(P)review: Sigma 24mm F3.5 DG DN

0

De Sigma 24mm F3.5 DG DN is onderdeel van een nieuwe serie premium vastbrandpunt objectieven van Sigma. Het ontwerp van de objectieven in deze I-serie gaat uit van drie kenmerken: een goede optische kwaliteit, een degelijke bouw en hoge gebruiksvriendelijkheid. De 24mm is niet heel lichtsterk. Daar staat tegenover dat het compact en licht is.

TESTRESULTATEN Sigma 24mm F3.5 DG DN:

VOORDELEN

Nadelen

  • Compact

  • Diafragmaring

  • Magnetische lensdop

  • Metalen constructie

  • Weerbestendig

  • Niet heel lichtsterk

De Sigma 24mm F3.5 DG DN is onderdeel van een nieuwe serie compacte, hoogwaardige en betaalbare vaste brandpunten.

De Sigma 24mm F3.5 DG DN is een objectief in een nieuwe serie vastbrandpunt objectieven van Sigma. Sigma noemt het de I-serie en de overige objectieven in deze serie zijn de Sigma 35mm F2.0 DG DN en de Sigma 65mm F2.0 DG DN. Het zijn objectieven in de Contemporary-serie. Het zijn dus geen Art-objectieven. Toch zijn de objectieven ontworpen om de hoogste beeldkwaliteit te geven, hebben ze een metalen behuizing en zijn ze weerbestendig. Op dit punt doen ze nauwelijks onder voor objectieven uit de Art-serie.

Naast beeldkwaliteit en degelijkheid is ook de gebruikersinterface voor Sigma belangrijk. De geribbelde scherpstelring die we inmiddels ook kennen van de Sigma 45mm F3.5.8 DG DN, is daar een onderdeel van. Die geeft lekker veel grip. De I-serie objectieven hebben ook een even sterk gekartelde diafragmaring. Het gebruik van de diafragmaring is optioneel. Zet je hem op A, dan kan je het diafragma op de camera instellen. Een grappige innovatie is de magnetische lensdop, die gemakkelijk op het objectief is te zetten.

Bekijk hierboven de introductie van de nieuwe I-objectieven van Sigma, vanaf 19:55.

De Sigma 24mm F3.5 DG DN is het meest groothoekige objectief in de I-serie. Het is ook het minst lichtsterke objectief. Voor een groothoek is lichtsterkte iets minder van belang dan bij objectieven met een langer brandpunt. De kortst bruikbare sluitertijden zijn namelijk toch al langer vanwege het korte brandpunt, bokeh is vaak minder belangrijk en voor veel toepassingen zoals landschap, interieur- en architectuurfotografie is eerder meer dan minder scherptediepte nodig. Desalniettemin is F3.5 wel erg weinig lichtsterk. Daar staat tegenover dat de Sigma 24mm F3.5 DG DN redelijk compact en licht en kan je met dit objectief heel dichtbij scherpstellen, tot een vergrotingsmaatstaf van 1:2. De nieuwe I-objectieven worden leverbaar in E-vatting en L-vatting. Ze kunnen dus worden gebruikt op de spiegelloze camera’s van Sony, Leica, Panasonic en uiteraard ook op de FP van Sigma.

Bouw

De Sigma 24mm F3.5 DG DN is een degelijk gebouwd objectief dat een geheel metalen behuizing heeft. De gekartelde scherpstelring en diafragmaring zijn dus ook van metaal en dus niet van rubber. Het objectief is ook weerbestendig. Het optisch ontwerp bestaat uit 10 elementen in 8 groepen. Om chromatische aberraties tot een minimum te beperken is voor een van de lenselementen gebruik gemaakt van speciaal SLD-glas. het objectief bevat verder maar liefst drie asferische elementen. Het diafragma heeft 7 afgeronde bladen. De filtermaat is 55mm. Dat is weer anders dan de 58mm van de Sigma 35mm F2 DN DN en de 62mm van de Sigma 65mm F2 DG DN. Dat zorgt er helaas wel voor dat je voor ieder objectief een andere filtermaat nodig hebt.

Dit objectief beschikt over een diafragmaring. Dat is voor veel fototoepassingen niet nodig, tenzij je een camera gebruikt als de Sony A7C dat geen voorste instelwiel heeft of je nog ouderwets een diafragmaring wilt bedienen met je linkerhand. Het geeft het objectief wel een fraaie retro-uitstraling. Het heeft echter geen schakelaar om het diafragma klikloos te maken voor videotoepassingen, zoals bijvoorbeeld de Sigma 105mm F3.5.8 Macro Art wel heeft. Het objectief heeft een AF/MF schakelaar die je niet, zoals gebruikelijk, naar voor en achter moet schuiven, maar die beweegt met de ronding van het objectief mee. Een grappige innovatie is de metalen lensdop. Deze is magnetisch en klikt dus heel soepel op het objectief. Om de lensdop op te bergen wanneer het objectief gebruikt wordt, levert Sigma een lensdophouder die je met een carabiner aan je broek of tas kan hangen en waar je de lensdop op kan zetten.

Scherpstelling

De Sigma 24mm F3.5 DG DN maakt net als de 24mm en 35mm gebruik van een STM-motor voor de scherpstelling. Dit is een stappenmotor. Die zorgt voor een nauwkeurige en geruisloze scherpstelling. Dit soort motoren zijn prima voor video. Dit type is echter niet zo snel als meer geavanceerde, nieuwere oplossingen. De aandrijving is zowel geoptimaliseerd voor de Sony camera’s, die gebruik maken van fasedetectie AF, als de Panasonic camera’s die enkel een contrastdetectie-AF systeem gebruiken. De kortste instelafstand is 10,8 cm. Dit zorgt voor een vergrotingsmaatstaf van 1:2

Beeldkwaliteit

De MTF-curves van de nieuwe I-serie objectieven zien er veelbelovend uit.

Binnenkort krijgen we een exemplaar van de Sigma 24mm F3.5 DG DN in ons testlab en dan zullen we een volledige review publiceren.

 

Sigma 24mm F3.5 DG DN

 specificaties
  
beeldhoek (diag)84°
sensorformaatfull frame
min. instelafstand10,8 cm
filterdiameter55mm
diafragmalamellen7
beeldstabilisatorgeen
afmetingen (dxl)64×50 mm
gewicht225 gr
bajonetaansluitingL- 0f E-vatting
bijzonderhedendiafragmaring
importeurwww.sigmabenelux.com
verkoopprijs€ 639,00
  
scheidend vermogen
contrast
chromatische aberratie
vertekening
vignettering
autofocus
overstraling
uitvoering
  
eindwaardering

CONCLUSIE TEST SIGMA 24MM F3.5 DG DN  OP SONY A7R III

Zodra we de Sigma 24mm F3.5 DG DN in ons testlab hebben volgt een complete review.

De Sigma 24mm F3.5 DG DN wordt vanaf half januari leverbaar. De verkoopprijs is € 639,00

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in