Review: Sigma 150-600mm F5-6.3 DG DN OS | Sports – Voor sport en natuur

0

De Sigma 150-600mm F5-6.3 DG DN OS is een lange telezoom van Sigma voor L- en E-vatting. Het objectief is speciaal ontworpen voor spiegelloze camera’s. Voor Panasonic, Leica en Sigma is dit de enige logische keus in dit segment. Voor Sony-fotografen is het de meest betaalbare optie als je op zoek bent naar een supertelezoom.

TESTRESULTATEN Sigma 150-600mm F5-6.3 DG DN OS:

VOORDELEN

NADELEN

  • Groot bereik

  • Dual Action Zoom

  • Weerbestendig

  • Geen teleconverters voor E-vatting

De Sigma 150-600mm F5-6.3 DG DN OS is de meest betaalbare optie om tot 600mm te zoomen voor Sony en Panasonic.

Introductie

Wie op zoek is naar een lange telezoom voor Sony heeft tegenwoordig heel wat te kiezen. Voor L-vatting camera’s van Panasonic, Leica en Sigma is de keus wat kleiner, maar ook voor die camera’s is er nu de tenminste de Sigma 150-600mm F5-6.3 DG DN OS. Voor Sony is de keus uitgebreider, met de Sony 200-600mm en de Tamron 150-500mm als alternatieven. De Sigma 150-600mm F5-6.3 DG DN OS heeft van deze drie telezooms het grootste bereik, met meer lengte dan de Tamron en een iets grotere beeldhoek dan de Sony. De Sigma is iets groter en zwaarder dan de Tamron, maar ook iets goedkoper en iets lichtsterker. Net als bij de Tamron is het grootste nadeel van dit objectief ten opzichte van de Sony 200-600mm, dat je het bereik niet kan uitbreiden met teleconverters. Voor L-vatting zijn wel converters beschikbaar.

plaatje

Bouw

De Sigma 150-600mm F5-6.3 DG DN OS is een flink objectief. De behuizing is deels gemaakt van aluminium en deels van wat Sigma een thermisch stabiel composiet noemt. Een hoogwaardige kunststof dus die ongevoelig is voor temperatuurwisselingen. Het objectief heeft een brede zoomring aan de voorzijde en die heeft een bijzondere vorm. Hij wordt namelijk wat smaller aan de voorzijde. Dat heeft te maken met de Dual Action Zoom functie. Je kan namelijk zoomen door aan de zoomring te draaien en door de zoom in of uit te schuiven. Door het smallere gedeelte van de zoomring heb je wat grip achter de zonnekap waardoor je aan de zoom kan trekken om hem uit te schuiven. Achter de zoomring zit aan de linkerzijde een schakelaar voor de zoomring. De schakelaar heeft drie standen. In L is de zoomring vergrendeld. In de T-stand draait hij redelijk zwaar en zakt hij niet uit zichzelf uit. In de S-stand draait de ring heel soepel en kan je de zoom ook makkelijk in- en uitschuiven. Daarachter zit een smalle scherpstelring en daarachter de statiefgondel. Die is voorzien van een Arca-Swiss voet. Dat is handig, omdat je dan met veel statiefkoppen geen aparte koppelplaat meer nodig hebt. De statiefvoet kan ook worden afgekoppeld. 

Weerbestendig

Tussen de statiefgondel en de bajonet zitten vier schakelaars. Een om te schakelen van autofocus naar handmatig scherpstellen, een voor het beperken van het autofocusbereik, een voor het kiezen van de beeldstalisatie stand en een voor de customstanden. Het optisch ontwerp bestaat uit maar liefst 25 elementen in 15 groepen.

Het diafragma heeft 9 lamellen en de filtermaat is een kloeke, maar voor dit soort objectieven niet ongebruikelijke, 95mm. Het objectief is, als echt Sport-objectief, weerbestendig. De frontlens is voorzien van een speciale coating waardoor deze makkelijker schoon te houden is en vocht, stof en vuil minder hechten.

Scherpstelling

We hebben eerder de Sigma 150-600mm  voor spiegelreflexcamera’s  uitgeprobeerd op spiegelloze camera’s. De optische prestaties stelden niet teleur, maar de autofocusprestaties waren niet echt geweldig, ondanks het gebruik van de Sigma MC-11 adapter. De Sigma 150-600mm F5-6.3 DG DN OS is natuurlijk gemaakt voor de autofocus van spiegelloze camera’s. Hij maakt gebruik van een stappenmotor voor de scherpstelling. Deze wordt ondersteund door een magnetische sensor die moet zorgen voor een nauwkeurige bepaling van de stand van het objectief.

Een stappenmotor is minder snel dan een lineaire motor, maar de prestaties zullen beter zijn dan de oudere 150-600mm’s van Sigma op spiegelloze camera’s. De kortste instelafstand varieert van 58 cm op 150 mm tot 280 cm op 600mm. De maximale vergroting die je kan halen is 1:2.9 op 180mm.

Beeldkwaliteit

De MTF-curves van Sigma laten twee dingen zien. Ten eerste dat je een hoge beeldkwaliteit mag verwachten van dit objectief. Ten tweede dat het objectief op 600mm in het centrum nog een fractie beter presteert dan op 150mm. Dat is prettig, omdat je een lange zoom als deze vooral zal kopen vanwege dat extra lange bereik. Anders kan je beter kiezen voor de goedkopere, lichtere en kleinere Sigma 100-400mm F4-5.6 DG DN OS zoom .

 

Sigma 150-600mm F5-6.3 DG DN OS

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

14°4’ – 4°1’

sensorformaatfull frame
min. instelafstand

58-280 cm

filterdiameter95mm
diafragmalamellen9
beeldstabilisatorja
afmetingen (dxl)

109×265,6 mm

gewicht

2100 gr

bajonetaansluiting

Sony E en L-vatting

bijzonderhedenDual Action Zoom
importeur

www.sigmabenelux.com

verkoopprijs€ 1399,00
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Sigma 150-600mm F5-6.3 DG DN OS

Zodra we een exemplaar van de Sigma 150-600mm F5-6.3 DG DN OS in ons test lab hebben, zullen we een volledige review publiceren.

De Sigma 150-600mm F5-6.3 DG DN OS is een interessante aanvulling in het lange telesegment. Voor Panasonic, Leica en Sigma bezitters is het de enige optie voor een betaalbare lange telezoom. Voor Sony fotograferen breidt het de keus flink uit. De Sony 200-600mm is nog steeds de beste keus omdat deze een goede optische kwaliteit koppelt aan snelle autofocus en de mogelijkheid om het bereik uit te breiden met een 1.4 en 2x converter. Daar betaal je ook wel voor. De Sony  200-600mm is de duurste van de drie. De Tamron is het meest compact en het lichtst en heeft ook snelle autofocus, maar gaat helaas maar tot 500mm. En dat bereik kan niet worden uitgebreidt. Dat laatste geldt ook voor de Sigma 150-600mm F5-6.3 DG DN OS, maar die gaat tenminste door tot 600mm en is ook nog iets goedkoper dan de Tamron. De Tamron zal met zijn VXD-motor iets sneller scherpstellen dan de Sigma met zijn stappenmotor.  Het heeft dus allemaal met prioriteiten te maken. Wil je het meeste bereik, de laagste prijs, de snelste autofocus of moet het objectief ook nog makkelijk mee te nemen zijn?  In ieder geval is er nu keus genoeg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in