Review: Sigma 105mm F2.8 DG DN Macro

0

De Sigma 105mm F2.8 DG DN Macro is een nieuw macro-objectief dat speciaal is ontwikkeld voor spiegelloze camera’s met een een L- of een E-vatting. Het is een objectief in de prestigieuze Art lijn van Sigma.

TESTRESULTATEN Sigma 105mm F2.8 DG DN Macro:

VOORDELEN

Nadelen

  • Zeer hoge scherpte

  • 1:1 macro

  • Diafragmaring, met en zonder kliks

  • Drie scherpstelzones

  • Weerbestendig

  • L-versie bruikbaar met teleconverters

  • Geen beeldstabilisatie

De Sigma 105mm F2.8 DG DN Macro is hoogwaardige tele met veel gebruiksmogelijkheden..

De Sigma 105mm F2.8 DG DN Macro is een nieuwe macro van Sigma die is ontworpen voor full frame spiegelloze camera’s en verkrijgbaar in E- en L-vatting. Het is verkrijgbaar voor Sony E-camera’s en L-camera’s van Panasonic, Leica en Sigma zelf. Voor de L-uitvoering zijn er overigens ook 1.4x en 2x teleconvertors beschikbaar die het bereik van het objectief verder kunnen uitbreiden. De Sigma 105mm F2.8 DG DN Macro is een objectief in de Sigma Art serie. Dat wil zeggen dat het aan de hoogste optische eisen van Sigma moet voldoen. Nu is dat eigenlijk sowieso het geval bij macro-objectieven. Een goede macro moet ook kunnen worden gebruikt voor reproductie van foto’s en documenten. Dat wil zeggen dat het geen last mag hebben van vertekening, beeldveldwelving of chromatische aberraties. Dat kan alleen als het optisch ontwerp heel goed is.

Het is een gematigde tele. Voor macrofotografie heeft dat als voordeel dat de werkafstand in het macrobereik nog steeds redelijk groot is. Hierdoor zal je niet zo snel last krijgen van afscherming van het onderwerp, iets dat met kortere macro’s vaak wel het geval is. Een 105mm tele is ook een ideaal brandpunt voor portretten. Je zal met een F2.8 natuurlijk niet zoveel achtergrond onscherpte krijgen als met bijvoorbeeld de Sigma 105mm F1.4 DG HSM | Art.  Maar ook op F2.8 is het nog best een uitdaging om een gezicht volledig scherp te krijgen. En alles daarachter ligt dus al in de onscherpte. Volgens Sigma is bij het ontwerp van de 105mm F2.8 DG DN Macro ook speciaal gelet op de kwaliteit van het bokeh. Daar heb je niet alleen bij portretten voordeel van, maar natuurlijk ook bij het maken van macrofoto’s.

Het objectief is rijkelijk bedeeld met knoppen en schakelaars en biedt bovendien een brede scherpstelring en een ring voor het diafragma. Wat het niet heeft, is beeldstabilisatie. Dat was wel aanwezig op de oudere Sigma 105mm F2.8 EX DG OS HSM Macro. en ook de Sony FE 90mm F2.8G Macro heeft het. Tegenwoordig beschikken een groot aantal camera’s waar deze nieuwe macro voor geschikt is wel over beeldstabilisatie in de camera. Ook is traditionele beeldstabilisatie in het objectief nauwelijks effectief op hele korte opnameafstanden. Het is een klein gemis, maar meer ook niet. Daar staat tegenover dat de Sigma 105mm F2.8 DG DN Macro een stuk goedkoper is dan de Sony 90mm Macro.

Bouw 

De 105mm F2.8 heeft een volledig nieuw lensontwerp van 17 elementen in 12 groepen. Een van die elementen is gemaakt van SLD (Super Low Dispersion) glas. Het objectief is met 133mm (Sony E versie) of 135mm (Panasonic/Sigma/Leica) lengte vrij fors voor een 105mm, maar dat is voor macro’s niet ongebruikelijk, omdat ze een langere scherpstelslag moeten hebben. Het objectief wordt gelukkig niet langer tijdens het scherpstellen. In vergelijking met de enorme Sigma 105mm F1.4 DG HSM in de Art serie is het echter zowel een compact als een relatief licht objectief. Het is zelfs vrij slank en de filtermaat is daardoor een niet heel gebruikelijke 62mm. De Sigma 105mm F2.8 DG DN Macro is weerbestendig, waardoor het objectief ook onder slechte weersomstandigheden in het veld kan worden gebruikt.

De Sigma 105mm F2.8 DG DN Macro heeft een brede scherpstelring en een relatief brede diafragmaring. Hiermee kan het diafragma in 1/3e stops worden ingesteld. Met de ring in de A-stand kan je het diafragma gewoon instellen op de camera. De diafragmaring kan in de A-stand ook worden vergrendeld en dat is fijn. Bijzonder aan die diafragmaring is verder dat er een schakelaar op het objectief zit waarmee het klikloos gemaakt kan worden. Dat is ideaal als je met dit objectief wilt filmen. Naast de schakelaar voor het diafragma heeft het objectief nog twee schakelaars voor AF/MF en het beperken van het scherpstelbereik en een (programmeerbare) AF-L knop. Het objectief wordt geleverd met een diepe zonnekap.

Scherpstelling

De 105mm F2.8 heeft een HSM (Hyper Sonic Motor) motor. Van eerdere modellen weten we dat deze niet volledig stil zijn en op spiegelloze camera’s nauwkeurig en behoorlijk snel. De kortste instelafstand is 29,5 cm. Dat is een ruim bereik. Dankzij de drie instelbare scherpstelzones kan je dat bereik beperken. Hierdoor vindt de camera eerder het onderwerp en voorkom je onnodig heen en weer zoeken. De scherpstelzones zijn ‘full’ ‘oneindig-0,5m’ en ‘0,5-0,295m’. De Sigma heeft ook een AF-L knop waarmee de scherpstelling kan worden vergrendeld. Het objectief heeft ook een AF/MF schakelaar zodat je gemakkelijk over kan schakelen naar handmatige scherpstelling. Het objectief beschikt hiervoor over een hele brede scherpstelring. Handmatige scherpstelling is geheel ‘focus-by-wire’. Dat wil zeggen dat de scherpstelring niet direct de scherpstelmotor aandrijft, maar enkel een signaal naar de camera stuurt dat je handmatig wil scherpstellen. De handmatige scherpstelling werkt nauwkeurig, maar het voelt alsof er wat vertraging in zit. Ook is de scherpstelslag niet lineair, maar enigszins afhankelijk van de snelheid waarmee je draait. De Sony FE 90mm F2.8G Macro heeft zowel een iets snellere autofocus als een focus clutch. Hiermee schakel je de handmatige scherpstelling in door de scherpstelring naar achter te trekken. Je krijgt dan een directe handmatige scherpstelling met harde stops op oneindig en dichtbij.

Beeldkwaliteit

De scherpte van de Sigma 105mm F2.8 DG DN Macro is hoog en doet volledig recht aan de Art-aanduiding. Het objectief is al heel goed op volle opening en wordt maar een fractie beter bij diafragmeren. De hoge scherpte zorgt ervoor dat je zelfs op F16, waar veel objectieven door diffractie duidelijk minder scoren, toch nog een goede scherpte haalt. En dat soort kleine diafragma’s heb je met macro toch vrij snel nodig. De algehele scherpteindruk wordt geholpen door het hoge contrast en fraaie microcontrast van het objectief. Dit is op scherptegebied een van de beste objectieven die je voor Sony of Panasonic kan kopen. Even belangrijk is dat die hoge scherpte zowel op oneindig zichtbaar is als dichtbij. Veel niet macro-objectieven scoren beter op wat langere afstanden dan dichtbij en bij macro’s is dat vaak juist andersom.

De Sigma 105mm F2.8 DG DN Macro heeft weinig last van lichtafval en is behoorlijk ongevoelig voor tegenlicht. De lichtafval is met de lenscorrecties aan op volle opening niet meer dan een halve stop en na diafragmeren nauwelijks nog waarneembaar. Chromatische aberraties zijn ook afwezig en het objectief heeft geen last van longitudinale chromatische aberratie, van kleurzwemen die je bij mindere objectieven ziet in de onscherpe voor- en achtergrond bij volle opening.

Een van de weinige minpuntjes die we konden noteren is een beetje tonvormige vertekening. Wellicht zou dit met een iets beter lensprofiel kunnen worden opgelost. Anders is het een kleine moeite om het in de nabewerking te corrigeren. Een ander punt waarop we mogelijk iets meer hadden verwacht is het bokeh. Het is niet slecht, maar er is wel een beetje een harde rand rond de bokehballen te zien en de vorm van de bokehballen is eigenlijk alleen in het centrum rond. Ze krijgen al snel de vorm van kattenogen naar de rand toe. Ook zie je soms een beetje dubbele vorm in de onscherpte.

 

Sigma 105mm F2.8 DG DN Macro

 specificaties
  
beeldhoek (diag)23°3’
sensorformaatFull frame
min. instelafstand29,5 cm
filterdiameter62mm
diafragmalamellen9
beeldstabilisatorgeen
afmetingen (dxl)74×133/135 mm (E/L)
gewicht710/715 gr (E/L)
bajonetaansluitingSony E en L-vatting
bijzonderhedenmacro
importeurwww.sigmabenelux.com
verkoopprijs€ 749,00
  
scheidend vermogen10
contrast9
chromatische aberratie10
vertekening/54
vignettering/54
autofocus/53
overstraling/54
uitvoering9
  
eindwaardering8,7
 

Conclusie test Sigma 105mm F2.8 DG DN Macro op Sony A7R III

De Sigma 105mm F2.8 DG DN Macro is scherp en scherp geprijsd.

De Sigma 105mm F2.8 DG DN Macro is een macro-objectief met een fantastische beeldkwaliteit. Het is ook prachtig uitgevoerd, met een diafragmaring die je helemaal naar eigen wens in kan stellen. De autofocus en handmatige scherpstelling halen net niet helemaal het hoge niveau van de rest van het objectief, maar daar staat tegenover dat het voor zoveel scherpte heel scherp geprijsd is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in