TEST: Samyang AF 75mm f/1.8 FE

0

Samyang heeft een nieuwe, korte tele voor het Sony systeem. Het is de Samyang AF 75mm f/1.8 FE. Opvallende kenmerken van het objectief zijn het lage gewicht en de compacte afmetingen. Ook de prijs is scherp.

TESTRESULTATEN Samyang AF 75mm f/1.8 FE:

VOORDELEN

Nadelen

  • Licht

  • Klein

  • Goede beeldkwaliteit

  • Mooi bokeh

  • Scherpe prijs

  • Custom knop

  • Geen extra weersbestendigheid

De Samyang AF 75mm f/1.8 FE is een ideaal portretobjectief voor grammenjagers.

De Samyang AF 75mm f/1.8 FE  is een kort teleobjectief. Dit soort objectieven zijn heel populair omdat ze ideaal zijn voor portretfotografie. Geen wonder dus dat er al veel keus is aan korte tele’s voor het Sony systeem. De Samyang moet de concurrentie aangaan met onder andere Sony’s eigen, formidabele 85mm f/1.8 FE. De Samyang heeft gelukkig een aantal eigenschappen die hem onderscheiden van andere aanbieders in dit segment.

De belangrijkste daarvan zijn wellicht het lage gewicht en de compacte afmetingen. Kies je voor het Sony E systeem omdat de camera’s zo lekker compact zijn, dan wil je natuurlijk ook graag compacte objectieven. En dan kom je al snel uit bij Samyang. De eerder uitgebrachte Samyang AF 24mm f/2.8 FE en Samyang AF 35mm f/2.8 FE zijn echte pancakes van rond de 100 gram. De Samyang AF 45mm f/1.8 FE en de Samyang AF 18mm f/2.8 zijn iets groter, maar horen ook tot de kleinste en lichtste in hun klasse.De Samyang AF 75mm f/1.8 FE is beduidend kleiner en lichter dan de Sony 85mm f/1.8 FE, die zelf ook al niet heel groot of zwaar is.

Verder heeft de Samyang AF 75mm f/1.8 FE een brandpunt dat iets korter is dan gebruikelijk. De meeste korte tele’s zijn 85mm of 90mm. 75mm was een brandpunt dat met name op analoge meetzoekercamera’s populair was. Die tijd ligt alweer ver achter ons, maar het is mooi om te zien dat dit brandpunt weer terug is. Het geeft niet iets meer keus. En ook niet onbelangrijk is de prijs, die ruim onder die van de Sony ligt. En daarmee is het ook een van de goedkoopste korte tele’s met autofocus. Een extra voordeel van het iets kortere brandpunt, is dat het ook op APS-C nog prima bruikbaar is voor portretten. De Samyang wordt dan een 112mm equivalent en dat is ook nog heel mooi.

Bijzonder is dat  het objectief ondanks de lage prijs toch een extra heeft dat je meestal alleen aantreft op duurdere objectieven: een programmeerbare knop. Hiermee kan de scherpstelring gebruikt worden voor bijvoorbeeld het instellen van het diafragma of het wisselen tussen autofocus en handmatige scherpstelling. Je kan dit programmeren via de als Samyang Lens Station, dat als accessoire verkrijgbaar is.

Bouw

Dat lage gewicht van de Samyang AF 75mm f/1.8 FE komt niet doordat er bezuinigd is op het glas. Het optisch ontwerp bestaat uit 10 elementen in 9 groepen. Twee van die elementen zijn van ED-glas en drie elementen zijn gemaakt van glas met een hoge brekingsindex. Voor een korte tele is dat best een complex ontwerp.

Waar het lage gewicht van maar 230 gram wel vandaan komt is het gebruik van kunststof voor de behuizing. Veelal wordt dat gezien als kwalitatief minderwaardig dan metaal, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Goede kunststoffen kunnen minder krasgevoelig en vormvaster zijn dan metalen en hebben als bijkomend voordeel dat ze minder koud aanvoelen bij lage temperaturen. Het objectief is 69mm lang en heeft een diameter van 65mm.  Dat is 13mm korter en 13mm minder ‘dik’ dan de Sony, die met 371 gram ook nog eens 140 gram zwaarder is dan de Samyang. De filtermaat is 58mm en het objectief heeft een negenbladig diafragma. Een minpuntje is dat de Samyang niet extra weerbestendig is en geen pakking heeft aan de achterzijde. Maar dat laten we niet te zwaar wegen. De Sony 85mm f/1.8 FE heeft die namelijk ook niet.

Autofocus

De Samyang AF 75mm f/1.8 FE heeft een STM motor, een stepping motor. Die zorgen voor een nauwkeurige en vrijwel geluidloze scherpstelling. De autofocus is ook redelijk snel. De Sony 85mm f/1.8 FEis nog wel een stukje sneller, maar voor portretten en algemeen gebruik zal het in de praktijk niet veel uitmaken. Schiet je veel sport, dan zal je het verschil wel merken. Voor een objectief dat veel voor portretten gebruikt zal worden is het nauurlijk belangrijk dat de eye-AF en gezichtsherkenning goed met werken en dat is gelukkig het geval. Dat maakt het werken met de Samyang heel prettig. Het vergroten van het zoekerbeeld werkt ook zoals het hoort als je handmatig scherpstelt. Samen met de Samyang AF 45mm f/1.8 FE is dit de best presterende Samyang op AF-gebied.

De kortste instelafstand is 0,69m en de maximale vergrotingsmaatstaf is hiermee 0,13x. Dat is bij lange na niet genoeg voor macro, maar voldoende voor redelijk close up portretten.

Beeldkwaliteit

We zullen het meteen maar verklappen: de beeldkwaliteit van de Samyang AF 75mm f/1.8 FE is prachtig. De scherpte en het contrast zijn in het centrum al meteen bij volle opening heel goed. De hoeken blijven dan nog een beetje achter, maar niet erg veel. Met wat diafragmeren trekken die ook al snel bij. Vergelijken we de Samyang AF 75mm f/1.8 FE met de 85mm van Sony, dan wint de Sony het nipt en dan met name bij volle opening, omdat de hoeken van de Sony ook op f/1.8 al bijna perfect zijn. Maar het verschil is klein en enkel zichtbaar als je beide objectieven naast elkaar gebruikt. De Samyang wint nog wat aan scherpte en contrast bij diafragmeren en piekt rond f/4. De kortste instelafstand is niet heel bijzonder, maar de beeldkwaliteit is ook in het dichtbijgebied nog steeds prima.

De Samyang AF 75mm f/1.8 FE heeft weinig last van zowel laterale als longitudinale chromatische aberratie. Voor een relatief goedkoop objectief is dat best bijzonder. Hoge contrastovergangen als blaadjes tegen een lichte lucht zijn vrij van rare kleurrandjes.

Geen chromatische aberraties in de voor- en de achtergrond

Longitudinale chromatische aberratie zie je als je glimmende voorwerpen op een groot diafragma fotografeert. Onscherpe voorwerpen in de voorgrond krijgen dan een magenta gloed en in de achtergrond kleuren ze groen. De Sony 85mm heeft hier best wat last van, de Samyang nauwelijks en dat is een hele prestatie.

Vertekening is ook bijna niet aanwezig bij de Samyang AF 75mm f/1.8 FE. Er is nog geen profiel voor dit objectief in de meeste rawconverters, maar de vertekening is zo gering dat je alleen in hele kritische situaties misschien handmatig wat aan moet passen.

De Samyang AF 75mm f/1.8 FE op volle opening en op f/2.8. Het verschil in lichtafval is hier duidelijk te zien. In de praktijk zie je er ook op volle opening weinig van.

Van lichtafval heeft dit objectief iets meer last. Het gekke is alleen dat je het in praktijkopnames nauwelijks ziet. In de testopnames moeten we op volle opening bijna twee stops corrigeren om het beeld egaal te krijgen. Maar het verloop is zo geleidelijk van het centrum naar de hoeken dat het eigenlijk niet opvalt. Diafragmeer je een of twee stops dan wordt de lichtafval snel minder.

Bokeh

Een belangrijke reden om een korte, lichtsterke tele te kopen is het bokeh. En dat is heel mooi bij deze 75mm. Op volle opening smelt de achtergrond weg. Bokehballen zijn behoorlijk rond, met een heel klein randje langs de buitenkant en een redelijk egaal centrum. De Sony heeft veel meer last van vervorming van de bokehballen dan de Samyang. De Samyang AF 75mm f/1.8 FE scoort op dit punt duidelijk beter.

De Samyang en de Sony op volle opening. De Sony (rechts) vertekent lichtbronnen duidelijk meer dan de Samyang.

Voor zonnesterren op f/16 of f/22 moet je de Samyang weer niet nemen. Die zien er namelijk wat onrgegelmatig uit. Hier doet de Sony (rechts) het weer een stuk beter.

Custom knop

De Samyang AF 75mm f/1.8 FE heeft een programmeerbare customknop. Deze heeft twee standen. Hierdoor kan je de scherpstelring ook voor iets anders gebruiken dan scherpstellen. Een voor de hand liggende optie is om hem als diafragmaring te gebruiken. De ring draait weliswaar klikloos, maar het diafragma verandert nog steeds in 1/3e stappen. Voor video is dat net voldoende om de stapjes te zien als je de belichting aanpast. Meer functies zullen in de toekomst beschikbaar worden via firmware upgrades.

Samyang AF 75mm f/1.8 FE IN DE PRAKTIJK

Benieuwd naar de prestaties van de Samyang AF 75mm f/1.8 FE in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken.

Conclusie test Samyang AF 75mm f/1.8 FE

De Samyang AF 75mm f/1.8 FE is een heel begeerlijk klein portretlensje.

De Samyang AF 75mm f/1.8 FE is echt een hele goede korte tele. De scherpte is een fractie lager dan van de Sony 85mm f/1.8 FE, maar de Samyang heeft weer een mooier bokeh en heel weinig last van chromatische aberraties. Hierdoor zijn de beelden mooi zuiver en zijn de achtergronden prachtig zacht. Tel hier het lage gewicht, de compacte afmetingen en de scherpe prijs bij op, en je hebt een heel begeerlijk klein portretlensje.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in