstelring een andere functie te geven, is een leuk extraatje. Van de drie 35mm objectieven die Samyang maakt voor het Sony systeem is de Samyang AF 35mm f/1.8 FE duidelijk de meest aantrekkelijke.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in