(P)review: Sigma fp L, de omgekeerde wereld.

0
sigma fp-L pack shot
sigma fp-L pack shot

De Sigma fp L is een camera die we niet verwacht hadden. Het is in feite de bekende, video-georienteerde Sigma fp, maar nu met een 61 megapixel sensor. Je zou kunnen zeggen dat dit een videocamera waar je nu beter mee kan fotograferen. Als accessoire is er een elektronische zoeker voor beschikbaar die ook past op de fp.

Klik op de camera voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Sigma fp L:

VOORDELEN

Nadelen

  • Meest compacte full frame camera

  • Echt hybride toestel

  • Raw video

  • Weerbestendig

  • SSD als opslag mogelijk

  • Goede uitbreidbaarheid

  • Alleen elektronische sluiter

  • Geen ingebouwde beeldstabilisatie

  • Maar 1 kaartsleuf

  • Kleine accu

De Sigma fp L is de kleinste en lichtste full frame systeemcamera en met de 61 megapixel sensor een optie voor landschapsfotografen die veel kilometers in het veld maken.

Introductie

https://web.archive.org/web/20230314163308/https://www.youtube.com/watch?v=s5e580-K2z8

Sigma is niet alleen een gerenommeerde fabrikant van objectieven, maar ook een hele eigenzinnige camerafabrikant. Na jaren bijzondere camera’s met een Foveon sensor te hebben gemaakt, introduceerden ze kort geleden de Sigma fp. Die camera heeft een vrij conventionele 24 megapixel sensor met bayer-patroon. De fp is echter alles behalve doorsnee. Het is de kleinste en lichtste full frame systeemcamera. Dat heeft zijn prijs. De FP heeft geen zoeker, geen ingebouwde beeldstabilisatie en zelfs geen traditionele sluiter. Voor fotograferen is dat niet ideaal. De FP is veel beter videowerk, zeker als je hem met een gimbal en een externe monitor gebruikt.

fp L

De nieuwe Sigma fp L is in feite dezelfde camera, maar dan met een 61 megapixel sensor. Dat is opvallend, omdat de sterke punten van de camera –video- daar niet beter van worden en de nadelen van de camera niet veranderen. De fp L heeft nog steeds geen fysieke sluiter, geen beeldstabilisatie en geen draai- of kantelbaar scherm. Wel is er nu als accessoire een losse elektronische zoeker beschikbaar die zowel op de FP als de fp L past. De zoeker kan ook worden opgeklapt voor opnames vanaf lage standpunten en beschikt over een microfoonaansluiting. Daarmee wordt een belangrijk nadeel voor videowerk ondervangen. Een andere vernieuwing is dat de Fp-L beschikt over een autofocussysteem dat zowel van fasedetectie als contrastdetectie gebruik maakt. Daarmee is het de eerste L-mount camera van Sigma met fasedetectie en dat geeft het in principe ook een streepje voor op de L-mount camera’s van Panasonic.

Bouw en bediening

De Sigma fp L is in feite dezelfde body als de FP.  Wat voor de bouw van de PF geldt, kunnen we dus ook zeggen over de fp L.  De camera is een rechthoekig doosje zonder grip en hij is erg klein. Die afmetingen dankt de camera voor een deel aan het weglaten van een fysieke sluiter. Je kan dus enkel gebruik maken van de elektronische sluiter op de sensor.  De nieuwe 61 megapixel sensor is waarschijnlijk eenzelfde sensor als die van de Sony A7R IV. Dat is een BSI sensor. Die heeft niet veel last van rolling shutter, maar voor snelbewegende onderwerpen is toch wat teveel. Aan de buitenzijde is de FP al even apart. De voorzijde wordt gedomineerd door de L-bajonet. En eigenlijk is het enige andere wat er aan de voorzijde zit de ontgrendelknop. Op de bovenkap zit een groot instelwiel met ontspanknop, verzonken in de kap, twee schuifschakelaars en een aparte rec-knop. Dat is een heel andere indeling dan bij alle andere systeemcamera’s op de markt. Ook zie je op de bovenkant de ribbels van de warmteafvoer van de sensor. Het lijkt hierdoor alsof de camera open is, maar de Sigma is wel degelijk weerbestendig afgedicht en ongevoelig voor stof en spatwater. Op de zijkanten ontbreken heel opvallend de ogen om een riem aan te bevestigen. Maar de camera heeft wel aan beide kanten schroefdraad voor het bevestigen van accessoires. Dat kunnen draagogen voor een riem zijn, maar ook andere toebehoren. Dat kan bijvoorbeeld een hulpstuk zijn waardoor de camera een actieve flitsschoen krijgt, maar ook een houder voor een HDMI kabel. Een van de deksels op de contacten kan daarvoor helemaal worden verwijderd. De camera is klein, maar voelt heel solide en zwaarder dan de 370 gram gewicht  (zonder accu) doen vermoeden.

Zoeker en scherm

 

Op de achterzijde van de Sigma fp L  zit een zo groot mogelijk, aanraakgevoelig scherm. Het is niet draai- of kantelbaar. Nieuw voor de Fp-L is een externe, elektronische zoeker, de EVF-11,  die aan de linkerkant van de camera kan worden geschroefd. Hiervoor moeten dan de afdekklepjes worden verwijderd. De zoeker heeft een resolutie van 3,69 megapixel en kan 90 graden omhoog geklapt worden. Dat is zowel voor filmen als fotograferen prettig. De zoeker beschikt ook over een microfoonaansluiting.

Afwijkende bediening

De Sigma fp heeft een eigen logica in de bediening. Op de bovenzijde begint dat met twee schakelaars die je beide moet gebruiken voor je iets met de camera kan. De eerste is de schuif om de camera aan te zetten en de tweede is de schuif om te kiezen tussen film of fotografie. Kies je voor fotografie, dan krijg je in het menu alle functies die je nodig hebt om dat te doen, kies je voor film, dan krijg je enkel de filmfuncties en zie je dus geen opties meer voor fotografie. De FP heeft ook geen draaiknop voor de belichtingsmodus, maar een drukknop onder op de achterzijde. Naast die mode-knop zitten twee gelijksoortige knoppen voor ‘tone’ en ‘color’. Ook die vind je zelden op systeemcamera’s.

Beeldkwaliteit

Met zijn nieuwe 61 megapixel sensor zal de Sigma fp L in de fotostand ongetwijfeld meer scherpte en detail bieden dan de FP. Of we datzelfde kunnen zeggen van de beeldkwaliteit van de videostand, is nog onbekend. Veel hangt af van de manier waarop Sigma de enorme resolutie van de sensor terug brengt naar 4K. Waar we bij een test van de Fp-L wel meer naar zullen kijken, is de rolling shutter. De FP zien we vooral als een videocamera waar je ook behoorlijk mee kan fotograferen. De Fp-L  profileert zich met de nieuwe sensor toch meer als fototoestel en dus zullen we op dit punt ook strenger zijn.

Video

Zet je de Sigma fp op Cine met de grote schuifknop boven op de camera, dan wordt de FP een heuse videocamera. De menu’s veranderen dan zodat je enkel nog de videofuncties te zien krijgt. En die zijn uitgebreid. De camera kan filmen in MOV of CinemaDNG in 8 bit op een UHS II SD kaart en zelfs in 10 of 12 bit als er een externe SSD is aangesloten. Dat laatste is in CinemaDNG zeker aan te bevelen, omdat de bestanden dan erg groot zijn. Die SSD kan direct op de USB-C poort worden aangesloten en wordt dan gevoed vanuit de camera. Het is ook mogelijk om beeld direct uit te sturen naar een Atomos Ninja Inferno. In 4K, 3840×2160 pixels, kan de FP filmen tot 30 beelden per seconde en in Full HD tot 120 beelden per seconde en zelfs in All-I als je dat wilt. Op de camera kan je zowel kiezen voor het instellen van een sluitertijd als voor het instellen van een sluiterhoek of shutter angle. De camera heeft (nog geen) Log-profiel of LUT’s, maar biedt wel veel keus aan profielen die ook nog eens kunnen worden aangepast. Het scherm biedt je als filmer vrijwel alle informatie die je wilt hebben. Zo kan je onder andere gebruik maken van een waveform weergave.

Autofocus

De Sigma fp L heeft voor fasedetectie en contrastdetectie. Fasedetectie is nieuw voor Sigma en we zijn daarom benieuwd hoeveel beter de autofocus van de Fp-L is ten opzichte van de FP, die het alleen met contrastdetectie moet doen. De camera heeft oog- en gezichtsherkenning en een Tracking-AF mode. Bij weinig licht kan de camera scherpstellen tot -5EV met een f/1.4 objectief.

 Sigma fp L
 specificaties
  
sensor61 Mp
video4K tot 30 bps
ISO100-25.600 (6-102400 uitgebreid)
max. seriesnelheid10 bps
opslagmedia1x UHS-II of SSD
capaciteit accu240 opnamen
afmetingen113x 70x 45mm
gewicht (incl accu)427 g
verkoopprijs€ 2499,- (body)
importeurwww.sigmabenelux.com
  
 beoordeling
beeldkwaliteit
scherpstelling
lichtmeting
witbalans
scherm/zoeker
prijs-kwaliteit
bonus
  
eindwaardering

Conclusie test Sigma fp L

Zodra we een Sigma fp L in ons test lab hebben, zullen we een volledige review publiceren.

De SIGMA fp L heeft een adviesprijs van € 2499,- en is daarnaast verkrijgbaar in combinatie met de Electronic Viewfinder EVF-11 voor € 2999,-

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in