Review: Sigma 24mm F2.0 DG DN Contemporary

0

De Sigma 24mm F2 DG DN Contemporary is een redelijk lichtsterke, maar toch nog  vrij compacte groothoek. Hij is onderdeel van een groeiende premium serie Sigma DG DN vastbrandpunt-objectieven.

TESTRESULTATEN Sigma 24mm F2 DG DN Contemporary:

VOORDELEN

NADELEN

  • Lichtsterk

  • Diafragmaring

  • Magnetische lensdop

  • Metalen constructie

  • Weerbestendig

De Sigma 24mm F2 DG DN Contemporary is lichtsterke groothoek die kwaliteit uitstraalt.

Introductie

De Sigma 24mm F2 DG DN Contemporary is een objectief in de nieuwe serie vastbrandpunt objectieven van Sigma. Sigma noemt het de I-serie en de overige objectieven in deze serie zijn de Sigma 24mm F3.5 DG DN, de Sigma 35mm F2.0 DG DN en de Sigma 65mm F2.0 DG DN. Het zijn objectieven in de Contemporary-serie. Het zijn dus geen Art-objectieven. Toch zijn de objectieven ontworpen om de hoogste beeldkwaliteit te geven, hebben ze een metalen behuizing en zijn ze weerbestendig. Op dit punt doen ze nauwelijks onder voor objectieven uit de Art-serie.

sigma introductie

Lichtsterk

Naast beeldkwaliteit en degelijkheid is ook de gebruikersinterface voor Sigma belangrijk. Net als de overige objectieven uit deze serie heeft de Sigma 24mm F2.0 DG DN een geribbelde scherpstelring en diafragmaring. Het gebruik van de diafragmaring is optioneel. Zet je hem op A, dan kan je het diafragma op de camera instellen. Een grappige innovatie is de magnetische lensdop, die gemakkelijk op het objectief is te zetten. Hij komt als extra accessoire bij het objectief, naast een gewone lensdop die makkelijker te gebruiken is als de zonnekap gebruikt wordt.

De Sigma 24mm F2.0 DG DN is een alternatief voor de F3.5 versie. De nieuwe versie is dus anderhalve stop lichtsterker. De Sigma 24mm F2.0 DG DN is hierdoor een betere keus bij weinig licht. Dankzij de hogere lichtsterkte kan je met de Sigma 24mm F2.0 DG DN op volle opening ook opnames maken met een geringere scherptediepte en meer onscherpte in de achtergrond. Hierdoor kan je meer separatie krijgen tussen een scherp onderwerp in de voorgrond en de rest van het beeld. Daar staat tegenover dat de Sigma 24mm F2.0 DG DN uiteraard iets groter en zwaarder is. Ook is de kortste scherpstelafstand langer en is de maximale vergrotingsmaatstaf hierdoor een stuk kleiner. De Sigma 24mm F2.0 DG DN wordt leverbaar in E-vatting en L-vatting. Hij kan dus worden gebruikt op de spiegelloze camera’s van Sony, Leica, Panasonic en uiteraard ook op de FP van Sigma.

Bouw

De Sigma 24mm F2 DG DN Contemporary is een degelijk gebouwd objectief. Het heeft een metalen behuizing, gekartelde scherpstelring en diafragmaring. Het objectief is ook weerbestendig. Het optisch ontwerp bestaat uit 13 elementen in 11 groepen. Het objectief bevat twee asferische elementen, 1 FLD-element en twee SLD-elemente9. Het diafragma heeft 7 afgeronde bladen. Dat zijn er twee meer dan de 24mm F3.5 en dat zorgt als het goed is voor een rondere diafragmaopening. De filtermaat is 62mm. Dat is weer anders dan de 58mm van de Sigma 35mm F2 DN DN en de 55mm van de Sigma 24mm F3.5 DG DN. Het is weer wel hetzelfde als dat van de 65mm F2.0.

Magnetisch

Dit objectief beschikt over een diafragmaring. Dat is voor veel fototoepassingen niet nodig, tenzij je een camera gebruikt als de Sony A7C dat geen voorste instelwiel heeft of je nog ouderwets een diafragmaring wilt bedienen met je linkerhand. Het geeft het objectief wel een fraaie retro-uitstraling. Het heeft echter geen schakelaar om het diafragma klikloos te maken voor videotoepassingen, zoals bijvoorbeeld de Sigma 105mm F3.5.8 Macro Art wel heeft. Het objectief heeft een AF/MF schakelaar die je niet, zoals gebruikelijk, naar voor en achter moet schuiven, maar die beweegt met de ronding van het objectief mee. Een grappige innovatie is de metalen lensdop. Deze is magnetisch en klikt dus heel soepel op het objectief. Om de lensdop op te bergen wanneer het objectief gebruikt wordt, levert Sigma een lensdophouder die je met een carabiner aan je broek of tas kan hangen en waar je de lensdop op kan zetten.

Scherpstelling

De Sigma 24mm F2.0 DG DN heeft een STM-motor voor de scherpstelling. Dit is een stappenmotor. Die zorgt voor een nauwkeurige en geruisloze scherpstelling. Dit soort motoren zijn prima voor video. Dit type is echter niet zo snel als meer geavanceerde, nieuwere oplossingen. De aandrijving is zowel geoptimaliseerd voor de Sony camera’s, die gebruik maken van fasedetectie AF, als de Panasonic camera’s die enkel een contrastdetectie-AF systeem gebruiken. De kortste instelafstand is 24,5 cm. Dit zorgt voor een vergrotingsmaatstaf van 1:6.7

Beeldkwaliteit

De MTF-curves van de Sigma 24mm F2.0 DG DN laten op volle opening een hoge scherpte in het centrum zien en heel gering verloop naar de hoeken. Bijzonder is dat de MTF curves van de Sigma 24mm F2.0 DG DN op volle opening nog een fractie beter zijn dan die van de Sigma 24mm F3.5 DG DN, terwijl dat objectief 1 2/3e stop minder lichtsterk is.

 

Sigma 24mm F2 DG DN Contemporary

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

84°1’

sensorformaat

full frame

min. instelafstand

24,5 cm

filterdiameter

62mm

diafragmalamellen

9

beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)

70×72 mm

gewicht

365 gr

bajonetaansluiting

Sony E en L-vatting

bijzonderheden

diafragmaring

importeur

www.sigmabenelux.com

verkoopprijs€ nnb
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Sigma 24mm F2 DG DN Contemporary

Zodra we een exemplaar van de Sigma 24mm F2 DG DN Contemporary in ons test lab hebben, zullen we een volledige review publiceren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in